Camilla Sundqvist är nu hel som människa.
Camilla Sundqvist är nu hel som människa.

Hon sökte helande och fann frid

profilen.

Hon sökte bli helad från sin sjukdom men fann bara tomhet. Även om sjukdomen är kvar så har Camilla Sundqvist nu blivit hel som människa.

6.8.2020 kl. 09:08

Camilla Sundqvist sade tidigare att hon ska bli kristen när hon blir gammal.

– Jag tror jag har varit en sökare hela livet, men i samband med att jag blev diagnostiserad med MS år 2004 började jag söka rent konkret, säger hon.

Hon började med chi gong för rörelsernas skull. Då sökte hon inte andlighet utan personlig utveckling.

– När jag började chi gong fick jag frågan vad jag ville uppnå med det. Jag svarade att jag ville hitta den inre friden. Hade jag funnit andlighet där hade jag slutat med en gång.

Fast det ingick mycket lugn och eftertanke i chi gong fann hon inte det hon sökte. Tomheten fanns kvar.

Hösten 2005 gick hon igenom en skilsmässa. Då åkte hon ensam ut till sommarstugan på en holme i Eugmo i Larsmo skärgård.

– Jag hade glömt ficklampan så jag var mestadels i mörker. Det var givande dagar, jag läste mycket och analyserade barndomen. Jag förlät också barndomens snedtramp. Jag insåg att vad som än gick fel då så var det inte meningen.

Hon växte upp i en laestadianfamilj. Pappan och några syskon steg av rörelsen i ett tidigt skede. Mamman och ett av syskonen hölls kvar.

– När jag var tio–tolv år gammal ville jag inte längre vara med för jag upplevde att allt jag tyckte var roligt var förbjudet. Som att se på film eller teve.

Men hon behöll sin barnatro.

– Nu i efterhand vet jag också att mamma bett för mig. Det är jag nu tacksam för.

En av de böcker hon läste på sommarstugan handlade om helaren John of God, eller João de Deus som han kallas på portugisiska, i Brasilien.

– Jag läste den en kväll och bara visste att jag skulle resa dit. Nästa dag beställde jag en resa till Brasilien. Jag tilltalades av att han sades ha helat miljontals människor från hela världen.

Under tre år gjorde hon årliga resor till Abadiânia, en kommun med mindre än 20 000 invånare en dryg timmes bilväg från huvudstaden Brasilia.

– Jag såg många sjuka där, men jag såg ingen som blev helad. Men jag tyckte om fridfullheten i dalen där han verkade.

John of God tillbad både Gud och andarna.

– På grund av de spiritistiska inslagen godkändes inte hans behandling i de katolska länderna, trots att han var katolik.

Inte heller Camilla Sundqvist blev helad, snarare tvärtom. Efter andra resan gick hon på fyra penicillinkurer.

– Jag misstänker att det kom från hundarna. Jag kan ju inte låta dem vara. Under de tre åren jag var där såg jag inte en enda hund som var där året innan.

Där fanns också inslag som hon inte tyckte om.

– I en av behandlingarna skulle man sitta i ett rum medan man blev dåsig. Sedan skulle man vila ett dygn efteråt. Det dygnet sov man. Nu undrar jag om det fanns något i luften som gjorde en trött.

Slutligen insåg hon att det handlade om pengar.

– Det sades att helandet var gratis men de ville ju sälja piller och salvor som var välsignade av Gud. Jag insåg också att jag inte behöver betala flera tusen euro för att finna friden. Den finner jag också på holmen i Eugmo.

Hon ser ändå inte resorna som helt bortkastade, för hon lärde sig att be där.

– Jag kom över tröskeln att själv våga be och våga godkänna att jag ville be.

Senare har John of God, blivit fängslad. Myndigheterna har beslagtagit miljoner som han hade på sitt konto. Han blev också anklagad för sexuella övergrepp.

– Jag for till Brasilien i hopp om att bli helad. I första hand från min MS men också som människa. Kristna här hemma sade att man inte behöver fara till Brasilien för att bli helad, men jag slog dövörat till.

Efter att hon kommit hem från den sista resan föreslog hennes dotter att hon skulle anmäla sig till en Alphakurs. Dottern hade själv gått en i Vasa.

