Andreas Nykvist är med i Kristna brväringsgruppen och "diggar" stämningen på Höstdagarna.
Andreas Nykvist är med i Kristna brväringsgruppen och "diggar" stämningen på Höstdagarna.

Höstdagarna gör avtryck

Höstdagarna.

Bra stämning! Kul! Råddigt! Gemenskap! Så säger ungdomarna själva när de kommenterar Höstdagarna. En samling som lockat kring 600 deltagare till Toijala också i år. Och biskopen bidrog med att berätta något som gjorde alla helt tysta.

2.11.2019 kl. 17:24

– Det är stämningen här som gjort att jag är här för fjärde året i rad. Gemenskapen är helt otrolig. Människor är öppna och välkomnande. Du kan gå fram och prata med vem som helt och kanske få en kompis för livet, säger Walter Wallén som är en av programledarna i år.

På programmet finns workshops, andakter, mässor, fritid och kvällsshower med bland annat olika band.

Han ser fram emot eftermiddagens programpunkt.

– Vi har en ny biskop som ska vara på scen. Få se hur Bo-Göran Åstrand gör sig. Björn Vikström har kastat sig in i programmet tidigare år och bjudit på sig själv. Om vi har velat göra en video med honom så har han sagt: Okej, vad ska jag göra?

Det är lite nervöst att vara programledare.

– Men säger man lite fel så är det inte hela världen. Publiken här är väldigt förlåtande så det känns tryggt.

Wallén blir avbruten mitt i intervjun av ett gäng ungdomar som kommer och anmäler sin kompis till Open stage. Vi har en frivillig, utbrister de!

– Ni har ett offer, säger Walter Törnwall med lidande min.

Men han lovar ställa upp och uppträda när scenen är öppen för frivilliga stjärnor.

Vad ska du uppträda med?

– Stand up. Jag ska berätta torra vitsar säger han.

Biskopen som ensam skolpojke

”BeeeGeeee!” ekar det på stora scenen och femhundra ungdomar ropar och tjoar när Bo-Göran Åstrand äntrar scenen likt en rockstjärna med hårdrock dundrande i högtalarna. Programledarna utklädda till Teletubbies välkomnar honom .

Biskopen berättar lite om sig själv, att han växte upp på en svinfarm, och att han tyckte så mycket om grisarna att han gav dem namn.

– Det blir nog ingen svinfarmare av Bo-Göran, hörde jag min pappa säga en gång. Men jag har aldrig ångrat mitt val att bli präst.

Bo-Göran Åstrand berättar om två personer som gjort avtryck, temat för årets Höstdagar, på honom. Av sin farmor fick han viktiga livsvisdomar.

– Hon sa så här: Kom ihåg! Gör aldrig skillnad på människor för alla är lika mycket värda. Och du ska inte döma någon för du vet inte hur de har det.

Biskopen uppmanade ungdomarna att inte heller döma sig själva.

– Stanna upp någon morgon när du gör dig i ordning för skolan, och säg till dig själv: Jag är fin!

Det är knäpptyst i salen när biskopen berättar om sin tid i Sursik högstadium i Pedersöre. På skärmen bakom honom visas ett foto på skolbyggnaden.

– Det där regnskyddet ni ser på bilden, där finns ett långt, brunt järnrör. På det järnröret satt jag ensam, rast efter rast. Jag minns hur asfalten såg ut, hur buskagen och blommorna såg ut, för jag satt och tittade på allt varje dag. Jag tittade också på alla de andra som pratade och skrattade och var tillsammans.

Men en dag hände något.

– Efter nästan ett år satte sig en kille bredvid mig. Han frågade från vilken by jag kom och vi pratade lite. Sedan gick han, och jag tänkte att det var ju roligt att få prata en stund. Men nästa dag kom han tillbaka, och så fortsatte det rast efter rast. Jag fick komma med i hans gäng. Och jag minns tydligt dagen då han kom hem till mig och hälsade på, hur han satte sig bredvid mig i skolbussen. Det var första gången på väldigt länge som någon satt bredvid mig. Jag tror inte att jag skulle stå här i dag om han inte hade kommit och satt sig bredvid mig på det där järnröret. Du kan göra avtryck i någons liv, om du inte gör skillnad på människor och om du inte dömer.

