Amanda Jansson fick sitt stora genombrott när hon spelade huvudrollen i SVT-dramat Tunna blå linjen. Långt över 2 miljoner personer har sett första avsnittet.
Amanda Jansson fick sitt stora genombrott när hon spelade huvudrollen i SVT-dramat Tunna blå linjen. Långt över 2 miljoner personer har sett första avsnittet.

Amanda Jansson: "Jag vill inte porträttera tron som ett ok – både för Sara och Maja är tron en positiv kraft"

film.

Amanda Jansson blev känd för stora de massorna som den kristna polisen Sara i den svenska succéserien Tunna blå linjen. Nu är hon aktuell med huvudrollen i filmatiseringen av Stormskärs Maja.

10.1.2024 kl. 17:11

Den svenska skådespelaren Amanda Jansson hade ingen aning om vem Stormskärs Maja var när hon först blev tillfrågad att provfilma för filmen.

– Men nu är det det finaste jag har gjort. Maja är, i sin enkelhet, så stor och kraftfull på något vis. Hon har ett driv i sig. Jag tycker att det ord som definierar Maja mest är mod, säger Jansson.

Den nya filmatiseringen av Stormskärs Maja är en av 2020-talets största finländska filmproduktioner och den hittills största inhemska filmproduktionen på svenska.

– Trots att Maja stöter på så mycket motgångar, hamnar i svåra situationer och förlorar folk som hon älskar har hon ändå den här glöden i sig. Jag har gett liv åt Maja men hon har också gett liv åt mig på något vis – att vara sårbar och att våga vara den man är.

– Filmen är en otroligt fin kärlekshistoria. Janne säger ju att ”om det är viktigt för dig så måste det vara viktigt för mig”. FOTO: Solar Films/Antti Rastivo


”Det är det som kärlek handlar om”

Filmen är baserad på Anni Blomqvists roman med samma namn och utspelar sig i den åländska skärgården på 1800-talet. Den 17-åriga Maja gifter sig mot sin vilja med fiskaren Janne. Hennes liv på Stormskäret är fyllt av utmaningar och motgångar.

– Maja sätts i situationen att dra ut till Stormskäret med Janne, utan att hon egentligen själv vill det. Och det är klart att det är jättejobbigt för henne till en början. Men filmen är en otroligt fin kärlekshistoria. Janne säger ju att ”om det är viktigt för dig så måste det vara viktigt för mig”.

– Det är ju det som kärlek handlar om.


Amanda är född i Uppsala, och har tagit examen 2016 vid Teaterhögskolan i Luleå.


En sinnlig film

Filmen utspelar sig på 1800-talets Åland, där kristendomen, men också naturtron, var stark. Även idag finns det något andligt över nordbornas naturupplevelser, hävdar religionshistorikern David Thurfjell i en bok som kom ut 2020. Thurfjell påvisar hur naturen är påtagligt närvarande i nordisk kultur än idag.

I Stormskärs Maja skildras en kristen, biblisk tro, men också djupa existentiella upplevelser i naturen.

– Maja är i kontakt med naturen: vattnet, stenar, rävar och fjädrar. Jag älskar att den här filmen är så sinnlig på något vis, att det får ta så mycket plats.

"Jag tror att det finns någonting större än oss."


Var det svårt att tolka Majas tro?

– Nej, inte alls faktiskt. Jag tror att det finns någonting större än oss. Tro är inte främmande för mig på något vis, utan den är väldigt naturlig, tycker jag.

Amanda säger att hennes inspiration att tolka tro kommer från alla möjliga håll.

– Dels från mig själv, dels från det som jag läst på om. Maja har ju ett rikt inre liv också. Det händer mycket innanför hennes huvud som jag tror att jag är ganska bra på att få fram. Jag kan känna det själv när jag liksom kliver in i Maja.


Amanda blev Sara

Amanda fick 2021 sitt stora genombrott som skådespelare i serien Tunna blå linjen på SVT.

Långt över 2 miljoner personer har sett första avsnittet av Tunna blå linjen på SVT Play, där Amanda spelade huvudrollen, den kristna polisen Sara. Enligt SVT har ingen dramaserie hittills fått lika stort genomslag på webben. Också i Finland har serien blivit en succé. Den har visats på Yle och Yle Arenan.

Jag tyckte att din gestaltning av Saras tro i serien Tunna blå linjen var trovärdig, också för en troende publik.

