Madeleine och Tommi Dunderlin ordnade bröllopsfest hemma i sin lägenhet. Det begränsade antalet gäster men gjorde planeringen enklare.
Madeleine och Tommi Dunderlin ordnade bröllopsfest hemma i sin lägenhet. Det begränsade antalet gäster men gjorde planeringen enklare.

Bröllop i enklare format

Bröllopsplanering.

Måste man ha en stor och påkostad bröllopsfest när man gifter sig? Det tyckte inte Madeleine Dunderlin och hennes man.

2.1.2020 kl. 13:04

När Madeleine Dunderlin planerade bröllopsfest med sin blivande man Tommi Dunderlin var det två saker som var viktiga för dem: festen skulle inte kosta mycket och inte ta lång tid att fixa.

– Stora fester kräver mycket planering. Jag kände ganska mycket ångest inför det, och tänkte att det inte är värt att stressa över en dag som ska vara rolig och vacker.

Ganska snabbt kom de fram till att de ville ordna festen i sitt eget hem.

– Jag tycker att det är roligt att vara på hemmafest och att gå hem till folk. Vi trivs dessutom bra hemma – vårt hem är vi och vi är mycket hemma. Det hade varit svårare att visa vem vi är om vi inte hade haft festen där.

Dunderlins bor i en lägenhet på 60 kvadratmeter. Valet att ha festen hemma satte gränser både för antalet gäster och festens omfattning. Ungefär 36 personer deltog.

– Det var väldigt trist att vi var tvungna att välja bort så många, men det var helt enkelt något vi måste ta.

Dunderlin tycker inte att man behöver se bröllopsfesten som den enda stora festen i livet, en fest som därför behöver vara maximalt lyckad.

– Om man ångrar sig efter några år och tänker att man borde ha firat större är det ju bara att ordna en ny fest.

Det var viktigt för dem att få fira sitt giftermål med familj och vänner.

– De står oss nära, och min man och jag umgås så mycket på tu man hand att det skulle ha känts som om vi stängt dem ute om vi gift oss utan fest.

Festen beskriver Madeleine Dunderlin som ett mingelparty.

– Det råkade vara en av sommarens varmaste dagar, så vi var mycket ute på höghusområdets innergård. Det var inte så uppstyrt, vi sa till när det serverades mat och när vi bytte till kaffe och tårta.

En vän till paret som nyss utbildat sig till kock stod för matlagningen, och en annan vän som är fotograf skötte fotograferingen. Det här var de enda tjänster de köpte in.

– Vi hade också funderat på att helt enkelt bara köpa en massa pizzor till festen, men det var roligt att få planera menyn tillsammans med min kompis.

Budgeten för bröllopet, inklusive kläder och ringar, gick på knappt 3 000 euro och paret fick hjälp från sina respektive föräldrar med budgeten. De valde att köpa festkläder som de också kan använda i fortsättningen och ringarna köptes second hand. De köpte också extra kärl på loppis och lånade in extra stolar.

– Det är inte så farligt att ändra sig under processen. Om man försöker ha grundinställningen att allt inte behöver vara perfekt är det plötsligt mycket lättare.

Dunderlin berättar att de gifte sig för att manifestera att de hör ihop.

– Det finns ju också andra sätt att visa att det är vi två. Men det finns inte så många andra tillfällen att få stå i en kyrka och lova saker inför en församling.

Att visa att man kan fira sitt giftermål med en enklare bröllopsfest blev under planeringens gång en allt viktigare sak för paret.

– Vi är bland de första i vår vänkrets att gifta oss och vi ville visa att det går att göra på det här sättet.

Planerar du bröllop?

  • Välkommen och diskutera vigsel och bröllop i Kyrkan i Helsingfors montrar på bröllopsmässan ”Mennään naimisiin” 11–12.1 i Gamla Hamnen eller 18–19.1 i Kabelfabriken på ”Love Me Do Winter Fair”.
  • I april ordnas det också en helt svenskspråkig kväll där det finns möjlighet att lyssna på vigselmusik, gå igenom vigselformuläret och provpromenera fram till altaret i Johanneskyrkan: 22.4 kl. 18 på Högbergsgatan 10. Varmt välkommen med alla frågor om vigsel och bröllop!
Erika Rönngård
Lucas Snellman, ledande sakkunnig inom kommunikation vid Kyrkans central för det svenska arbetet, anser att det blir intressant att se vem som kommer att driva vilka frågor bland de nya kyrkomötesombuden.

Valanalys. Väntat resultat i kyrkomötesvalet, anser Lucas Snellman. Den regionala spridningen är bra bland de invalda i Borgå stift, liksom bredden av kunnande. 14.2.2020 kl. 11:29

kyrkomötesval. De moderata konservativa och liberala – de som talar för att olika åsikter ska rymmas inom kyrkan och är redo att göra kompromisser – hade framgång i kyrkomötesvalet, konstaterar forskaren Veli-Matti Salminen. 13.2.2020 kl. 14:03
Köpcentret Iso Omena ligger nära till för Timo Soini, som bor i Ivisnäs i Esbo.

politiker. "Börja öva nu, för i himlen måste ni ändå komma överens." Det är Timo Soinis hälsning till sannfinländska politiker och finlandssvenska journalister. 13.2.2020 kl. 12:04
Bob van Rinj har grundat en stiftelse, Asia Care Foundation. Här hjälper han en 25-årig funktionhindrad kvinna och hennes mormor.

Thailand. Bob van Rijn hjälper fattiga i den thailändska djungeln – utan lön. Han missionerar inte, fast han är kristen. – Folk behöver först mat och kläder. 13.2.2020 kl. 12:00
Mötesbild från gamla stiftsfullmäktige. Det nya stiftsfullmäktige får många nyvalda medlemmar.

val. Till stiftsfullmäktige väljs 14 lekmannamedlemmar och sju prästmedlemmar. Dessa valdes in. 12.2.2020 kl. 18:02
Mia Anderssén-Löf och Ulla-Maj Wideroos är nya ombud i kyrkomötet.

val. Borgå stift har fått två helt nya kyrkomötesombud: Ulla-Maj Wideroos och Mia Anderssén-Löf. 12.2.2020 kl. 17:25
Igår röstade stiften om ombud till kyrkomötet och medlemmar till stiftsfullmäktige.

val. Under de kommande fyra åren representeras Borgå stift av prästombuden Mia Anderssén-Löf och Rolf Steffansson och lekmannaombuden Ulla-Maj Wideroos, Göran Stenlund och Patrik Hagman i kyrkomötet, kyrkans riksdag. 12.2.2020 kl. 16:49
Några av läseklubbens läsare är  från vänster Kerstin Alho, Ulla Wistbacka, Nanna-Lisa Finskas, Solveig Grönlund,  Gun Sandberg, Rita Heikkilä och Gun-Viol Lindborg.

Läsning. Församlingen kan inte sitta i församlingshemmet och vänta på att folk ska komma dit. Församlingen måste ut i samhället. 11.2.2020 kl. 11:31
Volontärerna Karl-Erik och Ulla-Brita Wikström samt Helena Hansson  i kyrkans kök i Fuengirola .

Volontärer. Gemenskapen i den svenska kyrkan i Fuengirola drar Karl- Erik och Ulla-Brita Wikström till den spanska solkusten. Nu senast som volontärer. 10.2.2020 kl. 13:28
Emma Gustafsson hoppas många vill sjunga med i Voice.

körsång. Drömmer du om att få sjunga i kör även om det känns knepigt att hitta tid för övning varje vecka? Då kan projektkören Voice vara det du söker! 12.2.2020 kl. 00:01
Slutet nått