Camilla Ekholm vigdes till tjänst

kyrkoherdeinstallation.

Mycket människor, mycket värme och adventsstämning. Det var söndagen i Sibbo i ett nötskal då församlingen fick en ny kyrkoherde i Camilla Ekholm. Samtidig gjorde också nya kaplanen Helena Rönnberg också sin första arbetsdag.

1.12.2019 kl. 20:09

Dagen började med högmässa i kyrkan där Camilla Ekholm välsignades till tjänst av bland andra biskop Bo-Göran Åstrand och domprosteriets kontraktsprost Mats Lindgård.

Dagen fortsatte sedan med installationsfestligheter i församlingshemmet och där var det en diger skara personer som framföra sina gratulationer till den nya herden. Först ut var Sibbo kyrkliga samfällighets ekonomichef Jenna Rask-Backman. Hon konstaterade att Ekholms företrädare Helene Liljeström lämnat stora skor att fylla efter sig.

– Men under de fem år du Camilla har jobbat i församlingen så har jag nog sett att om det är någon som har fötter stora nog att fylla de skorna så är det du. Men det råd jag skulle vilja ge dig är att komma ihåg att ta av dig kyrkoherdeskorna när du kommer hem från jobbet på kvällen och lägga på dig ett par riktigt bekväma yllesockor i stället. Då känns det bättre att igen ta på sig jobbskorna följande dag, sade Rask-Backman.

Sibbos kommundirektör Mikael Grannas hoppades och trodde att kommunens samarbete med församlingen fortsätter i samma goda anda som det gått under föregångaren Helene Liljeströms tid.

– Det är vårt gemensamma arbete att se till att Sibbobornas andliga och fysiska välmående är i skick. För Sibbos del ser det bra ut med tanke på framtiden. Vi är en av få kommuner i landet som kan hoppas på befolkningstillväxt, men också för vår del kommer det att finnas utmaningar, sade Grannas och tog som exempel att andelen kommuninvånare som är över 65 år kommer att öka drastiskt de kommande 20 åren.

Församlingsrådets viceordförande Anders Backström betonade i sitt tal att Ekholm har många goda egenskaper för att bli en bra kyrkoherde och lyfte i sitt tal fram tre av dem.

– Efter att ha sett dig jobba här kan jag säga att du för det första har empati. För det andra är du intelligent. Och det tredje egenskapen jag sett som jag tror du kommer att ha nytta av är att du är handlingskraftig.

Helene Liljeström konstaterade för sin del att det var ett ovanligt lyckat drag av domkapitlet att skicka Camilla Ekholm som församlingspastor till Sibbo för fem år sedan.

– Du är en person som ser alla och det skulle aldrig falla dig in att dela in människor i kristenhet och mänsklighet. Det är en fin gåva att kunna se alla.

I sitt tal Erkände Liljeström att kyrkoherdejobbet nog har sina utmaningar ibland.

– Livet som kyrkoherde är både glädje och sorg, tårar och skratt. Men det är framför allt välsignelse.

Camilla Ekholm själv sade att hon är tacksam över att ha fått växa upp i Sibbo svenska församling.

– Det har betytt mycket att ha fått växa upp i en församling där en kvinna varit kyrkoherde. Du har varit en bra förebild, sände hon som hälsning till Helene Liljeström.

Hon sade också att hon känt sig välkommen i församlingen från dag ett.

– Jag minns första dagen när jag kom hit och skulle börja jobba här i Sibbo. Jag kände mig lite osäker. Men när jag kom in i aulan så stod Gösta Steffansson där och konstaterade välkomnande att ”Nu är du här!”. Det betyder så mycket när man känner sig välkommen och det var med lätta steg jag gick vidare därifrån aulan. Det finns en värme i den här församlingen som är svår att beskriva, sade Ekholm.

Det lyfte också biskop Bo-Göran Åstrand fram i sitt tal.

– Den värmen tyckte jag att man kände av i mässan idag. Och vi ska också komma ihåg att det är det, nattvardsbordet och Jesus Kristus som håller ihop oss, inte våra åsikter.

Han var också inne på samma linje som Rask-Backman.

– Något av det viktigaste för en kyrkoherde är kunna att stiga upp från arbetsbordet och konstatera att man är färdig för dagen och i stället gå hem till köksbordet. Där, tillsammans med din man och dina barn, får du också kraft och glädje som du behöver i ditt arbete.

Nicklas Storbjörk
Frågan om vigsel av samkönade par är en fråga som nästa kyrkomöte tar ställning till, konstaterar Lucas Snellman.

val. Kandidatuppställningen inför valet av kyrkomötesombud bjuder på överraskningar och glädjeämnen. Det blir ett spännande val, tror Lucas Snellman. 22.11.2019 kl. 12:28

Anne Hätönen är kantor i Johannes församling. Hennes favoritplats är den nygamla fåtöljen hemma.

psalmsång. "Psalmsång är också något som vi skapar tillsammans, det är ingenting som jag kan uppnå ensam." 22.11.2019 kl. 11:53
Sjur Isaksen besökte Helsingfors och talade till församlingsmedarbetare om att möta föräldrarna som vänder sig till församlingen för att ordna dop.

dop. Ett enda möte kan avgöra om en människa vill ha med kyrkan att göra. Sjur Isaksen tror att dopsamtalet har stor potential. 22.11.2019 kl. 09:12
Merita Huokuna berättar för de andra i gruppen att hon kanske vill jobba som sjukhuspräst.

språk. Teologistuderande vi Helsingfors universitet fick besök av prästen och språkambassadören Tuomas Metsäranta som berättade hur svenskan öppnat dörrar för honom. 21.11.2019 kl. 09:48
Stiftsfullmäktige består av sju präster och fjorton lekmän.

val. Både på listan "Tillsammans" och "En kyrka för alla" vill kandidaterna till stiftsfullmäktige arbeta för att alla par ska ha möjlighet till kyrklig vigsel. 18.11.2019 kl. 10:49
Listan "För Kristi kyrka" ställer upp kandidater både i kyrkomötesvalet och stiftsfullmäktigevalet.

val. Listan ”För Kristi kyrka” har nu en programförklaring – och 18 kandidater för stiftsfullmäktige. 14.11.2019 kl. 13:40

film. Filmaffischen visar en pojke i dunklet framför en kyrkas fönster där ljuset skiner genom de praktfulla glasmålningarna. Så är också I Guds namn en film om den lilla människan som farit illa i den ståtliga institutionen – och som trettio år senare kämpar för upprättelse och för att rättvisa ska skipas. 14.11.2019 kl. 11:02
Albert Häggblom, Harry Sanfrid Backström, Ingemar Klemets och Max-Olav Lassila ställer upp i valet av prästombud i kyrkomötet.

val. Listan ”På biblisk grund” och listan ”Jesus i centrum” är nu klara inför valet av kyrkomötesombud och valet av ombud för stiftsfullmäktige. 13.11.2019 kl. 15:06

Program. På grund av poststrejken utkommer Kyrkpressen inte den här veckan. För att du inte ska missa något som händer hittar du här församlingarnas program fram till första advent! 13.11.2019 kl. 10:29
Peter Strang tycker att man ska fråga sig själv vad man vill hinna med under sitt liv.

prioritera. – Döden är som solen – man kan bara titta på den en kort stund. Den ger perspektiv på livet, men sedan måste man vända blicken mot livet igen. 11.11.2019 kl. 15:04
Slutet nått