Natobeslutet är riktigt – men det kommer en morgon, och många morgnar efteråt också

12.05.2022
Jan-Erik Andelin är redaktör för opinion och samhälle vid Kyrkpressen.

Odramatiskt och kort konstaterar statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö att Finland snarast behöver söka medlemskap i Nato. Det är en historisk dag.

Att gå med i Nato förefaller som det riktiga beslutet, när riksdagen inom kort ska fatta det. Den finländska opinionen har vänt på ett massivt sätt för den saken. Fast de allra sista opinionsmätningarna visar att den branta ökningen nu kan börja nå sin topp. Det finns fortfarande de som hoppas på någon finländsk, unik egen väg som inte bygger på militär makt, utan på någonting annat.

Oron för världsläget har också för många lindrats av att Rysslands krig i Ukraina har gått dåligt. Den oövervinneliga stormakten, som vi trodde, visade sig vara kapabel till fiaskon, både militärt och framför allt moralisk-mänskligt, om man nu kan anföra den aspekten på ett krig.

President Putin som under några veckor demoniserades på webbaffischer med blodiga ögonhålor och Hitlermustasch, har plötsligt också sett både sjuk och ledsen ut. Och med all rätt. Så många människoliv har han låtit förspillas i onödan, både egna unga soldater och andras åldringar, barn och andra obeväpnade.

"Det blir som morgonen efter ett bröllop. Efter en dag av lycka kommer ett långt liv som ska levas. Tillsammans. Dag för dag. Med motgångar. Med överraskningar i relationen."


Efter den dag
Finland blivit medlem i Nato kommer också en morgon och år efteråt. Det blir som morgonen efter ett bröllop. Efter en dag av lycka, varma ord och välgångsönskningar kommer ett långt liv som ska levas. Tillsammans. Dag för dag. Med motgångar. Med överraskningar i relationen. Med hjärtskärande beslut man aldrig kunnat förutse.

I ett för Natodebatten ovanligt klokt samtal hos Helsingin Sanomat mellan politikforskaren Johanna Vuorelma och publicisten Saska Saarikoski sades två viktiga saker "den stora Natotorsdagen".

För det första: Med Nato försvinner inte problemen med krig och spänningar kring Finland, de blir bara annorlunda (Vuorelma).

För det andra: Vi vill inte det ryska folket illa, och vi vill så långt det kommer an på oss ha en gräns mellan våra länder som vi kan leva med (Saarikoski).

Det är klart att man blir jätterädd när Tredje världskriget verkar stå om hörnet nära en. Kanske av ett misstag vid en radarskärm. Kanske för att en statsledare plötsligt får en satanisk nyck ingen hinner spärra.

Så vi har sagt saker också. Sådant som vi inte skulle ha sagt, som det heter, på nyktert huvud. Nedsättande, demoniserande och halvt rasistiska saker om ett land och ett folk som ska vara våra grannar så länge våra båda länder består fast vi nu väljer olika hemmahamn. Vi blev bara så rädda.

För kyrkorna kommer nya aspekter på block i Europa vi inte sett förut – religionskrigets förfärliga scenario.

Nu återstår timmar, dagar och månader tills vår Natofråga är avgjord. Under den tiden hoppas och ber vi att de som fattar besluten ska lyckas formulera sig om det här också. Allt för många har ivrat om ett snabbt, förlösande Natobeslut, i ett slags tanke som liknar den när man första gången sätter kontakten i väggen efter att stugan har blivit ansluten till elnätet. Färre har talat om vad som behöver hända sedan, åren efteråt.

Kyrkorna har fått förskräckas över den rysk-ortodoxa kyrkans hållning till krig eller till självklara värderingar i väst. Också där kommer nya aspekter på block i Europa vi inte sett förut. Eller snarast religionskrigets förfärliga scenario. Också här väntar en lång era av ekumeniska nedrustningsförhandlingar.

Jan-Erik Andelin
Kollekter till Ryssland faller under EU-sanktionerna

INGERMANLANDS KYRKA. Kollekter till Ingermanlands kyrka i Ryssland är förbjudna, anser den finländska åklagarmyndigheten. Kyrkan har omkring 100 vänförsamlingar i Finland. 17.5.2024 kl. 19:00
Martina Harms-Aalto valdes in i Kyrkostyrelsens plenum.

kyrkostyrelsen. Martina Harms-Aalto från Helsingfors blir Borgå stifts nya ledamot i Kyrkostyrelsens plenum. 16.5.2024 kl. 16:23
Fem gamla kyrkor ger Kimitoön full pott av statspengar

STATSSTÖD. Kyrkan lägger om modellen för hur 124 miljoner euro i stöd från staten fördelas på annat sätt. Församlingar på Kimitoön, i Raseborg och Lovisa hör till vinnarna. 30.11.-0001 kl. 00:00
Prästombudet, stiftsdekan Mia Anderssén-Löf i debatten vid kyrkomötet

KYRKOMÖTET. Liberala storstadspräster öppnade debatten om samkönad vigsel i kyrkomötet. Biskoparnas kompromiss om dubbel äktenskapssyn fick stöd – men också kritik från både regnbågsfronten och de konservativa. 15.5.2024 kl. 10:35
17, 18 och 19 maj uppträder Taylor Swift i Stockholm. Där kommer många att ha armband med rader ur Swifts låtar.

musik. De närmaste dagarna många båten eller flyget till Sverige inför Taylor Swifts konserter i Stockholm. Varför börjar man lyssna till världens bästsäljande artist, Taylor Swift? Sofia Torvalds skriver om hur hon trillade ner i kaninhålet. 16.5.2024 kl. 11:51
Att laga mat handlar för Birgitta Udd om glädjen att skapa, men också alla tankar som processen väcker hos henne.

