Stora skepp vänder långsamt, sägs det. Men i kyrkomötet sägs det vara bråttom.
Stora skepp vänder långsamt, sägs det. Men i kyrkomötet sägs det vara bråttom.

Sjöfart till Koranen – det kan de nya svenska ombuden i kyrkomötet

KYRKOMÖTET.

Senast den 12 maj ska sjökaptenen, medieföretagaren, kommunalrådet och koranforskaren lägga axeln till och börja jobba för det nya kyrko­mötet. Vi har talat med de fyra nyvalda ombuden från Borgå stift.

4.3.2024 kl. 16:23

De fyras medelålder är 66 år. Föryngring är inte nyckelordet precis för de fyra nyaste ombuden från Borgå stift i kyrkomötet. Utan kanske i stället erfarenhet, eller rutin på att driva saker.

Kyrkomötet sägs fram till år 2028 behöva sjösätta radikala åtgärder inom kyrkans förvaltning. Annars kommer den evangelisk-lutherska kyrkan inte att ekonomiskt kunna anpassa sig för nya tider och nya förhållanden.

Ett skepp som bara vänder långsamt är en språkbild här. Om det vet sjökapten Olof Widén från Mariehamn möjligen någonting.

Olof Widén har lobbat inom FN-organ

– Jag har varit i motsvarande sammanhang internationellt, i FN:s sjöfartsorgan IMO som rådgivare. Jag vet hur man idkar påverkan. Det här är väl inte så mycket kons­tigare, säger Olof Widén.

Också en liten spelare kan ha tyngd när det gäller att sy ihop kompromisser, tänker han. Det har han gjort i stora världen, med japaner, tyskar och greker inom sjöfarten.

Det dagliga arbetet som direktör i finländsk rederinäring har han slutat med för att sitta i styrelsen för ett åländskt rederi med åtta fartyg.

Olof Widén leder de förtroendevalda i Mariehamns församling och har på senare år engagerat sig i kyrkan tillsammans med hustrun och prästen Maria Widén. Äldre teologer brukar komma fram och säga att de på 70-talet studerade för hans far, teologiprofessorn och senare ÅA-rektorn Bill Widén.

Som numera ålänning är han dock uppvuxen i Åbo och att jobba också på finska i kyrkomötet tror han ska gå utmärkt.

Nätverk: Dem ska Olof Widén tala med inför kyrkomötet: Ålands föregående ombud Peter Lindbäck, ombudskollegerna Martina Harms-Aalto och Anita Ismark, kyrkofullmäktigena på Åland.

Martina Harms-Aalto sitter i ”fonderna”

Det var nära ögat att Johannes församling i Helsingfors hade fått två platser i kyrkomötet. Församlingsrådets agerande ordförande, medie­företagaren Martina Harms-Aalto, blev invald – medan kyrko­herden Johan Westerlund föll i valmatematiken med två rösters marginal. Mandatet gick till en annan Helsingforsförsamling.

Martina Harms-Aalto representerar det urbana och storstaden i Borgå stift. Hon är också välrotad i det som kallas ”fonderna” och har förtroendeuppdrag i Folkhälsan, Stiftelsen för Åbo Akademi och ett förflutet vid Svenska kulturfonden och Marthaförbundet. Hon har också varit SFP-kommunalpolitiker i Helsingfors.

Sin första motion i kyrkomötet ska hon lämna in om den föråldrade valproceduren i valet. Så anser hon att arbetet för att kyrkan ska införa äktenskap för par av samma kön inte kan vänta.

– Man kan inte ta timeout i frågor om jämlikhet och människorätt. Det handlar om enskilda medlemmars liv och man måste ta den debatten.

– Jag, som kommer från ett annat beslutsfattande, kan inte förstå varför man i lärofrågor måste ha trefjärdedels majoritet. I andra stora demokratiska frågor räcker enkel majoritet, säger Martina Harms-Aalto.

Nätverk inför kyrkomötet: avgående ombudet Ulla-Maj Wideroos och Wiking Vuori, ordförande för kyrkofullmäktige, omvalt ombud i kyrkomötet och jurist.

Torsten Sandell har levat i det moderna islam

–En marginell sak, med ett jättesymbolvärde för många, vem som kan gifta sig i kyrkan, säger Torsten Sandell, nyinvalt prästombud. Det handlar ju om en sorts förrättning och en liten grupp människor, jämfört med allt kyrkan jobbar och borde jobba med.

Mycket viktigare är då att jobba med kyrkans ekonomiska beredskap, anser Torsten Sandell. Sin första åtgärd som förtroendevald tänker han sig blir i stiftsfullmäktige, där han också blev invald.

– Jag tänker initiera en ekonomisk beredskapsplan: om kyrkans medlemskap sjunker med tio procent, 25 eller 50 … vad gör man då? Och så får det gå vidare till kyrkomötet.

Efter att ha arbetat i nio år i Turkiet med religionsforskning arbetar han numera med bas i Helsingfors som resande SLEF-pastor och kunnig på det moderna islam.

