– Tro och vetande är fortfarande en stor fråga, säger en tonåringspappa och väckelseledare.

Kreationismen bubblar i Borgå stift

SKAPELSETRO.

Kreationismen såg ut att ebba ut i slutet av 1900-talet. Men i delar av Borgå stift tar man fortfarande strid för att evolutionsteorin vetenskapligt en dag kommer att få vika för Bibelns berättelse om hur jorden och mänskligt liv kommit till.

1.4.2025 kl. 10:00

Kreationismen bubblar under ytan i delar av Borgå stift. Kring konfirmandarbetet uppstår fortfarande konflikter i avsnittet ”tro och vetenskap”. Församlingar lyckas inte alltid lösa frågan i arbetslaget när den allmänt accepterade evolutionsläran ställs mot en läsning av Bibelns berättelser.

Det finns unga som studerar vid lärarutbildningen som oroar sig för hur de i sitt yrke ska kunna undervisa om evolutionsläran, säger en källa som Kyrkpressen har talat med.

Personen vill för sitt arbete kring unga och unga vuxna på en ort i Österbotten vara anonym, och säger sig ha följt med fenomenet en längre tid.

Det blir också till ren kyrkopolitik på sina håll. Den laestadianska väckelsens förbund LFF skrev i fjol ihop en plan för bönehusföreningarna att eventuellt gå ur folkkyrkan och starta ett eget samfund. Då var utvecklingsläran på bordet.

"Man kan välja att läsa trosbekännelsen om Gud som Skapare eller låta bli."

Ett argument i LFF-rapporten i januari 2024 var att folkkyrkan genom att ”anpassa sig till sekulära dogmer [som] utvecklingsläran förlorat den bibliska auktoriteten att stå upp till försvar för kristendomens grundsanningar”.

Stå för trosbekännelsen

– Varje söndag när vi samlas till gudstjänst så läser vi ju ”Jag tror på Gud Fader, den Allsmäktige, himmelens och jordens skapare”. Om man inte tror på Gud som Skapare ska man inte läsa trosbekännelsen, säger Stig-Erik Enkvist, verksamhetsledare för LFF.

Av kolleger i andra väckelserörelser säger han sig ha hört om ”nästan en ungdomsväckelse” i frågan.

Stig-Erik Enkvist (LFF), Larsmo

– Polariseringen är stark i kyrkan och många, speciellt mer välutbildade unga, har ett nyvaknat intresse för tro och för de här frågorna. De samlas till ungdoms­kvällar och bibelstudier och fördjupar sig. Trevligt för en gammal predikant och pastor att se, säger han.

Inom den evangeliska rörelsen, vid storsamlingen Kyrkhelg, i frikyrkor och någon enstaka folkkyrko­församling bjuder man regelbundet in aktiva kreationister som talare. Bland dem finns den finländska läkaren Pekka Reinikai­nen och biologen Lennart Saari. Från Sverige ses ofta teologen Stefan Gustavsson eller naturvetaren Mats Molén. Också lokalt har skolrektor Tore Junger­stam i Esse, också lekmannapredikant inom evangeliska Slef, talat om ämnen kring skapelse och jordens urhistoria.

En föränderlig teori

Kreationismen är en kristen motreaktion mot evolutionsteorin, lanserad av den brittiska naturvetaren Charles Darwin på 1850-talet.

Utvecklingsläran började svartvitt från hur arter i naturen har utvecklats genom att överleva andra och anpassa sig. Sedan dess har evolutionsteorin förfinats som vetenskap, bland annat genom framsteg inom genetik och mole­​kyl­biologi.

Kreationismen har i sin tur ibland radikaliserats till sin ”ung jord”-falang som utmanar vetenskapen med att jorden har existerat bara inom den tidslinje om 6 000 till 10 000 år som går att utläsa vers för vers i Bibeln.

Omkring 37 procent av befolkningen i USA tänker så, visar en studie från det anrika enkät­företaget Gallup sommaren 2024. I sjutton amerikanska delstater undervisas skapelselära i dag i skolorna parallellt med evolutionsteorin.

Kreationismen sägs ha tynat på 90-talet, men den brittiska biologen Richard Dawkins argt ateistiska bok Illusionen om Gud (2006) ska enligt bedömare ha blivit en vändpunkt. Också den evangelikala Trump-vågen i USA ska nu ha gett nya impulser.

”Spola och använd resurserna bättre”

Kristdemokraternas (KD) lokal- och region­politiker, köttuppfödaren David Pettersson, 44, i Esse utgår i frågan från sin egen skoltid i Pedersöre.

David Pettersson (KD), Esse

– Vi hade en biologilärare som sade att ”det här med evolutionslära, det tar vi och skiter i”. Och jag tror att eleverna var helt okej med det. Det som i dag vållar bekymmer är närmast att evolutionsteorin inte framställs som en teo­ri utan som fakta. Det finns ju inga bevis och belägg för evolutionen, säger han.

