Amanda Jansson fick sitt stora genombrott när hon spelade huvudrollen i SVT-dramat Tunna blå linjen. Långt över 2 miljoner personer har sett första avsnittet.
Amanda Jansson fick sitt stora genombrott när hon spelade huvudrollen i SVT-dramat Tunna blå linjen. Långt över 2 miljoner personer har sett första avsnittet.

Amanda Jansson: "Jag vill inte porträttera tron som ett ok – både för Sara och Maja är tron en positiv kraft"

film.

Amanda Jansson blev känd för stora de massorna som den kristna polisen Sara i den svenska succéserien Tunna blå linjen. Nu är hon aktuell med huvudrollen i filmatiseringen av Stormskärs Maja.

10.1.2024 kl. 17:11

Den svenska skådespelaren Amanda Jansson hade ingen aning om vem Stormskärs Maja var när hon först blev tillfrågad att provfilma för filmen.

– Men nu är det det finaste jag har gjort. Maja är, i sin enkelhet, så stor och kraftfull på något vis. Hon har ett driv i sig. Jag tycker att det ord som definierar Maja mest är mod, säger Jansson.

Den nya filmatiseringen av Stormskärs Maja är en av 2020-talets största finländska filmproduktioner och den hittills största inhemska filmproduktionen på svenska.

– Trots att Maja stöter på så mycket motgångar, hamnar i svåra situationer och förlorar folk som hon älskar har hon ändå den här glöden i sig. Jag har gett liv åt Maja men hon har också gett liv åt mig på något vis – att vara sårbar och att våga vara den man är.

– Filmen är en otroligt fin kärlekshistoria. Janne säger ju att ”om det är viktigt för dig så måste det vara viktigt för mig”. FOTO: Solar Films/Antti Rastivo


”Det är det som kärlek handlar om”

Filmen är baserad på Anni Blomqvists roman med samma namn och utspelar sig i den åländska skärgården på 1800-talet. Den 17-åriga Maja gifter sig mot sin vilja med fiskaren Janne. Hennes liv på Stormskäret är fyllt av utmaningar och motgångar.

– Maja sätts i situationen att dra ut till Stormskäret med Janne, utan att hon egentligen själv vill det. Och det är klart att det är jättejobbigt för henne till en början. Men filmen är en otroligt fin kärlekshistoria. Janne säger ju att ”om det är viktigt för dig så måste det vara viktigt för mig”.

– Det är ju det som kärlek handlar om.


Amanda är född i Uppsala, och har tagit examen 2016 vid Teaterhögskolan i Luleå.


En sinnlig film

Filmen utspelar sig på 1800-talets Åland, där kristendomen, men också naturtron, var stark. Även idag finns det något andligt över nordbornas naturupplevelser, hävdar religionshistorikern David Thurfjell i en bok som kom ut 2020. Thurfjell påvisar hur naturen är påtagligt närvarande i nordisk kultur än idag.

I Stormskärs Maja skildras en kristen, biblisk tro, men också djupa existentiella upplevelser i naturen.

– Maja är i kontakt med naturen: vattnet, stenar, rävar och fjädrar. Jag älskar att den här filmen är så sinnlig på något vis, att det får ta så mycket plats.

"Jag tror att det finns någonting större än oss."


Var det svårt att tolka Majas tro?

– Nej, inte alls faktiskt. Jag tror att det finns någonting större än oss. Tro är inte främmande för mig på något vis, utan den är väldigt naturlig, tycker jag.

Amanda säger att hennes inspiration att tolka tro kommer från alla möjliga håll.

– Dels från mig själv, dels från det som jag läst på om. Maja har ju ett rikt inre liv också. Det händer mycket innanför hennes huvud som jag tror att jag är ganska bra på att få fram. Jag kan känna det själv när jag liksom kliver in i Maja.


Amanda blev Sara

Amanda fick 2021 sitt stora genombrott som skådespelare i serien Tunna blå linjen på SVT.

Långt över 2 miljoner personer har sett första avsnittet av Tunna blå linjen på SVT Play, där Amanda spelade huvudrollen, den kristna polisen Sara. Enligt SVT har ingen dramaserie hittills fått lika stort genomslag på webben. Också i Finland har serien blivit en succé. Den har visats på Yle och Yle Arenan.

