Biskop Bo-Göran Åstrand och Johan Bärlund, professor i nordisk rätt, kommenterar HFD:s beslut för Kyrkpressen.
Biskop Bo-Göran Åstrand och Johan Bärlund, professor i nordisk rätt, kommenterar HFD:s beslut för Kyrkpressen.

Kyrkan måste själv bestämma hur den ska göra med äktenskapen

äktenskapssyn.

I dag kom beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen – Uleåborgs domkapitel hade rätt att utfärda en varning till präst som vigt ett samkönat par. Rättsväsendet griper inte in för att hjälpa kyrkan fatta beslut om äktenskapssynen – men kyrkan måste enligt biskop Bo-Göran Åstrand bestämma sig snart.

18.9.2020 kl. 16:15

Högsta förvaltningsdomstolen har i dag kommit med ett beslut i fallet som gäller en präst som fått en varning från Uleåborgs domkapitel efter att han vigt ett samkönat par sommaren 2017. Högsta förvaltningsdomstolen anser inte att domkapitlet förfarit lagstridigt när det gett prästen en varning. HFD bedömer inte att Finlands evangelisk-lutherska kyrkas äktenskapssyn eller vigselbestämmelser har förändrats på grund av ändringen av äktenskapslagen.

Biskoparna publicerade ett uttalande där de konstaterade att HFDs avgörande klargör det rättsliga läget gällande den långvariga diskussionen om kyrkans vigselpraxis.

– HFD har avgjort ärendet om huruvida en präst som vigt par av samma kön kan åläggas följder. Att besluta om kyrkans äktenskapssyn hör å sin sida till kyrkans egna beslutsorgan som en fråga som faller inom ramen för den religionsfrihet som tryggas i grundlagen, konstaterar biskoparna.

Biskop Bo-Göran Åstrand säger att han och de andra biskoparna levt länge i ett tillstånd där det varit svårt att förutse hur det kommer att gå.

– Det här var ett plötsligt beslut med tanke på hur diskussionerna gått den senaste tiden, men samtidigt också ett logiskt beslut. HFD vidhåller kyrkans integritet och ställning i samhället, och det ser jag i grunden som en god sak.

Men, och det här anser biskopen vara viktigt: Beslutet från HFD betyder inte på något sätt att den här frågan är avgjord för kyrkans del. Nu är man tillbaka på den ruta där man var innan det här fallet togs upp i domstol: kyrkan måste själv fatta beslut i frågan. Alla frågor finns fortfarande kvar.

– Läget håller på att bli ohållbart på det kyrkliga fältet eftersom det finns så många präster och så många av kyrkans medlemmar som anser att det borde vara möjligt att viga samkönade par.

Dagens beslut innebär enligt Åstrand att rättsväsendet inte griper in för att hjälpa kyrkan, utan kyrkan måste hitta en egen lösning – och det börjar bli bråttom.

– Över hälften av kyrkans präster är redo att viga samkönade par så fort det blir möjligt. Eftersom det också finns goda teologiska motiveringar för det måste vi lösa den här frågan så snart som möjligt. Annars finns det risk att en del av medlemmarna tröttnar och tycker att kyrkan inte beaktar situationen för dagens människor.

Biskop Bo-Göran Åstrand. Foto: Kp-arkiv / Nicklas Storbjörk.


Men det finns också en risk att väckelserörelserna börjar röra sig bort från kyrkan.

– Det har hörts röster från väckelserörelserna som säger att den dag kyrkan börjar viga samkönade par är risken överhängande att de kommer att lämna kyrkan. Men det hjälper inte någon att någon packar väskan och far innan det här är klart. Vi måste bara komma underfund med hur vi ska lösa den här frågan.

Åstrand har tidigare talat för en lösning där kyrkan skulle omfatta ett könsneutralt äktenskapsbegrepp och viga enligt det, men där de präster som håller fast vid en traditionell syn ges tillåtelse att endast viga par av olika kön. Mot bakgrund av att det inte är sannolikt att en kvalificerad majoritet i kyrkomötet skulle vara beredd att utvidga kyrkans äktenskapssyn under den nuvarande mandatperioden förespråkar han för tillfället en kompromisslösning. Den skulle behålla kyrkans syn på äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna men samtidigt ge par av samma kön möjlighet till vigsel genom att präster tillåts viga dem.

– Då skulle kyrkan få frid över den här frågan och vi skulle kunna koncentrera oss på frågor som borde vara mycket relevanta. Just nu använder vi väldigt mycket energi på ett inbördes bollande fram och tillbaka utan att komma någon vart.

Har HFD nu gjort det fritt fram att utdela varningar till präster som viger samkönade par?

– Man måste se närmare på det enskilda fallet eftersom varje fall är unikt. Men jag förmodar att HFD med sitt beslut sagt att kyrkan har rätt att utfärda en varning under vissa omständigheter.

Biskopsmötet kommer att samlas för att diskutera hur man ska gå vidare, och Åstrand tror att frågan om kyrkans äktenskapssyn snart kommer att landa i kyrkomötet igen.