Bok. Våra kroppar behöver föda. Vi behöver också föda för vårt själsliga liv. Birgitta Udd kombinerade behoven och skrev boken "Det smakar liv – Vardagstankar och recept". 15.5.2024 kl. 15:27
Biskop Ivan Laptev - viger han präster i Sankt Petersburg för en utbrytarkyrka i Finland?

INGERMANLANDS KYRKA. Inom maj månad ska två av kyrkans missionsorganisationer förklara varför flera av deras anställda har prästvigts i en luthersk kyrka i Ryssland. Biskop Ivan Laptev i den ingermanländska kyrkan tycker ståhejet är märkligt. 14.5.2024 kl. 10:00
Nya kyrkomötet öppnades med gudstjänst i Åbo domkyrka.

KYRKOMÖTET. Många nya delegater i kyrkomötet. De tunga frågorna som samkönad vigsel eller organisationsreform i kyrkan kommer upp på onsdag. 13.5.2024 kl. 20:10
Verket ”Rebirth” av Kasper Dalkarl är inspirerat av ”Lemmikäinens moder” av Akseli Gallen-Kallela.

FOTOGRAFI. När fotografen Kasper Dalkarls pappa dog blev hans relation med mamma Åsa Dalkarl Gustavsson tätare. De började gå i bastu tillsammans, de blev vänner. Kaspers fotoutställning ”Mor och son” är deras gemensamma projekt. 13.5.2024 kl. 14:36
Jobbet som forskningschef för Stiftelsen för Åbo Akademi konstaterar Ruth Illman att har många likheter med motsvarande post vid SLS.

SVENSKA LITTERATURSÄLLSKAPET. Hon går från ett toppjobb till ett annat. Ruth Illman har gått i sina föräldrars fotspår, men motivationen kommer utan tvekan inifrån. Från och med september är hon ny forskningschef vid Svenska litteratursällskapet. 10.5.2024 kl. 19:52
Samuel Erikson installerades på Kristi himmelsfärdsdagen som kyrkoherde i Vörå församling. På bilden utöver honom från vänster till höger Samuels pappa Leif, kontraktsprost Tomi Tornberg, biskop Bo-Göran Åstrand, Vörås förra kyrkoherde Hans Boije och Benjamin Sandell.

kyrkoherdeinstallation. Kristi himmelsfärdsdagen blev en festdag i Vörå församlingen då nya kyrkoherden Samuel Erikson installerades av biskop Bo-Göran Åstrand under högtidliga former. Och Vöråborna slöt upp, både kyrkan och församlingshemmet var välfyllda. 9.5.2024 kl. 16:15
Amanda Harald och Jacob Sundström under Jacobs examenskonsert i Jakobstad.

folkmusik. Genom folkmusiken har Amanda Harald och Jacob Sundström fått kontakt med sina rötter. I en värld som präglas av snabba förändringar och ett globalt klimat märker de att också andra unga intresserar sig för det förflutna. 10.5.2024 kl. 13:15
Diskrimineringsombudsman Kristina Stenman blickar några decennier bakåt i tiden och ger råd till sitt yngre jag.

ETT GOTT RÅD. Kristina Stenman önskar att hon som 20-åring förstått att alla människor bär på bekymmer. 10.5.2024 kl. 13:55
Markus Meckel blev DDR:s sista utrikesminister

Tyskland. Kyrkan i DDR råkade under 40 år få möjligheten att vara ett rum där man kunde andas lite friare i kommunistregimen. Prästen Markus Meckel var med och byggde upp en opposition – och blev till sist den utrikesminister som lade ner DDR. 2.5.2024 kl. 19:00
Metodistkyrkan öppnar för samkönat – med många reservationer.

HBTQ. Metodistkyrkan har tagit ett världsomspännande beslut om att montera ner sin praxis om att homosexualitet "inte är förenlig med kristen lära". Men kyrkan sprack på kuppen. 2.5.2024 kl. 22:32

Kollekter till Ryssland faller under EU-sanktionerna

INGERMANLANDS KYRKA. Kollekter till Ingermanlands kyrka i Ryssland är förbjudna, anser den finländska åklagarmyndigheten. Kyrkan har omkring 100 vänförsamlingar i Finland. 17.5.2024 kl. 19:00
Martina Harms-Aalto valdes in i Kyrkostyrelsens plenum.

kyrkostyrelsen. Martina Harms-Aalto från Helsingfors blir Borgå stifts nya ledamot i Kyrkostyrelsens plenum. 16.5.2024 kl. 16:23
Fem gamla kyrkor ger Kimitoön full pott av statspengar

STATSSTÖD. Kyrkan lägger om modellen för hur 124 miljoner euro i stöd från staten fördelas på annat sätt. Församlingar på Kimitoön, i Raseborg och Lovisa hör till vinnarna. 30.11.-0001 kl. 00:00
Prästombudet, stiftsdekan Mia Anderssén-Löf i debatten vid kyrkomötet

KYRKOMÖTET. Liberala storstadspräster öppnade debatten om samkönad vigsel i kyrkomötet. Biskoparnas kompromiss om dubbel äktenskapssyn fick stöd – men också kritik från både regnbågsfronten och de konservativa. 15.5.2024 kl. 10:35
17, 18 och 19 maj uppträder Taylor Swift i Stockholm. Där kommer många att ha armband med rader ur Swifts låtar.

musik. De närmaste dagarna många båten eller flyget till Sverige inför Taylor Swifts konserter i Stockholm. Varför börjar man lyssna till världens bästsäljande artist, Taylor Swift? Sofia Torvalds skriver om hur hon trillade ner i kaninhålet. 16.5.2024 kl. 11:51