Erica Långström ser fram emot att upptäcka Åbo, få nya kompisar och lyssna till lärare som är experter på sitt område.
Erica Långström ser fram emot att upptäcka Åbo, få nya kompisar och lyssna till lärare som är experter på sitt område.

Nya studier och längtan till hemförsamlingen

jomala.

– Det är lite spännande och lite nervöst, så mycket är nytt. Erica Långström har lämnat Jomala, församlingen hon storgillar, för att studera religionsvetenskap i Åbo.

16.9.2020 kl. 10:55

Det är lite blandade känslor Erica Långström beskriver efter att hon bara hunnit bo några dagar i sin etta i Åbo.

– Åbo verkar bra. Det är hemtrevligt och lagom stort, och mysigt med ån genom hela stan. Men visst har jag hemlängtan och känner att jag gärna skulle åka hem också.

Som tur är har hennes bästa kompis också inlett studier i Åbo i höst. Hon ser dessutom fram emot att lära känna nya kompisar.

– Och så ser jag fram emot att få höra lärare och professorer som är experter inom sina områden, jag tror det blir berikande.

Erica Långström har varit församlingsaktiv i fyra år, främst i sin hemförsamling Jomala, men också i Finström-Geta. Det är främst hjälpledarverksamheten hon brinner för.

– Jag har fått väldigt mycket gemenskap och nya kompisar via hjälpisverksamheten. Jag har växt som person när jag varit hjälpledare på läger i många år.

På vilket sätt har du växt mest?

– Jag känner mig tryggare med att leda grupper; jag vågar slappna av nu när jag varit med några år. Jag tror man blir erfaren i att leda och förklara.

Tror du att du hittar en församlingsgemenskap i Åbo?

– Jag var med en kompis till Åbo svenska församling för ett tag sedan, de ordnade en diskussionsgrupp för unga vuxna. Det var roligt!

Det mest saknade

Då hon åker hem till Åland över ledigheter kommer hon att vara aktivt med i hjälpisverksamheten.

– Jag har många av mina kompisar kvar där.

Sex gånger i året ordnas hjälpishelger.

– Vi leker, umgås och har pass med teman om till exempel vårt psyke och kristen tro. Vi sover i något församlingshem och på söndagen deltar vi i mässan.

Hon nämner också ungkvällar en gång i månaden och ungmässa i kyrkan med tillhörande tacoätande efteråt.

– Det brukar vara jätteroligt! Det är det jag kommer att sakna mest när jag flyttat från Åland.

Hon har ett gott råd till den som känner sig lite nyfiken på församlingens ungdomsverksamhet men tvekar.

– Gå och testa! Ta med en kompis så känns det lite tryggare. Jag har upplevt församlingen som väldigt öppen och välkomnande.

Ulrika Hansson

Biskop Bo-Göran Åstrand och Johan Bärlund, professor i nordisk rätt, kommenterar HFD:s beslut för Kyrkpressen.

äktenskapssyn. I dag kom beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen – Uleåborgs domkapitel hade rätt att utfärda en varning till präst som vigt ett samkönat par. Rättsväsendet griper inte in för att hjälpa kyrkan fatta beslut om äktenskapssynen – men kyrkan måste enligt biskop Bo-Göran Åstrand bestämma sig snart. 18.9.2020 kl. 16:15

Borgå stift. Se alla nyheter från domkapitlet i Borgå inne i artikeln. 18.9.2020 kl. 12:25
I skogen hittar Nina Lindfors tröst och frid.

diakoni. I många år kunde Nina Lindfors andas ut bara om veckosluten – då kom ingen post, och hon slapp högarna av obetalda räkningar och indrivningsbrev. Utan stöd från församlingens diakoniarbetare Taina Sandberg hade hon inte orkat. De brukar mötas på Ninas favoritplats: i skogen. 17.9.2020 kl. 15:20
Finland har handlat proaktivt, och det är bra, säger Peter Strang, professor i palliativ medicin vid Karolinska institutet.

coronaepidemin. Peter Strangs forskning visar att covid-19-döden var svårast för de unga och starka. Han ger Finland goda poäng för proaktivt handlande då coronaepidemin bröt ut. 16.9.2020 kl. 15:45
Ulrika Hansson är redaktör på Kyrkpressen. Jaktlaget är hennes första bok.

romandebut. En måsinvasion, civil olydnad och lojalitet. Förankrad i hembygdens landskap ställer Ulrika Hanssons debutroman frågan: Vad får man vara tacksam för? 16.9.2020 kl. 18:30
Katarina Gäddnäs har varit präst i två år. 
– Men jag började läsa teologi genast efter gymnasiet med inriktning på att bli sjukhuspräst.

döden. Förr höll man nästan alltid en visning av en död anhörig före begravningen. 15.9.2020 kl. 20:12
Helene Liljeström tycker att citatet vid domkyrkan
är väldigt väl valt. På svenska lyder motsvarande bibelställe: ”Jag skall ge er en framtid och ett hopp.”

hopp. Det är okej att vi oroar oss, men Gud har lovat oss ett hopp och en framtid. De orden tröstar Helene Liljeström som tar över som kyrkoherde i Matteus församling en höst när det är svårt att planera för framtiden. 16.9.2020 kl. 00:01
Johan Westerlund är kyrkoherde i Johannes församling. Hans favoritplats i stan: olika kaféer runt järnvägsstationen.

Kyrkflytt. "Om vi inte kan fira gudstjänst, lovsjunga, lyssna och be, så upphör vi att existera som församling." 16.9.2020 kl. 00:01

mathjälp. Helsingfors-hjälpen avslutades för att behoven inte längre ser likadana ut som i våras. Men församlingarna erbjuder fortfarande mathjälp och samtalsstöd, och dörrarna till de gemensamma måltiderna har öppnats på nytt. 16.9.2020 kl. 00:01
Mikaela Björklund har några veckors erfarenhet av stadsdirektörsjobbet. Men i tolv år har arbetet för Närpes tagit upp mycket av hennes tid.

Närpes. Mikaela Björklund är färsk stadsdirektör i Närpes. Bakom sig har hon många år av engagemang i lokalsamhället, med början från när hon var tonåring i församlingen. Tron är grunden hon står på – den gör det naturligt att vilja vara med och bygga samhället för medmänniskorna. 17.9.2020 kl. 10:30
Slutet nått