Eleverna från Eklöfska skolan i Borgå har tänkt ut en hel hatt full med frågor att ställa till biskopen.
Eleverna från Eklöfska skolan i Borgå har tänkt ut en hel hatt full med frågor att ställa till biskopen.

Elever ställde biskopen mot väggen

helsingfors bokmässa.

Vad är Gud? Är abort fel? Finns helvetet? Biskop Bo-Göran Åstrand fick sitta i heta stolen på Helsingfors bokmässa. Elever från Eklöfska skolan i Borgå och Lovisavikens skola hade förberett frågor om allt från hans jobb till jämlikhet, klimatet och varför gudstjänster är så långa.

24.10.2019 kl. 17:11

I tur och ordning skakar eleverna hand med biskop Bo-Göran Åstrand. Någon passar på att ta en selfie med honom. I hatten som Lucas Snellman håller i finns frågor som eleverna velat ställa biskopen.

Bo-Göran Åstrand får berätta om varifrån han kommer, var han gick i skolan och vad han gör på fritiden. Husdjur? Labradoren Doris. Favoritfärg? Svart. Favoritmat? Spenatplättar. Drömjobb som liten? Lokförare.

Flera elever är intresserad av hur det är att vara biskop. Är lönen bra? Ja, ungefär som en stadsdirektörs. Trivs han i biskopsgården? Huset är stort och ett fint ställe att bo på, men lite gammalt. Är han rik? Ja, men inte i pengar utan tack vare människorna han har omkring sig.

Lucas Snellman sträcker fram hatten till nästa elev, som drar en frågelapp och läser upp frågan.


Vilka rättigheter, begränsningar och skyldigheter har en biskop?

– Jag får välja vad jag särskilt vill betona i mitt arbete. Min skyldighet är att finnas till för människorna i församlingarna.

Det finns ändå en hel del han måste. Allt som ska rymmas i kalendern håller hans sekreterare reda på.

– Det är skönt att någon håller reda på mig och säger vad jag ska göra.

Får du gå fritt överallt?

– Ja, det får jag. Jag behöver inte vara rädd när jag rör mig.

Ett undantag är om golvet där hemma just blivit tvättat, tillägger han.

Vad är din bästa upplevelse i livet?

– När jag blev kär i en tjej som heter Karin. Det var något stort och annorlunda jag inte varit med om tidigare. Den här tjejen är min fru idag.

Från klimat till jämlikhet

Biskopen får också frågor om aktuella och brännande teman – till exempel vad han själv gör för jämlikhet.

– I kyrkan har jag jobbat för att kvinnor ska ha möjlighet att vara präster på samma villkor som män.

Kön, sexuell läggning, ekonomi eller bakgrund ska inte göra någon skillnad för vilka möjligheter vi har i livet. Här tror tror han att det är viktig att hjälpas åt.

En annan fråga tar upp klimatet. Åstrand säger att han tycker det är bra med Greta Thunberg och andra som lyfter fram klimatfrågan. Och att det är viktigt att komma ihåg att vi kan göra mycket för att det ska bli bättre.

– Om vi hjälps åt tror jag att vi har en bra framtid.

Bakom biskopen pryds väggen av hoppets träd, där varje löv står för de saker någon hoppas på eller osm ger dem hopp.


Tycker du att abort är fel?

– Jag skulle säga att abort är något man ska använda som sista möjlighet – inte tänka att det är en lösning istället för preventivmedel. Men ibland hamnar man i en sån situation där det är enda möjligheten. Den som gjort abort ska inte behöva känna sig dömd eller uttittad av andra.

Varför har kyrkan ännu inte tillåtit vigsel för samkönade par?

– Här tycker jag precis som du som ställt frågan att alla ska ha rätt att gifta sig i kyrkan. Det här jobbar jag och många andra för att ska vara möjligt.

Åstrand berättar att alla inte tycker lika. Av de som sitter i kyrkans högsta beslutsfattande organ är det ännu en majoritet som inte vill att kyrkan ska viga par av samma kön.

Vad tycker du om dödsstraff?

– Jag är glad att vi inte har det i Finland. Hur illa en människa än har gjort ska man inte böta med sitt liv.

Den där Gud

Många har passat på att ställa frågor som handlar om Gud och tro till biskopen.

Vad är Gud?

– Gud är den som alltid är större, som tar hand om oss, som hör våra böner, svarar biskop Bo-Göran Åstrand.

Han tror på Gud för att det känns tryggt och bra. Tron fanns med redan när han växte upp.

– Men jag tror inte på Gud på samma sätt som när jag var liten.

Det finns också dagar – dagar då det händer jobbiga och tunga saker – då han också tvivlar på Gud.

Tror du på helvetet och djävulen?

– Jag tror på Gud och räknar med att Gud älskar oss. Men jag vet att det finns en sådan makt som river ner och förstör. Den ska vi kämpa mot tillsammans, med godhetens och kärlekens hjälp.