Torsten Sandell tänker sig en kyrka där väckelserörelserna hjälper till med vuxenarbete, bibelstudier och det som kallats inre mission.

– Jag har rest i församlingarna och märker att vissa bara har muskler att sköta det lagstadgade; gudstjänster, förrättningar, skriftskola och diakoni. Men ingenting annat.

Där tänker han sig att väckelserörelserna kan hjälpa till; människor som är villiga att ordna möten och kvällar. De är väldigt smidigt organiserade och det är inte alls byråkratiskt på samma sätt, säger han.

Nätverk inför kyrkomötet: Vill inte nämna namn. Kommer att tala med personer med erfarenheter från kyrkomötet och den egna valmansföreningen Jesus i centrum.

Anita Ismark har rutin ur det kommunala

Anita Ismark kommer från en av stiftets mindre församlingar i Korsnäs. Hon har en lång erfarenhet av kommunalt ledarskap under 40 år i två mindre kommuner, Korpo och senast Korsnäs.

– Jag vill att kyrkan ska finnas till för alla åldrar, i synnerhet för gapet mellan dop och konfirmation, säger hon.

Senast har hon läst kyrkans utredning om millenialerna, den generation som i dag är i 25–40-årsåldern.

Anita Ismarks tre nya ombudskolleger i kyrkomötet har inte engagerat sig på stiftsnivå. Men det har hon, som ordförande för stiftsfullmäktige.

– Vi behöver stärka stiften och speciellt det svenska. Det är en sammanhållande länk efter som vi är så utspridda.

Anita Ismark säger sig ändå förstå att man kanske inte gärna öppnar kyrkolagen på nytt, eftersom den precis trätt i kraft efter en reform som tog 18 år.

Nätverk: Domkapitlets assessorer Monica Heikel-Nyberg, Stina Lindgård, Lars-Eric Henricson, stiftsdekanen och kyrkomötesombudet Mia Anderssén-Löf, ombud från den finska liberala gruppen Muutoksen tuuli.

FAKTA OM KYRKOMÖTET

  • Sex ombud från Borgå stift plus biskopen sitter i det 109 ledamöter starka kyrkomötet.

  • I kyrkovalet fick liberala listor en knapp majoritet med 51 procent av mandaten. En nyckelfråga är ofta det samkönade äktenskapet.

  • Kyrkomötet har sin första av åtta ordinarie sessioner på fyra år den 13–17 maj i Åbo.
Jan-Erik Andelin


Yvonne Terlinden välsignas av Bo-Göran Åstrand, Katri Grönroos, Anders Lindström, Annika Pråhl, Pentti Raunio och Iris Eriksson.

kyrkoherdeinstallation. När Yvonne Terlinden installerades till sin tjänst i Karis idag var den sol ute och sol inne. "Vi gratulerar församlingen till en vis och ödmjuk kyrkoherde", sa en gäst. 26.5.2024 kl. 16:31
Kollekter till Ryssland faller under EU-sanktionerna

INGERMANLANDS KYRKA. Kollekter till Ingermanlands kyrka i Ryssland är förbjudna, anser den finländska åklagarmyndigheten. Kyrkan har omkring 100 vänförsamlingar i Finland. 17.5.2024 kl. 19:00
Martina Harms-Aalto valdes in i Kyrkostyrelsens plenum.

kyrkostyrelsen. Martina Harms-Aalto från Helsingfors blir Borgå stifts nya ledamot i Kyrkostyrelsens plenum. 16.5.2024 kl. 16:23
Fem gamla kyrkor ger Kimitoön full pott av statspengar

STATSSTÖD. Kyrkan lägger om modellen för hur 124 miljoner euro i stöd från staten fördelas på annat sätt. Församlingar på Kimitoön, i Raseborg och Lovisa hör till vinnarna. 30.11.-0001 kl. 00:00
Prästombudet, stiftsdekan Mia Anderssén-Löf i debatten vid kyrkomötet

KYRKOMÖTET. Liberala storstadspräster öppnade debatten om samkönad vigsel i kyrkomötet. Biskoparnas kompromiss om dubbel äktenskapssyn fick stöd – men också kritik från både regnbågsfronten och de konservativa. 15.5.2024 kl. 10:35
17, 18 och 19 maj uppträder Taylor Swift i Stockholm. Där kommer många att ha armband med rader ur Swifts låtar.

musik. De närmaste dagarna många båten eller flyget till Sverige inför Taylor Swifts konserter i Stockholm. Varför börjar man lyssna till världens bästsäljande artist, Taylor Swift? Sofia Torvalds skriver om hur hon trillade ner i kaninhålet. 16.5.2024 kl. 11:51
Att laga mat handlar för Birgitta Udd om glädjen att skapa, men också alla tankar som processen väcker hos henne.

Bok. Våra kroppar behöver föda. Vi behöver också föda för vårt själsliga liv. Birgitta Udd kombinerade behoven och skrev boken "Det smakar liv – Vardagstankar och recept". 15.5.2024 kl. 15:27
Biskop Ivan Laptev - viger han präster i Sankt Petersburg för en utbrytarkyrka i Finland?