– Jag tvekade men beslöt gå med i alla fall för att höra vad de har att säga.

Kursen blev en vändpunkt.

– Före Alpha hade jag upplevt en tomhet inom mig som jag sökte fylla. Efter kursen upplevde jag inte längre tomheten och jag kom in i en kristen gemenskap. Det var guld värt.

Sedan dess har hon fortsatt som kursledare och fått många nya vänner.

– Jag har blivit helad som människa, men fortfarande har jag MS. Flera gånger har jag gett upp hoppet att bli helad, men så återkommer Bibelns ord: be så ska du få. Och då fortsätter jag be.

För tillfället tar hon bara epilepsimedicin för MS, men också den håller hon på att trappa ner. Bromsmedicinen för MS togs bort för den hade ingen effekt.

– Ibland är jag besviken på Gud när han inte helar mig eller då han inte svarar. Men det kan ju hända att jag inte hör hans svar. Det finns ju de som blivit helade från svåra sjukdomar, stigit upp från rullstolen, blinda som fått sin syn och döva som börjat höra. Många har fått vänta i många år på att helade.

Hon litar i alla fall på att Gud bär henne.

– Ibland blir jag arg när jag inte lyckas få upp något så enkelt som ett ostpaket. Men då jag ber Gud om hjälp kan det lyckas. Det kan ju ha lyckats ändå, det går ju inte att bevisa.

Och böckerna om personlig utveckling – dem har hon kastat bort.

– Jag försökte läste dem på nytt senare, men de gav mig inget.

Johan SandbergDet kan räcka flera år innan det blir kyrkoherdeinstallation i Petrus församling.

BESVÄR. Två medlemmar i Petrus församlings församlingsråd har lämnat in ett så kallat kyrkobesvär till Helsingfors förvaltningsdomstol över domkapitlets beslut att välja Pia Kummel-Myrskog till kyrkoherde i Petrus församling. 5.6.2024 kl. 21:13
Ungdomsfoto på Yvonne ”Vonna” Terlinden. Hon installerades i slutet av maj som kyrkoherde i Karis-Pojo svenska församling.

ETT GOTT RÅD. Om Yvonne Terlinden fick en pratstund med sitt yngre jag skulle hon diskutera sin rastlöshet och sin perfektionism. 6.6.2024 kl. 08:00
Lina Forsblom, här med hunden Lewis, har överlevt två livshotande sjukdomar.

Personligt. Som barn drabbades Lina Forsblom av leukemi och räddades till livet av en ryggmärgstransplantation. 23 år senare höll hon på att dö av blodförgiftning. – Jag tror inte det var Guds vilja att jag skulle bli sjuk. Men Gud kan använda sjukdomarna, bara jag låter mig bli använd, säger hon. 5.6.2024 kl. 10:18
Närheten till kyrkan förblir viktig.

KYRKANS EKONOMI. Kyrkan behöver se över sitt nätverk av församlingar. Omkring 40 av dem överlever inte årtiondet ekonomiskt. 5.6.2024 kl. 10:00
"För att bevara hoppet: möt din egen skuld och välj handling. Påminn dig själv och andra om att det finns hopp så länge vi agerar, för det finns det! Och hopp är en kollektiv kraft."

KLIMATKRISEN. KP-redaktören Rebecca Pettersson bevittnar en soluppgång hon aldrig borde ha sett. Det blir början till en ekologisk skuldspiral, och jakten på ett hopp som håller. 4.6.2024 kl. 09:46

SAMKÖNADE PAR. Jenny Jansson var delegat vid Metodistkyrkans generalkonferens när samfundet fattade beslut om att godkänna samkönade vigslar. 3.6.2024 kl. 20:28
– En annan kyrkas präster skaper en bild av vår kyrka, klagar ärkebiskop Tapio Luoma.

INGERMANLANDS KYRKA. Den ingermanländska kyrkans präster skapar förvirring bland kyrkfolket, säger ärkebiskop Tapio Luoma. I vems mässa går man, till vilken kyrka blir ens barn döpt? 3.6.2024 kl. 10:00
Stiftsfullmäktige var oenigt om personval från de olika "partierna"

STIFTSFULLMÄKTIGE. Anita Ismark fortsätter leda stiftsfullmäktige. Missnöje med att den konservativare kandidatlistan blev illa representerad i personvalen. 30.5.2024 kl. 18:45
Anna Finell har deltagit i Kyrkans Ungdoms sommarläger cirka 35 gånger.