Vad betyder kyrkan för dig?

– Det som är bra med kyrkan är att den berättar att vi alltid får tro och lita på Gud. Och att vi ska ta hand om varandra och den här jorden vi bor på.

Vad tycker du om de som inte hör till kyrkan?

– Jag tycker de är precis lika bra som de som hör till kyrkan.

Vad tycker du om andra religioner?

– Alla religioner berättar något viktigt. De säger att det finns något mer än det vi kan uppfatta.

Tror du på andra gudar än den kristna?

– Jag tror att de som hör till andra religioner också söker Gud och uppfattar något av Gud. Men jag tror på kristendomens Gud.

Tror du på big bang?

– Ja, det är det bästa svaret vi hittills har på hur jorden blev till.

Han tror att det hände något stort när universum fick sin början. Det som är spännande är att när allt utvecklats under miljarder år har det lett till att vi människor nu sitter här och kan fundera om frågor som har med tro och Gud att göra.

Därför tror biskopen att Gud och big bang nog hänger ihop.

Emelie WikbladKokonåsen i Borgå är välbekant för Mats Lindgård. Här sköter han sin kondition.

kyrkoherdar. När Mats Lindgård i tiden besvärade sig över hur domkapitlet placerade präster i förslagsrum inför domprostvalet resulterade det i en period som blev den tuffaste i hans liv. I dag är han en chef som tror på att förankra beslut grundligt innan han genomför något. 3.8.2022 kl. 17:08
Kantors- och prästparet Eeva-Stiina och Paula Lönnemo vill se kyrkan ta ett mera ansvarsfullt grepp om sina skogar.

KYRKANS SKOGAR. Okunnigheten om hur man ekologiskt hållbart sköter skog är stor i kyrkan, anser präst- och kantorsparet Paula och Eeva-Stiina Lönnemo. Därför vill de se mera fredning, och mera av det nya, kontinuerliga skogsbruket. 1.8.2022 kl. 12:53
– Jag har själv varit entusiastisk för skogsbruk utan kalhyggen, säger Carl-Johan Jansson. Men det fungerar inte.

KYRKANS SKOGAR. Skogsbruksveteranen Carl-Johan Jansson i Raseborg är skeptisk till det nya kontinuerliga skogsbruket. Domkapitlet i Borgå har bett honom om argument mot den nya metoden. 1.8.2022 kl. 16:11
Sophie Törnqvist från Kerko by i norra Borgå tycker om att vara social och få nya vänner. Domkyrkoförsamlingens läger Pellinge 1 har varit en upplevelse, säger hon.

konfirmation. I Borgå går 85 procent av årsklassen i Domkyrkoförsamlingens konfirmandundervisning, och Borgå "exporterar" hjälpledare. Men för allt flera konfirmander är kyrkans termer nya och främmande. Som Guds Lamm eller Kristus Frälsaren, säger lägerprästen Elefteria Apostolidou. 29.7.2022 kl. 16:00
Rebecka Stråhlman arbetar med den åldersgrupp som allra mest skriver ut sig ur kyrkan – något årtionde efter konfirmationen.

unga vuxna. Rebecka Stråhlman jobbar med den åldersgrupp som allra mest skriver ut sig ur kyrkan, något årtionde efter skriban. 1.8.2022 kl. 16:34
Ingrid Mutai och Olivia Franck (i telefonskärmen) vill lyfta 
sekundär traumatisering på bordet.

SEKUNDÄR TRAUMATISERING. Att känna empati är viktigt för dem som jobbar med att möta människor med trauma. Då de känner empatitrötthet eller har svårt att släppa tanken på klientens berättelse har dedrabbats av sekundär traumatisering. 24.7.2022 kl. 19:03
Mao Lindholm fascineras av rövaren på korset bredvid Jesus. – Och Jesus omedelbara löfte åt honom om evigt liv. Det är så hisnande stort att det inte går att fatta.

ANDETAG. Språket har en helt central betydelse i Mao Lindholms tillvaro. – Djupt allvar och smågalen humor tvinnar ihop sig till ord och meningar, ibland nästan obegripliga även för mig själv, säger Mao som bloggar på Kyrkpressens sajt. 24.7.2022 kl. 19:13
Katolska Sara Torvalds tycker att ekumenik är lärorikt men att den katolska kyrkan också har varit för en mängd "fördomar och tjafs". Hon är sedan 2021 ordförande för Ekumeniska rådets arbete på svenska i Finland.

profilen. Det finns mycket att lära sig av ekumeniken. Men Sara Torvalds som är ordförande för Ekumeniska rådets finlandssvenska arbete gillar som katolik sin egen kyrkas kontinuitet och tradition. 22.7.2022 kl. 15:00
Olav Jern anser att både Kyrkostyrelsen och domkapitlen har för stor makt. Men han är å andra sidan nöjd med att kyrkan har en tydlig beslutsstruktur

KYRKANS FÖRVALTNING. Stat och kommun har förenklat sin förvaltning. Men den utvecklingen har inte nått kyrkan. Den uppfattningen har Olav Jern i Vasa. 22.7.2022 kl. 08:00
– Jag tror att om jag var kyrkoherde skulle jag försöka hindra allt utflöde. Jag skulle tänka: jag låter ingen lämna församlingen utan att veta varför, säger Edgar Vickström. Han saknar uttalade mål i kyrkan.

