Maarit Filppula med motorcykeln. FOTO: PRIVAT.
Maarit Filppula med motorcykeln. FOTO: PRIVAT.

Tandläkaren som hittade Gospel Riders

malax.

Maarit Filppula är tandläkaren som gillar spänning i livet. Hon har jobbat som frivillig i Argentina – och sin motorcykel älskar hon.

9.6.2022 kl. 12:21

När Maarit Filppula landade i Malax år 2015 på fördjupad tandläkarpraktik var planen att hon skulle stanna ett kort tag.

– Jag tänkte först att jag ska vara här ett halvt år, men det blev lite annorlunda! säger hon glatt.

Hon stannade, trivs bra, men berättar att språket till en början var rätt kämpigt för henne som kommer från finskspråkiga Teuva. Idag talar hon en flytande svenska.

– Jag hade länge en fusklapp på bordet så att jag kunde upprepa: ”Nu ska jag borra”, ”Gör det ont?”, ”Jag ger bedövning nu”.

Hon tycker om det hon gör och att kunna hjälpa andra människor med sina händer.

– Också i det här arbetet har jag alla möjligheter att möta människor och vara ”som ljus och salt i världen”. Vad jag än gör kan jag göra för Gud.

Bönekörning längs östgränsen

På fritiden är motorcykelhobbyn Maarit Filppulas stora passion. Den kristna motorcykelgruppen Gospel Riders upptäckte hon för ett år sedan, efter en inledande tveksamhet.

– Jag har kört motorcykel sedan 2015. Gospel Riders kändes tråkigt och som att jag inte passar in. Jag är vildare!

Men när en vän lockade med en kurs i endurokörning var hon fast. Hon kände genast att Gospel Riders var en gemenskap för henne.

– När jag deltog i kursen var det som att ge lillfingret, och den tog hela handen. Nu har jag hittat det som är vettigt, och jag kan köra med andra människor som delar samma kristna tro som jag. Här vill jag vara med! Jag är fortfarande nybörjare men jag vill lära mig mera hela tiden.

Enduro går ut på lite mer utamanande körning på banor i svårare terräng. I år är hon själv med och arrangerar en enduro tour. I sommar kommer hon dessutom att delta i Gospel Riders ”bönekörning” från Virolahti i söder till Ivalo i norr. Körningen går så nära östgränsen som möjligt och tar en vecka.

– Vi ber för Finlands gränser eftersom situationen är sådan som den är.

På uppdrag i Argentina. FOTO: Privat

Tandvård under ett träd i Argentina

Tillsammans med en grupp från kristna tandläkarförbundet har Maarit Filppula besökt Argentina tre gånger med ett ”bush klinik”-projekt. Den första gången åkte de ut 2016.

– Bushkliniken innebär att vi ordnar tandläkarmottagning på plats, till exempel på en hälsostation. De fattiga har inte råd med tandvård. Många har jättedåliga tänder, och livskvaliteten stiger när de får hjälp.

Gruppen kommer på inbjudan av lokala personer och ordnar resorna på egen bekostnad. De besöker också byar som är svåra att nå. Där kan en lång kö bildas redan fyra på morgonen.

– Vi har hundratals patienter, från barn till åldringar, och drar ut hundratals tänder. Vi ställer våra instrument på bordet eller vid behov på en bänk under ett träd, patienten sätter sig i en stol, vi bedövar, och sedan drar vi ut de tänder som behöver tas bort. Och allt händer i god ordning!

Med arbetet vill de också visa på något utöver det jordiska. I ”väntrummet” delar de ut spanskspråkigt kristet material.

– Det hjälper en tid om vi drar ut en tand och lättar patientens värk, men vi vill komma med budskapet att vi har något mycket viktigare än det som lättar för stunden.

– Fast vi inte har samma språk kan vi le mot patienterna, vara glada och visa att vi bryr oss om dem. Det här är ett sätt att visa kärlek: du är värdefull, Jesus älskar dig. Jesus har älskat mig och därför vill jag dela den kärleken vidare.