Jag tyckte att din gestaltning av Saras tro i serien Tunna blå linjen var trovärdig, också för en troende publik.

– Tack! Det var mitt mål, eller hela produktionens mål, att göra Sara till en människa. Oftast kan ju folk med tro porträtteras som att tron är ett ok, eller att tron blir påtvingad en. För både rollkaraktärerna Sara och Maja är tron en positiv kraft. Tron blir någonting som de kan landa hos – landa hos Gud eller landa i naturen för att hitta tillbaka till en stabilitet i livet.

"Det var mitt mål, eller hela produktionens mål, att göra Sara till en människa. Oftast kan ju folk med tro porträtteras som att tron är ett ok, eller att tron blir påtvingad en."

– I arbetet med polisen Sara pratade jag väldigt mycket med en bekant som är präst, och också med en polis som är kristen. Jag läste också Polisbibeln, där Nya testamentet finns. (Allkristna Polisförbundet har tagit fram Bibeln tillsammans med Bible for the Nations.)


Har framgången förändrat ditt liv?

– Till en viss del har den gjort det, men jag är ju fortfarande jag. Men jag tror till exempel inte att jag hade provfilmat för Maja om jag inte hade gjort Sara.

– Jag tror att Sara har öppnat dörrar till mer jobb. Och det har känts väldigt lyxigt att få göra en så pass stor roll så tidigt i ens karriär.

Linus Troedsson spelar Janne. – Vi hittade varandra från första stund, säger Amanda Jansson. FOTO: Solar Films/Antti Rastivo



”Det är ju mormors händer”

För åtta år sedan gick Amanda Janssons mormor bort.

– Hon betyder fortfarande jättemycket för mig. Jag tänkte mycket på min mormor när jag gjorde Stormskärs Maja. Det hade varit så fint om hon varit vid livet – jag hade önskat att hon hade sett den här filmen.

Amanda kommer ihåg en vanlig inspelningsdag då hon tittade på sina händer. Händerna var sminkade så att de skulle se ut som att de har arbetat under ett långt liv.

– Då insåg jag att det ju var mormors händer. Hon bodde ensam i ett stort hus och hon målade, klättrade på taket och gjorde en massa grejer. Så hon har ju funnits med här. Jag tror ju på ett sätt att hon är med här ändå nu och ser vad jag håller på med.

Vilka känslor har arbetet med Stormskärs Maja väckt hos dig?

– Den här filmen har väckt jättemycket känslor i mig. Privat har jag tidvis haft ångest, alla som någon gång har haft det vet hur jobbigt det är. Maja mår ju inte alltid bra heller, framför allt när personer i hennes närhet går bort.

– På något sätt hjälpte det mig att jag också har haft tunga tider i mitt liv.

– Filmen har lärt mig att man får vara den man är. Det har varit en resa i sig för mig – att acceptera hur jag är och vara stolt över den jag är. Också att omge sig med människor som tillåter en att vara den man är. Så det tar jag verkligen med mig.





Var det svårt att lära sig åländska?

– Det var jättesvårt! Jag hade inte hört åländska så mycket tidigare, och jag trodde att det var mer som finlandssvenska. Men det var ju något helt annat! Det är lite som en mix av svenskans norrländska och gotländska tycker jag. Både Gotland och Åland är ju öar i Östersjön så jag tänker att språken på något vis har influerat varandra.

Amanda har jobbat mycket med dialektcoachen Andrea Björkholm, som är från Åland.

– Jag har jobbat mycket med var vokalerna ligger i munnen, och åländskan ligger ganska långt bak. Jag har fått jobba om musklerna i munnen lite, skrattar hon.


Hur har din bild av Åland och Finland förändrats?

– Jag har varit mycket på Åland och även i Helsingfors. Jag älskar ålänningarnas och finländarnas sätt att kommunicera med varandra. Ni är så raka och tydliga.

– På Åland framför allt har vi haft otroligt mycket hjälp av lokalbor i form av statister, det skulle aldrig ha gått utan dem.

Det är en vintrig och snöig dag i Helsingfors när vi pratas vid.

– Jag tycker mycket om Helsingfors. Men jag älskar ju vatten. Så alla städer som ligger vid vatten är väldigt fina.


