- Men jag kan skriva ganska bra.  Det tar lång tid, eller längre än förr, säger Christa Mickelsson.
- Men jag kan skriva ganska bra. Det tar lång tid, eller längre än förr, säger Christa Mickelsson.

”Jag bara måste skriva, fast jag inte kunde”

Kyrkpressen.

För nästan exakt två år sedan fick Kyrkpressens redaktör Christa Mickelsson en hjärnblödning och förlorade sitt språk. Idag är hon tillbaka på redaktionen igen.

4.9.2019 kl. 09:45

Trodde du att du skulle återvända till Kyrkpressen?

– Först trodde jag det. Det var självklart att jag kommer. Det hade inte gått upp för mig vad hjärnblödningen och afasin egentligen handlade om. Men när jag förstod det, då trodde jag inte.

– Inte heller min talterapeut – som var jättebra – trodde på det. Hon sa: ”Jag tror inte att du kommer att klara av att jobba med språk mer. Du kan kanske skriva en bok, tillsammans med någon annan.” Då tänkte jag: Jag ska faktiskt skriva en bok alldeles själv! Och då hade jag aldrig ens drömt om att skriva en bok, och jag vet inte om det blir en heller.

Men du skriver. Du har till exempel skrivit en kolumn i den här tidningen (se sid 20). Har du jobbat hårt för att komma så långt?

– Jo, men för mig är det inte det hårda jobbet som har varit svårast. Jag bara måste skriva och prata. Det är inte jobb, det är en nödvändighet.

Vad ska du göra på jobbet?

– Jag ska inte jobba mycket. Jag har fortfarande terapier som tar mycket tid. Tidigare jobbade jag som webbjournalist, så jag börjar med det, för det är enkelt. Men jag kan faktiskt skriva ganska bra. Det tar lång tid, eller längre än förr. Min talterapeut ger mig lite för tråkiga uppgifter. Jag tycker det är bättre att göra någonting som betyder nånting, och som behövs.

Är det någonting du oroar dig för nu när du börjar jobba igen?

– Jag är lite orolig för att jag ska ta för mycket jobb på mig, så att mina terapier lider. Jag måste gå på fysioterapi och träna mycket, annars blir kroppen stel och sjuk. Så kanske är jag orolig för att det ska bli för roligt att jobba.

Hur har du tagits emot?

– Först tänkte jag: De vill inte ha mig. De tar mig bara för att vara snälla. Men jag hoppas att det inte är så. Vår personalchef sa att jag kan fundera på om jag behöver något hjälpmedel.

– För ett drygt år sedan kom jag kom in på besök och tittade på mitt arbetsbord och alla foton jag hade där och sa: ”Jag borde plocka ner dem och ta hem dem.” Men en kollega på förlagssidan sa: ”Inte ännu.” Det har jag tänkt på många gånger.

Text: Sofia Torvalds
Lucas Snellman, ledande sakkunnig inom kommunikation vid Kyrkans central för det svenska arbetet, anser att det blir intressant att se vem som kommer att driva vilka frågor bland de nya kyrkomötesombuden.

Valanalys. Väntat resultat i kyrkomötesvalet, anser Lucas Snellman. Den regionala spridningen är bra bland de invalda i Borgå stift, liksom bredden av kunnande. 14.2.2020 kl. 11:29

kyrkomötesval. De moderata konservativa och liberala – de som talar för att olika åsikter ska rymmas inom kyrkan och är redo att göra kompromisser – hade framgång i kyrkomötesvalet, konstaterar forskaren Veli-Matti Salminen. 13.2.2020 kl. 14:03
Köpcentret Iso Omena ligger nära till för Timo Soini, som bor i Ivisnäs i Esbo.

politiker. "Börja öva nu, för i himlen måste ni ändå komma överens." Det är Timo Soinis hälsning till sannfinländska politiker och finlandssvenska journalister. 13.2.2020 kl. 12:04
Bob van Rinj har grundat en stiftelse, Asia Care Foundation. Här hjälper han en 25-årig funktionhindrad kvinna och hennes mormor.

Thailand. Bob van Rijn hjälper fattiga i den thailändska djungeln – utan lön. Han missionerar inte, fast han är kristen. – Folk behöver först mat och kläder. 13.2.2020 kl. 12:00
Mötesbild från gamla stiftsfullmäktige. Det nya stiftsfullmäktige får många nyvalda medlemmar.

val. Till stiftsfullmäktige väljs 14 lekmannamedlemmar och sju prästmedlemmar. Dessa valdes in. 12.2.2020 kl. 18:02
Mia Anderssén-Löf och Ulla-Maj Wideroos är nya ombud i kyrkomötet.

val. Borgå stift har fått två helt nya kyrkomötesombud: Ulla-Maj Wideroos och Mia Anderssén-Löf. 12.2.2020 kl. 17:25
Igår röstade stiften om ombud till kyrkomötet och medlemmar till stiftsfullmäktige.

val. Under de kommande fyra åren representeras Borgå stift av prästombuden Mia Anderssén-Löf och Rolf Steffansson och lekmannaombuden Ulla-Maj Wideroos, Göran Stenlund och Patrik Hagman i kyrkomötet, kyrkans riksdag. 12.2.2020 kl. 16:49
Några av läseklubbens läsare är  från vänster Kerstin Alho, Ulla Wistbacka, Nanna-Lisa Finskas, Solveig Grönlund,  Gun Sandberg, Rita Heikkilä och Gun-Viol Lindborg.

Läsning. Församlingen kan inte sitta i församlingshemmet och vänta på att folk ska komma dit. Församlingen måste ut i samhället. 11.2.2020 kl. 11:31
Volontärerna Karl-Erik och Ulla-Brita Wikström samt Helena Hansson  i kyrkans kök i Fuengirola .

Volontärer. Gemenskapen i den svenska kyrkan i Fuengirola drar Karl- Erik och Ulla-Brita Wikström till den spanska solkusten. Nu senast som volontärer. 10.2.2020 kl. 13:28
Emma Gustafsson hoppas många vill sjunga med i Voice.

körsång. Drömmer du om att få sjunga i kör även om det känns knepigt att hitta tid för övning varje vecka? Då kan projektkören Voice vara det du söker! 12.2.2020 kl. 00:01
Slutet nått