Vide föddes i förtid, och efter Olivers sjukdom var Sandra Holmgård och hennes man inställda på att det skulle gå dåligt – de hade ju varit med om en hel del. Men Vide växer och mår bra idag.
Vide föddes i förtid, och efter Olivers sjukdom var Sandra Holmgård och hennes man inställda på att det skulle gå dåligt – de hade ju varit med om en hel del. Men Vide växer och mår bra idag.

Sandra Holmgård: "Skrivandet blev ett sorgearbete"

familjeliv.

Väldigt få människor har liv där allt går som man tänkt, säger Sandra Holmgård.

28.10.2020 kl. 10:00

Sandra Holmgård är en av de nya bloggarna på Andetag-bloggen. Hon kommer att skriva om familjeliv i sorg och glädje, om prematurvardag och om sorgen efter Oliver.

I januari miste Sandra och Nicklas Holmgård sin son Oliver som var svårt sjuk i INCL, en obotlig sjukdom som bryter ner kroppens funktioner. Oliver dog ganska plötsligt efter ett år som varit relativt lugnt.

– Jag hade börjat jobba på hösten. Oliver mådde så pass bra då att det var möjligt för mig att jobba några dagar i veckan.

I januari försämrades Olivers tillstånd hastigt.

– Det gick på en helg, vi blev så chockade när han dog. Vi hade varit oroliga i flera års tid och allt hade kretsat kring sjukdomslivet. Det hade varit en massa sjukvårdspersonal som kom och gick hemma hos oss, men plötsligt var det bara vi två. Vi hade bara en massa tid och blev riktigt trötta.

"Jag har velat visa att allting inte bara var hemskt och jag har också velat skapa en förståelse för hur det var."


– Jag skrev mycket på mitt instagramkonto under tiden när Oliver var sjuk, det var lite som en dagbok för mig.

Skrivandet blev ett sorgearbete, samtidigt har det känts viktigt att dela Olivers berättelse.

– Vi vill prata om hans liv. Jag har velat visa att allting inte bara var hemskt och jag har också velat skapa en förståelse för hur det var.

– Det ökar förståelsen för andra när man öppnar upp och pratar om saker som är jobbiga. Jag tror att det är väldigt få människor som har liv där allt bara går som man tänkt.

Tröstande att dela erfarenheter

Att kunna dela med sig av tankar och erfarenheter och få kontakt med andra är en drivkraft för hennes bloggande. Hon träffar också regelbundet en grupp andra mammor som mist sina barn och säger att det varit tröstande att ta del av andras erfarenheter.

"Vi vågade inte tro att det kan gå bra."


– Samma dag som Oliver fick sin diagnos och våra liv rasade ihop fick jag ett telefonsamtal från en bekant som förlorat ett barn till samma sjukdom. Hon sa: ”Jag vet hur du känner nu, men det här är den värsta dagen.” Det gjorde ingenting bättre, men jag kunde tänka att allt inte kommer att falla ihop.

Alla bloggtexter kommer inte att handla om Oliver och sorgen efter honom. Sandra Holmgård kommer också att skriva om prematurtiden och om graviditeten med Vide.

– Det kommer nog lite lättsammare saker också. Det har varit ganska tunga saker i mina första inlägg.

Foto: Nicklas Holmgård

Under Sandras graviditet med Vide kände hon och hennes man en viss oro även om de fått veta med 96 procents säkerhet att Vide inte bär på sjukdomen INCL. Graviditeten var problematisk, och Vide föddes i förtid den 25 maj. Då vägde han 1380 gram.

– Egentligen mådde han väldigt bra enligt omständigheterna, men vi var så inställda på att det skulle gå dåligt, för vi har ju varit med om en del. Vi vågade inte riktigt tro att det kan gå bra, fast vårdpersonalen sa att han växer som han ska.

Nu har Vide blivit fyra månader och väger fem kilo.

