Stefan Forsén lämnar tjänsten som kyrkoherde i östra Helsingfors. Matteus församling söker en ny ledare.
Stefan Forsén lämnar tjänsten som kyrkoherde i östra Helsingfors. Matteus församling söker en ny ledare.

Matteus församling får söka ny herde

NYTT FRÅN DOMKAPITLET.

Kyrkoherden i Matteus församling Stefan Forsén valdes hösten 2018 till direktör för det gemensamma församlingsarbetet vid samfälligheten i Helsingfors. Sedan dess har han varit tjänstledig från tjänsten som kyrkoherde i Matteus församling. Nu meddelar Forsén att han avgår från kyrkoherdetjänsten. Det här och en lång rad andra ärenden behandlade domkapitlet vid Borgå stift på sitt möte på torsdagen.

8.4.2022 kl. 14:45

Nytt från domkapitlets sammanträde 7.4.2022

Examina

Kyrkoherden i Pedersöre församling Mia Anderssén-Löf har avlagt högre pastoralexamen.

Förordnanden

Kaplanen i Nykarleby församling Mats Edman förordnas fortsättningsvis sköta kyrkoherdetjänsten i samma församling 1.5-31.10.2022.

Tf. kaplanen i Nykarleby församling Helena Smeds förordnas fortsättningsvis 1.5-31.10.2022 sköta samma tjänst.

Församlingspastorn i Mariehamn Edgar Vickström förordnas som församlingspastor i samma församling utan att inrätta tjänst och för viss tid 1.6.2022-31.12.2023.

Församlingspastorn i Korsholms svenska församling och Solfs församling Emilia Kontunen beviljas tjänstledighet 9.5.2022-17.3.2023.

Församlingspastorn i Åbo svenska församling Benjamin Häggblom förordnas som gemensam församlingspastor i Korsholms svenska församling och Solfs församling för viss tid 1.7.2022-17.3.2023.

Pastor Frank Isaksson förordnas som gemensam församlingspastor i Korsholms svenska församling och Solfs församling för viss tid 1.5-30.6.2022.

Pastor Frank Isaksson förordnas som gemensam församlingspastor: 1.-30.4.2022 i Petalax och Bergö och 1.7-31.8.2022 i Malax, Petalax och Bergö.

Förordnandet för församlingspastorn i Åbo svenska församling Maria Björkgren-Vikström ändras till att gälla tills vidare från 1.7.2022.

Kyrkoherden i Matteus församling Stefan Forsén avgår 30.4.2022 på egen begäran.

Församlingspastorn (pastor för fostran) vid Helsingfors kyrkliga samfällighet Ulf Skogström avgår 31.5.2022 på egen begäran.

Förordnandet för församlingspastorn i Kyrkslätts svenska församling Susanna Lönnqvist avbryts 15.5.2022 på egen begäran.

Församlingspastorn i Kyrkslätts svenska församling Susanna Lönnqvist förordnas som tf. kaplan i Karis-Pojo svenska församling på viss tid 16.5-31.12.2022.

Prosten Berndt Berg förordnas till tf. kyrkoherde i Replots församling fortsättningsvis 1-24.4.2022.

Kaplanen i Jakobstads svenska församling Johanna Björkholm-Kallio beviljas tjänstledighet 1.7-31.12.2022.



Tjänsten som stiftssekreterare för personalvård vid Borgå domkapitel

Församlingspastorn Heidi Juslin-Sandin väljs till stiftssekreterare för personalvård vid Domkapitlet i Borgå från och med 15.8.2022.

Kyrkoherdetjänsten i Nykarleby församling

Kyrkoherdetjänsten i Nykarleby församling har inom utsatt tid sökts av tf. kyrkoherden i samma församling Mats Edman. Domkapitlet har intervjuat och granskat Edmans behörighet och konstaterat honom vara behörig för tjänsten i fråga.

Kyrkoherdetjänsten i Tammerfors svenska församling

Kyrkoherdetjänsten i Tammerfors svenska församling har varit ledigförklarad en andra gång och har inom utsatt tid inte fått nya sökande. Tidigare ansökan av kyrkoherden i Korsnäs församling Janne Heikkilä kvarstår.


Lediga tjänster i stiftet

Kyrkoherdetjänsten i Eckerö-Hammarlands församling

I Ålands prosteri har Eckerö-Hammarlands församling inrättats från 1.1.2022.

