Nicklas Storbjörk (fr. v.), Pian Wistbacka, Åsa Nordström och Kalle Sällström är glada över nya och funktionsenliga lokaler.
Nicklas Storbjörk (fr. v.), Pian Wistbacka, Åsa Nordström och Kalle Sällström är glada över nya och funktionsenliga lokaler.

Flyttlasset har anlänt

Fontana Media.

Kyrkpressen, Fontana Media och Församlingsförbundet har från och med februari ny adress. Flytten gick från Sandvikskajen till Tölö i Helsingfors.

6.2.2020 kl. 11:48

– Det fanns flera bra alternativ, men i de här nya lokalerna uppfylls våra viktigaste kriterier för funktionsenliga och trevliga lokaler, säger Församlingsförbundets verksamhetsledare Kalle Sällström.

Huset vid Sandvikstorget där man verkat i åtta år, där också tidningsredaktionen Kotimaa funnits, ska göras om till privatbostäder och alla hyresgäster sades upp.

– Våra nya lokaler har lite färre kvadratmetrar, men lokalen räcker bra till för Fontana Media och är också en förmånligare lösning än tidigare, säger redaktionschef Nicklas Storbjörk.

– Det är klart att det är mycket jobb med att flytta, men det här känns bra. Jag tror vi kan fortsätta tjäna alla på ett bra sätt i våra nya lokaler. Kika gärna in! Kaffepannan är varm, säger Kalle Sällström.

Församlingsförbundet fyller dessutom 100 år i år.

– En flytt kan vara ett bra sätt att inleda ett nytt sekel. I bästa fall inspireras man av nya lokaler, säger Sällström.

Hemort Helsingfors

En tidningsredaktion behöver en fast punkt.

– Det är viktigt att redaktionen har ett hem att komma till, men jobbet har förändrats mycket de senaste 20 åren. Numera klarar man sig i stort sett med en kamera, en telefon och en bärbar dator. Vi har jobbat och kommer att jobba ännu mer mobilt framöver eftersom vi tjänar hela Borgå stift och hela Svenskfinland, säger Nicklas Storbjörk.

Kyrkpressens Österbottenredaktör Johan Sandberg jobbar fortsättningsvis med placering i Jakobstad.

Ett förbund behöver också en hemort.

– Av tradition har det varit Helsingfors, men huvudsaken är att det är en plats dit det är lätt att komma och lätt för oss att röra oss vidare från, säger Sällström.

Bokförlaget Fontana Media, som förser församlingar och allmänhet med andlig litteratur, barnböcker, psalmböcker och biblar, finns i samma korridor som Kyrkpressen och Församlingsförbundet.

– Bokförlaget fortsätter som tidigare. Vill man skaffa lämplig litteratur får man gärna komma in och botanisera i hyllorna fast ingen direkt bokhandel finns. Slå helst en signal före du kommer så den bok du söker finns i hyllan och så att vi själva är på plats och inte ute på uppdrag, säger försäljare Åsa Nordström.

Bokhandeln Sacrum som tidigare fanns på Sandvikskajen i Helsingfors har flyttat till Fabiansgatan 8. Där hittar man också ett urval svenska böcker.

Fontana Media Ab

  • Den nya adressen är Tölötorggatan 2 B i Helsingfors, våning 8.
  • Församlingsförbundet är ägare till bokförlaget Fontana Media som ger ut tidningen Kyrkpressen.
  • Kyrkpressen har i dagens läge en upplaga på 75 000 och utkommer varannan vecka.
  • Hela bolaget har sammanlagt tretton anställda.
Ulrika Hansson

Houtskär får igen en tf kaplan, bestämde domkapitlet idag.

domkapitlet. Kaplanstjänsten i Houtskärs kapellförsamling tillsätts inte utan ledigförklaras på nytt nästa år. Pastor Peter Blumenthal förordnas till tf. kaplan och sköter tjänsten fram till slutet av juni, meddelar domkapitlet idag. 20.10.2020 kl. 17:20
Rex Hartman och Jonas Nygård tycker om att röra på sig tillsammans.

vänskap. Alla förtjänar en kompis som ringer och frågar: Ska vi gå på kaffe? eller Kommer du med till gymmet? Vänverksamhet hjälper personer med funktionsnedsättning att hitta den kompisen. 16.10.2020 kl. 13:06
Emil Anton har skrivit en bok om sin fars familjs troshistoria.

historia. När Emil Anton började skriva om den kristna trons historia i Irak upptäckte han sina egna rötter. Men boken resulterade också i en kamp med Gud som nästan kostade honom hans tro. 15.10.2020 kl. 16:01

Nekrolog. Det sociala engagemanget för de svagaste i världen utgjorde den bärande linjen för Ulf Särs under flera årtionden. Hans frånfälle var helt oväntat. 15.10.2020 kl. 17:14
Mikaela Björk är prästfru, trebarnsmamma, teolog och kock.

Kolumn. Förr eller senare kommer vi alla att avlövas, skriver Mikaela Björk. 15.10.2020 kl. 16:20
Brenda Serralde Luna är född i Xochimilco som är en del av Mexico City. Namnet betyder platsen där det blommar.

Förändring. Brenda Serralde Luna föddes i Mexico City men bor i Borgå. Hon har upplevt en jordbävning, plötslig fattigdom och stor kärlek. Det svåraste var när hon förlorade sin mamma. 15.10.2020 kl. 15:33
Bakom försäljningen döljer sig många år av kämpande för att bevara det svenska församlingshemmet.

Försäljning. Efter många års kämpande för att bevara församlingshemmet, men utan gehör, ger man nu upp den tanken. – Vi måste kunna gå vidare och utreda andra alternativ, säger Mats Lindgård. 15.10.2020 kl. 15:04
Josefin Silén hade tänkt bo kvar i Sverige ett tag – men möjligheten att stå på scen som Mary Poppins kunde hon inte tacka nej till.

teater. När Josefin Silén står på musikalscenen i Mary Poppins gestalt är hon sval, lätt bitsk och värdig. Men i verkliga livet har hon insett att det är fruktansvärt tråkigt att alltid vara cool och stark. 14.10.2020 kl. 18:20

val. Inom utsatt tid har den ledigförklarade kaplanstjänsten i Pedersöre församling sökts av två personer. 14.10.2020 kl. 17:18
Kyrkoherdarna Daniel Norrback, Camilla Svevar och Mikael Forslund har fått göra om församlingens program på kort varsel.

restriktioner. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än tio personer är förbjudna i Vasa sjukvårdsdistrikt till slutet av oktober. Församlingarna följer samma direktiv. Tre kyrkoherdar vittnar om en viss coronavana – men också om coronatrötthet. 14.10.2020 kl. 13:58
Slutet nått