KYRKANS FRAMTID. För ett år sedan blev Edgar Vickstöm präst efter en lång karriär bland annat som bankdirektör. Ett år senare är han förbryllad och lite bekymrad. En kyrka som handskas med personal, tid och pengar borde våga tänka på effektivitet. Men varför vet kyrkan inte ens om den har ett mål? 20.7.2022 kl. 19:12
Christina Roberts och Göta Alm-Ellingsworth vill återuppliva traditionen kring åländska Lumparlands brudkrona.

BRÖLLOP. I mitten på 50-talet bestämde sig Lumparlands marthor att skramla ihop till en brudkrona till kommunens flickor. Till det behövdes 200 gram silver och 13 000 mark. Men när man ville skänka den till församlingen sade dåvarande pastorn nej tack. Några årtionden senare hittade den ändå till kyrkans förvar. Nu har den dammats av för en historisk tillbakablick. 21.7.2022 kl. 15:00
Kyrkpressens enkät bland förtroendevalda i Borgå stift visar att ungefär en tredjedel tycker att kyrkoherden har för stor makt. Det tycker också de erfarna beslutsfattare Kyrkpressen talat med.

beslutsfattande. I början av juni sände Kyrkpressens redaktion iväg en enkät till alla församlings- och kyrkorådsmedlemmar i Borgå stift, och fick in 180 svar. En av frågorna lydde så här: Kyrkans lagstiftning ger kyrkoherden en stor roll i församlingens beslutsfattande. Tycker du att den är för stor? 6.7.2022 kl. 17:41
My Ström saknar känslan av att höra hemma. – Risken är nu, när jag testar på Sverige igen, att jag kommer ha samma känsla av att inte höra hemma.

Personligt. – Och sen låta sig slukas av dem innan man kan komma upp till ljuset igen, säger My Ström. 7.7.2022 kl. 19:58
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. Bjarne Boije somnade in den 19 juni, mätt på livet, 101 år och två månader gammal. 1.7.2022 kl. 15:54

Kokonåsen i Borgå är välbekant för Mats Lindgård. Här sköter han sin kondition.

kyrkoherdar. När Mats Lindgård i tiden besvärade sig över hur domkapitlet placerade präster i förslagsrum inför domprostvalet resulterade det i en period som blev den tuffaste i hans liv. I dag är han en chef som tror på att förankra beslut grundligt innan han genomför något. 3.8.2022 kl. 17:08
Kantors- och prästparet Eeva-Stiina och Paula Lönnemo vill se kyrkan ta ett mera ansvarsfullt grepp om sina skogar.

KYRKANS SKOGAR. Okunnigheten om hur man ekologiskt hållbart sköter skog är stor i kyrkan, anser präst- och kantorsparet Paula och Eeva-Stiina Lönnemo. Därför vill de se mera fredning, och mera av det nya, kontinuerliga skogsbruket. 1.8.2022 kl. 12:53
– Jag har själv varit entusiastisk för skogsbruk utan kalhyggen, säger Carl-Johan Jansson. Men det fungerar inte.

KYRKANS SKOGAR. Skogsbruksveteranen Carl-Johan Jansson i Raseborg är skeptisk till det nya kontinuerliga skogsbruket. Domkapitlet i Borgå har bett honom om argument mot den nya metoden. 1.8.2022 kl. 16:11
Sophie Törnqvist från Kerko by i norra Borgå tycker om att vara social och få nya vänner. Domkyrkoförsamlingens läger Pellinge 1 har varit en upplevelse, säger hon.

konfirmation. I Borgå går 85 procent av årsklassen i Domkyrkoförsamlingens konfirmandundervisning, och Borgå "exporterar" hjälpledare. Men för allt flera konfirmander är kyrkans termer nya och främmande. Som Guds Lamm eller Kristus Frälsaren, säger lägerprästen Elefteria Apostolidou. 29.7.2022 kl. 16:00
Rebecka Stråhlman arbetar med den åldersgrupp som allra mest skriver ut sig ur kyrkan – något årtionde efter konfirmationen.

unga vuxna. Rebecka Stråhlman jobbar med den åldersgrupp som allra mest skriver ut sig ur kyrkan, något årtionde efter skriban. 1.8.2022 kl. 16:34