– Hela den här saken har aktualiserats på ett sådant sätt att jag är säker på att den dyker upp på ett eller annat sätt i kyrkomötet.

Lars-Eric Henricson, lagfaren assessor vid domkapitlet i Borgå stift, anser att beslutet var väntat.

– Högsta förvaltningsdomstolens beslut följer gällande lagstiftning, med beaktande av de särskilda stadganden som gäller för den evangelisk lutherska kyrkan i Finland. Inget är oklart till den delen. Domslutet klarlägger ytterligare vilken betydelse kyrkoordningen och kyrkohandboken har, ifall man inte kände till det från tidigare.


Johan Bärlund
, arbetsledig
professor i nordisk rätt och rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, är förvånad över beslutet. Han säger att det är beklagligt att det finns en så här konservativ falang inom Högsta förvaltningsdomstolen.

– Högsta förvaltningsdomstolen har en väldigt formalistisk syn. De konstaterar att domkapitlet inte gjort fel men går inte alls in på en argumentation kring den enskilda prästens rättsskydd.

Johan Bärlund är arbetsledig professor i nordisk rätt och rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Foto: KP-arkiv / Sofia Torvalds

Högsta förvaltningsdomstolen var inte enhällig i sitt beslut utan rösterna föll 4-1 efter en omröstning.

– Det riktigt viktiga här är att det varit ett omröstningsfall, vilket visar att det rättsligt går att argumentera i bägge riktningarna. Då blir det egentligen en fråga om politik och värderingar, och det handlar om de värderingar domarna står för.

Bärlund konstaterar att juridik ibland är politik och tycker att det justitieråd som var i minoritet argumenterade mer analytiskt.

– Minoriteten kommer bland annat till att äktenskapet inte är ett sakrament och att frågan därför inte ligger i kärnan av religionsfriheten. Därför är påföljden – den här varningen – för grov i förhållande till överträdelsen.

Han tycker också att det är intressant att HFD så tydligt lyfter fram att det här är en intern fråga för kyrkan.

– Jag tycker att frågan har människorättsliga aspekter, i och med att kyrkan inte är vilket religiöst samfund som helst.

Bärlund är övertygad om att HFD:s beslut kommer att väcka debatt i samhället, och han tror inte att debatten kommer att vara till kyrkans fördel.

– Biskoparnas uttalande om att HFD:s avgörande klargör att det rättsliga läget också är politik. När vi har en minoritet i HFD visar den att det går att argumentera på bägge sätten. Här borde nog biskoparna på allvar fundera på vad som är bättre för kyrkan. Att de går ut så här starkt och bejakar avgörandet kan leda till att allt fler lämnar ur kyrkan.

– Om man själv tror på att kyrkan naturligtvis ska viga par även av samma kön leder det här till att utvecklingen i rätt riktning går långsammare. När vi ser på våra nordiska systerkyrkor är det ändå klart i vilken riktning vi är på väg. Risken med avgörandet är också att en präst som viger ett samkönat par kan komma att utsättas för tjänstemannarättsliga åtgärder. Det kan bana väg för nya rättsprocesser där den argumentation som HFD:s majoritet står för inte håller.


Uppdaterad 21 september 2020 kl. 15:25 med en kommentar från lagfarne assessorn Lars-Eric Henricson.

Erika Rönngård



Himlaliv är ett program som utvecklats genom åren, men hittade sin nuvarande form för över tio år sedan.

Himlaliv. Kyrkpressen har fått information om att tv-programmet Himlaliv ska läggas ner. Annika Löfgren vid Svenska Yle säger att beslutet inte är fattat. 24.1.2024 kl. 09:58
Helene Liljeström var kyrkoherde i Sibbo svenska församling i nästan tjugo år.

medalj. Det var en överrumplad och glad Helene Liljeström som fick veta att Kyrkostyrelsens plenum beviljat henne Pro ecclesia-medaljen vid sitt möte idag. 23.1.2024 kl. 13:46
Petruskyrkan är samlingsplatsen för Petrus församling.

PETRUS FÖRSAMLING. Kyrkpressen ställde några frågor till Pia Kummel-Myrskog och Ronny Thylin som har anmält intresse för jobbet som kyrkoherde i Petrus församling i Helsingfors. 23.1.2024 kl. 07:06
Biskop Teemu Laajasalo intervjuade presidentkandidaterna.

PRESIDENTVAL. Helsingforsbiskopen Teemu Laajasalo intervjuade alla nio presidentkandidater på scen i sin domkyrka. ”De uttryckte alla hopp”, säger han nu efteråt. 22.1.2024 kl. 10:00
Överraskande många av presidentkandidaterna vill hålla kvar traditionen.

PRESIDENTVAL. Under presidentkandidaternas valrörelse har en symbolfråga varit: Ska presidenten i nyårstalet önskaGuds välsignelse? Så här har de svarat i valkompasser och medier. 22.1.2024 kl. 16:13
Biskop Bo-Göran Åstrand överräcker den finska delegationens gåva till påven Franciskus.

