Natobeslutet är riktigt – men det kommer en morgon, och många morgnar efteråt också

12.05.2022
Jan-Erik Andelin är redaktör för opinion och samhälle vid Kyrkpressen.

Odramatiskt och kort konstaterar statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö att Finland snarast behöver söka medlemskap i Nato. Det är en historisk dag.

Att gå med i Nato förefaller som det riktiga beslutet, när riksdagen inom kort ska fatta det. Den finländska opinionen har vänt på ett massivt sätt för den saken. Fast de allra sista opinionsmätningarna visar att den branta ökningen nu kan börja nå sin topp. Det finns fortfarande de som hoppas på någon finländsk, unik egen väg som inte bygger på militär makt, utan på någonting annat.

Oron för världsläget har också för många lindrats av att Rysslands krig i Ukraina har gått dåligt. Den oövervinneliga stormakten, som vi trodde, visade sig vara kapabel till fiaskon, både militärt och framför allt moralisk-mänskligt, om man nu kan anföra den aspekten på ett krig.

President Putin som under några veckor demoniserades på webbaffischer med blodiga ögonhålor och Hitlermustasch, har plötsligt också sett både sjuk och ledsen ut. Och med all rätt. Så många människoliv har han låtit förspillas i onödan, både egna unga soldater och andras åldringar, barn och andra obeväpnade.

"Det blir som morgonen efter ett bröllop. Efter en dag av lycka kommer ett långt liv som ska levas. Tillsammans. Dag för dag. Med motgångar. Med överraskningar i relationen."


Efter den dag
Finland blivit medlem i Nato kommer också en morgon och år efteråt. Det blir som morgonen efter ett bröllop. Efter en dag av lycka, varma ord och välgångsönskningar kommer ett långt liv som ska levas. Tillsammans. Dag för dag. Med motgångar. Med överraskningar i relationen. Med hjärtskärande beslut man aldrig kunnat förutse.

I ett för Natodebatten ovanligt klokt samtal hos Helsingin Sanomat mellan politikforskaren Johanna Vuorelma och publicisten Saska Saarikoski sades två viktiga saker "den stora Natotorsdagen".

För det första: Med Nato försvinner inte problemen med krig och spänningar kring Finland, de blir bara annorlunda (Vuorelma).

För det andra: Vi vill inte det ryska folket illa, och vi vill så långt det kommer an på oss ha en gräns mellan våra länder som vi kan leva med (Saarikoski).

Det är klart att man blir jätterädd när Tredje världskriget verkar stå om hörnet nära en. Kanske av ett misstag vid en radarskärm. Kanske för att en statsledare plötsligt får en satanisk nyck ingen hinner spärra.

Så vi har sagt saker också. Sådant som vi inte skulle ha sagt, som det heter, på nyktert huvud. Nedsättande, demoniserande och halvt rasistiska saker om ett land och ett folk som ska vara våra grannar så länge våra båda länder består fast vi nu väljer olika hemmahamn. Vi blev bara så rädda.

För kyrkorna kommer nya aspekter på block i Europa vi inte sett förut – religionskrigets förfärliga scenario.

Nu återstår timmar, dagar och månader tills vår Natofråga är avgjord. Under den tiden hoppas och ber vi att de som fattar besluten ska lyckas formulera sig om det här också. Allt för många har ivrat om ett snabbt, förlösande Natobeslut, i ett slags tanke som liknar den när man första gången sätter kontakten i väggen efter att stugan har blivit ansluten till elnätet. Färre har talat om vad som behöver hända sedan, åren efteråt.

Kyrkorna har fått förskräckas över den rysk-ortodoxa kyrkans hållning till krig eller till självklara värderingar i väst. Också där kommer nya aspekter på block i Europa vi inte sett förut. Eller snarast religionskrigets förfärliga scenario. Också här väntar en lång era av ekumeniska nedrustningsförhandlingar.

Jan-Erik Andelin
Karl af Hällström, Yvonne Terlinden och Markus Weckström har sökt kyrkoherdetjänsten i Karis-Pojo.

