Forskning visar att det budskap som barn får med sig, utöver bibelkunskapen, är: ”Var snäll.” – Det är inte vad kristen tro går ut på, menar Joseph Sverker.
Forskning visar att det budskap som barn får med sig, utöver bibelkunskapen, är: ”Var snäll.” – Det är inte vad kristen tro går ut på, menar Joseph Sverker.

"Vi blev inte speciellt uppmuntrade till att tänka själva, fråga och utforska"

Teologi.

Tron måste ges vidare med en öppen hand, inte en knuten näve. – Barn kan också tänka teologiskt, säger den svenske teologen Joseph Sverker.

26.1.2024 kl. 09:00

Låt oss vara ärliga: Många unga vuxna har övergett den kristna tron, och Joseph Sverkers generation utgör inget undantag.

– En av anledningarna är att unga min generation inte tyckte att svaren som kyrkan gav när de växte upp höll när de blev äldre. Vi blev inte speciellt uppmuntrade till att tänka själva, fråga och utforska.

Joseph Sverker är teologie doktor och undervisar i systematisk teologi och kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan Stockholm. Han har skrivit boken Undrar om Gud, där han tar sig an frågor för nyfikna i alla åldrar, men lite extra för dem som är mellan 10–15 år.I förordet skriver du att boken är mer en tänkarbok än en svarsbok. Vad menar du med det?

– Barn kan också tänka teologiskt och det är det jag vill uppmuntra med min bok. Jag hoppas att de vill tänka vidare och formulera sin förståelse av kristen tro på sitt sätt. Jag tror att Bibeln är Guds ord och att det är genom Bibeln som vi lär känna Gud. Men det finns massor av sätt att förstå och tolka vad det innebär.

– Jag skulle gärna se fler böcker om kristen tro till barn eftersom jag tror att kristen tro kan ta många uttryck. Jag ger vissa alternativ, men jag skriver främst vad jag har kommit fram till och om min tolkning av vad kyrkans tro och teologi är. Det finns mer och framförallt så finns det mycket mer tänkande och teologi att hämta hos barnen.


Barn känner sig manipulerade

Han tror att tron måste ges vidare med en öppen hand, inte en knuten näve.

– I de fall då föräldrarna har en agenda med samtalen ökar risken för att barn känner sig manipulerade – då är det färre som tar över sina föräldrars tro. De amerikanska sociologerna Christian Smith och Amy Adamczyk visar att om barn själva får initiera samtal om tro, och om de får leda samtalen i högre grad, är det större sannolikhet att de tar över sina föräldrars tro.

Det finns väldigt mycket kristet material för barn, inte minst för söndagsskolor och konfirmation.

– Materialet som finns för yngre barn och söndagsskola handlar uteslutande om att lära sig Bibeln och bibelberättelser. Det finns vissa teologiska delar i det – men de är outvecklade och framförallt använder man i princip exakt samma språk, exempel och formuleringar som till vuxna – eller kanske lite förenklat till barnens nivå.

Rent teologiskt är inte materialet speciellt pedagogiskt. Forskning visar att det budskap som barn får med sig, utöver bibelkunskapen, är: ”Var snäll.”

– Det är inte vad kristen tro går ut på, menar jag. Det kan också vara ett direkt felaktigt budskap om ett barn till exempel är utsatt eller mobbat.


Kan du berätta lite om upprinnelsen till boken?

– Jag följde med som hjälpledare på ett kristet barnläger, där min dotter deltog. Jag hade inte speciellt mycket vana med arbete med barn – jag är inte en sån person som är stojig eller som barn bara tyr sig till automatiskt.

Den sista dagen uppmuntrades barnen att komma med sina frågor till ett upplägg som hette ”våga fråga” .

– Det hade jag aldrig varit med om tidigare. Om barn har frågor om tro och Gud, då kan kanske jag som teolog hjälpa på något sätt?

Följande år hade han frågat ledningen om de kunde ha en frågehörna dit barn kunde komma och ställa sina frågor.

– Jag hade även skapat en ”Teo-låda” där de kunde lämna en lapp med sin fråga om de inte vågade prata med mig. Det kom in närmare 130 frågor vid det lägret. Jag hade redan funderat på att skriva en bok utifrån deras frågor om det visade sitt att det fanns något intresse, och det gjorde det ju.

– Sen tog det tid att skriva boken och jag är otroligt tacksam till Equmeniakyrkan som gav mig en donation så att jag kunde skriva på halvtid under en höst.


