Inom kyrkans familjerådgivning är efterfrågan större än utbudet.
Inom kyrkans familjerådgivning är efterfrågan större än utbudet.

Familjerådgivning tappar hälften av pengarna – ”Situationen i Jakobstad skiljer ur"

KYRKANS FAMILJERÅDGIVNING.

I Finland upprätthåller kyrkan 37 familjerådgivningscentraler. En av dem finns i Jakobstad. Där minskar finansieringen med hälften samtidigt som efterfrågan på tjänsterna ökar.

10.1.2024 kl. 10:55

I 40 år har kommunerna i Jakobstadsregionen, senare social- och hälsovårdsverket, och nu Österbottens välfärdsområde, samarbetat med församlingarna i Jakobstadsregionen kring familjerådgivningen.

Familjerådgivningen lyder administrativt under Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet, men Österbottens välfärdsområde har stått för 50 procent av familjerådgivningens personalkostnader.

I början av december sade Österbottens välfärdsområde upp avtalet. I enlighet med avtalet fortsätter samarbetet dock fram till 31.12 2024 om inte Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet går med på att avsluta det tidigare.

Enligt Carola Lindén, chef för barn- och familjeservice inom Österbottens välfärdsområde, är anledningen till att avtalet sägs upp bland annat att välfärdsområdet ska erbjuda mer jämlik service över hela sitt område.

– Alla är inte heller bekväma med att gå till kyrkans familjerådgivning. Den familjerådgivning som nu byggs upp i välfärdsområdets egen regi finns i en mer neutral kontext, även om jag vet att de som jobbar i kyrkans familjerådgivning är professionella, säger hon.

I dagsläget erbjuder välfärdsområdet fostrings- och familjerådgivning i Vasaregionen. I Jakobstad och Närpes ska de starta upp fostrings- och familjerådgivning i egen regi.

– Även om vi haft ett avtal med församlingarna har samarbetet inte varit aktivt. Församlingarnas familjerådgivning har varit öppen för alla och välfärdsområdet har ingen insyn i vem som använder tjänsten, säger Lindén.

Vuxna utan barn kan hamna i kläm

Kyrkans familjerådgivning vänder sig, förutom till barnfamiljer, också till vuxna och par utan barn. Välfärdsområdets fostrings- och familjerådgivning riktar sig enbart till familjer med barn under 18 år.

Innan man får hjälp genom välfärdsområdets fostrings- och familjerådgivning görs en bedömning av servicebehovet. Klientkontakterna registreras och dokumenteras och det görs upp en klientplan.

– I kyrkans familjerådgivning kan man vara anonym och ingen klientdokumentation görs. Vi har inte fått uppgifter om vilka klientärenden de har eller ärendenas omfattning, säger Lindén.

I början av 2024 återupptas rekryteringen till den familjerådgivning som välfärdsområdet ska öppna i Jakobstad. Rekryteringen inleddes redan i höstas men stannade av på grund av samarbetsförhandlingar inom välfärdsområdet.

Det har beviljats tio nya vakanser för att starta upp verksamhet i Jakobstad och Närpes. Inledningsvis var tanken att rekrytera några av de anställda vid kyrkans familjerådgivning.

– Sen visade det sig att vi har så olika behörighetskrav att ingen som finns där är behörig att jobba i vår familjerådgivning, säger Lindén.

Till familjerådgivningarna i välfärdsområdet anställs enbart socialarbetare och politices magistrar med utvecklingspsykologi som huvudämne, men inte till exempel psykologer.

– Vi skulle gärna rekrytera psykologer, men på grund av stor brist på psykologer i välfärdsområdet rekryteras istället politices magistrar med utvecklingspsykologi som huvudämne.

Kyrkans familjerådgivning har en lämplig högre högskoleutbildning som behörighetskrav, men Kyrkostyrelsen har också ett eget, kompletterande, utbildningsprogram för sina familjerådgivare.

Lindén tror att kyrkans familjerådgivning och välfärdsområdets familjerådgivning på samma ort kommer att kunna komplettera varandra.

– Men det kan förstås hända att församlingen behöver krympa sin verksamhet när vi går ur samarbetet, säger Lindén.

Behovet minskar inte

Hur framtiden ser ut för kyrkans familjerådgivning i Jakobstadsregionen är ännu oklart enligt Diana Söderbacka, förvaltningsdirektör vid Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet.

– Vi vet inte ännu och har inte hunnit ta tag i det. Vi har många andra samarbetspartners och nu i början av året måste vi internt börja fundera på hur vi går vidare, säger hon.

Hon framhåller att det riskerar bli ett glapp i servicen vad gäller par som inte har barn eller som inte har barn under 18 år.

– I det här skedet vet jag inte vad vi gör om vi inte hittar finansiering. Det som bekymrar oss är att behovet inte minskar. Det växer.