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Karl af Hällström, Yvonne Terlinden och Markus Weckström söker kyrkoherdetjänsten i Karis-Pojo svenska församling. Det blir församlingsmedlemmarna som får välja herde. 2.10.2023 kl. 13:25
En av Claus Terlindens favoritpsalmer: ”Möt mig nu som den jag är.”

TILLGÄNGLIGHET. Då Claus Terlinden säger ”min församling” syftar han på alla människor med intellektuell funktionsnedsättning inom Borgå stift. I den församlingen är tomt prat överflödigt och vänskap avgörande. 29.9.2023 kl. 13:18
Domkapitlet trummade igenom Annica Smeds som första kvinnan som präst i Karleby.

KVINNA OCH PRÄST. Domkapitlet i Borgå väntade inte på ett utlåtande från församlingen, efter att församlingsrådet bromsade pappret. Rådsmedlemmar i Karleby upplever sig "överkörda" efter domkapitlets resoluta beslut att förordna Annica Smeds. 28.9.2023 kl. 15:05
– Ett av de stora problemen vi har i vår individualistiska kapitalistiska värld är saknaden av just andlig gemenskap, säger David Sandqvist.

teater. Samtalet med David Sandqvist, som har regisserat Ronja Rövardotter på Svenska Teatern, glider in på döden gång på gång. – Jag har alltid varit rädd för döden. 28.9.2023 kl. 14:00
Cecilie Hoxmark räknade alltid med att få barn.

OFRIVILLIG BARNLÖSHET. Norska Cecilie Hoxmark vill bryta tystnaden och tabut kring ofrivillig barnlöshet. Därför grundade hon Prosjekt Åpenhet. – Jag kände sådan skam, som om jag var en felaktig vara, som om min man gjorde fel när han valde mig. Idag är hon femtio. Hon har skapat sig ett liv som inte kretsar kring en kärnfamilj utan är hennes eget bygge. 27.9.2023 kl. 19:56
David Pettersson förespråkar lägre skatter, större individuellt ansvar och mindre statlig övervakning.

politik. Kristdemokraterna har under sommaren fått kritik för sin tystnad under regeringsförhandlingarna och för att partiet inte stått upp för de mänskliga rättigheterna. David Pettersson, nyvald tredje viceordförande för partiet, ger kritikerna delvis rätt. 27.9.2023 kl. 11:32
Fredrik Kass hoppar in som kyrkoherde i Replot i höst. Han besöker församlingen ungefär en gång i veckan.

Replot. Kyrkpressen skrev tidigare att domkapitlet i Borgå stift haft svårt att hitta en vikarie för Camilla Svevar, som är tjänstledig från jobbet som kyrkoherde i Replots församling. Nu är det klart att Fredrik Kass under hösten sköter kyrkoherdejobbet i Replot vid sidan av det egna jobbet i Kvevlax. 26.9.2023 kl. 15:34
Kalle Sällström har tagit ett sabbatsår från Församlingsförbundet och kastat sig in i skolvärlden.

BRANSCHBYTE. Kalle Sällström valde att byta Församlingsförbundet mot skolvärlden för ett år. I höst undervisar han i allt från hur man bakar semlor till hur man städar 26.9.2023 kl. 09:47
– Det politiska språket kommer sannolikt att hårdna. Och biskoparna och kyrkans ledning är ängsliga över vad de ska säga för att inte öka splittringen, säger professor Titus Hjelm.

partipolitik. Kristdemokraterna fjärmas mer och mer från folkkyrkan. Kyrkans anställda röstar på De Gröna. Sannfinländarna får inte kyrkfolkets sympatier. Och SFP:s kyrklighet är illa undersökt. Kyrkpressen har tittat på två nya undersökningar om politik och kyrka. 25.9.2023 kl. 17:24
Pauliina Parhiala, verksamhetsledare för Finska Missionssällskapet.

FINSKA MISSIONSSÄLLSKAPET. Finska Missionssällskapet kämpar med ekonomin och planerar en omstrukturering som kräver omställningsförhandlingar. Hela personalen omfattas. Uppsägningsbehovet uppskattas till högst en tredjedel av personalen. 22.9.2023 kl. 12:21

PSYKISKA PROBLEM. Familjerådgivningscentralerna har sedan 2020 besvarat enkäter om vilka trender som syns i familjerådgivningen. I enkäten 2023 sa 83 procent att klienternas psykiska problem har ökat. 20.9.2023 kl. 17:23
Camilla Svevar lämnar Replot för Vasa, och domkapitlets notarie Linus Stråhlman bekräftar att ingen vikarie hittats än.