Biskopen fick rungande och långa applåder.

Närpesbor överallt

Från Närpes har kring 100 ungdomar kommit ner till Toijala och Höstdagarna. Ett gäng närpeskillar ska strax delta i eftermiddagens workshop. De ska gymträna. Som på många ungdomsjippon så är nattsömnen inte högprioriterad.

– Jag har sovit en timme i natt ungefär, säger en av dem.

Varför så lite?

– Vi hade fullt upp med annat, film och sånt, säger han finurligt.

”Bra sjack, bra stämning!” tycker de om Höstdagarna så här långt. ”Jo!”, svarar de med en mun på frågan om de tänker komma igen nästa år.

Ett stort gäng flickor, också de från Närpes, deltar i Höstdagarna för första gången i år. De sammanfattar sina intryck så långt med ”Kul, råddigt, mycket folk!”

De har nyss deltagit i två olika workshopar där de fått spela brädspel och lära sig mer om hjälpledarverksamhet.

Musikal och madrasser

Daniel Jakobsson, ungdomsarbetsledare i Matteus församling i Helsingfors, hastar förbi med en madrass i högsta hugg.

Hur går det?

– Stressigt, svarar han och skrattar.

Han har dessutom hunnit skriva en musikal före Höstdagarna. Den har namnet Avtryck. Musikalen övas in av ungdomar i workshoppar under lördagen och framförs på söndag.

– Den handlar om en tjej som har Avici som idol och hur hon påverkas av hans död. Musikalen bygger på hans låtar, säger Jakobsson.

Beväringar

Dagens lunch är lasagnette. Det är sorl, skratt och slammer med bestick kring långborden när hundratals ungdomar äter sig mätta. Utanför matsalen står Andreas Nykvist från Kristna beväringsgruppen och kollar att alla har höstdagsarmbandet kring handleden. Ingen har försökt smita in utan armband än, försäkrar han.

– Vi är här för att hjälpa talkoarbetarna. Vi hjälper till i köket bland annat.

Han har själv varit vanlig deltagare på Höstdagarna tidigare.

– Jag diggar stämningen här!

Från 200 till 1000 deltagare

Patricia Högnabba sitter i styrelsen för Höstdagarna, som arrangeras av Förbundet kristen skolungdom.

– Jag säger samma sak varje år. Det bästa med Höstdagarna är att de görs av ungdomar för ungdomar. Jag är lika förvånad varje gång att ungdomar kommer redan på torsdag och bär madrasser och stannar längre på söndag och städar undan.

Hon har varit med och arrangerat Höstdagarna i många år och har sett uppslutningen variera.

– Från att deltagarna var nere i 200 för ett antal år sedan fick vi upp antalet till över 1000. Nu har vi kring 600 på plats. Vi måste hålla programmet brett, så här finns allt från andakter och bibelstudier till tv-spel, fotboll och cupcakebakning.

Bo-Göran Åstrand berättade om ett tungt år i högstadiet i Sursik i Pedersöre.
Bo-Göran Åstrand berättade om ett tungt år i högstadiet i Sursik i Pedersöre.
Daniel Jakobsson bär madrasser och skriver musikaler, allt som behövs för en lyckad Höstdagshelg.
Daniel Jakobsson bär madrasser och skriver musikaler, allt som behövs för en lyckad Höstdagshelg.
En och annan madrass behövs för kring 600 inkvarterade.
En och annan madrass behövs för kring 600 inkvarterade.
Höstdagarna årsmodell 2019 lockar 600 ungdomar till Toijala.
Höstdagarna årsmodell 2019 lockar 600 ungdomar till Toijala.
Mat, inte för 5000, men för 600 hungriga unga.
Mat, inte för 5000, men för 600 hungriga unga.
Närpesflickorna deltar för första året: "Kul, råddigt, mycket folk!"
Närpesflickorna deltar för första året: "Kul, råddigt, mycket folk!"
Programledare Walter Wallén tar emot en anmälan till open stage av Walter Törnwall. Matilda Hildén, Alina Hellström och Dessa Grapes tror han klarar sin ståuppshow bra.
Programledare Walter Wallén tar emot en anmälan till open stage av Walter Törnwall. Matilda Hildén, Alina Hellström och Dessa Grapes tror han klarar sin ståuppshow bra.
Programledarna Axel Falck och Walter Wallén säger att Höstdagspubliken är förlåtande om man gör bort sig.
Programledarna Axel Falck och Walter Wallén säger att Höstdagspubliken är förlåtande om man gör bort sig.
Sömn har låg prioritet för de här Närpeskillarna.
Sömn har låg prioritet för de här Närpeskillarna.
Talkobjörnen Göran förhöjer stämningen med Robin Wikstedt.
Talkobjörnen Göran förhöjer stämningen med Robin Wikstedt.
Ulrika Hansson