Svårt att hitta nya bilder

Han säger att det var otroligt svårt att skriva om korset, försoningen, treenigheten och Jesus på ett sätt som skulle tilltala barn.

– Jag ville verkligen hitta nya bilder och exempel för nästan allt så att barnen inte skulle tvingas gå in i vuxenvärlden så fort de hade frågor om tro.

Han har fått väldigt uppmuntrande respons från vuxna som har läst boken.

– De vuxna som har läst boken säger att de har lärt sig väldigt mycket om kristen teologi som de aldrig har tänkt på tidigare. Jag tror att det beror på att barnens frågor är så bra på att sätta fingret på det allra viktigaste.

Joseph Sverker har fått mycket uppmuntran från dem som jobbar med barn i kyrkan.

– Vissa samfund, eller delar av dem, har delat ut boken till alla sina ungdomsledare i församlingarna. Ganska många har hört av sig och undrat hur de kan använda den i konfirmationsundervisningen. Det var inte mitt syfte, men det är väldigt roligt att de ser en användning för den även där.


Hur ska vi kristna skydda barn från osund teologi?

– Dels så tänker jag att det är den heliga Anden som skyddar och bevarar oss från osund teologi. Goda kyrkliga gemenskaper är också viktiga.

– Men som vuxen och förälder tror jag det allra viktigaste är att ta sitt barns frågor på allvar, försöka att ha tid och energi och vara där för dem. Vi vuxna ska inte vara rädda när barnet ställer utmanande frågor.

Den fråga som gick djupast i Joseph Sverkers hjärta var: ”Hur ska man leva i en kristen familj om man är osäker på sin tro, och hur vet man att man är älskad av Gud?”

– Den säger så oerhört mycket om barn och hur otroligt mycket de vill bli älskade och accepterade av sina föräldrar. Därför är det så viktigt att barn känner förtroende att komma med sina tvivel till oss föräldrar.

Christa Mickelsson


Det kan räcka flera år innan det blir kyrkoherdeinstallation i Petrus församling.

BESVÄR. Två medlemmar i Petrus församlings församlingsråd har lämnat in ett så kallat kyrkobesvär till Helsingfors förvaltningsdomstol över domkapitlets beslut att välja Pia Kummel-Myrskog till kyrkoherde i Petrus församling. 5.6.2024 kl. 21:13
Ungdomsfoto på Yvonne ”Vonna” Terlinden. Hon installerades i slutet av maj som kyrkoherde i Karis-Pojo svenska församling.

ETT GOTT RÅD. Om Yvonne Terlinden fick en pratstund med sitt yngre jag skulle hon diskutera sin rastlöshet och sin perfektionism. 6.6.2024 kl. 08:00
Lina Forsblom, här med hunden Lewis, har överlevt två livshotande sjukdomar.

Personligt. Som barn drabbades Lina Forsblom av leukemi och räddades till livet av en ryggmärgstransplantation. 23 år senare höll hon på att dö av blodförgiftning. – Jag tror inte det var Guds vilja att jag skulle bli sjuk. Men Gud kan använda sjukdomarna, bara jag låter mig bli använd, säger hon. 5.6.2024 kl. 10:18
Närheten till kyrkan förblir viktig.

KYRKANS EKONOMI. Kyrkan behöver se över sitt nätverk av församlingar. Omkring 40 av dem överlever inte årtiondet ekonomiskt. 5.6.2024 kl. 10:00
"För att bevara hoppet: möt din egen skuld och välj handling. Påminn dig själv och andra om att det finns hopp så länge vi agerar, för det finns det! Och hopp är en kollektiv kraft."

KLIMATKRISEN. KP-redaktören Rebecca Pettersson bevittnar en soluppgång hon aldrig borde ha sett. Det blir början till en ekologisk skuldspiral, och jakten på ett hopp som håller. 4.6.2024 kl. 09:46

SAMKÖNADE PAR. Jenny Jansson var delegat vid Metodistkyrkans generalkonferens när samfundet fattade beslut om att godkänna samkönade vigslar. 3.6.2024 kl. 20:28
– En annan kyrkas präster skaper en bild av vår kyrka, klagar ärkebiskop Tapio Luoma.

