Stora skepp vänder långsamt, sägs det. Men i kyrkomötet sägs det vara bråttom.
Stora skepp vänder långsamt, sägs det. Men i kyrkomötet sägs det vara bråttom.

Sjöfart till Koranen – det kan de nya svenska ombuden i kyrkomötet

KYRKOMÖTET.

Senast den 12 maj ska sjökaptenen, medieföretagaren, kommunalrådet och koranforskaren lägga axeln till och börja jobba för det nya kyrko­mötet. Vi har talat med de fyra nyvalda ombuden från Borgå stift.

4.3.2024 kl. 16:23

De fyras medelålder är 66 år. Föryngring är inte nyckelordet precis för de fyra nyaste ombuden från Borgå stift i kyrkomötet. Utan kanske i stället erfarenhet, eller rutin på att driva saker.

Kyrkomötet sägs fram till år 2028 behöva sjösätta radikala åtgärder inom kyrkans förvaltning. Annars kommer den evangelisk-lutherska kyrkan inte att ekonomiskt kunna anpassa sig för nya tider och nya förhållanden.

Ett skepp som bara vänder långsamt är en språkbild här. Om det vet sjökapten Olof Widén från Mariehamn möjligen någonting.

Olof Widén har lobbat inom FN-organ

– Jag har varit i motsvarande sammanhang internationellt, i FN:s sjöfartsorgan IMO som rådgivare. Jag vet hur man idkar påverkan. Det här är väl inte så mycket kons­tigare, säger Olof Widén.

Också en liten spelare kan ha tyngd när det gäller att sy ihop kompromisser, tänker han. Det har han gjort i stora världen, med japaner, tyskar och greker inom sjöfarten.

Det dagliga arbetet som direktör i finländsk rederinäring har han slutat med för att sitta i styrelsen för ett åländskt rederi med åtta fartyg.

Olof Widén leder de förtroendevalda i Mariehamns församling och har på senare år engagerat sig i kyrkan tillsammans med hustrun och prästen Maria Widén. Äldre teologer brukar komma fram och säga att de på 70-talet studerade för hans far, teologiprofessorn och senare ÅA-rektorn Bill Widén.

Som numera ålänning är han dock uppvuxen i Åbo och att jobba också på finska i kyrkomötet tror han ska gå utmärkt.

Nätverk: Dem ska Olof Widén tala med inför kyrkomötet: Ålands föregående ombud Peter Lindbäck, ombudskollegerna Martina Harms-Aalto och Anita Ismark, kyrkofullmäktigena på Åland.

Martina Harms-Aalto sitter i ”fonderna”

Det var nära ögat att Johannes församling i Helsingfors hade fått två platser i kyrkomötet. Församlingsrådets agerande ordförande, medie­företagaren Martina Harms-Aalto, blev invald – medan kyrko­herden Johan Westerlund föll i valmatematiken med två rösters marginal. Mandatet gick till en annan Helsingforsförsamling.

Martina Harms-Aalto representerar det urbana och storstaden i Borgå stift. Hon är också välrotad i det som kallas ”fonderna” och har förtroendeuppdrag i Folkhälsan, Stiftelsen för Åbo Akademi och ett förflutet vid Svenska kulturfonden och Marthaförbundet. Hon har också varit SFP-kommunalpolitiker i Helsingfors.

Sin första motion i kyrkomötet ska hon lämna in om den föråldrade valproceduren i valet. Så anser hon att arbetet för att kyrkan ska införa äktenskap för par av samma kön inte kan vänta.

– Man kan inte ta timeout i frågor om jämlikhet och människorätt. Det handlar om enskilda medlemmars liv och man måste ta den debatten.

– Jag, som kommer från ett annat beslutsfattande, kan inte förstå varför man i lärofrågor måste ha trefjärdedels majoritet. I andra stora demokratiska frågor räcker enkel majoritet, säger Martina Harms-Aalto.

Nätverk inför kyrkomötet: avgående ombudet Ulla-Maj Wideroos och Wiking Vuori, ordförande för kyrkofullmäktige, omvalt ombud i kyrkomötet och jurist.

Torsten Sandell har levat i det moderna islam

–En marginell sak, med ett jättesymbolvärde för många, vem som kan gifta sig i kyrkan, säger Torsten Sandell, nyinvalt prästombud. Det handlar ju om en sorts förrättning och en liten grupp människor, jämfört med allt kyrkan jobbar och borde jobba med.

Mycket viktigare är då att jobba med kyrkans ekonomiska beredskap, anser Torsten Sandell. Sin första åtgärd som förtroendevald tänker han sig blir i stiftsfullmäktige, där han också blev invald.

– Jag tänker initiera en ekonomisk beredskapsplan: om kyrkans medlemskap sjunker med tio procent, 25 eller 50 … vad gör man då? Och så får det gå vidare till kyrkomötet.

Efter att ha arbetat i nio år i Turkiet med religionsforskning arbetar han numera med bas i Helsingfors som resande SLEF-pastor och kunnig på det moderna islam.

