Maarit Filppula med motorcykeln. FOTO: PRIVAT.
Maarit Filppula med motorcykeln. FOTO: PRIVAT.

Tandläkaren som hittade Gospel Riders

malax.

Maarit Filppula är tandläkaren som gillar spänning i livet. Hon har jobbat som frivillig i Argentina – och sin motorcykel älskar hon.

9.6.2022 kl. 12:21

När Maarit Filppula landade i Malax år 2015 på fördjupad tandläkarpraktik var planen att hon skulle stanna ett kort tag.

– Jag tänkte först att jag ska vara här ett halvt år, men det blev lite annorlunda! säger hon glatt.

Hon stannade, trivs bra, men berättar att språket till en början var rätt kämpigt för henne som kommer från finskspråkiga Teuva. Idag talar hon en flytande svenska.

– Jag hade länge en fusklapp på bordet så att jag kunde upprepa: ”Nu ska jag borra”, ”Gör det ont?”, ”Jag ger bedövning nu”.

Hon tycker om det hon gör och att kunna hjälpa andra människor med sina händer.

– Också i det här arbetet har jag alla möjligheter att möta människor och vara ”som ljus och salt i världen”. Vad jag än gör kan jag göra för Gud.

Bönekörning längs östgränsen

På fritiden är motorcykelhobbyn Maarit Filppulas stora passion. Den kristna motorcykelgruppen Gospel Riders upptäckte hon för ett år sedan, efter en inledande tveksamhet.

– Jag har kört motorcykel sedan 2015. Gospel Riders kändes tråkigt och som att jag inte passar in. Jag är vildare!

Men när en vän lockade med en kurs i endurokörning var hon fast. Hon kände genast att Gospel Riders var en gemenskap för henne.

– När jag deltog i kursen var det som att ge lillfingret, och den tog hela handen. Nu har jag hittat det som är vettigt, och jag kan köra med andra människor som delar samma kristna tro som jag. Här vill jag vara med! Jag är fortfarande nybörjare men jag vill lära mig mera hela tiden.

Enduro går ut på lite mer utamanande körning på banor i svårare terräng. I år är hon själv med och arrangerar en enduro tour. I sommar kommer hon dessutom att delta i Gospel Riders ”bönekörning” från Virolahti i söder till Ivalo i norr. Körningen går så nära östgränsen som möjligt och tar en vecka.

– Vi ber för Finlands gränser eftersom situationen är sådan som den är.

På uppdrag i Argentina. FOTO: Privat

Tandvård under ett träd i Argentina

Tillsammans med en grupp från kristna tandläkarförbundet har Maarit Filppula besökt Argentina tre gånger med ett ”bush klinik”-projekt. Den första gången åkte de ut 2016.

– Bushkliniken innebär att vi ordnar tandläkarmottagning på plats, till exempel på en hälsostation. De fattiga har inte råd med tandvård. Många har jättedåliga tänder, och livskvaliteten stiger när de får hjälp.

Gruppen kommer på inbjudan av lokala personer och ordnar resorna på egen bekostnad. De besöker också byar som är svåra att nå. Där kan en lång kö bildas redan fyra på morgonen.

– Vi har hundratals patienter, från barn till åldringar, och drar ut hundratals tänder. Vi ställer våra instrument på bordet eller vid behov på en bänk under ett träd, patienten sätter sig i en stol, vi bedövar, och sedan drar vi ut de tänder som behöver tas bort. Och allt händer i god ordning!

Med arbetet vill de också visa på något utöver det jordiska. I ”väntrummet” delar de ut spanskspråkigt kristet material.

– Det hjälper en tid om vi drar ut en tand och lättar patientens värk, men vi vill komma med budskapet att vi har något mycket viktigare än det som lättar för stunden.

– Fast vi inte har samma språk kan vi le mot patienterna, vara glada och visa att vi bryr oss om dem. Det här är ett sätt att visa kärlek: du är värdefull, Jesus älskar dig. Jesus har älskat mig och därför vill jag dela den kärleken vidare.

Under coronatiden har projektet haft paus.

– Men jag är beredd att åka på nytt om det blir aktuellt. Till dess arbetar jag som Guds händer här i Malax.

Maarit Filppula

Bor i Malax, uppvuxen i Teuva. Är 32 år.

