I Vanda svenska församling hämtar folk matkassar eller så körs mat hem till personer i riskgruppen berättar diakon Heidi Salminen.
I Vanda svenska församling hämtar folk matkassar eller så körs mat hem till personer i riskgruppen berättar diakon Heidi Salminen.

Det finns ingen typisk grupp som behöver hjälp

vanda.

– Det finns ingen skam i att behöva hjälp, det gör vi alla ibland, säger diakon Heidi Salminen. Hon är med och organiserar mathjälp i Vanda.

19.5.2020 kl. 09:56

Mathjälp behövs, inte minst nu under undantagstiderna. Vandaförsamlingarna får mat att dela ut från verksamheten Gemensamt bord, ett samarbete mellan staden och församlingarna.

– Vi vet inte i förväg vilken slags mat vi får. Ofta är det fryskött, torrskaffning, bröd och hygienartiklar, säger Heidi Salminen som är diakon i Vanda svenska församling.

Maten förpackas på lämpligt sätt i församlingen.

– Vi gör färdiga paket till ensamförsörjare, barnfamiljer, par och ensamboende. Jag har också köpt lite extra matvaror, såsom ärtsoppsburkar, makaroner och ägg.

Det är riktigt bra mat i påsarna.

– Vi tittar noga igenom datumen och förvarar produkterna kallt.

Det finns ingen typisk grupp av människor som behöver hjälp utan det kan gälla vem som helst.

– Folk tror att alla vet om när man kommer och söker hjälp, och därför täcks man inte. Men ingen vet om att du kommer hit.

– Och det finns ingen skam i att behöva hjälp, det gör vi alla ibland. Just nu blir folk dessutom permitterade. Det är viktigt att inte bli ensam med sina svårigheter.

I Vanda svenska församling har man mottagningstid för mathjälp under torsdagar. De som behöver hjälp ringer ofta i förväg och får en tid när de kan komma och hämta maten.

– På det viset undviker vi köande och beaktar människors integritet.

Efter mottagningstiden kör Heidi Salminen och ytterligare några personer från församlingen ut matkassar till sådana som hör till riskgruppen.

– Då lämnar vi matkassen utanför dörren och ringer på.


Ökat behov

Behovet av mathjälp under coronakrisen har inte ökat enormt.

– Det har varit ganska lugnt, men litegrann har behovet ökat och vi har haft nya personer som tagit kontakt.

Heidi Salminen har också märkt en lite ökad oro bland klienterna.

– Speciellt bland dem som hör till riskgruppen. När man inte kommer ut känns ensamheten ännu värre.

Just nu är hembesök av frivilliga inte möjliga.

– Men det finns en stor iver att hjälpa inom frivilligverksamheten, även om vi just nu måste ha en paus.

Man får gärna också ta kontakt om man behöver prata.

– Man kan boka telefontid om man behöver få prata lite längre eller om man har ekonomiska bekymmer man behöver diskutera.

– Vi försöker hela tiden signalera: Håll hoppet uppe! Kyrkan är med alla människor nu.TA KONTAKT

  • Om du behöver mathjälp kan du kontakta diakon Heidi Salminen på tfn 050 330 1828.
  • Om du behöver hjälp med butiks- eller apoteksärenden kan du kontakta Annakatri Aho på tfn 050 464 5068.
  • Om du behöver få prata med någon kan du kontakta Jarmo Juntumaa på tfn 050 537 4221.
Ulrika Hansson

Bakom försäljningen döljer sig många år av kämpande för att bevara det svenska församlingshemmet.

Försäljning. Efter många års kämpande för att bevara församlingshemmet, men utan gehör, ger man nu upp den tanken. – Vi måste kunna gå vidare och utreda andra alternativ, säger Mats Lindgård. 15.10.2020 kl. 15:04
Josefin Silén hade tänkt bo kvar i Sverige ett tag – men möjligheten att stå på scen som Mary Poppins kunde hon inte tacka nej till.

teater. När Josefin Silén står på musikalscenen i Mary Poppins gestalt är hon sval, lätt bitsk och värdig. Men i verkliga livet har hon insett att det är fruktansvärt tråkigt att alltid vara cool och stark. 14.10.2020 kl. 18:20

val. Inom utsatt tid har den ledigförklarade kaplanstjänsten i Pedersöre församling sökts av två personer. 14.10.2020 kl. 17:18
Kyrkoherdarna Daniel Norrback, Camilla Svevar och Mikael Forslund har fått göra om församlingens program på kort varsel.

restriktioner. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än tio personer är förbjudna i Vasa sjukvårdsdistrikt till slutet av oktober. Församlingarna följer samma direktiv. Tre kyrkoherdar vittnar om en viss coronavana – men också om coronatrötthet. 14.10.2020 kl. 13:58
Kyrkpressens layoutare Malin Aho och John Bark jobbar med Kyrkpressens formatbyte.

Kyrkpressen. Veckans nummer av Kyrkpressen innehåller två mindre förändringar. Den ena är estetiskt och den andra är kopplad till formatet. 13.10.2020 kl. 16:20
Tinca Björke är informatör i Mariehamns församling.

Lokalt. Hej då perfektionisten! säger Tinca Björke, informatör i Mariehamns församling. 14.10.2020 kl. 08:00

Höst. "När peppen och inspirationen är borta är det ofta människorna runt omkring oss som blir stödet." 14.10.2020 kl. 00:01
Även om sommarens läger innebar många nya åtgärder fanns en bra grund för att klara av de åtgärder som krävdes för att kunna genomföra säkra läger, säger Rebecka Stråhlman.

konfirmandarbete. Under sommaren har unga haft roligt och känt sig trygga i skriftskolan. Det här framgår av en enkät som 16 000 ungdomar svarat på. De unga gav skriftskolan det nationella skolvitsordet 9-. 8.10.2020 kl. 16:24
Samfällighetens ledningsgrupp har även gett anvisningar om att deltagare i församlingarnas gudstjänster och övriga evenemang ska använda ansiktsmask.

covid-19. Begränsningarna baserar sig på beslut fattade av Vasa stads social- och hälsovårdsnämnd den 5 oktober och är i kraft till och med den 25 oktober. Samfällighetens ledningsgrupp har också gett anvisningar om att deltagare i församlingarnas gudstjänster och övriga evenemang ska använda ansiktsmask. 5.10.2020 kl. 22:26
Ida-Maria Pekkarinen längtar inte tillbaka till frisörsalongen.

profilen. Hon kom till Helsingfors som svar på någon annans bön. Frisören blev ledare för lärjungskolan. Nu vill Ida-Maria Pekkarinen skaffa mandat att fortsätta i en uppgift som känns som hennes. 1.10.2020 kl. 17:04
Slutet nått