Torsten Sandell tänker sig en kyrka där väckelserörelserna hjälper till med vuxenarbete, bibelstudier och det som kallats inre mission.

– Jag har rest i församlingarna och märker att vissa bara har muskler att sköta det lagstadgade; gudstjänster, förrättningar, skriftskola och diakoni. Men ingenting annat.

Där tänker han sig att väckelserörelserna kan hjälpa till; människor som är villiga att ordna möten och kvällar. De är väldigt smidigt organiserade och det är inte alls byråkratiskt på samma sätt, säger han.

Nätverk inför kyrkomötet: Vill inte nämna namn. Kommer att tala med personer med erfarenheter från kyrkomötet och den egna valmansföreningen Jesus i centrum.

Anita Ismark har rutin ur det kommunala

Anita Ismark kommer från en av stiftets mindre församlingar i Korsnäs. Hon har en lång erfarenhet av kommunalt ledarskap under 40 år i två mindre kommuner, Korpo och senast Korsnäs.

– Jag vill att kyrkan ska finnas till för alla åldrar, i synnerhet för gapet mellan dop och konfirmation, säger hon.

Senast har hon läst kyrkans utredning om millenialerna, den generation som i dag är i 25–40-årsåldern.

Anita Ismarks tre nya ombudskolleger i kyrkomötet har inte engagerat sig på stiftsnivå. Men det har hon, som ordförande för stiftsfullmäktige.

– Vi behöver stärka stiften och speciellt det svenska. Det är en sammanhållande länk efter som vi är så utspridda.

Anita Ismark säger sig ändå förstå att man kanske inte gärna öppnar kyrkolagen på nytt, eftersom den precis trätt i kraft efter en reform som tog 18 år.

Nätverk: Domkapitlets assessorer Monica Heikel-Nyberg, Stina Lindgård, Lars-Eric Henricson, stiftsdekanen och kyrkomötesombudet Mia Anderssén-Löf, ombud från den finska liberala gruppen Muutoksen tuuli.

FAKTA OM KYRKOMÖTET

  • Sex ombud från Borgå stift plus biskopen sitter i det 109 ledamöter starka kyrkomötet.

  • I kyrkovalet fick liberala listor en knapp majoritet med 51 procent av mandaten. En nyckelfråga är ofta det samkönade äktenskapet.

  • Kyrkomötet har sin första av åtta ordinarie sessioner på fyra år den 13–17 maj i Åbo.
Jan-Erik Andelin


Dopet kan se ut hur som helst och kräver inga storsatsningar.

Helsingfors. Nu döps fler barn i Helsingfors, liksom tonåringar som döps i samband med skriftskolan. 24.4.2024 kl. 17:16
Med hjälp av den inhyrda värmeblåsaren håller Sixten Ahlsved kyrkan i Terjärv varm.

FÖRSÄKRINGAR. I januari, när det var som kallast, gick en ventil i fjärrvärmesystemet i Terjärv kyrka sönder och temperaturen inne i kyrkan sjönk snabbt till -10 grader. Värmesystemet frös och måste nu förnyas. Men försäkringsbolaget har avslagit församlingens ersättningsansökan. 26.4.2024 kl. 11:14
Patrica Strömbäck är kaplan i Närpes församling.

Kolumn. Hur personlig är du, Gud? Hur mycket griper du in i världen, i människors liv och mitt liv? Gud, gör du upp planer, ordnar, styr och ställer, och beskyddar? 24.4.2024 kl. 17:41

TIDSKRIFTER. Förbundsarenan i samarbete med Åbo Akademi gjorde i början av året en undersökning där man kartlade finlandssvenskarnas läsvanor av tidskrifter. I rapporten som presenterades i mitten av april framgick att Kyrkpressen är den i särklass mest lästa tidskriften i Svenskfinland. 23.4.2024 kl. 15:15
– För kortare resor ska Svenska kyrkan vara restriktiv med flygandet, tycker biskop Fredrik Modéus. 

sverige. Efter att ha mottagit kritik har Växjö stiftsstyrelses arbetsutskott nu föreslagit att den planerade studieresan till Rom i stället ska gå till Finland. Dessutom har de beslutat att avstå från att flyga, skriver svenska Kyrkans tidning. 23.4.2024 kl. 12:46
Olja kan bli ett element vid konfirmation och vigsel i framtidens kyrkohandbok.

BISKOPSMÖTET. Bikt på webben, välsignelse med olja och tydligare förbön vid konfirmation kan det bli i kyrkohandboken. Det föreslås också bli mer formuleringar om barnfostran, livsmognad tillsammans, kropp och sexualitet när man gifter sig. Temana är många i förarbetet till en ny kyrkohandbok för kyrkan. 19.4.2024 kl. 09:34
Boken "Otillräcklig" har blivit en försäljningsframgång i Danmark. Den har utkommit på svenska och norska, och översätts nu till engelska.

