Fem tips för en annorlunda sommar – här har du redaktionens sommartips!

sommar.

Vare sig du hör till dem som anser att sommaren är till för att slappna av, eller söker något att underhålla dig med när evenemang och läger är inställda.

21.6.2020 kl. 10:00

LYSSNA

De funkar i hängmattan, i löpspåret, i trädgårdslandet. Medan kroppen jobbar eller slappar, vad passar bättre än att plugga i hörlurarna och låta sig underhållas eller informeras. Poddar finns på alla teman man kan tänka sig – från historia till sport, ekonomi, teologi – och den här årstiden breddas utbudet med sommarpraten. Den socialt distanserade våren tycks även ha inspirerat nya poddare, till exempel Typ, livet som görs av Johannes församling med målgrupp unga vuxna.

En personlig rekommendation är Kvalificerat hemligt. Med grundlig research och medryckande berättarstil utforskas konspirationsteorier från sötningsmedel till 11 september. Om du också lyssnar på engelska är The Anthropocene Reviewed ett guldkorn. I tio minuter långa essäer betygsätts vitt skilda fenomen som mänskligheten gett upphov till – från luftkonditionering till rivaliteten mellan idrottslag. Det fängslande är författarens förmåga att ta något vardagligt och skapa en gripande berättelse.

EMELIE WIKBLAD

UMGÅS

Sommaren kommer med många underbara förväntningar där vi ser för oss hur vi kopplar av, umgås och beger oss ut på äventyr, allt i en härligt avvägd mix. Men ibland blir det bara för mycket.

Om du kliver upp en morgon och känner att nej, i dag är dagen då jag inte orkar planera in ett revolutionerande program så kan du göra så här, om du har barn att underhålla och en liten gräsmattsplätt till ditt förfogande: Bred ut en filt, ställ ett fat med croissanter och sylt på den plus en flaska med den godaste saft du vet (och be en bön om att getingarna håller sig borta). Placera ut ett stort lass med böcker du lånat på det lokala biblioteket. Bjud in dina barn på en läspicknick där du lovar läsa högt (om de vill) så länge stämbanden håller. Och fråga dem vad de skulle välja att skriva en bok om! Sådana samtal säger mycket om vem vi är och vad vi drömmer om.

ULRIKA HANSSON

LÄSA

En bok kan lära dig minst lika mycket som en resa. Ibland kan du kombinera resa och bok.

Jag rekommenderar Maria Grundvalls bok Sommardrömmen särskilt för de finlandssvenskar som aldrig varit norr om Tammerfors och som känner på sig att de bär på trånga bilder av Österbotten och österbottningar.

Sommardrömmen är lättsmält och välfungerande sommarunderhållning, men när man läser boken drabbas man också av en plötslig lust att åka till … Kaskö! Så varför inte åka till Kaskö denna sommar när det är semester i hemlandet som gäller? Kanske upplever du din egen sommardröm genom att gå på dans i Pjelax och – liksom i boken – träffa en tystlåten österbottnisk man som kan fixa nästan vad som helst bara man ger honom en skruvmejsel.

SOFIA TORVALDS

PILGRIMSVANDRA

Alla förslag kan du kombinera med att pilgrimsvandra S:t Olavsleden från Galtby på Korpo till Eckerö på Åland. Här kan du lyssna på naturen och i bästa fall hör du Guds tilltal, du kan umgås med medvandrare, läsa om vandringen och framför allt vara utomhus. Du kan också stanna i kyrkorna på vägen och stilla dig en stund.

Som reselektyr föreslår jag Christian Pleijels vandringsguide Vägen kommer när vi vandrar. I den beskriver han personligt de olika etapperna på sammanlagt 116 vandringskilometer. Vill du gå längre kan du starta vid Åbo domkyrka. S:t Olavsleden sträcker sig ändå till Nidarosdomen i Trondheim, men fortsättningen kan du ta ett annat år.

JOHAN SANDBERG

UTE

Att resa långt bort och upptäcka nya exotiska platser blir inte av den här sommaren. I stället finns det otaliga bitar av den finska naturen att utforska – från den lilla stigen i det egna grannskapet du aldrig förr svängt in på, till vandringsleder, rekreationsområden och nationalparker att besöka för en dagsutfärd.