Jobbar som tandläkare i Malax.

På fritiden: kör motorcykel, aktiv i Gospel Riders, är med på barnläger, simmar, skrinnar, paddlar och gör allt möjligt. ”Det finns alltid något att göra!”

Ett favoritbibelord: ”Jag skall aldrig svika dig, aldrig överge dig.” (Heb 13:5)

PIAN WISTBACKA


Kantors- och prästparet Eeva-Stiina och Paula Lönnemo vill se kyrkan ta ett mera ansvarsfullt grepp om sina skogar.

KYRKANS SKOGAR. Okunnigheten om hur man ekologiskt hållbart sköter skog är stor i kyrkan, anser präst- och kantorsparet Paula och Eeva-Stiina Lönnemo. Därför vill de se mera fredning, och mera av det nya, kontinuerliga skogsbruket. 1.8.2022 kl. 12:53
– Jag har själv varit entusiastisk för skogsbruk utan kalhyggen, säger Carl-Johan Jansson. Men det fungerar inte.

KYRKANS SKOGAR. Skogsbruksveteranen Carl-Johan Jansson i Raseborg är skeptisk till det nya kontinuerliga skogsbruket. Domkapitlet i Borgå har bett honom om argument mot den nya metoden. 1.8.2022 kl. 16:11
Sophie Törnqvist från Kerko by i norra Borgå tycker om att vara social och få nya vänner. Domkyrkoförsamlingens läger Pellinge 1 har varit en upplevelse, säger hon.

konfirmation. I Borgå går 85 procent av årsklassen i Domkyrkoförsamlingens konfirmandundervisning, och Borgå "exporterar" hjälpledare. Men för allt flera konfirmander är kyrkans termer nya och främmande. Som Guds Lamm eller Kristus Frälsaren, säger lägerprästen Elefteria Apostolidou. 29.7.2022 kl. 16:00
Rebecka Stråhlman arbetar med den åldersgrupp som allra mest skriver ut sig ur kyrkan – något årtionde efter konfirmationen.

unga vuxna. Rebecka Stråhlman jobbar med den åldersgrupp som allra mest skriver ut sig ur kyrkan, något årtionde efter skriban. 1.8.2022 kl. 16:34
Ingrid Mutai och Olivia Franck (i telefonskärmen) vill lyfta 
sekundär traumatisering på bordet.

SEKUNDÄR TRAUMATISERING. Att känna empati är viktigt för dem som jobbar med att möta människor med trauma. Då de känner empatitrötthet eller har svårt att släppa tanken på klientens berättelse har dedrabbats av sekundär traumatisering. 24.7.2022 kl. 19:03
Mao Lindholm fascineras av rövaren på korset bredvid Jesus. – Och Jesus omedelbara löfte åt honom om evigt liv. Det är så hisnande stort att det inte går att fatta.

ANDETAG. Språket har en helt central betydelse i Mao Lindholms tillvaro. – Djupt allvar och smågalen humor tvinnar ihop sig till ord och meningar, ibland nästan obegripliga även för mig själv, säger Mao som bloggar på Kyrkpressens sajt. 24.7.2022 kl. 19:13
Katolska Sara Torvalds tycker att ekumenik är lärorikt men att den katolska kyrkan också har varit för en mängd "fördomar och tjafs". Hon är sedan 2021 ordförande för Ekumeniska rådets arbete på svenska i Finland.

profilen. Det finns mycket att lära sig av ekumeniken. Men Sara Torvalds som är ordförande för Ekumeniska rådets finlandssvenska arbete gillar som katolik sin egen kyrkas kontinuitet och tradition. 22.7.2022 kl. 15:00
Olav Jern anser att både Kyrkostyrelsen och domkapitlen har för stor makt. Men han är å andra sidan nöjd med att kyrkan har en tydlig beslutsstruktur

KYRKANS FÖRVALTNING. Stat och kommun har förenklat sin förvaltning. Men den utvecklingen har inte nått kyrkan. Den uppfattningen har Olav Jern i Vasa. 22.7.2022 kl. 08:00
– Jag tror att om jag var kyrkoherde skulle jag försöka hindra allt utflöde. Jag skulle tänka: jag låter ingen lämna församlingen utan att veta varför, säger Edgar Vickström. Han saknar uttalade mål i kyrkan.