Andetag-bloggen

  • Sandra Holmgård, Susanna Nygård och Louise Häggström är nya bloggare på Andetag.
  • Bloggen är en del av kyrkans webbarbete och administreras av Kyrkan i Helsingfors.
  • andetag.blogg.hbl.fi
Erika Rönngård

Mari Leppänen

biskopsval. Stiftsdekanen Mari Leppänen har valts till ny biskop i Åbo ärkestift. Enligt det preliminära resultatet fick Leppänen 565 av de avgivna rösterna medan motkandidaten Jouni Lehikoinen 457 fick röster fick i valets andra omgång. 3.12.2020 kl. 14:53

jakobstad. Valet av församlingspedagog i Jakobstad svenska församling rivs inte upp. Församlingsrådet konstaterade i går att beredningen och beslutet gått korrekt till. 3.12.2020 kl. 13:41
I Nykarleby ordnas gudstjänst i kyrkorna under de närmaste veckorna – även om det inte är många som får vara med.

begränsningar. Från och med idag får maximalt 20 personer delta i offentliga tillställningar i Österbotten. – I vissa avseenden tvingas vi tänka om, men vi kan dela tro och hopp även om vi inte kan träffas fysiskt, säger Mia Anderssén-Löf, som är kyrkoherde i Nykarleby 2.12.2020 kl. 16:15
– Att jag pratar finska har vi använt som "partytrick" på diverse ungdomssamlingar och föräldraträffar, säger Daniel Jakobsson.

Kalender. Rikssvenska Daniel Jakobsson, som jobbar i Matteus församling i Helsingfors, bjuder frikostigt på sig själv så här i adventstid. I en virtuell språkbadskalender öppnar han kalenderluckor, läser det finska innehållet och försöker förstå budskapet. Och allt tog avstamp i ett stort misstag. 2.12.2020 kl. 11:59

adventskalender. För bokstavsillustratören Sofie Björkgren-Näse var uppdraget att skapa en adventskalender lite av en dröm som gick i uppfyllelse. 2.12.2020 kl. 10:05
Från och med nästa vecka får inte fler än tio personer närvara vid en gudstjänst – de anställda medräknade.

coronaepidemin. Från och med nästa vecka ska alla gudstjänster i Nyland förrättas i huvudsak utan att församlingsmedlemmar är med i kyrkorummet. 27.11.2020 kl. 18:40
De två senaste åren har varit påfrestande, säger Johan Candelin.

insamling. Rättegången mot Martyrkyrkans vänner, som misstänks för brott mot penninginsamlingslagen, är över. Domen faller den 7 december. – Försvaret vill visa att vi handlat i god tro, säger MKV:s ordförande Johan Candelin. 27.11.2020 kl. 13:59
Biskop Bo-Göran Åstrand, domkapitlets notarie Linus Stråhlman och stiftsfullmäktiges ordförande Anita Ismark (med via videolänk).

fastighetsstrategi. När stiftsfullmäktige samlades till distansmöte idag fanns det bara en fråga på agendan: kyrkans fastighetsstrategi, och framför allt planerna på att kyrkan ska göra sig av med det anrika domkapitelshuset i Borgå. – Stiftsfullmäktige i alla stift är samfällt eniga om att fastighetsstrategon bör förkastas, säger stiftsfullmäktiges ordförande Anita Ismark. 26.11.2020 kl. 16:14
– Vi tycks ha en inneboende törst efter helighet. Och dessutom ett sinnesorgan – i brist på bättre ord – som darrar när tillvarons bråddjup uppenbaras, säger Joel Halldorf.

Bok. – Vi människor beskriver oss gärna som ”homo sapiens”, den förnuftiga varelsen. Jag vill hävda att vi är den dyrkande varelsen, säger den svenska teologen och författaren Joel Halldorf. 26.11.2020 kl. 14:14

advent. Hurudan adventsperson är du? Är du adventskonservativ eller adventsnjutare – eller kanske adventsagnostiker? 26.11.2020 kl. 13:37
Slutet nått