Katarina Bjärvall är frilansande journalist och författare från Sverige som sedan slutet av 90-talet fokuserat på samhällsfrågor. Hon jobbar som bäst på en tredje bok om konsumtionssamhället. Redan som barn intresserade hon sig för konsumtionsfrågor.
Hon är medveten om att konsumtionskritiken kan verka lite motsägelsefull.
– Många av oss som kritiserar konsumtionen har en överlägesposition, ett lyxigt förhållningssätt: när man har tillräckligt med prylar kan man kan kosta på sig att säga att det räcker nu, att man inte behöver mera. Men jag försöker också ha ett underifrånperspektiv i det jag skriver. Jag ser det som ett försvar för jorden som sällan har så starka krafter på sin sida. Det råder ett enormt tryck mot jordens ekologi.
Dessutom tycker hon att det är viktigt att syna överklassen.
– Det är de riktigt rika människorna som utgör en förebild för andra människor. Många vill ha det som de har. De fattiga länderna är nu på väg att bli rikare. De tittar hela tiden på USA och andra rika länder och vill kopiera dem. Det är vi i den rika världen som är förebilder och det är vi som måste ändra våra vanor.
Läs hela artikeln i Kyrkpressen 3/2014.

Vad skulle jag med den här till?
konsumtion. Uppriktigt förbryllad över allt det hon köpte utan att behöva det började Katarina Bjärvall undersöka vilka krafter det är som upprätthåller vår konsumistiska livsstil. 17.1.2014 kl. 13:34
Webred