SOMMARLÄGER. – Arrangörerna får akta sig, för jag tror det kommer mer folk i år än ifjol då de som avvaktade får höra att lägret funkar bra i Nykarleby också, tror Anna Finell. 29.5.2024 kl. 20:04

sverige. I Arjeplog i Norrbotten i Sverige har det varit tradition att hålla högstadiets avslutning i kyrkan. Under pandemin föll den traditionen bort och skolan började fira avslutning i klassrummet i stället. 29.5.2024 kl. 19:38

Kolumn. Jag stiger ut genom den lilla dörröppningen på båten, sätter min fot på bryggan. Den gungar i de skvalpande vågorna, träet knarrar. Vidare, upp mot ön. Solen gassar, den säregna doften av träd blandat med grus möter mig. 29.5.2024 kl. 20:25
Då man ännu för tio år sedan öppet kunde arrangera kristna samlingar och samla tusentals åhörare, har tonen mot de kristna nu skärpts i Indien.

Analys. I Indien har det hinduistiska religionsprogrammet ghar whapsi lett att förtrycket av landets över 100 miljoner kristna ökar, skriver Torsten Sandell i en analys. Han hade en unik möjlighet i februari att besöka den underjordiska kyrkan i Uttar Pradesh. 27.5.2024 kl. 10:51
Yvonne Terlinden välsignas av Bo-Göran Åstrand, Katri Grönroos, Anders Lindström, Annika Pråhl, Pentti Raunio och Iris Eriksson.

kyrkoherdeinstallation. När Yvonne Terlinden installerades till sin tjänst i Karis idag var den sol ute och sol inne. "Vi gratulerar församlingen till en vis och ödmjuk kyrkoherde", sa en gäst. 26.5.2024 kl. 16:31
Kollekter till Ryssland faller under EU-sanktionerna

INGERMANLANDS KYRKA. Kollekter till Ingermanlands kyrka i Ryssland är förbjudna, anser den finländska åklagarmyndigheten. Kyrkan har omkring 100 vänförsamlingar i Finland. 17.5.2024 kl. 19:00
Martina Harms-Aalto valdes in i Kyrkostyrelsens plenum.

kyrkostyrelsen. Martina Harms-Aalto från Helsingfors blir Borgå stifts nya ledamot i Kyrkostyrelsens plenum. 16.5.2024 kl. 16:23

När Gud reste Stefan Myrskog ur mörkret fick han en levande tro.

Personligt. Då mörka moln samlat sig över Stefan Myrskog och han funderade om livet var värt att leva utmanade han Gud: Jag ger dig en termin. 8.7.2024 kl. 17:44
Mycket sägs om Israel med gamla judeklichéer, anser André Swanström.

antisemitism. Kritisera Israel är okej. Men nidbilder och grumliga anspelningar om judar av bara farten är inte det, anser ÅA-docenten André Swanström. 8.7.2024 kl. 10:00
Kjerstin Sikström vill vara aktiv – därför har hon fortfarande sångelever och dirigerar en kör.

sorg. Med sin sista, stora kärlek Jocke Hansson fick hon bara fem gemensamma år. – Jag har varit arg på Gud och frågat mig varför det här skulle hända mig. Men idag är jag tacksam – hellre fem år än inget alls, säger Kjerstin Sikström. 5.7.2024 kl. 11:32

KYRKANS SAMTALSTJÄNST. Det hjälper att prata. De som svarar har tystnadsplikt och du får vara anonym. Tjänsten erbjuder stöd och någon som lyssnar också under sommaren. 5.7.2024 kl. 16:55
Bibelstudium och existentiellt samtal i gröngräset i Taizé.

ÅLANDS UNGA KYRKA. Trots de spartanska omständigheterna blev ungdomarnas resa till Taizé i Frankrike en upplevelse de aldrig kommer att glömma. Det var gemenskap, tusenskönor och fåglars glädjesång dygnet runt. 1.7.2024 kl. 16:32