– Tack! Det var mitt mål, eller hela produktionens mål, att göra Sara till en människa. Oftast kan ju folk med tro porträtteras som att tron är ett ok, eller att tron blir påtvingad en. För både rollkaraktärerna Sara och Maja är tron en positiv kraft. Tron blir någonting som de kan landa hos – landa hos Gud eller landa i naturen för att hitta tillbaka till en stabilitet i livet.

"Det var mitt mål, eller hela produktionens mål, att göra Sara till en människa. Oftast kan ju folk med tro porträtteras som att tron är ett ok, eller att tron blir påtvingad en."

– I arbetet med polisen Sara pratade jag väldigt mycket med en bekant som är präst, och också med en polis som är kristen. Jag läste också Polisbibeln, där Nya testamentet finns. (Allkristna Polisförbundet har tagit fram Bibeln tillsammans med Bible for the Nations.)


Har framgången förändrat ditt liv?

– Till en viss del har den gjort det, men jag är ju fortfarande jag. Men jag tror till exempel inte att jag hade provfilmat för Maja om jag inte hade gjort Sara.

– Jag tror att Sara har öppnat dörrar till mer jobb. Och det har känts väldigt lyxigt att få göra en så pass stor roll så tidigt i ens karriär.

Linus Troedsson spelar Janne. – Vi hittade varandra från första stund, säger Amanda Jansson. FOTO: Solar Films/Antti Rastivo”Det är ju mormors händer”

För åtta år sedan gick Amanda Janssons mormor bort.

– Hon betyder fortfarande jättemycket för mig. Jag tänkte mycket på min mormor när jag gjorde Stormskärs Maja. Det hade varit så fint om hon varit vid livet – jag hade önskat att hon hade sett den här filmen.

Amanda kommer ihåg en vanlig inspelningsdag då hon tittade på sina händer. Händerna var sminkade så att de skulle se ut som att de har arbetat under ett långt liv.

– Då insåg jag att det ju var mormors händer. Hon bodde ensam i ett stort hus och hon målade, klättrade på taket och gjorde en massa grejer. Så hon har ju funnits med här. Jag tror ju på ett sätt att hon är med här ändå nu och ser vad jag håller på med.

Vilka känslor har arbetet med Stormskärs Maja väckt hos dig?

– Den här filmen har väckt jättemycket känslor i mig. Privat har jag tidvis haft ångest, alla som någon gång har haft det vet hur jobbigt det är. Maja mår ju inte alltid bra heller, framför allt när personer i hennes närhet går bort.

– På något sätt hjälpte det mig att jag också har haft tunga tider i mitt liv.

– Filmen har lärt mig att man får vara den man är. Det har varit en resa i sig för mig – att acceptera hur jag är och vara stolt över den jag är. Också att omge sig med människor som tillåter en att vara den man är. Så det tar jag verkligen med mig.

Var det svårt att lära sig åländska?

– Det var jättesvårt! Jag hade inte hört åländska så mycket tidigare, och jag trodde att det var mer som finlandssvenska. Men det var ju något helt annat! Det är lite som en mix av svenskans norrländska och gotländska tycker jag. Både Gotland och Åland är ju öar i Östersjön så jag tänker att språken på något vis har influerat varandra.

Amanda har jobbat mycket med dialektcoachen Andrea Björkholm, som är från Åland.

– Jag har jobbat mycket med var vokalerna ligger i munnen, och åländskan ligger ganska långt bak. Jag har fått jobba om musklerna i munnen lite, skrattar hon.


Hur har din bild av Åland och Finland förändrats?

– Jag har varit mycket på Åland och även i Helsingfors. Jag älskar ålänningarnas och finländarnas sätt att kommunicera med varandra. Ni är så raka och tydliga.

– På Åland framför allt har vi haft otroligt mycket hjälp av lokalbor i form av statister, det skulle aldrig ha gått utan dem.

Det är en vintrig och snöig dag i Helsingfors när vi pratas vid.

– Jag tycker mycket om Helsingfors. Men jag älskar ju vatten. Så alla städer som ligger vid vatten är väldigt fina.


Vad drömmer du om i framtiden?

– Jag drömmer om att få göra fler sådana här underbara roller som Maja har varit. Jag vill att Stormskärs Maja-filmen får ett rikt liv och sprids till många ställen. Allt handlar inte om jobb heller, utan jag vill också må bra och vara med mina nära och kära. Det drömmer jag om.


