Enligt nuvarande lag är alla kyrkor som byggts före år 1917 skyddade. Det finns sammanlagt över 500 skyddade kyrkor.
Men nu vill Kyrkostyrelsen att kyrkolagen blir tydligare så att den motsvarar dagens behov.
– Det här definierade året blir hela tiden mer och mer avlägset. I lagändringen föreslår man att åldern skulle vara 50 år. Det skulle automatiskt skydda ungefär hundra kyrkor till. Dessutom skulle kyrkostyrelsen liksom förr med ett särskilt beslut kunna skydda kyrkor som är yngre än det, säger överarkitekt Antti Pihkala på Kyrkostyrelsen.
Man vill också ändra Museiverkets ställning som utlåtandegivare så att verkets åsikt skulle komma fram redan före församlingen själv fattar beslut om renovering. Undervisnings- och kulturministeriet fastställer nu besluten om skyddade kyrkor men i och med lagändringen skulle man avstå från detta underställningsförfarande.
Målet med skyddande av kyrkliga byggnader är att skydda den kyrkligt byggda kulturmiljön som en del av kulturarvet, värna om dess särdrag och främja en kulturellt hållbar skötsel och användning.
Förslaget om ändringen i kyrkolagen är nu på utlåtanderunda innan det behandlas av kyrkostyrelsens plenum som sedan överför ärendet till behandling i kyrkomötet.
Hundra kyrkor blir skyddade?
Lagen om skydd av kyrkliga byggnader svarar inte mot dagens behov. 2.3.2012 kl. 15:29
KT / KP