Anne Hätönen är glad över att hon som kantor verkligen har behövts i de svenska församlingarna.
Anne Hätönen är glad över att hon som kantor verkligen har behövts i de svenska församlingarna.

Ny kantor: Det var det här jag ville göra

Borgå.

Hon är en musikälskare med trippelexamen, en nordist och språkälskare. Anne Hätönen är ny kantor i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

19.5.2020 kl. 10:16

När Anne Hätönen får frågan om vem hon är svarar hon:

– Det är en svår fråga. Jag vet aldrig vad jag ska svara. Jag försöker ta reda på vem jag är.

Hon är musikpedagog, har en examen i musikvetenskap och i kyrkomusik. Hon är född i Huittinen i en helfinsk familj, men talar svenska flytande.

– När jag studerade musikvetenskap i Åbo bodde jag med två österbottningar, från Vasa och Närpes. Det var så jag lärde mig svenska, säger hon och skrattar.

– Jag bestämde mig redan i början för att jag vill lära mig. Man lär sig när man lyssnar och talar.

Under sina studier vikarierade hon som kantor ibland.

– Det var då jag kände att det egentligen är det här jag borde göra.

Hon har därför också en examen i kyrkomusik från Sibeliusakademin.

– Kantorsyrket är så mångsidigt, och det finns oändliga möjligheter att utveckla sig och lära sig något nytt. Det finns så många dimensioner både musikaliskt och i kyrkans tradition. Det upplever jag som det bästa med det här jobbet.

FOTO: TIIA SAARI

– Man spelar orgel i gudstjänster och under förrättningar, sjunger, leder körer och planerar konserter. Och i Borgå stift finns också många gemensamma satsningar, såsom kyrkomusikfester.

På svenskt håll finns också ett stort behov av kyrkomusiker.

– Jag känner att jag faktiskt behövs.


Erfarenhet från många församlingar

Anne Hätönen känner sig inte speciellt nervös inför sitt nya ordinarie jobb i Borgå svenska domkyrkoförsamling. Hon har vikarierat i ett tiotal församlingar i stiftet, däribland också en sommar i Borgå domkyrkoförsamling.

– Jag är så van vid att börja i en ny församling, så det känns inte nervöst. Jag vet ungefär hur det går till. Men det som förstås är krångligt är att börja nu när livet ser ut som det gör på grund av coronaviruset, det är väldigt speciella tider.

När körer och andakter inte hålls i vanlig ordning ser hon det som viktigt att hålla sig frisk för att kunna sköta de lagstadgade uppgifterna, att spela under gudstjänster och förrättningar.

– Det är också svårt att veta hur mycket alternativ verksamhet man ska starta när vi inte vet hur långvarig den här undantagstiden blir.

Musiken är både ett yrke och ett fritidsintresse för Anne Hätönen. Hon gillar att motionera, och hennes specialintresse är nordiska språk.

– Jag skulle gärna lära mig isländska. Min hemliga talang är att jag kan prata danska. Jag studerade en termin i Danmark och ville inte prata engelska. Det visade sig att de förstod finlandssvenska jättebra.

Ulrika Hansson

Till de konstigaste saker Haje Abrahamsson gjort under coronaisoleringen hör att hon öppnade en byrå för flygande mattor och kokade grankottssirap!

utmaningar. Haje Abrahamsson är skådespelare och mamma till ett barn med specialbehov. – Det jag gör kan tyckas tungt, men det är roligt och djupt meningsfullt. 5.6.2020 kl. 10:39
En chaufför påverkar stämningen i hela bussen, bland annat därför tycker Rune Packalen att det är viktigt att kunna bjuda på sig själv.

sibbo. Rune Packalen kallas för församlingens tredje diakon. Som busschaufför har han fört många förtroliga samtal. En stor tragedi har färgat hans eget liv, och gjort honom till en lyssnare. 4.6.2020 kl. 14:11
Mattias Åhman i sitt rätta element, i köket.

Personligt. Kocken Mattias Åhman är en tävlingsmänniska. Vad han än gör strävar han efter att bli bra på det. Nu satsar han på att fortsätta bygga upp restaurang Hejm som fått öppna igen. 4.6.2020 kl. 11:11
Heidi Finnilä är aktuell med podden ”Min galna mamma” som hon gör tillsammans med dottern Vivi Vesterinen. I podden diskuterar de svåra ämnen som psykisk ohälsa, skilsmässa och förhållandet till alkohol.

Depression. För känslig, för högljudd, för hudlös. Efter flera svåra depressioner har Heidi Finnilä lärt sig att se på sig själv med nåd. – Jag skäms inte för att jag är en liten ömklig varelse, inte tuffare än så här. 3.6.2020 kl. 15:08
Juldagsfirande i Dunga.

mission. Om Gud vill och flygen går återvänder Chamilla och Kristian Sjöbacka till Kenya så snart de kan. ”Får man trivas så här bra på missionsfältet?” har de ibland frågat sig. Landet och arbetet har förändrats sedan de första gången åkte ut som missionärer. 4.6.2020 kl. 09:19
Fler matkassar än vanligt går åt både i Helsingfors och Vasa.

mathjälp. Coronaepidemin har lett till ett ökat behov av mathjälp. De som ordnar matutdelning försöker möta behovet, samtidigt som de fått lägga om verksamheten. 2.6.2020 kl. 15:51

Coronapandemin. Tillsvidare ska man undvika körsång, rekommenderar biskoparna. 2.6.2020 kl. 14:23
Konfirmanderna i Jakobstads svenska församling får vistas på Pörkenäs i sommar. I september får de också övernatta där.

Pörkenäs. Jakobstads svenska församling har omprövat beslutet att inte ordna konfirmandläger i sommar. Församlingen ordnar två dagläger på Pörkenäs. 1.6.2020 kl. 16:32

Åbo akademi. Björn Vikström har blivit utnämnd till professor i systematisk teologi vid Åbo Akademi för de närmaste fyra åren (1.8.2020-31.7.2024). 1.6.2020 kl. 14:20

pingst. På pingstdagen, söndagen 31.5, sänder Svenska Yle en gudstjänst med rubriken "Anden leder oss" från Brändö kyrka. 30.5.2020 kl. 08:55
Slutet nått