Vad drömmer du om i framtiden?

– Jag drömmer om att få göra fler sådana här underbara roller som Maja har varit. Jag vill att Stormskärs Maja-filmen får ett rikt liv och sprids till många ställen. Allt handlar inte om jobb heller, utan jag vill också må bra och vara med mina nära och kära. Det drömmer jag om.


Vilka livsinsikter har du fått med tiden?

– En viktig insikt som jag har fått är att livet inte alltid är så kul. Och att det är okej. Även om man jobbar med det som man drömmer om så måste det få vara okej att också tycka att det är tråkigt ibland.

– En annan viktig insikt är att vi skulle må bättre av att öppna våra hjärtan lite mer, hellre än att sluta dem. Man kan lätt bli väldigt mån om att ha saker för sig själv och skilja på mitt och ditt. Vi har så mycket att lära av varandra. Många är väldigt snabba med att döma. Jag tror att vi hade haft en finare värld om vi bara såg allas styrkor.


Hon har blivit tryggare

På hösten sänds tredje säsongen av Tunna blå linjen.

– Det blir spännande. Vi har ju fått vara med Sara och hela det där gänget ett tag. Hon har verkligen utvecklats från sina första steg i Tunna blå linjen tills nu.

– Min och Saras utvecklingskurva går jämsides. Hon har blivit tryggare och jag har blivit tryggare.

Text och foto: Christa Mickelsson


Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling.

Kolumn. Som barn minns jag att det var roligt när någon hade ordnat skattjakt för en. Det kunde vara i skolan, på någon födelsedagsfest eller i juniorerna. Man fick en karta i handen, några uppgifter att tänka på och sedan ut för att leta. 20.7.2024 kl. 11:55
Jona Granlund  i Grankulla jobbar med alla åldrar, också med barn och unga.

PRÄSTER. Över 400 gudstjänster, dop, vigslar och begravningar på ett år – det kan tre präster i en medelstor finlandssvensk församling få dela på. Prästernas arbetsmängd varierar stort från församling till församling, visar Kyrkpressens granskning. 15.7.2024 kl. 10:00
För 25 år sedan uppträdde Birthe Wingren, Sören Lillkung och Riko Eklundh och Henrik Wikström i Nötö kyrka. Samma kvartett är med i år.

SOMMARSÅNG. För 25 år fick skådespelaren Riko Eklundh en idé om göra en sommarkonsert i Nötö kyrka i Nagu skärgård. Idén förverkligades och konserten blev en succé. I år firar Sommarsång jubileum med två konserter. 16.7.2024 kl. 18:41
Värmländsk folkkyrklighet är ÅA-professor Cecilia Nahnfeldts avstamp i livet.

PRAKTISK TEOLOGI. Cecilia Nahnfeldt är professor i praktisk teologi vid Åbo Akademi. Hon har fördjupat sig i tanken om att kallelse är någonting som kommer utifrån, mer än inifrån. Och hon ser att det finns en förväntan på kyrkan, 12.7.2024 kl. 10:00

tro. Jag känner djup trygghet i tanken att längta efter Gud och hans rike. Kanske är det också att tro? 11.7.2024 kl. 16:24
Minna Kukkonen-
Karlander jobbar i dag i en chefsposition på CMI:s Asien-team. Tidigare i sin karriär var hon rådgivare till Martti Ahtisaari.

FREDSARBETE. Att arbeta för fred är ett komplext jobb anno 2024. Men om man dummar ner det lite kanske man kunde säga att principerna är ungefär desamma som i en parrelation – om man vill nå fred gäller det att lägga egot åt sidan, spela med öppna kort och försöka förstå den andra parten. Minna Kukkonen-Karlander, elev till Martti Ahtisaari, öppnar upp om arbetet för fred i en tid av polarisering. 11.7.2024 kl. 18:11
När Gud reste Stefan Myrskog ur mörkret fick han en levande tro.