KYRKOMÖTET. Expresspost från Åland var inte tillräckligt för att trygga valprocessen. De 22 röster som är borta avgör vem som blir prästombud i kyrkomötet. 15.2.2024 kl. 12:41

KYRKOMÖTET. Kvasten gick i kyrkomötet. Många av de sittande ombuden blev inte omvalda. Närmare två tredjedelar av plenisalen är nytt folk. Fortfarande finns inte kvalificerad majoritet i frågan om samkönade äktenskap 15.2.2024 kl. 12:14
Man kan skriva ut och sätta upp kalendern på väggen eller på kylskåpet, tipsar Emelie Wikblad.

fastan. Före påsken kommer en fyrtio dagar lång fasta. Den här tiden är en möjlighet att lämna bort och skala av för att hitta fokus inför påsken. 13.2.2024 kl. 14:19
Församlingen och körerna bidrar till att Alex Pollock trivs i Jakobstad.

PERSONEN. Han har varit lärare i engelska i fyra olika länder och lärt sig språket i tre av dem. Alasdair Pollock kom till Jakobstad för snart trettio år sedan. Språket, musiken, årstiderna, havet, skogen och människorna fick honom att stanna. – Jag har fått mycket mer än jag gett, säger han. 9.2.2024 kl. 09:58
– Sista dagen på klostret visade en av nunnorna oss Heliga Birgittas rum. Där i rummet nedkallade hon välsignelsen över oss. Det var starkt. Den välsignelsen följde med mig hem, säger Eva Andersson.

profilen. Eva Andersson har varit i ropet sedan hon stickade vantar till påven. Färre vet att hon också räddat hundar i Korea och extraknäckt som risleverantör. 7.2.2024 kl. 13:40
Modet att våga – som att delta i The Voice – har kommit senare i hans liv.

ETT GOTT RÅD. Christer ”Chrisu” Romberg önskar att hans femtonåriga jag hade fattat att man kommer bara en bit på vägen med talang. Han är aktuell i sångtävlingen The Voice of Finland på teve, men han är också ungdomsarbetsledare i Sibbo svenska församling. I sitt jobb umgås han mycket med konfirmander, alltså 15-åringar. 7.2.2024 kl. 10:00
Fanny Willman är född i Pedersöre och uppvuxen i Nykarleby och Vasa.

PERSONEN. När Fanny Willman var sexton år började hon skriva kolumner för Vasabladet. I februari utnämns hon till ledarskribent för Kyrkans Tidning i Sverige. – För mig är det mer naturligt att skriva ledare än andra journalistiska texter. 6.2.2024 kl. 17:56
Rebecka Stråhlman, en av arrangörerna för Ungdomens Kyrkodagar, ger delegaterna en eloge. De är förebilder i att motverka polarisering.

ungdomens kyrkodagar. UK uppmanar kyrkomötet att ta ställning i frågan om samkönade äktenskap. Om det var upp till kyrkans unga skulle frågan redan vara avgjord. 5.2.2024 kl. 15:43

KYRKOMÖTET. Klockan går och kyrkan ställs inför allt större utmaningar. Men kyrko­mötet är en trög koloss som inte producerar beslut. Under senaste mandatperiod tog tre av dess utskott saker och ting i egna händer. 5.2.2024 kl. 10:00
Katarina Gäddnäs, Sören Lillkung, Silja Sahlgren-Fodstad och Jani Edström diskuterade vilka krockar som uppstår när kyrkan möter konsten. Undergräver det trovärdigheten som konstnär eller kritiker att vara troende?