Jakobstadsregionen sticker ut

År 2022 kartlades familjerådgivningarnas avtalssituation senast. Då fanns det totalt 37 familjerådgivningscentraler i landet underordnade Kyrkostyrelsen. Av dessa hade 15 ett aktivt avtal med en kommun, samkommun eller ett välfärdsområde.

”Överlag ser kontraktssituationen bra ut. Majoriteten av kontrakten har fortsatt oförändrat och åtminstone ett helt nytt kontrakt har undertecknats. I ljuset av det skiljer situationen i Jakobstadsregionen ur”, skriver Sari-Annika Pettinen, sakkunnig vid Kyrkostyrelsen, per mejl.

Hon framhåller att kyrkans familjerådgivning har samarbetat med kommunerna i flera årtionden och att samarbetet i de flesta fall fortsatt också efter vårdreformen och välfärdsområdenas tillkomst.

”I många områden är kyrkans familjerådgivning det enda kostnadsfria alternativet till relationsstöd för klienter. Särskilt om det inte finns minderåriga barn i familjen. Kyrkans familjerådgivning efterfrågas i större utsträckning än vad som kan tillgodoses.”

Pettinen framhåller också att kyrkans familjerådgivning har möjlighet att arbeta förebyggande och ta emot klienter som inte lever i en akut kris, något som den offentliga sektorn inte har i samma utsträckning.


Kyrkans familjerådgivning

– Erbjuder kostnadsfri professionell samtalshjälp i par- och familjerelationer samt i krissituationer.

– Finns på 37 orter runt om i Finland.

– I Jakobstadsregionen samarbetar Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet och församlingarna i Larsmo, Kronoby, Nykarleby och Vörå kring familjerådgivningen.

– Österbottens välfärdsområde är också en samarbetspartner, men har nu sagt upp avtalet.

– Även i Vasa har kyrkan en familjerådgivningscentral som tar emot klienter från Vasa, Vasa-
regionen och Sydösterbotten och som administreras av Vasanejdens kyrkliga samfällighet.

– De har inte samarbetat med Österbottens välfärdsområde.

– Man behöver inte vara medlem i den evangelisk-lutherska kyrkan för att få hjälp från kyrkans familjerådgivning.

Text: Rebecca Pettersson


Dopet kan se ut hur som helst och kräver inga storsatsningar.

Helsingfors. Nu döps fler barn i Helsingfors, liksom tonåringar som döps i samband med skriftskolan. 24.4.2024 kl. 17:16
Med hjälp av den inhyrda värmeblåsaren håller Sixten Ahlsved kyrkan i Terjärv varm.

FÖRSÄKRINGAR. I januari, när det var som kallast, gick en ventil i fjärrvärmesystemet i Terjärv kyrka sönder och temperaturen inne i kyrkan sjönk snabbt till -10 grader. Värmesystemet frös och måste nu förnyas. Men försäkringsbolaget har avslagit församlingens ersättningsansökan. 26.4.2024 kl. 11:14
Patrica Strömbäck är kaplan i Närpes församling.

Kolumn. Hur personlig är du, Gud? Hur mycket griper du in i världen, i människors liv och mitt liv? Gud, gör du upp planer, ordnar, styr och ställer, och beskyddar? 24.4.2024 kl. 17:41

TIDSKRIFTER. Förbundsarenan i samarbete med Åbo Akademi gjorde i början av året en undersökning där man kartlade finlandssvenskarnas läsvanor av tidskrifter. I rapporten som presenterades i mitten av april framgick att Kyrkpressen är den i särklass mest lästa tidskriften i Svenskfinland. 23.4.2024 kl. 15:15
– För kortare resor ska Svenska kyrkan vara restriktiv med flygandet, tycker biskop Fredrik Modéus. 

sverige. Efter att ha mottagit kritik har Växjö stiftsstyrelses arbetsutskott nu föreslagit att den planerade studieresan till Rom i stället ska gå till Finland. Dessutom har de beslutat att avstå från att flyga, skriver svenska Kyrkans tidning. 23.4.2024 kl. 12:46
Olja kan bli ett element vid konfirmation och vigsel i framtidens kyrkohandbok.

BISKOPSMÖTET. Bikt på webben, välsignelse med olja och tydligare förbön vid konfirmation kan det bli i kyrkohandboken. Det föreslås också bli mer formuleringar om barnfostran, livsmognad tillsammans, kropp och sexualitet när man gifter sig. Temana är många i förarbetet till en ny kyrkohandbok för kyrkan. 19.4.2024 kl. 09:34
Boken "Otillräcklig" har blivit en försäljningsframgång i Danmark. Den har utkommit på svenska och norska, och översätts nu till engelska.

KRAVKULTUREN. Den danska folkhögskolläraren och teologen Christian Hjortkjaer skrev en bok om hur det är att växa upp i ett samhälle där vi får höra: ”Just do it.” 17.4.2024 kl. 15:24
Lina Teir spelar många instrument, men närmast henne är ändå fiolen.