INGERMANLANDS KYRKA. Inom maj månad ska två av kyrkans missionsorganisationer förklara varför flera av deras anställda har prästvigts i en luthersk kyrka i Ryssland. Biskop Ivan Laptev i den ingermanländska kyrkan tycker ståhejet är märkligt. 14.5.2024 kl. 10:00
Nya kyrkomötet öppnades med gudstjänst i Åbo domkyrka.

KYRKOMÖTET. Många nya delegater i kyrkomötet. De tunga frågorna som samkönad vigsel eller organisationsreform i kyrkan kommer upp på onsdag. 13.5.2024 kl. 20:10
Verket ”Rebirth” av Kasper Dalkarl är inspirerat av ”Lemmikäinens moder” av Akseli Gallen-Kallela.

FOTOGRAFI. När fotografen Kasper Dalkarls pappa dog blev hans relation med mamma Åsa Dalkarl Gustavsson tätare. De började gå i bastu tillsammans, de blev vänner. Kaspers fotoutställning ”Mor och son” är deras gemensamma projekt. 13.5.2024 kl. 14:36
Jobbet som forskningschef för Stiftelsen för Åbo Akademi konstaterar Ruth Illman att har många likheter med motsvarande post vid SLS.

SVENSKA LITTERATURSÄLLSKAPET. Hon går från ett toppjobb till ett annat. Ruth Illman har gått i sina föräldrars fotspår, men motivationen kommer utan tvekan inifrån. Från och med september är hon ny forskningschef vid Svenska litteratursällskapet. 10.5.2024 kl. 19:52
Samuel Erikson installerades på Kristi himmelsfärdsdagen som kyrkoherde i Vörå församling. På bilden utöver honom från vänster till höger Samuels pappa Leif, kontraktsprost Tomi Tornberg, biskop Bo-Göran Åstrand, Vörås förra kyrkoherde Hans Boije och Benjamin Sandell.

kyrkoherdeinstallation. Kristi himmelsfärdsdagen blev en festdag i Vörå församlingen då nya kyrkoherden Samuel Erikson installerades av biskop Bo-Göran Åstrand under högtidliga former. Och Vöråborna slöt upp, både kyrkan och församlingshemmet var välfyllda. 9.5.2024 kl. 16:15
Amanda Harald och Jacob Sundström under Jacobs examenskonsert i Jakobstad.

folkmusik. Genom folkmusiken har Amanda Harald och Jacob Sundström fått kontakt med sina rötter. I en värld som präglas av snabba förändringar och ett globalt klimat märker de att också andra unga intresserar sig för det förflutna. 10.5.2024 kl. 13:15
Diskrimineringsombudsman Kristina Stenman blickar några decennier bakåt i tiden och ger råd till sitt yngre jag.

ETT GOTT RÅD. Kristina Stenman önskar att hon som 20-åring förstått att alla människor bär på bekymmer. 10.5.2024 kl. 13:55
Markus Meckel blev DDR:s sista utrikesminister

Tyskland. Kyrkan i DDR råkade under 40 år få möjligheten att vara ett rum där man kunde andas lite friare i kommunistregimen. Prästen Markus Meckel var med och byggde upp en opposition – och blev till sist den utrikesminister som lade ner DDR. 2.5.2024 kl. 19:00

Lina Forsblom, här med hunden Lewis, har överlevt två livshotande sjukdomar.

Personligt. Som barn drabbades Lina Forsblom av leukemi och räddades till livet av en ryggmärgstransplantation. 23 år senare höll hon på att dö av blodförgiftning. – Jag tror inte det var Guds vilja att jag skulle bli sjuk. Men Gud kan använda sjukdomarna, bara jag låter mig bli använd, säger hon. 5.6.2024 kl. 10:18
Närheten till kyrkan förblir viktig.

KYRKANS EKONOMI. Kyrkan behöver se över sitt nätverk av församlingar. Omkring 40 av dem överlever inte årtiondet ekonomiskt. 5.6.2024 kl. 10:00
"För att bevara hoppet: möt din egen skuld och välj handling. Påminn dig själv och andra om att det finns hopp så länge vi agerar, för det finns det! Och hopp är en kollektiv kraft."

KLIMATKRISEN. KP-redaktören Rebecca Pettersson bevittnar en soluppgång hon aldrig borde ha sett. Det blir början till en ekologisk skuldspiral, och jakten på ett hopp som håller. 4.6.2024 kl. 09:46

SAMKÖNADE PAR. Jenny Jansson var delegat vid Metodistkyrkans generalkonferens när samfundet fattade beslut om att godkänna samkönade vigslar. 3.6.2024 kl. 20:28
– En annan kyrkas präster skaper en bild av vår kyrka, klagar ärkebiskop Tapio Luoma.

INGERMANLANDS KYRKA. Den ingermanländska kyrkans präster skapar förvirring bland kyrkfolket, säger ärkebiskop Tapio Luoma. I vems mässa går man, till vilken kyrka blir ens barn döpt? 3.6.2024 kl. 10:00