Abortvideon visas knappast igen

Kyrka. – Innan jag kan bedöma fallet vill jag höra alla parter och få en helhetsbild av vad som har hänt, säger biskop Gustav Björkstrand. Han vill ha svar på hur visningen av en abortvideo på ett skriftskolläger i Helsingfors gått till före den 18 juli. 2.7.2008 kl. 00:00

Illustration: Sanna Kallio

Incidenten har debatterats flitigt efter att tolv konfirmandföräldrar i en skrivelse till Markus församling och domkapitlet krävt åtgärder mot kaplan Halvar Sandell, som höll skriftskola i Markus församling den 8–18 juni. Föräldrarna har i pressen berättat att filmen fick konfirmanderna att må illa och att många valde att gå till andra delar av rummet för att slippa se den.

– Vi reagerade på att Sandell genom starka effekter och med skrämseltaktik sökt stöd för sin egen inställning till abort i stället för att ge en objektiv bild av frågan. Den abort som visades på videon utfördes kirurgiskt och av allt att döma i ett sent skede av graviditeten, säger Stefan Johansson, vars dotter deltog i lägret.

Under debattens gång har konfirmandernas föräldrar anklagats för dubbelmoral med motiveringen att de säkert låter sina ungdomar se skrämmande filmer och tv-program.

– Det känns sårande, eftersom de flesta föräldrar nog försöker dra gränser för vad ungdomarna får se. Jag känner inte heller någon förälder som skulle presentera abort som en enkel eller eftersträvansvärd lösning, säger Johansson.

”Ska inte upprepas”

Allan Franzén, tf kyrkoherde i Markus församling och förman till Halvar Sandell, finner sättet på vilket händelsen uppmärksammats beklagligt och säger att han kan förstå föräldrarnas oro.  

– Varken kaplanen eller jag har tidigare visat någon filmsekvens av det här slaget och tänker oss heller inte att sådant ska ingå i skriftskolan framöver. Föräldrarna behöver inte vara oroliga för en upprepning av händelsen.

Franzén besökte själv det omtalade lägret på Björkebo lägergård några dagar efter att incidenten ägt rum, men fick kännedom om videovisningen först efter besöket.

– Föräldrarna hälsade på i lägret just den dagen då jag var där men ingen sade någonting åt varken mig eller Halvar Sandell. Jag märkte heller ingen oro hos ungdomarna, stämningen verkade god på alla vis, säger Franzén.

Stefan Johansson håller med om att lägret i stort var en lyckad tillställning. Detta är också enligt honom orsaken till att föräldrarna väntade med att gå ut med det som hänt tills skriftskollägret hade avslutats.

– Konfirmanderna fick god kontakt med varandra under lägret och trivdes med ungdoms- och hjälpledarna. Vi ville inte förstöra den goda stämningen och väntade därför med att skicka skrivelsen. En del av föräldrarna kände heller inte till vad som hänt ännu under besöksdagen, säger Johansson.   

”Frågan har blåsts upp”

Hanna Järveläinen jobbade som ungdomsarbetsledare på skriftskollägret medan filmvisningen ägde rum. Hon var inte närvarande då abortsekvensen visades, men träffade ungdomarna vid matbordet samma dag.

– Någon berättade att de sett en video, men konfirmanderna verkade inte upprörda över den.  

Järveläinen studerar medicin och har i efterhand sett den omtalade videon.

– Videon var rå på ett sanningsenligt sätt. Jag tycker att det var rätt av Sandell att visa den, eftersom det görs många onödiga aborter, säger Järveläinen, som anser att frågan om videon fått för stora proportioner.

Skriftskolan för de berörda ungdomarna slutade före midsommar, medan församlingens senare läger ännu pågår. Kyrkoherden och kaplanen planerar att ordna ett samtalstillfälle för de båda lägrens föräldrar innan konfirmationen hålls den 6–7 september. Enligt Allan Franzén har inga förtroendevalda han träffat uttryckt betänkligheter mot att låta Halvar Sandell hålla skriftskola i fortsättningen.

Kan gå vidare till domkapitlet

Biskop Gustav Björkstrand beklagar det som inträffat på skiftskollägret men
tycker samtidigt att det är tråkigt att en negativ incident får så mycket utrymme då merparten av skriftskollägren sker problemfritt.