Kyrkoherdetjänsten i Eckerö-Hammarlands församling förklaras ledig att sökas senast 9.5.2022 kl. 15.00. Den som söker kyrkoherdetjänsten ska ha avlagt pastoralexamen och examen i ledning av församlingsarbete (KO 6:10). Av kyrkoherden i en församling krävs i en enspråkig församling utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i församlingens språk (svenska) samt nöjaktig förmåga att förstå det andra språket (finska). Kyrkoherdetjänsten i Eckerö-Hammarlands församling är placerad i kravgrupp K10. De som söker tjänsten bör bifoga utdrag ur prästmatrikeln och ett godtagbart läkarintyg. Valet förrättas som ett indirekt val. Domkapitlet intervjuar och granskar de sökandes behörighet. Kyrkoherdetjänsten tillträds 1.6.2022.


Tjänsten som stiftsdekan vid Borgå domkapitel

Domkapitlet i Borgå stift ledigförklarar tjänsten som stiftsdekan. Stiftsdekanen ska vara präst i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland samt ha avlagt högre pastoralexamen och vara förtrogen med kyrkligt liv och utbildningsuppgifter. Stiftsdekanen ska ha utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i svenska samt goda muntliga och skriftliga kunskaper i finska.

Stiftsdekanen leder stiftsverksamheten samt ansvarar för kyrkans svenska personalutbildning. Stiftsdekanen stöder stiftets församlingar och deras anställda samt verksamheten i församlingarna. Stiftsdekanen är medlem av domkapitlet, leder verksamhetsavdelningen och deltar i domkapitlets interna verksamhet. Stiftsdekanens förman är biskopen.

Ett framgångsrikt handhavande av tjänsten förutsätter god administrativ och kommunikativ förmåga, goda ledarskaps- och samverkansfärdigheter samt förmåga att skapa nätverk och samarbeta på olika nivåer inom kyrkan och med för stiftet viktiga samarbetspartners. En god kännedom om det kyrkliga livet i Borgå stift är meriterande.

Lön utgår enligt kravgrupp 702. Tjänsten besätts från och med 17.8.2022 tills vidare. Prövotiden är 6 månader. Tjänstgöringsstället är domkapitlet i Borgå. Resor i tjänsten hör till arbetsbilden. Den som valts till tjänsten ska uppvisa ett godtagbart läkarintyg innan tjänsten tillträds.

Ansökningshandlingarna ska vara domkapitlet i Borgå (PB 30, 06101) tillhanda senast fredagen den 20.5.2022 klockan 15. De sökande intervjuas den 25.5. De sökande förutsätts ge sitt medgivande till att delta i ett eventuellt psykologiskt lämplighetstest.

Nicklas Storbjörk


Då du känner dig övergiven av Gud, då är du nära Jesus. Det konstaterar teologen Joanna Öland.

tvivel. I små stunder eller långa decennier av tvivel finns det något tröstande i frågan ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?”. Det finns flera tolkningar av dessa Jesus ord på korset. En av dem är att till och med Jesus tvivlade. 7.3.2024 kl. 18:23
Så här såg det ut när festdeltagarna stimmade utanför kyrkan ifjol.

KÖKAR. Sommarens Franciskusfest på Kökar är här snabbare än du tror – med föda för både kropp och själ. 12.3.2024 kl. 11:46
Stora skepp vänder långsamt, sägs det. Men i kyrkomötet sägs det vara bråttom.

KYRKOMÖTET. Senast den 12 maj ska sjökaptenen, medieföretagaren, kommunalrådet och koranforskaren lägga axeln till och börja jobba för det nya kyrko­mötet. Vi har talat med de fyra nyvalda ombuden från Borgå stift. 4.3.2024 kl. 16:23

KÄRLEK. De bad båda på varsitt håll, Kristoffer Streng i Finland och Jenny Nyqvist-Streng i Sverige, om att hitta en livskamrat. Någon som älskade Gud, någon som var musikalisk, någon med samma värderingar. Då såg Kristoffer en video på Youtube. I vår är de aktuella med sin första gemensamma skiva. 6.3.2024 kl. 10:00
Emma Klingenbergs dröm är att berätta, sjunga – och kanske lära något vidare till andra också så småningom.

