Natobeslutet är riktigt – men det kommer en morgon, och många morgnar efteråt också

12.05.2022
Jan-Erik Andelin är redaktör för opinion och samhälle vid Kyrkpressen.

Odramatiskt och kort konstaterar statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö att Finland snarast behöver söka medlemskap i Nato. Det är en historisk dag.

Att gå med i Nato förefaller som det riktiga beslutet, när riksdagen inom kort ska fatta det. Den finländska opinionen har vänt på ett massivt sätt för den saken. Fast de allra sista opinionsmätningarna visar att den branta ökningen nu kan börja nå sin topp. Det finns fortfarande de som hoppas på någon finländsk, unik egen väg som inte bygger på militär makt, utan på någonting annat.

Oron för världsläget har också för många lindrats av att Rysslands krig i Ukraina har gått dåligt. Den oövervinneliga stormakten, som vi trodde, visade sig vara kapabel till fiaskon, både militärt och framför allt moralisk-mänskligt, om man nu kan anföra den aspekten på ett krig.

President Putin som under några veckor demoniserades på webbaffischer med blodiga ögonhålor och Hitlermustasch, har plötsligt också sett både sjuk och ledsen ut. Och med all rätt. Så många människoliv har han låtit förspillas i onödan, både egna unga soldater och andras åldringar, barn och andra obeväpnade.

"Det blir som morgonen efter ett bröllop. Efter en dag av lycka kommer ett långt liv som ska levas. Tillsammans. Dag för dag. Med motgångar. Med överraskningar i relationen."


Efter den dag
Finland blivit medlem i Nato kommer också en morgon och år efteråt. Det blir som morgonen efter ett bröllop. Efter en dag av lycka, varma ord och välgångsönskningar kommer ett långt liv som ska levas. Tillsammans. Dag för dag. Med motgångar. Med överraskningar i relationen. Med hjärtskärande beslut man aldrig kunnat förutse.

I ett för Natodebatten ovanligt klokt samtal hos Helsingin Sanomat mellan politikforskaren Johanna Vuorelma och publicisten Saska Saarikoski sades två viktiga saker "den stora Natotorsdagen".

För det första: Med Nato försvinner inte problemen med krig och spänningar kring Finland, de blir bara annorlunda (Vuorelma).

För det andra: Vi vill inte det ryska folket illa, och vi vill så långt det kommer an på oss ha en gräns mellan våra länder som vi kan leva med (Saarikoski).

Det är klart att man blir jätterädd när Tredje världskriget verkar stå om hörnet nära en. Kanske av ett misstag vid en radarskärm. Kanske för att en statsledare plötsligt får en satanisk nyck ingen hinner spärra.

Så vi har sagt saker också. Sådant som vi inte skulle ha sagt, som det heter, på nyktert huvud. Nedsättande, demoniserande och halvt rasistiska saker om ett land och ett folk som ska vara våra grannar så länge våra båda länder består fast vi nu väljer olika hemmahamn. Vi blev bara så rädda.

För kyrkorna kommer nya aspekter på block i Europa vi inte sett förut – religionskrigets förfärliga scenario.

Nu återstår timmar, dagar och månader tills vår Natofråga är avgjord. Under den tiden hoppas och ber vi att de som fattar besluten ska lyckas formulera sig om det här också. Allt för många har ivrat om ett snabbt, förlösande Natobeslut, i ett slags tanke som liknar den när man första gången sätter kontakten i väggen efter att stugan har blivit ansluten till elnätet. Färre har talat om vad som behöver hända sedan, åren efteråt.

Kyrkorna har fått förskräckas över den rysk-ortodoxa kyrkans hållning till krig eller till självklara värderingar i väst. Också där kommer nya aspekter på block i Europa vi inte sett förut. Eller snarast religionskrigets förfärliga scenario. Också här väntar en lång era av ekumeniska nedrustningsförhandlingar.

Jan-Erik Andelin
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46
Esbo svenska församling har egna utrymmen i Olars kyrka.

vigsel. Församlingsrådet i Esbo svenska församling öppnar sina lokaler för vigsel av personer som tillhör sexuella minoriteter. I går kväll fattade församlingsrådet beslutet med rösterna 12–3 att öppna upp kyrkor och övriga lokaler inom Esbo svenska församling för vigsel av samkönade par. Två avvikande meningar anmäldes. 8.6.2022 kl. 10:13
– Jag tror inte jag någon gång har sett mig som en laestadian, mera som en kristen människa, säger Ingrid Björkskog.

kallelse. Redan vid en skolgudstjänst då hon var elev i lågstadiet kände Ingrid Björkskog ett starkt kall att bli präst. Nu har Larsmo bytts ut mot Åland. – Jag känner mig oerhört buren. 8.6.2022 kl. 08:53

Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46
Esbo svenska församling har egna utrymmen i Olars kyrka.

vigsel. Församlingsrådet i Esbo svenska församling öppnar sina lokaler för vigsel av personer som tillhör sexuella minoriteter. I går kväll fattade församlingsrådet beslutet med rösterna 12–3 att öppna upp kyrkor och övriga lokaler inom Esbo svenska församling för vigsel av samkönade par. Två avvikande meningar anmäldes. 8.6.2022 kl. 10:13
– Jag tror inte jag någon gång har sett mig som en laestadian, mera som en kristen människa, säger Ingrid Björkskog.

kallelse. Redan vid en skolgudstjänst då hon var elev i lågstadiet kände Ingrid Björkskog ett starkt kall att bli präst. Nu har Larsmo bytts ut mot Åland. – Jag känner mig oerhört buren. 8.6.2022 kl. 08:53