Konst. – Mycket hellre analyserar jag en film som handlar om tvivel jämfört med en färdigtuggad berättelse om tro, säger filmkritikern Silja Sahlgren-Fodstad. 5.2.2024 kl. 15:15
Rapporten tog inte upp förslaget att grunda en egen kyrka.

laestadianer. Över 3 000 finlandssvenska laestadianer är involverade i diskussioner om att rörelsen ska ta steg ur den evangelisk-lutherska kyrkan. I allt större utsträckning kommer man att hålla nattvard och konfirmation i sina egna bönehus. Alternativet att grunda en egen kyrka är ändå inte aktuellt. 30.1.2024 kl. 14:04
Jennifer Enqvist är glad över att en del församlingar börjat satsa på unga vuxna, men vill gärna se mer av samma vara.

ungdomens kyrkodagar. Jennifer Enqvist är en av de delegater som är på väg till UK i år. Hon vill se församlingarna bli bättre på att inkludera barnen, kyrkans framtid. 29.1.2024 kl. 12:22
Forskning visar att det budskap som barn får med sig, utöver bibelkunskapen, är: ”Var snäll.” – Det är inte vad kristen tro går ut på, menar Joseph Sverker.

Teologi. Tron måste ges vidare med en öppen hand, inte en knuten näve. – Barn kan också tänka teologiskt, säger den svenske teologen Joseph Sverker. 26.1.2024 kl. 09:00
I hälften av sitt 30-åriga liv har Kevin Holmström stått på scen.

LIVSÅSKÅDNING. Kevin Holmström är en sökare som tror att det mesta är vårt eget fel och vår egen förtjänst, men som ibland vill hålla någon i handen. 24.1.2024 kl. 16:42
Himlaliv är ett program som utvecklats genom åren, men hittade sin nuvarande form för över tio år sedan.

Himlaliv. Kyrkpressen har fått information om att tv-programmet Himlaliv ska läggas ner. Annika Löfgren vid Svenska Yle säger att beslutet inte är fattat. 24.1.2024 kl. 09:58

Pastor PJ, Per-Johan Stenstrand, får ofta avgörande tankar eller tilltal från Gud i vildmarken. Foto: Ur boken

VILDMARK. I vildmarken stänger Per-Johan Stenstrand ut bruset och tankar kraft. Årligen gör han två större turer, en rejäl fiskevecka i augusti och en vecka runt påsk med snöskoter, tält och isfiske uppe i Lappland. 16.3.2024 kl. 13:34
Vilka saker hör samman med tro och religion, frågar ÅA-projekt.

Bidrag. ÅA Vasa-lett projekt om demografi i kyrkor och samfund toppar Svenska kulturfondens utdelning i år. 15.3.2024 kl. 15:21
Oeniga biskopar. Lappobiskopen Matti Salomäki ville ha ny beredning om samkönad vigsel.

SAMKÖNAT ÄKTENSKAP. Samkönad vigsel föreslås bli möjlig i alla församlingar, men parallellt står den äldre traditionen kvar. Biskopsmötet tog oenigt beslut om kompromiss. 13.3.2024 kl. 11:15
Alla ska få samkönad kyrklig vigsel. Men prästerna frihet att välja bort dem.

SAMKÖNAT ÄKTENSKAP. Kyrkan kan komma att få två syner på samkönat äktenskap inskrivna i kyrkoordningen. Beredningen till biskoparnas extra biskopsmöte på tisdag har blivit offentlig. 8.3.2024 kl. 14:21
Då du känner dig övergiven av Gud, då är du nära Jesus. Det konstaterar teologen Joanna Öland.

tvivel. I små stunder eller långa decennier av tvivel finns det något tröstande i frågan ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?”. Det finns flera tolkningar av dessa Jesus ord på korset. En av dem är att till och med Jesus tvivlade. 7.3.2024 kl. 18:23