Nicolina Grönroos, Louise Häggström och Andreas Lundgren poddar tillsammans.
Nicolina Grönroos, Louise Häggström och Andreas Lundgren poddar tillsammans.

De pratar om allt som hör livet till i podden "Typ livet"

podcast.

De drömde om att starta en podd, och undantagsvåren blev en spark i baken. Nu pratar de om allt som hör livet till i podden Typ livet.

4.8.2020 kl. 07:00

De hade lekt med tanken på att starta en podd sedan hösten, men det var under coronavåren den kom igång.

– När undantagstillståndet kom tänkte vi att det är många som sitter ensamma hemma just nu och om vi börjar podda når vi jättemånga människor, säger Nicolina Grönroos.

Listen to "Typ Livet" on Spreaker.

Hon är ungdomsarbetsledare i Johannes församling och gör Typ livet-podden tillsammans med Andreas Lundgren, tidigare studentpräst och numera församlingspastor i Borgå svenska domkyrkoförsamling, och Louise Häggström, informatör i Johannes församling.

– Som studentpräst jobbade jag också med unga vuxna-arbetet i Helsingfors. Jag ville vara med och göra podden för att jag tyckte att den var en rolig idé, säger Lundgren.

I och med hans byte av jobb görs podden som ett samarbete mellan Johannes församling och Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Den främsta målgruppen är unga vuxna i Helsingfors, men trion tror att podden kan ge något även åt dem som hör till en annan åldersgrupp eller bor på en annan ort.

– Vi är ju själva unga vuxna, så vi tänker att det är den målgrupp podden tilltalar allra mest. Vi pratar om allt möjligt, om aktuella ämnen. Vi har ett större tema varje gång, vi har till exempel pratat om studier, rasism och sårbarhet, säger Häggström.

– Det är både lättsamma saker, delande av sånt vi tänkt på och har på gång och sedan mera ingående snack om det aktuella temat, säger Lundgren.

I kommande avsnitt kommer de bland annat att prata om mens, artificiell intelligens och om föräldraskap.

– Ingen av oss är förälder, därför bjuder vi in en gäst som får berätta mer om det – på samma sätt som när vi gjorde avsnittet om rasism, säger Häggström.

Lyssnarrespons välkommen

Tröskeln för vilka ämnen som kan tas upp i podden vill de hålla låg.

– Vi vill inte tänka ”vi är kristna och det här är kyrkans podd så då kan man inte prata om det här”. Vi kan prata om vad som helst, säger Häggström.

– Jag ser vår podd som en kyrklig podd som omfamnar tanken att allt är sammankopplat. Allt som händer i livet är sammankopplat med vår tro och kyrklighet, säger Lundgren.

Målet just nu är att göra så många avsnitt att det känns som en säsong.

– En rejäl näve med avsnitt, och sedan får vi utvärdera hur fortsättningen blir, säger Lundgren. I och med hans byte av arbetsplats kommer podden i fortsättningen att göras i samarbete mellan Johannes församling och Borgå svenska domkyrkoförsamling, där Lundgren numera jobbar som församlingspastor.

Att spela in podden beskriver de som en spännande, lärorik och rolig upplevelse.

– Det är skönt att vi inte sänder live, så man kan ta om saker, säger Grönroos.

Lyssnarresponsen är viktig. Inför poddstarten gjorde de en liten enkät för att ta reda på vad folk ville lyssna på och utgick sedan från den när de började planera avsnitten.

– Vi har inte träffat så mycket människor under våren, så det är svårt att veta om folk gillat podden eller inte, säger Grönroos.

– Man får jättegärna höra av sig till oss och ge respons eller berätta vilka ämnen man skulle vilja höra mer om i podden. E-posta oss på typlivetpodden@gmail.com!

Typ livet hittas bland annat på Spotify och Spreaker – men också på Johannes församlings hemsida.

Erika Rönngård

Bakom försäljningen döljer sig många år av kämpande för att bevara det svenska församlingshemmet.

Försäljning. Efter många års kämpande för att bevara församlingshemmet, men utan gehör, ger man nu upp den tanken. – Vi måste kunna gå vidare och utreda andra alternativ, säger Mats Lindgård. 15.10.2020 kl. 15:04
Josefin Silén hade tänkt bo kvar i Sverige ett tag – men möjligheten att stå på scen som Mary Poppins kunde hon inte tacka nej till.

teater. När Josefin Silén står på musikalscenen i Mary Poppins gestalt är hon sval, lätt bitsk och värdig. Men i verkliga livet har hon insett att det är fruktansvärt tråkigt att alltid vara cool och stark. 14.10.2020 kl. 18:20

val. Inom utsatt tid har den ledigförklarade kaplanstjänsten i Pedersöre församling sökts av två personer. 14.10.2020 kl. 17:18
Kyrkoherdarna Daniel Norrback, Camilla Svevar och Mikael Forslund har fått göra om församlingens program på kort varsel.

restriktioner. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än tio personer är förbjudna i Vasa sjukvårdsdistrikt till slutet av oktober. Församlingarna följer samma direktiv. Tre kyrkoherdar vittnar om en viss coronavana – men också om coronatrötthet. 14.10.2020 kl. 13:58
Kyrkpressens layoutare Malin Aho och John Bark jobbar med Kyrkpressens formatbyte.

Kyrkpressen. Veckans nummer av Kyrkpressen innehåller två mindre förändringar. Den ena är estetiskt och den andra är kopplad till formatet. 13.10.2020 kl. 16:20
Tinca Björke är informatör i Mariehamns församling.

Lokalt. Hej då perfektionisten! säger Tinca Björke, informatör i Mariehamns församling. 14.10.2020 kl. 08:00

Höst. "När peppen och inspirationen är borta är det ofta människorna runt omkring oss som blir stödet." 14.10.2020 kl. 00:01
Även om sommarens läger innebar många nya åtgärder fanns en bra grund för att klara av de åtgärder som krävdes för att kunna genomföra säkra läger, säger Rebecka Stråhlman.

konfirmandarbete. Under sommaren har unga haft roligt och känt sig trygga i skriftskolan. Det här framgår av en enkät som 16 000 ungdomar svarat på. De unga gav skriftskolan det nationella skolvitsordet 9-. 8.10.2020 kl. 16:24
Samfällighetens ledningsgrupp har även gett anvisningar om att deltagare i församlingarnas gudstjänster och övriga evenemang ska använda ansiktsmask.

covid-19. Begränsningarna baserar sig på beslut fattade av Vasa stads social- och hälsovårdsnämnd den 5 oktober och är i kraft till och med den 25 oktober. Samfällighetens ledningsgrupp har också gett anvisningar om att deltagare i församlingarnas gudstjänster och övriga evenemang ska använda ansiktsmask. 5.10.2020 kl. 22:26
Ida-Maria Pekkarinen längtar inte tillbaka till frisörsalongen.

profilen. Hon kom till Helsingfors som svar på någon annans bön. Frisören blev ledare för lärjungskolan. Nu vill Ida-Maria Pekkarinen skaffa mandat att fortsätta i en uppgift som känns som hennes. 1.10.2020 kl. 17:04
Slutet nått