”Jesus ger inte luddiga löften om vinkvällar för att sen fladdra vidare”

25.05.2022
Maria Sundblom Lindberg är psykoterapeut, präst och publicist.

Skolgård fylld med människor. Parfymdoft och välsittande kavajer. Olikfärgade chinos och brunbrända ansikten. Kindpussar och dunkrygg. Korta uppdateringar kring sommaren i Nagu, Hangö eller St Tropez. Luddiga löften om att ses nån kväll. Jag bara nickar. Tog 15 år för mig att inse att vinkvällen bara är en kod för att kunna avsluta en konversation och fladdra vidare till nästa. Tog 15 år för mig att inse att ingen bryr sig fast alla ler och håller en om axeln när de talar.

"Ingen berättar om sommaren som sket sig för att en tonåring vägrade lämna sitt rum eller för att burn-outen kom direkt efter midsommarsnapsen."

De talar mycket och högt. Mycket skratt och fullständig frånvaro av sårbarhet. Ingen berättar om sommaren som sket sig för att en tonåring vägrade lämna sitt rum eller för att burn-outen kom direkt efter midsommarsnapsen. Ingen talar förstås om skilsmässan som låg mellan dem varje kväll, ingen talar om att det blev så mycket kall cava att resten av familjen packade ihop. Självklart talar man inte om det svåraste med flyktiga bekanta men om man aldrig talar om misslyckanden och besvikelser med nån, vad händer då?

Då händer ångest. Om verkligheten och fasaden har ett för stort avstånd trillar man lätt ner i ravinen och förlorar sig själv. Förlorar självförtroende, självkänsla och självrespekt som man kanske kompenserar med självcentrering och en image av felfri framgång. Förlorad självkänsla som man gömmer genom att ständigt ha distans till alla, inte släppa någon nära. I ensamheten växer skammen men hur talar man om något som ingen talat om med en? Man talar inte. Man tiger och tröstar sig kortsiktigt på annat sätt, hoppas att det ska gå över.

"Toxisk positivitet är när man inte heller kan bemöta andra människors svåra känslor utan ignorerar dem eller förminskar dem genom att ge löjligt enkla lösningar på komplexa problem. Råden är förödande."


Toxisk positivitet
är när en person är glad inför andra fast hen egentligen mår dåligt. Toxisk positivitet är när man inte heller kan bemöta andra människors svåra känslor utan ignorerar dem eller förminskar dem genom att ge löjligt enkla lösningar på komplexa problem. Råden är förödande.

"När kyrkan är som bäst är den sensitiv och utgår från att människan är sårbar."

Jag tänker att kyrkan är motsatsen till den här skolgården. När kyrkan är som bäst är den sensitiv och utgår från att människan är sårbar. Sårbar och felbar men ändå älskvärd. Den tar smärtan på allvar och vet att beundran aldrig kan ersätta kärlek. Att framgång aldrig kan kompensera för ensamhet och att sanningen är vägen ur den. Vår frontfigur visar exempel med att tvivla, bråka och gråta offentligt. Han kan också hantera andras förtvivlan, ångest och uppgivenhet. Killen ger inte luddiga löften om vinkvällar för att sen fladdra vidare. Han står kvar tills man berättat färdigt om sommaren som inte blev som man hoppats och han står ut med att stämningen inte är så hejsan som på en kräftskiva. Ger hopp utan faderallan lej.

Maria Sundblom Lindberg
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46

Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30