Vilka livsinsikter har du fått med tiden?

– En viktig insikt som jag har fått är att livet inte alltid är så kul. Och att det är okej. Även om man jobbar med det som man drömmer om så måste det få vara okej att också tycka att det är tråkigt ibland.

– En annan viktig insikt är att vi skulle må bättre av att öppna våra hjärtan lite mer, hellre än att sluta dem. Man kan lätt bli väldigt mån om att ha saker för sig själv och skilja på mitt och ditt. Vi har så mycket att lära av varandra. Många är väldigt snabba med att döma. Jag tror att vi hade haft en finare värld om vi bara såg allas styrkor.


Hon har blivit tryggare

På hösten sänds tredje säsongen av Tunna blå linjen.

– Det blir spännande. Vi har ju fått vara med Sara och hela det där gänget ett tag. Hon har verkligen utvecklats från sina första steg i Tunna blå linjen tills nu.

– Min och Saras utvecklingskurva går jämsides. Hon har blivit tryggare och jag har blivit tryggare.

Text och foto: Christa Mickelsson


– Det beror inte på hur många helger jag jobbar, eller hur många texter jag producerar. Eller hur många förrättningar jag har. Det handlar inte om mig, utan det handlar om kärnan, om vem man tjänar, säger Wilhelmina Oldmark.

profilen. Stiftets yngsta präst – det kan Wilhelmina Oldmark titulera sig. – Jag känner allt större visshet om att det jag gör är viktigt. 29.4.2024 kl. 08:00
Dopet kan se ut hur som helst och kräver inga storsatsningar.

Helsingfors. Nu döps fler barn i Helsingfors, liksom tonåringar som döps i samband med skriftskolan. 24.4.2024 kl. 17:16
Med hjälp av den inhyrda värmeblåsaren håller Sixten Ahlsved kyrkan i Terjärv varm.

FÖRSÄKRINGAR. I januari, när det var som kallast, gick en ventil i fjärrvärmesystemet i Terjärv kyrka sönder och temperaturen inne i kyrkan sjönk snabbt till -10 grader. Värmesystemet frös och måste nu förnyas. Men försäkringsbolaget har avslagit församlingens ersättningsansökan. 26.4.2024 kl. 11:14
Patrica Strömbäck är kaplan i Närpes församling.

Kolumn. Hur personlig är du, Gud? Hur mycket griper du in i världen, i människors liv och mitt liv? Gud, gör du upp planer, ordnar, styr och ställer, och beskyddar? 24.4.2024 kl. 17:41

TIDSKRIFTER. Förbundsarenan i samarbete med Åbo Akademi gjorde i början av året en undersökning där man kartlade finlandssvenskarnas läsvanor av tidskrifter. I rapporten som presenterades i mitten av april framgick att Kyrkpressen är den i särklass mest lästa tidskriften i Svenskfinland. 23.4.2024 kl. 15:15
– För kortare resor ska Svenska kyrkan vara restriktiv med flygandet, tycker biskop Fredrik Modéus. 

sverige. Efter att ha mottagit kritik har Växjö stiftsstyrelses arbetsutskott nu föreslagit att den planerade studieresan till Rom i stället ska gå till Finland. Dessutom har de beslutat att avstå från att flyga, skriver svenska Kyrkans tidning. 23.4.2024 kl. 12:46
Olja kan bli ett element vid konfirmation och vigsel i framtidens kyrkohandbok.

BISKOPSMÖTET. Bikt på webben, välsignelse med olja och tydligare förbön vid konfirmation kan det bli i kyrkohandboken. Det föreslås också bli mer formuleringar om barnfostran, livsmognad tillsammans, kropp och sexualitet när man gifter sig. Temana är många i förarbetet till en ny kyrkohandbok för kyrkan. 19.4.2024 kl. 09:34
Boken "Otillräcklig" har blivit en försäljningsframgång i Danmark. Den har utkommit på svenska och norska, och översätts nu till engelska.

KRAVKULTUREN. Den danska folkhögskolläraren och teologen Christian Hjortkjaer skrev en bok om hur det är att växa upp i ett samhälle där vi får höra: ”Just do it.” 17.4.2024 kl. 15:24
Lina Teir spelar många instrument, men närmast henne är ändå fiolen.