KYRKANS FRAMTID. För ett år sedan blev Edgar Vickstöm präst efter en lång karriär bland annat som bankdirektör. Ett år senare är han förbryllad och lite bekymrad. En kyrka som handskas med personal, tid och pengar borde våga tänka på effektivitet. Men varför vet kyrkan inte ens om den har ett mål? 20.7.2022 kl. 19:12
Christina Roberts och Göta Alm-Ellingsworth vill återuppliva traditionen kring åländska Lumparlands brudkrona.

BRÖLLOP. I mitten på 50-talet bestämde sig Lumparlands marthor att skramla ihop till en brudkrona till kommunens flickor. Till det behövdes 200 gram silver och 13 000 mark. Men när man ville skänka den till församlingen sade dåvarande pastorn nej tack. Några årtionden senare hittade den ändå till kyrkans förvar. Nu har den dammats av för en historisk tillbakablick. 21.7.2022 kl. 15:00
Kyrkpressens enkät bland förtroendevalda i Borgå stift visar att ungefär en tredjedel tycker att kyrkoherden har för stor makt. Det tycker också de erfarna beslutsfattare Kyrkpressen talat med.

beslutsfattande. I början av juni sände Kyrkpressens redaktion iväg en enkät till alla församlings- och kyrkorådsmedlemmar i Borgå stift, och fick in 180 svar. En av frågorna lydde så här: Kyrkans lagstiftning ger kyrkoherden en stor roll i församlingens beslutsfattande. Tycker du att den är för stor? 6.7.2022 kl. 17:41
My Ström saknar känslan av att höra hemma. – Risken är nu, när jag testar på Sverige igen, att jag kommer ha samma känsla av att inte höra hemma.

Personligt. – Och sen låta sig slukas av dem innan man kan komma upp till ljuset igen, säger My Ström. 7.7.2022 kl. 19:58
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. Bjarne Boije somnade in den 19 juni, mätt på livet, 101 år och två månader gammal. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Bilderna är små i sitt format.
– Ingen får något kastat i ansiktet. Det är ett utslag av samtycke säger Kent Wisti.

Konst. I september visas utställningen KYSS – en meditation i ord och bild över Höga visan i Borgå domkyrka. – Höga visan är en erotisk bok i Bibeln som både är oerhört trygg men ändå radikal, säger konstnären, bildsatirikern och prästen Kent Wisti. 13.9.2022 kl. 10:14
– Vissa veckor tar kyrkrenoveringen hälften av min arbetstid, säger Mats Edman, nyss förordnad till kyrkoherde i Nykarleby.

nykarleby. Under sista tiden av studierna upplevde Mats Edman en tydlig kallelse att bli präst. – Vi var samlade i en bibel- och bönegrupp och vi tog mannakorn. Mitt mannakorn var från Apostlagärningarna: ”Var inte rädd. Tala och tig inte. Jag är med dig och ingen ska göra dig något ont för jag har mycket folk här i staden.” Nästa dag ringde han biskop Erik Vikström och bad om prästvigning. 12.9.2022 kl. 20:05

Inbesparingar. Resultatet av omställningsförhandlingarna vid Helsingfors kyrkliga samfällighets gemensamma tjänster har klarnat. Under de kommande tre åren ska de gemensamma tjänsternas verksamhetsbidrag sänkas med 4,8 miljoner, vilket bland annat innebär att antalet årsverken minskar med 45. 9.9.2022 kl. 17:11
Kyrkornas världsråd hade bjudit in kyrkoledare från Ukraina. Ärkebiskop Jevstratij av Tjernihiv och Nizjyn i talarstolen.

KYRKORNAS VÄRLDSRÅD. Kyrkornas världsråd vände och vred i kulisserna på sina ord om kriget i Ukraina. Rådet avslutar på torsdag sin generalförsamling med över 4000 delegater i tyska Karlsruhe. 7.9.2022 kl. 15:11
Pilgrimsvandraren leds genom skog och mark. FOTO: MARTIN NÄSE

KORSNÄS. Pilgrimsleden i Österbotten tar form. I år görs den preliminära märkningen för Sankt Olavsleden. 1.9.2022 kl. 11:02