BERÄTTARKONST. Berättarkonstnären och musikern Lina Teirs livsåskådning hör ihop med glädje, inspiration och livsmening. 17.4.2024 kl. 15:05
Sirpa Tolppanen betonar vikten av inkludering i arbetet med att bygga gemenskap från grunden.

profilen. Prästen Sirpa Tolppanen har precis landat i Vanda där hon ska bygga upp en helt ny gemenskap – från grunden. 16.4.2024 kl. 15:34
Tidigare kände sig Beni Karjalainen ensam. Idag har han goda vänner och en sambo. FOTO: PRIVAT

Helsingfors. Beni Karjalainen vet hur det är att vara ensam, men också hur det går att komma ur ensamheten. Årets Gemensamt ansvar-kampanj samlar in pengar för att motarbeta ungas ensamhet. 12.4.2024 kl. 18:56
32 euro per dygn – det får hjälpledarna i snitt betalt enligt KP-enkät.

HJÄLPLEDARE. Sommarjobb eller frivilligkul? Kyrkpressen tittade på vad hjälpledarna får betalt på sommarens konfirmandläger, där de har en viktig roll. På Åland har församlingarna en arvodeskultur som sticker ut. 19.4.2024 kl. 15:53
Harry Holmberg finns i dag till för andra människor – i vården.

PRÄSTER. I Borgå stift är det på sina håll allvarlig brist på präster. Det som förr ofta blev ett livslångt kall är i dag ett yrke där många slutar och gör någonting annat. Forskningen antyder varför. 5.4.2024 kl. 11:23
Vid det här bordet fattar domkapitlets kollegium beslut om vem som blir herde i Petrus församling. Biskopen tycker det är trist att det gick så här.

kyrkoherdeval. Exceptionellt, jag tror inte det hänt förr i Borgå stift, säger biskop Bo-Göran Åstrand om det oavgjorda kyrkoherdevalet i Petrus församling i Helsingfors. Senast i maj blir det domkapitlet som fattar beslut om vem som blir kyrkoherde. 4.4.2024 kl. 09:56
Petruskyrkan söker ny herde – men vem det blir är fortfarande oklart.

kyrkoherdeval. Kyrkoherdevalet i Petrus församling oavgjort efter ett långt möte – församlingsrådets röster föll lika, 6/6. 3.4.2024 kl. 21:54
Rosanna Fellman vill komma vidare. ”Det Jakobstad ingen vill ha” är delvis en bearbetning, men boken är också ett sätt att ge andra som upplevt liknande utanförskap något att spegla sig i. Och som alltid då Rosanna Fellman är i farten är samhällskritiken genomgående.

litteratur. Då Rosanna Fellman var barn såg hon jämnåriga laestadianer få skit för sin tro. Samtidigt bad hon Gud om att inte längre behöva bli mobbad. I dag är hon motvilligt troende och aktuell med en ny bok. 3.4.2024 kl. 10:59

Dopet kan se ut hur som helst och kräver inga storsatsningar.

Helsingfors. Nu döps fler barn i Helsingfors, liksom tonåringar som döps i samband med skriftskolan. 24.4.2024 kl. 17:16
Med hjälp av den inhyrda värmeblåsaren håller Sixten Ahlsved kyrkan i Terjärv varm.

FÖRSÄKRINGAR. I januari, när det var som kallast, gick en ventil i fjärrvärmesystemet i Terjärv kyrka sönder och temperaturen inne i kyrkan sjönk snabbt till -10 grader. Värmesystemet frös och måste nu förnyas. Men försäkringsbolaget har avslagit församlingens ersättningsansökan. 26.4.2024 kl. 11:14
Patrica Strömbäck är kaplan i Närpes församling.

Kolumn. Hur personlig är du, Gud? Hur mycket griper du in i världen, i människors liv och mitt liv? Gud, gör du upp planer, ordnar, styr och ställer, och beskyddar? 24.4.2024 kl. 17:41

TIDSKRIFTER. Förbundsarenan i samarbete med Åbo Akademi gjorde i början av året en undersökning där man kartlade finlandssvenskarnas läsvanor av tidskrifter. I rapporten som presenterades i mitten av april framgick att Kyrkpressen är den i särklass mest lästa tidskriften i Svenskfinland. 23.4.2024 kl. 15:15
– För kortare resor ska Svenska kyrkan vara restriktiv med flygandet, tycker biskop Fredrik Modéus. 

sverige. Efter att ha mottagit kritik har Växjö stiftsstyrelses arbetsutskott nu föreslagit att den planerade studieresan till Rom i stället ska gå till Finland. Dessutom har de beslutat att avstå från att flyga, skriver svenska Kyrkans tidning. 23.4.2024 kl. 12:46