"Evolutionsteorin kunde man spola och använda resurserna till någonting vettigare."

Du uppges ha sagt att du önskar att dina egna barn inte skulle undervisas i evolutionsläran?

– Det är möjligt att jag har sagt så. Jag tycker att de kan ta del av teorin. Som konservativt kristen och troende tar jag hela tiden del av andra källor för att bredda min egen förståelse, och för att förstå andra bättre. Men evolutionsteorin som fakta tycker jag man kunde spola och lägga resurserna på någonting vettigare.

David Pettersson är en av KD:s viceordförande på riksnivå. Som ett bredare parti ska KD inte enligt honom ha tagit några beslut om hur landets skolor bör undervisa i den här frågan.

Sin församlingsförankring har David Pettersson i Missionskyrkan.

Söker "katastrofer av bibliska mått"

Rektor Tore Jungerstam vid Bäckby byskola är på sin fritid en entusiastisk pedagog i fråga om kristen tro och jordens urhistoria.

Hans webbplats Urhistorien.com är i huvudsak tillägnad hans akademiska forskning. I ett antal Youtubevideor riktade till en bredare allmänhet har han dock argument som är vanliga bland kristna krea­tionister av i dag.

Själva jordens ålder vill han inte i sina videor ta ställning till. Däremot är Tore Jungerstam angelägen om bevis för att "katastrofer av bibliska mått" ska ha ägt rum på ett sätt som i hans tolkning står i konflikt med dagens naturvetenskap. Den som vill tro på Bibelns syndaflod bokstavligen ska ha ägt rum, kan läsa in ett stöd för det här.

Tore Jungerstam tror också på en mikroevolution där nya arter utvecklas på kort tid, men inte på en stor övergripande utveckling av naturens arter ur en art till en annan, makroevolution.

Tore Jungerstam (Slef), Esse

Tore Jungerstam skriver för tillfället på en doktorsavhandling vid Åbo Akademi om de elva första kapitlen i Bibeln, och är aktuell med en ny populärvetenskaplig bok. I den säger han sig kullkasta forskningen om att Bibelns skapelseberättelse som ”unik” och ”litterärt briljant” skulle innehålla lån från andra uråldriga skapelseberättelser i Mellanöstern.

Tonåringarna pratar

Verksamhetsledare Albert Häggblom vid den evangeliska takorganisationen Slef är själv pappa till tonåringar och vet att frågorna om tro och vetande rullar på bland de unga.

– Jag hör ju av dem att det i åldern femton-plus diskuteras ofta, säger han.

Inom Slefs föreningar kan det förekomma att kreationistisk skapelsetro hålls framme. Slef självt har dock varken rekommendationer eller särskilda satsningar på området, säger Albert Häggblom.

– ”Pröva allt och behåll det goda” – medlemmarna måste kunna avgöra det själva. Vi kan inte börja kontrollera vad de gör. Då är det fort slut på frivilligarbetet, säger han.

Max-Olav Lassila, nypensionerad kyrkoherde i Larsmo, sitter i ledningen för det ena av de två teologiskt konservativt orienterade Kyrkhelg-evenemangen. Han säger sig inte känna av någon kreationistisk våg just nu.

– Men jag vet ju att nu finns det ju många som som tänker i de banorna här, säger Max-Olav Lassila.

Kyrkhelgen har ändå flera gånger stått värd för kreationister som talare. Några planer på det har man inte just nu i ledningen för evenemanget, säger han.

Var står du själv som präst och själavårdare när någon kommer och har funderingar kring det här?

– Jag lutar nog mer åt Bibelns beskrivning än åt den vetenskap som förändras hela tiden. Evolutionsteorin är ju en teori.

- - -

Uppdaterat, fredag 11 april kl. 11.15: Tore Jungerstams hållning till Gamla testamentets flodberättelse har förtydligats. Tore Jungerstam tackade nej till att bli intervjuad för artikeln. I en insändare i Kyrkpressens pappersupplaga nr. 8/2025 redogör han för var han står i fråga om kreationism och urhistoria.

– – –

FAKTA: Kreationism eller evolutionsteori?

  • Kreationister anser Bibeln (eller någon annan religiös tradition) ha en djupare insikt i universums mekanismer än modern vetenskap.
  • Under 1970-talet började huvudfåran av krea­tionister radikalare hävda att jorden är betydligt yngre än vetenskapen anser.
  • De evangelisk-lutherska biskoparna i Finland tog i dokumentet Tieteiden lahja (2019) avstånd från att tro och vetenskap ställs mot varandra.
Jan-Erik Andelin


Kolumn. Vår första bön i lidandet ska inte i första hand vara att Gud tar oss ur lidandet – utan att vi bjuder in honom att vandra med oss genom det. 30.5.2025 kl. 13:35

