Du kan dela ljusbilder under hashtaggen #delaljus.
Du kan dela ljusbilder under hashtaggen #delaljus.

#delaljus med varandra

hopp.

Dagarna blir mörkare, men när timmarna med dagsljus blir allt färre vill kyrkan ta fasta på att vi kan dela ljus
och hopp med varandra.

17.10.2019 kl. 00:01

Kampanjen #delaljus lyfter fram betydelsen av att se och stöda varandra. Genom samarbetet med Kyrkans samtalstjänst vill den också påminna om att det finns någon som lyssnar.

Kampanjen riktar sig i första hand till unga vuxna – från konfirmation till trettioårsåldern – men alla intresserade kan delta till exempel genom att visa omsorg i vardagen eller publicera bilder på sociala medier under hashtaggen #delaljus.

– Vi vill påminna människor om att dela ljus med varandra, till exempel genom att stanna upp och fråga hur någon mår. Det behöver inte handla om stora saker, säger Sara Grönqvist som är sakkunnig inom själavård på Kyrkostyrelsen och jobbar med Kyrkans samtalstjänst.

I samband med gudstjänsten i Borgå domkyrka söndagen den 20 oktober kommer Borgå stifts biskop Bo-Göran Åstrand att ge ett ljus vidare. Tanken är att alla som tar emot ljuset tar en bild av det och sprider bilden på sociala medier så att man kan följa ljusets väg ut i världen.

Någon som lyssnar

Kyrkans samtalstjänst deltar i kampanjen genom att förlänga öppethållningstiden för chatten. Mellan den 21 oktober och den 1 november håller chatten öppet klockan 16–21 varje vardag.

– Det finns alltid någon som lyssnar och är ärligt intresserad av det du säger, någon som inte fördömer eller tillrättavisar utan delar tanken med dig en stund när du kontaktar samtalstjänsten, säger Grönqvist.

En orsak till att Kyrkans samtalstjänst behövs är att många är ensamma med sina tankar trots att de har människor omkring sig.

– Man kanske inte vågar prata om sina frågor och tankar. När man kontaktar Kyrkans samtalstjänst behöver man inte ha färdigt uttänkta funderingar, man kan också komma med det halvfärdiga.

Kyrkans samtalstjänst

  • Kyrkans samtalshjälp finns till för dig som behöver ett lyssnande öra. De som lyssnar är utbildade frivilliga eller kyrkligt anställda med tystnadsplikt.
  • Kyrkans samtalstjänst består av chatt, brev-, nät- och telefonjour. Chattjouren finns på adressen www.samtalstjanst.fi och är under #delaljus-kampanjen öppen må-to kl. 16-21. Nätjouren hittar du under samma adress.
  • Telefonjourens nummer är 0400 22 11 90 och har öppet varje kväll kl. 20-23.

  • Du kan dessutom skriva ett handskrivet brev till Kyrkans brevjour, PB 210, 00131 Helsingfors.‍ Breven besvaras inom en eller ett par dagar.

#delaljus 20.10–3.11

  • ons 23.10 MU-mässa med temat Dubbla kärleksbudet kl. 18 i Matteuskyrkan.
  • to 24.10 Kaffebjudning i Arcada kl. 10-11.30 med studentprästen Andreas Lundgren.
  • to 24.10 MatTroPrat med temat Motivation kl. 18 i Matteuskyrkan.
  • ons 30.10 MU-mässa med temat Tro och otro kl. 18 i Matteuskyrkan.
Erika Rönngård

St. Matthew’s International Lutheran Church är en del av Helsingfors kyrkliga samfällighets arbete. Man samlas till gudstjänst på engelska i Matteuskyrkan i Östra centrum.

Helsingfors . Kristian Willis växte upp med flera språk. Det har han nytta av när han varje söndag firar gudstjänst med människor från världens alla hörn i Östra Centrum i Helsingfors. 6.7.2020 kl. 14:54

diakoni. Är oron över hur ekonomin ska gå ihop ett stort mörkt moln på din sommarhimmel? Ta kontakt med diakonin – där får du både akuthjälp och stöd i att reda ut situationen på längre sikt. 6.7.2020 kl. 14:40
Semestern utmanar parrelationen. I ett parförhållande kan det vara så att den ena parten behöver mer avstånd än den andra.

parrelation. Under semestern blir problem i förhållandet synligare än vanligt. 2.7.2020 kl. 15:52
Morteza Naseri gick från Kabul till Helsingfors.

asylsökande. – Vi var 55 eller 60 personer i en niometers gummibåt. Vatten slog in hela tiden. Jag kunde inte simma. Morteza Naseris väg till Finland är en berättelse om utsatthet, orättvisa och en okuvlig vilja att leva. 1.7.2020 kl. 15:40
Bilden är tagen på de tvåspråkiga ekumeniska kyrkodagar i Åbo i maj 2017.

Kyrkodagar. – Jag hoppas att alla ska tänka: Wow, nu får vi äntligen träffas ansikte mot ansikte, säger direktor Sixten Ekstrand. 30.6.2020 kl. 21:16
Jean d’Amour Banyanga är född och uppvuxen i Rwanda. Bor nu i Eckerö prästgård. Gift och har två flickor och två pojkar i åldern 5 till 14 år.

profilen. Som tolvåring var rwandiern Jean d’Amour Banyanga med om en skakande upplevelse. Efter det ville han jobba för Gud och sina medmänniskor. – Jag är historisk, säger han, som den första mörkhyade prästen i Borgå stift. 30.6.2020 kl. 20:17

samtalstjänst. Samtalen är alltid konfidentiella och anonyma. Hjälp kan man få via telefon, chatt, nättjänst och brev. 29.6.2020 kl. 09:59

bön. Östra Finlands universitet har gjort en undersökning som visar att frågor relaterade till spiritualitet har varit betydelsefulla under coronapandemin. 24.6.2020 kl. 00:00
Nu sänds morgonens radioandakt Andrum kl. 9.54 istället för kl. 9.10.

radio. – Genom att flytta fram sändningstiden hoppas vi att Andrum ska nå en större publik, säger Unni Malmgren. 23.6.2020 kl. 15:53
– Vi ska vara mycket försiktiga med att tolka coronapandemin som ett tecken på att de yttersta tiderna närmar sig, säger Björn Vikström.

orostider. Varför kom den här pandemin – vill Gud straffa mänskligheten? Eller är den ett tecken på att de yttersta tiderna närmar sig? Vi frågar Björn Vikström, universitetslärare i teologisk etik med religionsfilosofi. 18.6.2020 kl. 16:12
Slutet nått