Replot. Replotherden Camilla Svevar jobbar nu i Vasa – och domkapitlet har inte hittat någon vikarie. 18.9.2023 kl. 16:13
Församlingsrådets viceordförande Jan-Erik Eklöf är glad över att förlikningsavtalet nåddes.

kyrkoherdeval. Vanda svenska församling och Monica Cleve nådde förlikning om kyrkoherdevalet. Kristian Willis torde installeras som kyrkoherde i Vanda nästa år. 18.9.2023 kl. 15:50
Maria Widén är pensionerad sjukhuspräst och församlingspastor. Hon är uppvuxen i Solf och bor i Mariehamn.

tro. Prästen och själavårdaren Maria Widén lärde sig tidigt att vi är kluvna: vi vill göra gott men gör ändå så mycket ont. Hon kallar de sidor i oss själva som vi gärna vill förneka för ”bräkande får”. Dem får vi lära oss att acceptera och älska, liksom vi måste acceptera att lidande och smärta är en del av vårt liv. – Nåden hjälper oss att bli vän med det vi föraktar. 15.9.2023 kl. 17:00
Ben, Rune (på skärmen) och Johan har hållit kontakt genom livet. Nu förenas de igen i ett gemensamt projekt.

mission. Tre män med ett gemensamt barndomsland och en längtan efter att hjälpa. Det är allt som behövs för att ge ut en ljudversion av Bibeln på ett språk man inte själv behärskar. Ben Fernström, Rune Särs och Johan Lassus har tagit vid där deras föräldrar missionärerna slutade. 14.9.2023 kl. 19:00

David Pettersson förespråkar lägre skatter, större individuellt ansvar och mindre statlig övervakning.

politik. Kristdemokraterna har under sommaren fått kritik för sin tystnad under regeringsförhandlingarna och för att partiet inte stått upp för de mänskliga rättigheterna. David Pettersson, nyvald tredje viceordförande för partiet, ger kritikerna delvis rätt. 27.9.2023 kl. 11:32
Fredrik Kass hoppar in som kyrkoherde i Replot i höst. Han besöker församlingen ungefär en gång i veckan.

Replot. Kyrkpressen skrev tidigare att domkapitlet i Borgå stift haft svårt att hitta en vikarie för Camilla Svevar, som är tjänstledig från jobbet som kyrkoherde i Replots församling. Nu är det klart att Fredrik Kass under hösten sköter kyrkoherdejobbet i Replot vid sidan av det egna jobbet i Kvevlax. 26.9.2023 kl. 15:34
Kalle Sällström har tagit ett sabbatsår från Församlingsförbundet och kastat sig in i skolvärlden.

BRANSCHBYTE. Kalle Sällström valde att byta Församlingsförbundet mot skolvärlden för ett år. I höst undervisar han i allt från hur man bakar semlor till hur man städar 26.9.2023 kl. 09:47
– Det politiska språket kommer sannolikt att hårdna. Och biskoparna och kyrkans ledning är ängsliga över vad de ska säga för att inte öka splittringen, säger professor Titus Hjelm.

partipolitik. Kristdemokraterna fjärmas mer och mer från folkkyrkan. Kyrkans anställda röstar på De Gröna. Sannfinländarna får inte kyrkfolkets sympatier. Och SFP:s kyrklighet är illa undersökt. Kyrkpressen har tittat på två nya undersökningar om politik och kyrka. 25.9.2023 kl. 17:24
Pauliina Parhiala, verksamhetsledare för Finska Missionssällskapet.

FINSKA MISSIONSSÄLLSKAPET. Finska Missionssällskapet kämpar med ekonomin och planerar en omstrukturering som kräver omställningsförhandlingar. Hela personalen omfattas. Uppsägningsbehovet uppskattas till högst en tredjedel av personalen. 22.9.2023 kl. 12:21