Replot. Hans Boije har i sommar hållit i rodret i Replot i nästan 1,5 år – nu är det dags att dra vidare och låta ny krafter ta över. 30.5.2025 kl. 13:17

Personligt. En vinter då Linda Andtbacka kände sig helt omsluten av mörker hände det något i farstun till Jeppo kyrka. Hon fick hjälp av Gud. Eller mer konkret: hon fick hjälp av tabletter, tro och terapi. Och av ett bibelord. 28.5.2025 kl. 12:50

Kolumn. Jag skulle aldrig jobba med barn, sa jag när jag var i tonåren. Sådär 17 år senare är det precis vad jag gör och det är det jag vill göra. Jag har fått arbeta med många olika barngrupper och åldrar: daghem, förskola, skola och i församlingens barnverksamhet. 26.5.2025 kl. 15:12

val. Två kaplanstjänster är lediga i stiftet. De sökande bör bland annat ha god social förmåga, vara initiativrika, flexibla och samarbetsinriktade. 22.5.2025 kl. 10:55

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Lagfarne assessorn Lars-Eric Henricson avgår – när blir assessorstjänsten i Borgå ledig att sökas? Pia Kummel-Myrskog fortsätter som tf kyrkoherde i Petrus församling. Vem har fått kaplanstjänsten i Esbo svenska församling? Läs mera i notisen från domkapitlets senaste sammanträde. 21.5.2025 kl. 13:36

KORSNÄS. Vad ska man tänka på när man förbereder en radiogudstjänst? Allra viktigast: att göra det levande för lyssnarna. 20.5.2025 kl. 12:51

kyrkoherde. Jukka Hildén, för tillfället församlingspastor i finska Martins församling i Åbo, föreslås bli tf kyrkoherde i Larsmo från juli 2025 till juni 2026. Hildén är redan kring 65 år, men har sagt att han möjligen kan ställa sig till förfogande för herdeuppdraget i fyra år. 15.5.2025 kl. 13:28

Personligt. Under en livskris sökte sig journalisten Mikael Sjövall till kyrkan. Han gick en Alphakurs, en grundkurs i kristen tro. Och allt förändrades. Nu bor tecken och mirakel runt hörnet. 14.5.2025 kl. 09:29

klosterliv. I norra Italien finns en plats där mycket kretsar kring Bibeln, men där man inte alls bråkar om hur den ska tolkas. Syster Sylvie berättar om livet i ett ekumeniskt kloster, om att upptäcka sådant man inte vill veta om sig själv, och om att inse fakta: Hur mycket eller lite du än tror måste du vara människa hela vägen. 15.5.2025 kl. 00:00

musik. Från Knivsta, Uppsala, till Helsingfors. Lucas Stålhammar studerar kyrkomusik vid Sibelius-Akademin och vill hjälpa andra att möta Gud genom musiken. 13.5.2025 kl. 19:00

kyrkomusik. I Niels Burgmanns projekt för att rädda kyrkomusiken får nu också barn pröva på stora kyrkorgeln. 13.5.2025 kl. 00:00

BARA BADA BASTU. Korso församling i norra Vanda hejar på KAJ i första semifinalen i Eurovision 2025 i morgon med att bada bastu och sjunga sommarpsalmen Den blomstertid nu kommer på Vörådialekt. 12.5.2025 kl. 14:30

MALAX FÖRSAMLING. Den ledigförklarade kaplanstjänsten i Malax församling har sökts av församlingspastorn i samma församling, meddelar domkapitlet i Borgå stift. 12.5.2025 kl. 14:16

NY PÅVE. Vad betyder det för kristna som inte är katoliker att det valts en ny påve? Mycket är upp till var och en av oss tror Jimmy Österbacka. – Det är i våra personliga omständigheter som enheten dagligen både kan sökas och utmanas, säger han. 9.5.2025 kl. 13:39

BORGÅ STIFT. I Borgå domkyrka vigdes på söndagen fyra personer till tjänst i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. 9.6.2025 kl. 19:43

SAMKÖNAD VIGSEL. Finlandssvenska laestadianer och evangeliska skrev på protestuppropet. Folkmissionen driver utvecklingen. 9.6.2025 kl. 14:00

KORSHOLMS SVENSKA FÖRSAMLING. Kyrkoherde Mats Björklund var den enda sökande till kaplanstjänsten i Korsholms svenska församling. 6.6.2025 kl. 13:58

musik. Som barn ritade operasångerskan Monica Groop i psalmboken medan mamman Astrid Riska spelade orgel i Berghälls kyrka. – Hon har varit min lärare och min Alma mater. Jag har henne att tacka för hela min karriär. 5.6.2025 kl. 19:46

SAMKÖNAD VIGSEL. Biskopsmötet ger nu i praktiken grönt ljus för samkönade vigslar i kyrkan – trots att kyrkomötet säger nej. Bara åtta av tio biskopar står bakom den "pastorala anvisningen" om saken. 5.6.2025 kl. 11:18