Recensioner
Upp i ringen mot västerländska övermakten
I diskussionen om välfärd, kapitalism, globalisering och rättvisa är det vanligtvis en röst som saknas – de fattigas. Den problematiken tar Francisco van der Hoff Boersma, en av grundarna till Fairtrade-märkningen, fasta på i boken De fattigas manifest - lösningarna kommer underifrån, nu utkommen på svenska. Författarens mål är att vara ett språkrör för de 80 procent som enligt honom förlorat på kapitalismen.
Boken är, liksom titeln låter förstå, allt annat än en torr redogörelse för hur Fairtrade-märkningen kom till. Med glödande penna uttrycker den katolska arbetarprästen van der Hoff Boersma sitt raseri över det han anser vara staternas ansvarslöshet, inkompetens och brist på politisk vilja att göra något åt exploateringen av de arbetare och småbönder i Syd som ”upprätthåller det moderna samhället i Nord”.
van der Hoff Boersma kom i slutet av 70-talet i kontakt med de fattiga, kaffeodlande bönderna i Oaxaca-regionen i Mexiko, som tvingades sälja sina produkter till mellanhänder för oförskämt låga priser. Tillsammans med dem försökte han göra något åt situationen och lanserade i slutet av 1988, tillsammans med ekonomen Nico Roozen, det som skulle utvecklas till dagens Rättvis handel-certifiering.
En av van der Hoff Boersmas grundprinciper är att kritik aldrig ska framföras utan förslag på lösningar. Eller som ett av kapitlen i boken heter: Att opponera är att proponera.
Enligt författaren har mer än en miljon familjer gynnats av systemet med rättvis handel, utan bistånd eller välgörenhet från västerländerna. Att det skett just utan bistånd är för honom alldeles väsentligt, eftersom han anser att ”välgörenhet och internationellt bistånd är ett oskick som uppfunnits av systemets förespråkare för att kompensera det de borde ha gjort från början – betala ett pris för arbete och råvaror som täcker produktionskostnaderna”. Boken är konsekvent kritisk mot de principer som styr dagens kapitalistiska system och kapitalismen i sig kallar van der Hoff Boersmas för ”ett monster av idémässig enkelspårighet”. Boken gavs först ut i de första svallvågorna av finanskrisen 2007–2008 och författaren gör inga försök att dölja sin frustration över lösningarna då. Han gör inte heller några försök att väga upp den tunga kritiken med att ens introducera alternativa sätt att se på kapitalismen. Syftet med den här boken är ett annat: att öppna våra ögon för de allra fattigastes verklighet.
Deras överlevnad har en relativt låg kostnad, menar han. Rikedomar och välstånd är inget kaffeodlarna ens drömmer om. Att få leva ett värdigt liv räcker gott och väl, säger han och lanserar begreppet värdig fattigdom, något vi alla bör eftersträva.
En kopp kaffe, någon?
BOK
De fattigas manifest – lösningarna kommer underifrån
Författare: Francisco van der Hoff Boersma
Förlag: Argument (2014)