Under coronaepidemin har Toni Högbäck hunnit med reparationer på lägergården.
Under coronaepidemin har Toni Högbäck hunnit med reparationer på lägergården.

"Alla har gjort ett jättejobb"

mariehamn.

Toni Högbäck har sett kollegerna göra sitt yttersta för att nå ut till dem som inte kan samlas i kyrkan.

22.5.2020 kl. 08:51

Toni Högbäck, arbetsledare i Mariehamns församling, har haft en annorlunda vår. Till en del har arbetet sett ut som vanligt, med fastighetsskötsel och vaktmästaruppdrag.

– Men det har också kommit helt nya uppgifter i och med att vi började strömma andakter och gudstjänster. Förr hade vi en torsdagslunchmässa varje vecka, nu har vi strömning varje dag, plus en fullång gudstjänst som strömmas om söndagarna.

Han har fått bekanta sig med ny teknik. Fyra vaktmästare turas om med att sköta strömningen.

– Vi har alla fått lära oss nytt på vägen. Själv har jag haft nytta av att jag skött ljud tidigare.

Mariehamns församling gick in för att hyra in den utrustning de behövt.

– Men nu har vi märkt att det är många som följer med det vi strömmar på Facebook. Så vi funderar på att kanske fortsätta med strömning även sedan när livet blivit mer normalt.

Har det varit knepigt att få allt att fungera?
– Visst har vi haft våra utmaningar. Det är särskilt svårt att lista ut var mikrofonen ska vara så att ljudet blir bra. Vi har fått klagomål på att ljudnivån är för låg, och det försöker vi justera.

Till Toni Högbäcks jobb hör också att fungera som vaktmästare vid förrättningar. Men bröllop och dop har de inte sett mycket av i Mariehamn de senaste månaderna.

– Särskilt dop har många föräldrar valt att flytta framåt. Vissa har valt att låta barnet bli döpt trots begränsningarna, men de har varit mycket färre än normalt.

Jordfästningar har ordnats som vanligt.
– Det har varit jobbigt att alla som skulle vilja komma på jordfästningen inte kunnat vara med. Vi har erbjudit de anhöriga möjligheten att grunda en privat Facebook-grupp där jordfästningen strömmas, och sedan sköter vi strömningen från församlingens sida. Då sparas förrättningen på det Fb-kontot och alla som vill har chansen att delta.

Lemböte lägergård skulle normalt vara i full användning vid den här tiden på året: nu står den tom och väntar på sensommarens möjliga läger.

– Det har inneburit att vi haft chansen att göra reparationer som inte skulle kunna göras om det fanns mycket folk på plats. Det har varit en bra sak.

Det har också varit roligt att märka hur många församlingsbor som ändå varit engagerade och tittat på andakterna och deltagit i gudstjänsterna virtuellt.

– Jag tycker vår församling skött allt mycket professionellt. Kantorerna och prästerna har gjort det väldigt bra. Särskilt vissa av prästerna har tyckt att det varit en stor utmaning att predika inför en kamera i stället för att tala till människor som de ser. De har gjort ett jättejobb.

Snart får vi ju samlas till gudstjänst igen. Saknar församlingsmedlemmarna gudstjänsten?
– Jo. Man märker nog av en frustration över att sitta hemma i isolation. Folk vill komma samman och träffas.

Sofia Torvalds

Bakom försäljningen döljer sig många år av kämpande för att bevara det svenska församlingshemmet.

Försäljning. Efter många års kämpande för att bevara församlingshemmet, men utan gehör, ger man nu upp den tanken. – Vi måste kunna gå vidare och utreda andra alternativ, säger Mats Lindgård. 15.10.2020 kl. 15:04
Josefin Silén hade tänkt bo kvar i Sverige ett tag – men möjligheten att stå på scen som Mary Poppins kunde hon inte tacka nej till.

teater. När Josefin Silén står på musikalscenen i Mary Poppins gestalt är hon sval, lätt bitsk och värdig. Men i verkliga livet har hon insett att det är fruktansvärt tråkigt att alltid vara cool och stark. 14.10.2020 kl. 18:20

val. Inom utsatt tid har den ledigförklarade kaplanstjänsten i Pedersöre församling sökts av två personer. 14.10.2020 kl. 17:18
Kyrkoherdarna Daniel Norrback, Camilla Svevar och Mikael Forslund har fått göra om församlingens program på kort varsel.

restriktioner. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än tio personer är förbjudna i Vasa sjukvårdsdistrikt till slutet av oktober. Församlingarna följer samma direktiv. Tre kyrkoherdar vittnar om en viss coronavana – men också om coronatrötthet. 14.10.2020 kl. 13:58
Kyrkpressens layoutare Malin Aho och John Bark jobbar med Kyrkpressens formatbyte.

Kyrkpressen. Veckans nummer av Kyrkpressen innehåller två mindre förändringar. Den ena är estetiskt och den andra är kopplad till formatet. 13.10.2020 kl. 16:20
Tinca Björke är informatör i Mariehamns församling.

Lokalt. Hej då perfektionisten! säger Tinca Björke, informatör i Mariehamns församling. 14.10.2020 kl. 08:00

Höst. "När peppen och inspirationen är borta är det ofta människorna runt omkring oss som blir stödet." 14.10.2020 kl. 00:01
Även om sommarens läger innebar många nya åtgärder fanns en bra grund för att klara av de åtgärder som krävdes för att kunna genomföra säkra läger, säger Rebecka Stråhlman.

konfirmandarbete. Under sommaren har unga haft roligt och känt sig trygga i skriftskolan. Det här framgår av en enkät som 16 000 ungdomar svarat på. De unga gav skriftskolan det nationella skolvitsordet 9-. 8.10.2020 kl. 16:24
Samfällighetens ledningsgrupp har även gett anvisningar om att deltagare i församlingarnas gudstjänster och övriga evenemang ska använda ansiktsmask.

covid-19. Begränsningarna baserar sig på beslut fattade av Vasa stads social- och hälsovårdsnämnd den 5 oktober och är i kraft till och med den 25 oktober. Samfällighetens ledningsgrupp har också gett anvisningar om att deltagare i församlingarnas gudstjänster och övriga evenemang ska använda ansiktsmask. 5.10.2020 kl. 22:26
Ida-Maria Pekkarinen längtar inte tillbaka till frisörsalongen.

profilen. Hon kom till Helsingfors som svar på någon annans bön. Frisören blev ledare för lärjungskolan. Nu vill Ida-Maria Pekkarinen skaffa mandat att fortsätta i en uppgift som känns som hennes. 1.10.2020 kl. 17:04
Slutet nått