PÅVEN FRANCISKUS. Idag på S:t Henriks minnesdag träffade biskop Bo-Göran Åstrand påven Franciskus vid en privat mottagning i Vatikanen. I delegationen som träffade påven ingick också biskop Raimo Goyarrola från katolska kyrkan och metropolit Arseni från ortodoxa kyrkan. 19.1.2024 kl. 15:34
Kristna i norra och centrala Nigeria lever under extrem  förföljelse.

FÖRFÖLJELSE. Fyra av fem fall där kristna dödats för sin tros skull under fjolåret har skett i Nigeria. Sahelområdet söder om Sahara hör till de områden i världen där det är svårast att leva som kristen. 17.1.2024 kl. 09:39
Johan Kanckos hälsades välkommen till församlingen med en applåd.

kyrkoherdeinstallation. På söndag var det fest i Solf då församlingens nya herde Johan Kanckos installerades i tjänst. Det blev en späckad dag som utöver högmässa också bjöd på många goda tal och inte minst en välsmakande laxsoppa. 14.1.2024 kl. 14:54

NYTT ÅR. Glöm nyårslöftena. Kör i stället med nyårsönskningar och pyttesmå nyårsplaner. Vad skulle du behöva för att älska dig själv, dina medmänniskor och Gud lite mer under det år som kommer? 12.1.2024 kl. 10:35
Amanda Jansson fick sitt stora genombrott när hon spelade huvudrollen i SVT-dramat Tunna blå linjen. Långt över 2 miljoner personer har sett första avsnittet.

film. Amanda Jansson blev känd för stora de massorna som den kristna polisen Sara i den svenska succéserien Tunna blå linjen. Nu är hon aktuell med huvudrollen i filmatiseringen av Stormskärs Maja. 10.1.2024 kl. 17:11
Inom kyrkans familjerådgivning är efterfrågan större än utbudet.

KYRKANS FAMILJERÅDGIVNING. I Finland upprätthåller kyrkan 37 familjerådgivningscentraler. En av dem finns i Jakobstad. Där minskar finansieringen med hälften samtidigt som efterfrågan på tjänsterna ökar. 10.1.2024 kl. 10:55
Jenni Johansson beundrar stadsdelen Skata och Strengbergsporten som hon ofta passerar.

SÅNGARE. Hon kom från Kajanaland till Jakobstad för att lära sig svenska och studera musik. I Jakobstad blev Jenni Johansson en aktiv kyrkobesökare och -sångare. Nu ska hon delta i årets Voice of Finland. 10.1.2024 kl. 09:48
Daniel Asplund är gift med Heidi, har barnen Noomi, 13, Inez,11, Elin, 7 och ett barn på väg i maj.

profilen. Daniel Asplund är kristen, make, pappa, predikant, själavårdare, företagare – och ny verksamhetsledare vid LFF, Laestadianernas Fridsföreningars förbund. 9.1.2024 kl. 18:27
Elefteria ”Ele” Apostolidou växte upp i Träskända med en finsk mamma och grekisk pappa. Hennes pappa dog när hon var elva år, men hon har upprätthållit sin grekiska.

ÅRETS PRÄST. Elefteria Apostolidou gick in i prästjobbet med själ och hjärta – men höll på att slita ut sig. 8.1.2024 kl. 20:38
Marianne Blom är frivillig som sjukhusvän.

esbo. I början av året gör Esbo svenska församling en satsning på frivilligverksamheten. – Det har varit mycket meningsfullt, säger Marianne Blom, som är sjukhusvän. 9.1.2024 kl. 18:58

Då du känner dig övergiven av Gud, då är du nära Jesus. Det konstaterar teologen Joanna Öland.

tvivel. I små stunder eller långa decennier av tvivel finns det något tröstande i frågan ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?”. Det finns flera tolkningar av dessa Jesus ord på korset. En av dem är att till och med Jesus tvivlade. 7.3.2024 kl. 18:23
Så här såg det ut när festdeltagarna stimmade utanför kyrkan ifjol.

KÖKAR. Sommarens Franciskusfest på Kökar är här snabbare än du tror – med föda för både kropp och själ. 12.3.2024 kl. 11:46
Stora skepp vänder långsamt, sägs det. Men i kyrkomötet sägs det vara bråttom.

KYRKOMÖTET. Senast den 12 maj ska sjökaptenen, medieföretagaren, kommunalrådet och koranforskaren lägga axeln till och börja jobba för det nya kyrko­mötet. Vi har talat med de fyra nyvalda ombuden från Borgå stift. 4.3.2024 kl. 16:23

KÄRLEK. De bad båda på varsitt håll, Kristoffer Streng i Finland och Jenny Nyqvist-Streng i Sverige, om att hitta en livskamrat. Någon som älskade Gud, någon som var musikalisk, någon med samma värderingar. Då såg Kristoffer en video på Youtube. I vår är de aktuella med sin första gemensamma skiva. 6.3.2024 kl. 10:00
Emma Klingenbergs dröm är att berätta, sjunga – och kanske lära något vidare till andra också så småningom.

PERSONEN. Emma Klingenberg är aktuell med musikalen och monologen Katrina. – Min yrkesidentitet handlar mycket om kärleken till hantverket, berättelserna – och kärleken till sången. 5.3.2024 kl. 19:01