BERÄTTARKONST. Berättarkonstnären och musikern Lina Teirs livsåskådning hör ihop med glädje, inspiration och livsmening. 17.4.2024 kl. 15:05
Sirpa Tolppanen betonar vikten av inkludering i arbetet med att bygga gemenskap från grunden.

profilen. Prästen Sirpa Tolppanen har precis landat i Vanda där hon ska bygga upp en helt ny gemenskap – från grunden. 16.4.2024 kl. 15:34
Tidigare kände sig Beni Karjalainen ensam. Idag har han goda vänner och en sambo. FOTO: PRIVAT

Helsingfors. Beni Karjalainen vet hur det är att vara ensam, men också hur det går att komma ur ensamheten. Årets Gemensamt ansvar-kampanj samlar in pengar för att motarbeta ungas ensamhet. 12.4.2024 kl. 18:56
32 euro per dygn – det får hjälpledarna i snitt betalt enligt KP-enkät.

HJÄLPLEDARE. Sommarjobb eller frivilligkul? Kyrkpressen tittade på vad hjälpledarna får betalt på sommarens konfirmandläger, där de har en viktig roll. På Åland har församlingarna en arvodeskultur som sticker ut. 19.4.2024 kl. 15:53
Vid det här bordet fattar domkapitlets kollegium beslut om vem som blir herde i Petrus församling. Biskopen tycker det är trist att det gick så här.

kyrkoherdeval. Exceptionellt, jag tror inte det hänt förr i Borgå stift, säger biskop Bo-Göran Åstrand om det oavgjorda kyrkoherdevalet i Petrus församling i Helsingfors. Senast i maj blir det domkapitlet som fattar beslut om vem som blir kyrkoherde. 4.4.2024 kl. 09:56
Petruskyrkan söker ny herde – men vem det blir är fortfarande oklart.

kyrkoherdeval. Kyrkoherdevalet i Petrus församling oavgjort efter ett långt möte – församlingsrådets röster föll lika, 6/6. 3.4.2024 kl. 21:54
Rosanna Fellman vill komma vidare. ”Det Jakobstad ingen vill ha” är delvis en bearbetning, men boken är också ett sätt att ge andra som upplevt liknande utanförskap något att spegla sig i. Och som alltid då Rosanna Fellman är i farten är samhällskritiken genomgående.

litteratur. Då Rosanna Fellman var barn såg hon jämnåriga laestadianer få skit för sin tro. Samtidigt bad hon Gud om att inte längre behöva bli mobbad. I dag är hon motvilligt troende och aktuell med en ny bok. 3.4.2024 kl. 10:59

Det kan räcka flera år innan det blir kyrkoherdeinstallation i Petrus församling.

BESVÄR. Två medlemmar i Petrus församlings församlingsråd har lämnat in ett så kallat kyrkobesvär till Helsingfors förvaltningsdomstol över domkapitlets beslut att välja Pia Kummel-Myrskog till kyrkoherde i Petrus församling. 5.6.2024 kl. 21:13
Ungdomsfoto på Yvonne ”Vonna” Terlinden. Hon installerades i slutet av maj som kyrkoherde i Karis-Pojo svenska församling.

ETT GOTT RÅD. Om Yvonne Terlinden fick en pratstund med sitt yngre jag skulle hon diskutera sin rastlöshet och sin perfektionism. 6.6.2024 kl. 08:00
Lina Forsblom, här med hunden Lewis, har överlevt två livshotande sjukdomar.

Personligt. Som barn drabbades Lina Forsblom av leukemi och räddades till livet av en ryggmärgstransplantation. 23 år senare höll hon på att dö av blodförgiftning. – Jag tror inte det var Guds vilja att jag skulle bli sjuk. Men Gud kan använda sjukdomarna, bara jag låter mig bli använd, säger hon. 5.6.2024 kl. 10:18
Närheten till kyrkan förblir viktig.

KYRKANS EKONOMI. Kyrkan behöver se över sitt nätverk av församlingar. Omkring 40 av dem överlever inte årtiondet ekonomiskt. 5.6.2024 kl. 10:00
"För att bevara hoppet: möt din egen skuld och välj handling. Påminn dig själv och andra om att det finns hopp så länge vi agerar, för det finns det! Och hopp är en kollektiv kraft."

KLIMATKRISEN. KP-redaktören Rebecca Pettersson bevittnar en soluppgång hon aldrig borde ha sett. Det blir början till en ekologisk skuldspiral, och jakten på ett hopp som håller. 4.6.2024 kl. 09:46