INGERMANLANDS KYRKA. Den ingermanländska kyrkans präster skapar förvirring bland kyrkfolket, säger ärkebiskop Tapio Luoma. I vems mässa går man, till vilken kyrka blir ens barn döpt? 3.6.2024 kl. 10:00
Stiftsfullmäktige var oenigt om personval från de olika "partierna"

STIFTSFULLMÄKTIGE. Anita Ismark fortsätter leda stiftsfullmäktige. Missnöje med att den konservativare kandidatlistan blev illa representerad i personvalen. 30.5.2024 kl. 18:45
Anna Finell har deltagit i Kyrkans Ungdoms sommarläger cirka 35 gånger.

SOMMARLÄGER. – Arrangörerna får akta sig, för jag tror det kommer mer folk i år än ifjol då de som avvaktade får höra att lägret funkar bra i Nykarleby också, tror Anna Finell. 29.5.2024 kl. 20:04

sverige. I Arjeplog i Norrbotten i Sverige har det varit tradition att hålla högstadiets avslutning i kyrkan. Under pandemin föll den traditionen bort och skolan började fira avslutning i klassrummet i stället. 29.5.2024 kl. 19:38

Kolumn. Jag stiger ut genom den lilla dörröppningen på båten, sätter min fot på bryggan. Den gungar i de skvalpande vågorna, träet knarrar. Vidare, upp mot ön. Solen gassar, den säregna doften av träd blandat med grus möter mig. 29.5.2024 kl. 20:25
Då man ännu för tio år sedan öppet kunde arrangera kristna samlingar och samla tusentals åhörare, har tonen mot de kristna nu skärpts i Indien.

Analys. I Indien har det hinduistiska religionsprogrammet ghar whapsi lett att förtrycket av landets över 100 miljoner kristna ökar, skriver Torsten Sandell i en analys. Han hade en unik möjlighet i februari att besöka den underjordiska kyrkan i Uttar Pradesh. 27.5.2024 kl. 10:51
Yvonne Terlinden välsignas av Bo-Göran Åstrand, Katri Grönroos, Anders Lindström, Annika Pråhl, Pentti Raunio och Iris Eriksson.

kyrkoherdeinstallation. När Yvonne Terlinden installerades till sin tjänst i Karis idag var den sol ute och sol inne. "Vi gratulerar församlingen till en vis och ödmjuk kyrkoherde", sa en gäst. 26.5.2024 kl. 16:31
Kollekter till Ryssland faller under EU-sanktionerna

INGERMANLANDS KYRKA. Kollekter till Ingermanlands kyrka i Ryssland är förbjudna, anser den finländska åklagarmyndigheten. Kyrkan har omkring 100 vänförsamlingar i Finland. 17.5.2024 kl. 19:00
Martina Harms-Aalto valdes in i Kyrkostyrelsens plenum.

kyrkostyrelsen. Martina Harms-Aalto från Helsingfors blir Borgå stifts nya ledamot i Kyrkostyrelsens plenum. 16.5.2024 kl. 16:23

När Gud reste Stefan Myrskog ur mörkret fick han en levande tro.

Personligt. Då mörka moln samlat sig över Stefan Myrskog och han funderade om livet var värt att leva utmanade han Gud: Jag ger dig en termin. 8.7.2024 kl. 17:44
Mycket sägs om Israel med gamla judeklichéer, anser André Swanström.

antisemitism. Kritisera Israel är okej. Men nidbilder och grumliga anspelningar om judar av bara farten är inte det, anser ÅA-docenten André Swanström. 8.7.2024 kl. 10:00
Kjerstin Sikström vill vara aktiv – därför har hon fortfarande sångelever och dirigerar en kör.

sorg. Med sin sista, stora kärlek Jocke Hansson fick hon bara fem gemensamma år. – Jag har varit arg på Gud och frågat mig varför det här skulle hända mig. Men idag är jag tacksam – hellre fem år än inget alls, säger Kjerstin Sikström. 5.7.2024 kl. 11:32

KYRKANS SAMTALSTJÄNST. Det hjälper att prata. De som svarar har tystnadsplikt och du får vara anonym. Tjänsten erbjuder stöd och någon som lyssnar också under sommaren. 5.7.2024 kl. 16:55
Bibelstudium och existentiellt samtal i gröngräset i Taizé.

ÅLANDS UNGA KYRKA. Trots de spartanska omständigheterna blev ungdomarnas resa till Taizé i Frankrike en upplevelse de aldrig kommer att glömma. Det var gemenskap, tusenskönor och fåglars glädjesång dygnet runt. 1.7.2024 kl. 16:32