Personligt. Då mörka moln samlat sig över Stefan Myrskog och han funderade om livet var värt att leva utmanade han Gud: Jag ger dig en termin. 8.7.2024 kl. 17:44
Mycket sägs om Israel med gamla judeklichéer, anser André Swanström.

antisemitism. Kritisera Israel är okej. Men nidbilder och grumliga anspelningar om judar av bara farten är inte det, anser ÅA-docenten André Swanström. 8.7.2024 kl. 10:00
Kjerstin Sikström vill vara aktiv – därför har hon fortfarande sångelever och dirigerar en kör.

sorg. Med sin sista, stora kärlek Jocke Hansson fick hon bara fem gemensamma år. – Jag har varit arg på Gud och frågat mig varför det här skulle hända mig. Men idag är jag tacksam – hellre fem år än inget alls, säger Kjerstin Sikström. 5.7.2024 kl. 11:32

KYRKANS SAMTALSTJÄNST. Det hjälper att prata. De som svarar har tystnadsplikt och du får vara anonym. Tjänsten erbjuder stöd och någon som lyssnar också under sommaren. 5.7.2024 kl. 16:55
Bibelstudium och existentiellt samtal i gröngräset i Taizé.

ÅLANDS UNGA KYRKA. Trots de spartanska omständigheterna blev ungdomarnas resa till Taizé i Frankrike en upplevelse de aldrig kommer att glömma. Det var gemenskap, tusenskönor och fåglars glädjesång dygnet runt. 1.7.2024 kl. 16:32
Laura Kota-aho och Mia Bäck har en del läger i bagaget, men än har ingen av dem tröttnat.

konfirmandarbete. Åbo svenska församling svängde på hela skriba-konceptet. Under en solig eftermiddag på ön Kakskerta berättar kyrkoherde Mia Bäck varför. 28.6.2024 kl. 15:17
Anita Höglund bodde länge på Bertahemmet i Helsingfors.

Nekrolog. Anita Höglund, omtyckt krönikör och tidigare redaktör vid Kyrkpressens föregångare Församlingbladet, har dött. 25.6.2024 kl. 10:44
Sley och Kansanlähetys lovar att "inte befrämja" ryska prästvigningar

INGERMANLANDS KYRKA. Missionsorganisationerna har svarat på biskopsmötets frågor om prästvigningarna i Sankt Petersburg. Den ena av dem utmanar biskoparna om hur man tillämpar och tolkar ett missionsavtal. 10.6.2024 kl. 15:50

lekholmen. Nora Sønnerstad är hjälpledare vid Johannes församlings skriftskolläger för tredje sommaren. Hon kommer också att jobba som holmungdomsledare med den öppna verksamheten. Bara tanken att vara på Lekis halva sommaren och kalla det för mitt sommarjobb är ganska ”win-win". 29.5.2024 kl. 20:32

Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling.

Kolumn. Som barn minns jag att det var roligt när någon hade ordnat skattjakt för en. Det kunde vara i skolan, på någon födelsedagsfest eller i juniorerna. Man fick en karta i handen, några uppgifter att tänka på och sedan ut för att leta. 20.7.2024 kl. 11:55
Jona Granlund  i Grankulla jobbar med alla åldrar, också med barn och unga.

PRÄSTER. Över 400 gudstjänster, dop, vigslar och begravningar på ett år – det kan tre präster i en medelstor finlandssvensk församling få dela på. Prästernas arbetsmängd varierar stort från församling till församling, visar Kyrkpressens granskning. 15.7.2024 kl. 10:00
För 25 år sedan uppträdde Birthe Wingren, Sören Lillkung och Riko Eklundh och Henrik Wikström i Nötö kyrka. Samma kvartett är med i år.

SOMMARSÅNG. För 25 år fick skådespelaren Riko Eklundh en idé om göra en sommarkonsert i Nötö kyrka i Nagu skärgård. Idén förverkligades och konserten blev en succé. I år firar Sommarsång jubileum med två konserter. 16.7.2024 kl. 18:41
Värmländsk folkkyrklighet är ÅA-professor Cecilia Nahnfeldts avstamp i livet.

PRAKTISK TEOLOGI. Cecilia Nahnfeldt är professor i praktisk teologi vid Åbo Akademi. Hon har fördjupat sig i tanken om att kallelse är någonting som kommer utifrån, mer än inifrån. Och hon ser att det finns en förväntan på kyrkan, 12.7.2024 kl. 10:00

tro. Jag känner djup trygghet i tanken att längta efter Gud och hans rike. Kanske är det också att tro? 11.7.2024 kl. 16:24