PERSONEN. Emma Klingenberg är aktuell med musikalen och monologen Katrina. – Min yrkesidentitet handlar mycket om kärleken till hantverket, berättelserna – och kärleken till sången. 5.3.2024 kl. 19:01
Hans Snellman hör till tyngre namn inom fridsföreningarna som tar avstånd från LFF-separatism.

laestadianer. Rapporten som skissar på att de laestadianska fridsföreningarna skulle ta ett större avstånd till folkkyrkan får intern kritik inom rörelsen. Kyrko- och SFP-politikern Hans Snellman tar till pennan i Kyrkpressen 1.3.2024 kl. 13:37

debatt. Läs insändaren i sin helhet här. 1.3.2024 kl. 14:06

ENKÄT. Vi på Kyrkpressen är intresserade av hur finlandssvenskar firar påsk – med liten tonvikt på den kristna delen av traditionen. Det tar 7–8 minuter att besvara frågorna. Svara gärna! 1.3.2024 kl. 11:09
Ett stenkast från tågstationen i Åbo driver ett gäng birgittinsystrar ett gästhem.

klosterliv. Om man älskar något måste man offra något. Så är det för alla, oberoende av om det är sin frihet, sin familj eller sin Gud man älskar. Det här säger birgittinnunnan och abbedissan syster Dia i Åbo. 20.2.2024 kl. 16:43
”Om palestinierna kan hata oss så, är det deras sak att bygga upp förtroendet på nytt”.

ISRAEL-PALESTINA. Noga Ronen från Israel ville i åratal lyssna till palestinierna och vara pacifist. Men fyra månader efter 7 oktober-massakern vet hon inte om hon vill det längre. 19.2.2024 kl. 13:29
Mohammed Nasser i Borgå ska aldrig ge upp sitt blåa palestinska flyktingspass.

ISRAEL-PALESTINA. Mohammed från Nasaret går här fram. Själv är han inte född i Jesus barndoms stad, utan i en före detta fransk armébarack i Syrien. Sedan över 30 år bor han i Borgå. Men sitt blåa palestinska flyktingpass ska han aldrig ge upp. 19.2.2024 kl. 13:55
Att vara ung har varit en del av Eva Kelas identitet.

UTSEENDE. Eva Kela blev förskräckt när hon plötsligt såg sig bli en ”medelålders tant” och gjorde ett tv-program om det som hon aldrig trodde skulle drabba henne själv. 19.2.2024 kl. 16:41
Lars Lundsten är docent och förtroendevald i Johannes församling.

Kolumn. Då jag skriver dessa ord är det några dagar kvar tills valet till kyrkomöte. Då du läser dessa ord är valet över och vi har fått en ny samling människor som får fatta beslut om kyrkans framtid. 19.2.2024 kl. 08:00
Mia Anderssén-Löf omvald; Torsten Sandell ny i kyrkomötet

KYRKOMÖTET. Mia Anderssén-Löf och Torsten Sandell blir prästombud i det nya kyrkomötet. De försvunna präströsterna från Åland dök upp under veckoslutet efter att ha varit borta i posten. 19.2.2024 kl. 11:56
Sven Grankulla är ordförande
för den arbetsgrupp som utrett framtidsalternativen
för de laestadianska bönehusföreningarna inom LFF.

Nattvard. Den möjlighet kyrkolagen ger att fira nattvard utanför kyrkorummet kan minskalaestadianernas behov att bilda egna församlingar. 16.2.2024 kl. 12:41

Kyrkvaktmästare Anders Granvik i Jakobstad bereder altaret till påsk

PÅSK. Livet och det goda segrar! I Kyrkpressens påsk­enkät vinner de ljusa och glada tonerna. Men traditionsforskaren Anne Bergman ser också spännande nya drag i vad som är viktigt i påsktid i gemenskapen kring kyrkan. 20.3.2024 kl. 20:00
Åtta väckelserörelsers ledare skrev på.

homosexualitet. Tjugo ledare inom några av kyrkans väckelserörelser säger nej till biskoparnas kompromiss i frågan om samkönat äktenskap. Uttalandet tar avstånd från homosexualitet helt och hållet. 21.3.2024 kl. 09:21
Enligt Björn Vikström är religion en stor ingrediens i bland annat politik i dag.

Teologiska fakulteten. – Det finns en stark längtan efter att tro på något mer. Vad ”mer” är, det är vad vi försöker ta reda på inom teologin. Det säger Björn Vikström. 18.3.2024 kl. 10:42
Domkapitlet klubbade tjänstefrågor.

AKTUELLT FRÅN DOMKAPITLET. Domkapitlet sammanträdde på måndagen. 18.3.2024 kl. 16:47
Här jobbar Marika Salomaa med sina änglar i Överby, Esbo.

Änglar. Marika Salomaa pausade anställningen som personaladministratör och satsade på att bli keramiker. Nu tillverkar hon tröstänglar som Matteus församling delar ut till personer som förlorat en anhörig. 18.3.2024 kl. 08:00