Eftersom biskopen har en allmän övervakningsskyldighet över församlingarna, är det hans lagstadgade uppgift att ingripa i kyrkliga frågor på begäran av församlingsmedlemmar eller församlingsråd. Till detta hör bland annat att informera kyrkoherden i den berörda församlingen att en anmälan har mottagits och att ta reda på fakta innan han beslutar hur ärendet går vidare.

I det aktuella fallet har biskopen två alternativa tillvägagångssätt: han kan antingen ta ställning till saken själv eller föra ärendet vidare till domkapitlet, som har sitt följande sammanträde i augusti.

Med tanke på att det inte är första gången Sandell är i hetluften utesluter biskopen inte att ärendet går vidare från domkapitlet till disciplinombudet, vilket kan leda till en varning eller avstängning på bestämd tid. Han understryker ändå att det är för tidigt att i detta skede uttala sig om följderna.

– Jag tror att Sandells intentioner är goda, men metoden kan man vara kritisk till. När man behandlar så här känsliga frågor måste man vara säker på att materialet inte skadar ungdomarna. Den som håller skiftskola har rätt till en egen åsikt, men den bör föras fram sakligt och också andra uppfattningar bör få komma fram.

Björkstrand har bland annat i blogginlägg på Kyrkpressens hemsida kritiserats för att ha kommenterat kyrkliga frågor i medierna innan han diskuterat dem med de inblandade parterna, en anklagelse som biskopen avvisar bestämt.

– Dagens media kan inte vänta några veckor på en kommentar från kyrkans ledning. Det som jag sagt i pressen beträffande den här frågan har hört ihop med hur sådana här frågor i allmänhet sköts. Jag har inte tagit ställning till själva fallet, säger Björkstrand.

Marina Wiik



MIRAKEL. För Tiina Kumpuvuori har det varit ett mål att trots sin cp-skada kunna leva ett så normalt liv som möjligt – och att bilda familj. – Jag vill inte vara den som man tycker synd om. 2.1.2025 kl. 08:56

Svenska kyrkan. I Svenska kyrkan med dess 5,5 miljoner medlemmar ser trenderna ut att vända. Finlandssvenska Emma Audas och Patrik Hagman som jobbar med prästrekrytering och opinionsbildning i Sverige ser ny glädje och nytt förtroende kring kyrkan. 30.12.2024 kl. 19:00

relationer. Vill du bli en bättre människa eller livskamrat 2025? – Var frikostig med respons och ge av din odelade uppmärksamhet, säger Jan-Erik Nyberg. 28.12.2024 kl. 08:00

julmusik. Här kommer 38 minuter, en del mera sällan spelade jullåtar – i genren pop, rock and praise. 12.12.2024 kl. 10:00

JULHÄLSNING. Kyrkpressen och Fontana Media önskar alla våra läsare en riktigt god och fridfull jul! 23.12.2024 kl. 13:22

STRATEGI. Nu i vår tar arbetet med en ny strategi på allvar fart i Jakobstads svenska församling. Samtliga medlemmar i församlingen bjuds med i arbetet med den nya strategin. 10.4.2025 kl. 12:17

domprost. Domkyrkoförsamlingen i Borgå vill välja ny domprost i november. Församlingen har begärt att tjänsten lediganslås av domkapitlet i sommar. Valet skulle göras som ett direkt val av församlingsmedlemmarna. Valdagen blir preliminärt den 9 november. 9.4.2025 kl. 15:45

sibbo. Det krävs inget annat än en vilja om att be. Man behöver inte vara van vid bön eller vältalig. Kraften i bönen ligger inte hos den som ber, utan hos den som hör bönen. Alltså hos Herren själv. 9.4.2025 kl. 15:22

Personligt. – Jag tvivlar ibland på både Gud och på konsten. Däremot tror jag starkt på att vi ska dela våra frågor och tvivel med varandra, säger Marika Westerling. 25.3.2025 kl. 17:10

METODISTKYRKAN. Nya biskopen Knut Refsdal valdes att leda Metodistkyrkan i norra Europa – fast han sedan i fjol jobbar i en luthersk församling i Norge.. 4.4.2025 kl. 10:45