Nicklas Storbjörk (fr. v.), Pian Wistbacka, Åsa Nordström och Kalle Sällström är glada över nya och funktionsenliga lokaler.
Nicklas Storbjörk (fr. v.), Pian Wistbacka, Åsa Nordström och Kalle Sällström är glada över nya och funktionsenliga lokaler.

Flyttlasset har anlänt

Fontana Media.

Kyrkpressen, Fontana Media och Församlingsförbundet har från och med februari ny adress. Flytten gick från Sandvikskajen till Tölö i Helsingfors.

6.2.2020 kl. 11:48

– Det fanns flera bra alternativ, men i de här nya lokalerna uppfylls våra viktigaste kriterier för funktionsenliga och trevliga lokaler, säger Församlingsförbundets verksamhetsledare Kalle Sällström.

Huset vid Sandvikstorget där man verkat i åtta år, där också tidningsredaktionen Kotimaa funnits, ska göras om till privatbostäder och alla hyresgäster sades upp.

– Våra nya lokaler har lite färre kvadratmetrar, men lokalen räcker bra till för Fontana Media och är också en förmånligare lösning än tidigare, säger redaktionschef Nicklas Storbjörk.

– Det är klart att det är mycket jobb med att flytta, men det här känns bra. Jag tror vi kan fortsätta tjäna alla på ett bra sätt i våra nya lokaler. Kika gärna in! Kaffepannan är varm, säger Kalle Sällström.

Församlingsförbundet fyller dessutom 100 år i år.

– En flytt kan vara ett bra sätt att inleda ett nytt sekel. I bästa fall inspireras man av nya lokaler, säger Sällström.

Hemort Helsingfors

En tidningsredaktion behöver en fast punkt.

– Det är viktigt att redaktionen har ett hem att komma till, men jobbet har förändrats mycket de senaste 20 åren. Numera klarar man sig i stort sett med en kamera, en telefon och en bärbar dator. Vi har jobbat och kommer att jobba ännu mer mobilt framöver eftersom vi tjänar hela Borgå stift och hela Svenskfinland, säger Nicklas Storbjörk.

Kyrkpressens Österbottenredaktör Johan Sandberg jobbar fortsättningsvis med placering i Jakobstad.

Ett förbund behöver också en hemort.

– Av tradition har det varit Helsingfors, men huvudsaken är att det är en plats dit det är lätt att komma och lätt för oss att röra oss vidare från, säger Sällström.

Bokförlaget Fontana Media, som förser församlingar och allmänhet med andlig litteratur, barnböcker, psalmböcker och biblar, finns i samma korridor som Kyrkpressen och Församlingsförbundet.

– Bokförlaget fortsätter som tidigare. Vill man skaffa lämplig litteratur får man gärna komma in och botanisera i hyllorna fast ingen direkt bokhandel finns. Slå helst en signal före du kommer så den bok du söker finns i hyllan och så att vi själva är på plats och inte ute på uppdrag, säger försäljare Åsa Nordström.

Bokhandeln Sacrum som tidigare fanns på Sandvikskajen i Helsingfors har flyttat till Fabiansgatan 8. Där hittar man också ett urval svenska böcker.

Fontana Media Ab

  • Den nya adressen är Tölötorggatan 2 B i Helsingfors, våning 8.
  • Församlingsförbundet är ägare till bokförlaget Fontana Media som ger ut tidningen Kyrkpressen.
  • Kyrkpressen har i dagens läge en upplaga på 75 000 och utkommer varannan vecka.
  • Hela bolaget har sammanlagt tretton anställda.
Ulrika Hansson

Biskop Bo-Göran Åstrand säger att det var en process för biskoparna att finna förtroendet att tala ärligt och öppet i äktenskapsfrågan.

äktenskapssyn. Att biskoparna i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland inte når en gemensam syn i äktenskapsfrågan var inte förvånande. Som näst bästa alternativ kunde de flesta tänka sig en medelväg, som tillåter samkönade par att vigas. 7.8.2020 kl. 10:12

katastrofhjälp. Kyrkans utlandshjälp har beviljat 50 000 euro från sin katastroffond till dem som drabbats av explosionen i Libanons huvudstad Beirut. Utlandshjälpen inleder också en insamling till förmån för hjälparbetet. 6.8.2020 kl. 16:52
Ulla Heikkilä kallar konfirmandlägren för en nationell institution.

film. Ulla Heikkilä inspirerades av sin egen tonårsupplevelse och gjorde en film om en lägervecka full av gemenskap, livsfrågor, konflikter och förälskelse. 6.8.2020 kl. 19:00
Johan Candelin ser hoppfullt på utgången av rättsprocessen.

Johan Candelin. Polisutredningen gällande Martyrkyrkans vänners insamlingstillstånd är nu klar och ärendet går till rättegång i november. Två personer i styrelsen står åtalade. 6.8.2020 kl. 12:00
Åren mellan fyrtio och femtio hade varit hektiska. Camilla Svevar fick sitt tredje barn, hon sadlade om och läste teologi och blev präst, hon insjuknade i bröstcancer och blev frisk. Och som tf kyrkoherde i Replot bröt hon upp från sitt andra äktenskap.

Camilla Svevar . Hon försökte göra karriär som sångerska, hon var kantor och småbarnsmor, hon blev präst och fick cancer – och skilde sig, två gånger. Idag är Camilla Svevar kyrkoherde i Replot och vill predika för sökarna. 6.8.2020 kl. 10:02
Camilla Sundqvist är nu hel som människa.

profilen. Hon sökte bli helad från sin sjukdom men fann bara tomhet. Även om sjukdomen är kvar så har Camilla Sundqvist nu blivit hel som människa. 6.8.2020 kl. 09:08
Sju månaders arbetslöshet gav Mikaela Steffansson möjlighet att fundera över hur hon ville att livet skulle se ut.

Arbetslöshet. Att vara arbetslös lärde Mikaela Steffansson hur prestationsinriktade vi är. Vi har svårt att veta hur vi ska inleda samtalet om vi inte pratar jobb. 5.8.2020 kl. 08:00
Nicolina Grönroos, Louise Häggström och Andreas Lundgren poddar tillsammans.

podcast. De drömde om att starta en podd, och undantagsvåren blev en spark i baken. Nu pratar de om allt som hör livet till i podden Typ livet. 4.8.2020 kl. 07:00
Rapparen Dennis Svenfelt siktar på att bli prästvigd i januari. Fingertecknet är en geografisk bestämning för den amerikanska västkusten inom hiphopkulturen.

kallelse. Pedersöres sommarteolog Dennis Svenfelt upplever en kallelse att bli präst i församlingen. Han kan bli den första manliga laestadianen att bli prästvigd i stiftet på 40 år. 4.8.2020 kl. 08:25
Känns tanken på att återgå till jobbet och vardagen efter semestern väldigt jobbig?

vardag. Annette Nyholm, psykoterapeut, tycker att det är viktigt att reflektera över vad det är som gör att det känns tungt att återvända efter semestern. 3.8.2020 kl. 10:15
Slutet nått