Sonja Jakobsson känner redan att hon är på rätt plats som studentpräst.
Sonja Jakobsson känner redan att hon är på rätt plats som studentpräst.

Studentprästen erbjuder andningshål i högskolans vardag

studentpräst.

Sonja Jakobsson är ny studentpräst i Helsingfors. Hon vill erbjuda en prestationsfri zon där man kan prata om vad som helst och finns till för både studerande och personal på högskolor och universitet.

2.9.2020 kl. 00:01

Sonja Jakobsson har flyttat tillbaka till Finland efter att ha jobbat tio år i Sverige. Hon har nyss börjat jobba som svenskspråkig studentpräst i Helsingfors.

– Jag har nyss börjat, men det känns redan som om jag är på rätt plats. Jag ser fram emot att coronatiden ska gå över så att jag kan komma till min fulla potential på arbetsplatsen.

En likhet mellan studentprästens uppdrag och det uppdrag hon hade som präst bland finländare i Dalarna är att båda till stor del genomförs på andra platser än i kyrkor.

– Jag har länge varit prästen utanför kyrkans murar och prästen bland folket eftersom jag jobbade på fem församlingars område och sökte mig till de platser där finländare fanns.

I Helsingfors rör hon sig bland annat på Hanken, Soc&kom och Arcada, och därutöver finns hon till för de svenskspråkiga på universitetets centrumcampus.

– Studentprästen erbjuder en prestationsfri zon dit man kan komma och prata om vad som helst. Alla präster har absolut tystnadsplikt, så det är tryggt att komma och prata med oss.

Även om hon är präst behöver man inte prata om tro med henne. Studentprästen finns till för de behov som varje enskild människa har.

– Man ska inte söka sig till studentprästen för att prata om det man tror att prästen vill prata om. Prästen är lyhörd för det som personen vill prata om.

Studentprästen finns till för universitetets och högskolornas studerande och personal, oavsett om man definierar sig som kristen eller inte. Alla trossätt och religioner är välkomna.

– Jag har bott i Israel och Palestina en tid och samarbetat mycket med andra religioner, så det är inte främmande för mig.

Förstår studiestressen

Sonja Jakobsson gick först en utbildning i översättning och tolkning till spanska innan hon sadlade om, studerade teologi och blev präst. Med andra ord har hon tillbringat mycket tid i högskolemiljö.

– Jag har varit där och vet hur det känns – både hur kul det är att vara studerande samt hur tungt det kan vara och hur värdefullt det är med människor som då stöttar en.

Vem var du som studerande?

– Jag var passionerad inför det jag studerade och en flitig student. Men jag har lärt mig med åren att man inte alltid behöver vara så samvetsgrann och inte alltid måste prestera så mycket. Det går bra för en i livet i alla fall.

– Jag förstår studiestressen, och det är ofta så lite man kan göra åt den, man kan bara följa med strömmen så gott det går. Men jag finns där för att vara ett andningshål.

I Helsingfors finns sju studentpräster som har ett aktivt samarbete.

– Vid behov kan jag också komma till andra högskolor. Då kan man ta kontakt med den finskspråkiga studentprästen som förmedlar kontakten till mig. Vi kan också förmedla kontakt till andra samfund ifall man vill komma i kontakt med mera likasinnade.

Sonja Jakobsson är på Hanken på tisdagar, på Soc&kom på onsdagar och på Arcada på torsdagar. Man kan också e-posta (sonja.jakobsson@evl.fi), ringa (050-3800662) eller kontakta henne på instagram där hon använder kontot studentprasten.

Erika Rönngård

Bakom försäljningen döljer sig många år av kämpande för att bevara det svenska församlingshemmet.

Försäljning. Efter många års kämpande för att bevara församlingshemmet, men utan gehör, ger man nu upp den tanken. – Vi måste kunna gå vidare och utreda andra alternativ, säger Mats Lindgård. 15.10.2020 kl. 15:04
Josefin Silén hade tänkt bo kvar i Sverige ett tag – men möjligheten att stå på scen som Mary Poppins kunde hon inte tacka nej till.

teater. När Josefin Silén står på musikalscenen i Mary Poppins gestalt är hon sval, lätt bitsk och värdig. Men i verkliga livet har hon insett att det är fruktansvärt tråkigt att alltid vara cool och stark. 14.10.2020 kl. 18:20

val. Inom utsatt tid har den ledigförklarade kaplanstjänsten i Pedersöre församling sökts av två personer. 14.10.2020 kl. 17:18
Kyrkoherdarna Daniel Norrback, Camilla Svevar och Mikael Forslund har fått göra om församlingens program på kort varsel.

restriktioner. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än tio personer är förbjudna i Vasa sjukvårdsdistrikt till slutet av oktober. Församlingarna följer samma direktiv. Tre kyrkoherdar vittnar om en viss coronavana – men också om coronatrötthet. 14.10.2020 kl. 13:58
Kyrkpressens layoutare Malin Aho och John Bark jobbar med Kyrkpressens formatbyte.

Kyrkpressen. Veckans nummer av Kyrkpressen innehåller två mindre förändringar. Den ena är estetiskt och den andra är kopplad till formatet. 13.10.2020 kl. 16:20
Tinca Björke är informatör i Mariehamns församling.

Lokalt. Hej då perfektionisten! säger Tinca Björke, informatör i Mariehamns församling. 14.10.2020 kl. 08:00

Höst. "När peppen och inspirationen är borta är det ofta människorna runt omkring oss som blir stödet." 14.10.2020 kl. 00:01
Även om sommarens läger innebar många nya åtgärder fanns en bra grund för att klara av de åtgärder som krävdes för att kunna genomföra säkra läger, säger Rebecka Stråhlman.

konfirmandarbete. Under sommaren har unga haft roligt och känt sig trygga i skriftskolan. Det här framgår av en enkät som 16 000 ungdomar svarat på. De unga gav skriftskolan det nationella skolvitsordet 9-. 8.10.2020 kl. 16:24
Samfällighetens ledningsgrupp har även gett anvisningar om att deltagare i församlingarnas gudstjänster och övriga evenemang ska använda ansiktsmask.

covid-19. Begränsningarna baserar sig på beslut fattade av Vasa stads social- och hälsovårdsnämnd den 5 oktober och är i kraft till och med den 25 oktober. Samfällighetens ledningsgrupp har också gett anvisningar om att deltagare i församlingarnas gudstjänster och övriga evenemang ska använda ansiktsmask. 5.10.2020 kl. 22:26
Ida-Maria Pekkarinen längtar inte tillbaka till frisörsalongen.

profilen. Hon kom till Helsingfors som svar på någon annans bön. Frisören blev ledare för lärjungskolan. Nu vill Ida-Maria Pekkarinen skaffa mandat att fortsätta i en uppgift som känns som hennes. 1.10.2020 kl. 17:04
Slutet nått