Under coronatiden har projektet haft paus.

– Men jag är beredd att åka på nytt om det blir aktuellt. Till dess arbetar jag som Guds händer här i Malax.

Maarit Filppula

Bor i Malax, uppvuxen i Teuva. Är 32 år.

Jobbar som tandläkare i Malax.

På fritiden: kör motorcykel, aktiv i Gospel Riders, är med på barnläger, simmar, skrinnar, paddlar och gör allt möjligt. ”Det finns alltid något att göra!”

Ett favoritbibelord: ”Jag skall aldrig svika dig, aldrig överge dig.” (Heb 13:5)

PIAN WISTBACKA


Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46
Esbo svenska församling har egna utrymmen i Olars kyrka.

vigsel. Församlingsrådet i Esbo svenska församling öppnar sina lokaler för vigsel av personer som tillhör sexuella minoriteter. I går kväll fattade församlingsrådet beslutet med rösterna 12–3 att öppna upp kyrkor och övriga lokaler inom Esbo svenska församling för vigsel av samkönade par. Två avvikande meningar anmäldes. 8.6.2022 kl. 10:13
– Jag tror inte jag någon gång har sett mig som en laestadian, mera som en kristen människa, säger Ingrid Björkskog.

kallelse. Redan vid en skolgudstjänst då hon var elev i lågstadiet kände Ingrid Björkskog ett starkt kall att bli präst. Nu har Larsmo bytts ut mot Åland. – Jag känner mig oerhört buren. 8.6.2022 kl. 08:53

Ingrid Mutai och Olivia Franck (i telefonskärmen) vill lyfta 
sekundär traumatisering på bordet.

SEKUNDÄR TRAUMATISERING. Att känna empati är viktigt för dem som jobbar med att möta människor med trauma. Då de känner empatitrötthet eller har svårt att släppa tanken på klientens berättelse har dedrabbats av sekundär traumatisering. 24.7.2022 kl. 19:03
Mao Lindholm fascineras av rövaren på korset bredvid Jesus. – Och Jesus omedelbara löfte åt honom om evigt liv. Det är så hisnande stort att det inte går att fatta.

ANDETAG. Språket har en helt central betydelse i Mao Lindholms tillvaro. – Djupt allvar och smågalen humor tvinnar ihop sig till ord och meningar, ibland nästan obegripliga även för mig själv, säger Mao som bloggar på Kyrkpressens sajt. 24.7.2022 kl. 19:13
Katolska Sara Torvalds tycker att ekumenik är lärorikt men att den katolska kyrkan också har varit för en mängd "fördomar och tjafs". Hon är sedan 2021 ordförande för Ekumeniska rådets arbete på svenska i Finland.

profilen. Det finns mycket att lära sig av ekumeniken. Men Sara Torvalds som är ordförande för Ekumeniska rådets finlandssvenska arbete gillar som katolik sin egen kyrkas kontinuitet och tradition. 22.7.2022 kl. 15:00
Olav Jern anser att både Kyrkostyrelsen och domkapitlen har för stor makt. Men han är å andra sidan nöjd med att kyrkan har en tydlig beslutsstruktur

KYRKANS FÖRVALTNING. Stat och kommun har förenklat sin förvaltning. Men den utvecklingen har inte nått kyrkan. Den uppfattningen har Olav Jern i Vasa. 22.7.2022 kl. 08:00
– Jag tror att om jag var kyrkoherde skulle jag försöka hindra allt utflöde. Jag skulle tänka: jag låter ingen lämna församlingen utan att veta varför, säger Edgar Vickström. Han saknar uttalade mål i kyrkan.

KYRKANS FRAMTID. För ett år sedan blev Edgar Vickstöm präst efter en lång karriär bland annat som bankdirektör. Ett år senare är han förbryllad och lite bekymrad. En kyrka som handskas med personal, tid och pengar borde våga tänka på effektivitet. Men varför vet kyrkan inte ens om den har ett mål? 20.7.2022 kl. 19:12