KRAVKULTUREN. Den danska folkhögskolläraren och teologen Christian Hjortkjaer skrev en bok om hur det är att växa upp i ett samhälle där vi får höra: ”Just do it.” 17.4.2024 kl. 15:24
Lina Teir spelar många instrument, men närmast henne är ändå fiolen.

BERÄTTARKONST. Berättarkonstnären och musikern Lina Teirs livsåskådning hör ihop med glädje, inspiration och livsmening. 17.4.2024 kl. 15:05
Sirpa Tolppanen betonar vikten av inkludering i arbetet med att bygga gemenskap från grunden.

profilen. Prästen Sirpa Tolppanen har precis landat i Vanda där hon ska bygga upp en helt ny gemenskap – från grunden. 16.4.2024 kl. 15:34
Tidigare kände sig Beni Karjalainen ensam. Idag har han goda vänner och en sambo. FOTO: PRIVAT

Helsingfors. Beni Karjalainen vet hur det är att vara ensam, men också hur det går att komma ur ensamheten. Årets Gemensamt ansvar-kampanj samlar in pengar för att motarbeta ungas ensamhet. 12.4.2024 kl. 18:56
32 euro per dygn – det får hjälpledarna i snitt betalt enligt KP-enkät.

HJÄLPLEDARE. Sommarjobb eller frivilligkul? Kyrkpressen tittade på vad hjälpledarna får betalt på sommarens konfirmandläger, där de har en viktig roll. På Åland har församlingarna en arvodeskultur som sticker ut. 19.4.2024 kl. 15:53
Harry Holmberg finns i dag till för andra människor – i vården.

PRÄSTER. I Borgå stift är det på sina håll allvarlig brist på präster. Det som förr ofta blev ett livslångt kall är i dag ett yrke där många slutar och gör någonting annat. Forskningen antyder varför. 5.4.2024 kl. 11:23
Vid det här bordet fattar domkapitlets kollegium beslut om vem som blir herde i Petrus församling. Biskopen tycker det är trist att det gick så här.

kyrkoherdeval. Exceptionellt, jag tror inte det hänt förr i Borgå stift, säger biskop Bo-Göran Åstrand om det oavgjorda kyrkoherdevalet i Petrus församling i Helsingfors. Senast i maj blir det domkapitlet som fattar beslut om vem som blir kyrkoherde. 4.4.2024 kl. 09:56
Petruskyrkan söker ny herde – men vem det blir är fortfarande oklart.

kyrkoherdeval. Kyrkoherdevalet i Petrus församling oavgjort efter ett långt möte – församlingsrådets röster föll lika, 6/6. 3.4.2024 kl. 21:54
Rosanna Fellman vill komma vidare. ”Det Jakobstad ingen vill ha” är delvis en bearbetning, men boken är också ett sätt att ge andra som upplevt liknande utanförskap något att spegla sig i. Och som alltid då Rosanna Fellman är i farten är samhällskritiken genomgående.

litteratur. Då Rosanna Fellman var barn såg hon jämnåriga laestadianer få skit för sin tro. Samtidigt bad hon Gud om att inte längre behöva bli mobbad. I dag är hon motvilligt troende och aktuell med en ny bok. 3.4.2024 kl. 10:59

Dopet kan se ut hur som helst och kräver inga storsatsningar.

Helsingfors. Nu döps fler barn i Helsingfors, liksom tonåringar som döps i samband med skriftskolan. 24.4.2024 kl. 17:16
Med hjälp av den inhyrda värmeblåsaren håller Sixten Ahlsved kyrkan i Terjärv varm.

FÖRSÄKRINGAR. I januari, när det var som kallast, gick en ventil i fjärrvärmesystemet i Terjärv kyrka sönder och temperaturen inne i kyrkan sjönk snabbt till -10 grader. Värmesystemet frös och måste nu förnyas. Men försäkringsbolaget har avslagit församlingens ersättningsansökan. 26.4.2024 kl. 11:14
Patrica Strömbäck är kaplan i Närpes församling.

Kolumn. Hur personlig är du, Gud? Hur mycket griper du in i världen, i människors liv och mitt liv? Gud, gör du upp planer, ordnar, styr och ställer, och beskyddar? 24.4.2024 kl. 17:41

TIDSKRIFTER. Förbundsarenan i samarbete med Åbo Akademi gjorde i början av året en undersökning där man kartlade finlandssvenskarnas läsvanor av tidskrifter. I rapporten som presenterades i mitten av april framgick att Kyrkpressen är den i särklass mest lästa tidskriften i Svenskfinland. 23.4.2024 kl. 15:15
– För kortare resor ska Svenska kyrkan vara restriktiv med flygandet, tycker biskop Fredrik Modéus. 

sverige. Efter att ha mottagit kritik har Växjö stiftsstyrelses arbetsutskott nu föreslagit att den planerade studieresan till Rom i stället ska gå till Finland. Dessutom har de beslutat att avstå från att flyga, skriver svenska Kyrkans tidning. 23.4.2024 kl. 12:46