Kanske väljer du att gå för dig själv, titta och lyssna. Sätt dig på en sten eller stock och andas en stund; beundra trädstammarna, ängsblommorna, klipporna, havet. Kanske du lockar med dig dina vänner, packar var sin matsäck, termos, sittunderlag, och gör det till en dagsutflykt med picknick.

Vill du hitta nya utflyktsmål kan Forststyrelsens sida utinaturen.fi kan vara ett bra ställe att börja.

EMELIE WIKBLAD

Christa Mickelsson

Härskartekniker. En härskarteknik innebär alltid att köra över. Härskartekniker är uttryck för ett fult spel, där makt tas, inte delas, säger Malin Gustavsson. 15.7.2020 kl. 19:00
Camilla Lif är en svensk präst, radioprofil och skribent.

camilla Lif. Den svenska regeringen har tillsatt en kommission för att utvärdera Sveriges hantering av coronapandemin, skriver Kyrkans Tidning. Bland ledamöterna i kommissionen finns också prästen Camilla Lif, tillförordnad kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm. 13.7.2020 kl. 08:00
Daniel Norrback kom till tro då han gick på tvåan i gymnasiet. Han konstaterar att hans tro har utvecklats från att ha varit ganska lagisk och pietistisk till att handla mer om Guds nåd.

profilen. Daniel Norrback berättar om de turbulenta veckorna som började med en ful kommentar om prideparader och kulminerade i en polisanmälan. Erfarenheten blev en viktig lärpeng och idag är Norrback försiktig med att ge sig in i teologiska diskussioner. 15.7.2020 kl. 16:00

boknyheter. Biskop emeritus Gustav Björkstrand ger ut självbiografin På avstånd ser man klarare på Fontana Media i höst. Också Kyrkpressens redaktör Christa Mickelsson är aktuell med en självbiografisk bok. 10.7.2020 kl. 14:07
St. Matthew’s International Lutheran Church är en del av Helsingfors kyrkliga samfällighets arbete. Man samlas till gudstjänst på engelska i Matteuskyrkan i Östra centrum.

Helsingfors . Kristian Willis växte upp med flera språk. Det har han nytta av när han varje söndag firar gudstjänst med människor från världens alla hörn i Östra Centrum i Helsingfors. 6.7.2020 kl. 14:54

diakoni. Är oron över hur ekonomin ska gå ihop ett stort mörkt moln på din sommarhimmel? Ta kontakt med diakonin – där får du både akuthjälp och stöd i att reda ut situationen på längre sikt. 6.7.2020 kl. 14:40
Semestern utmanar parrelationen. I ett parförhållande kan det vara så att den ena parten behöver mer avstånd än den andra.

parrelation. Under semestern blir problem i förhållandet synligare än vanligt. 2.7.2020 kl. 15:52
Morteza Naseri gick från Kabul till Helsingfors.

asylsökande. – Vi var 55 eller 60 personer i en niometers gummibåt. Vatten slog in hela tiden. Jag kunde inte simma. Morteza Naseris väg till Finland är en berättelse om utsatthet, orättvisa och en okuvlig vilja att leva. 1.7.2020 kl. 15:40
Bilden är tagen på de tvåspråkiga ekumeniska kyrkodagar i Åbo i maj 2017.

Kyrkodagar. – Jag hoppas att alla ska tänka: Wow, nu får vi äntligen träffas ansikte mot ansikte, säger direktor Sixten Ekstrand. 30.6.2020 kl. 21:16
Jean d’Amour Banyanga är född och uppvuxen i Rwanda. Bor nu i Eckerö prästgård. Gift och har två flickor och två pojkar i åldern 5 till 14 år.

profilen. Som tolvåring var rwandiern Jean d’Amour Banyanga med om en skakande upplevelse. Efter det ville han jobba för Gud och sina medmänniskor. – Jag är historisk, säger han, som den första mörkhyade prästen i Borgå stift. 30.6.2020 kl. 20:17
Slutet nått