Mia Anderssén-Löf håller i arbetet  med Borgå stifts strategi.
Mia Anderssén-Löf håller i arbetet med Borgå stifts strategi.

Mia Anderssén-Löf har strategi och framtid på sitt nya skrivbord i Borgå

BORGÅ STIFT.

Stiftsdekan Mia Anderssén-Löf håller på och sniffar in sina nya arbetsuppgifter vid domkapitlet i Borgå. Dekanen kopplas ofta samman med teologisk utbildning och fortbildning. Men hon har också fått strategi och framtid på sitt bord.

16.5.2023 kl. 10:02

När Mia Anderssén-Löf kommer på jobb till domkapitlet tänder hon varje dag ett lyktljus på bokhyllan. Det vilar i ett tjockt glas och lyser så att hon alltid ska komma ihåg att hon inte är ensam här, säger hon.

Väggarna i domkapitelshuset är från 1750-talet och tjocka. Stämningen inomhus blir lätt som i en borg med sparsamt dagsljus; den lilla lågan fladdrar i sitt glas. Stiftsdekanens rum är inte stort. Här i domkapitlets trämörka valv utformas det hur Borgå stift ska ledas.

Efter att ha varit en mycket synlig och aktiv kyrkoherde i Nykarleby och i Pedersöre har det varit tyst om Mia Anderssén-Löf sedan hon började som stiftsdekan i Borgå.

– Jag har kanske lite att växa in i och lära känna mina nya kolleger och våra gränssnitt, säger hon.

En av stiftssekreterarna är också ny i domkapitelshuset och det har varit ett stort ombyte i ett litet arbetslag, säger hon.

Vill se 20 år framåt

Efter att ha börjat som stiftsdekan i augusti ifjol har Mia Anderssén-Löf tagit två större saker på sitt bord.

Att stiftsdekanen ansvarar för utbildning och fortbildning i stiftet är en evergreen som alla känner till, säger hon. Utöver det har hon tagit itu med rekryteringen inom kyrkan. Hon är också nu den som håller i arbetet med att utveckla en ny strategi för Borgå stift.

– Jag har föreslagit den arbetsprocessen. Och jag är handläggare för den och ser till att vi kommer framåt i den takt vi ska.

Att inspirera nya människor att välja att jobba i kyrkan och strategiarbete går in i varandra. Med det följer också framtidsspaning.

– Jag behöver försöka lyssna in var stiftet kommer att vara om 20 år, säger Mia Anderssén-Löf.

I arbetet med stiftsdekanen som pådrivare kommer arbetsgruppen kring strategin att intervjua mellan 35 och 70 personer och att också ta in forskning som tankesmedjor har gjort.

Söker kyrkans finlandssvenska ton

I arbetet går Svenskfinland och Borgå stift in i varandra och mycket av det man tittar på i strategin gäller kyrklig identitet på svenska. Domkapitlet har också öppnat en webbenkät som vem som helst är välkommen att svara på fram till tisdagen den 23 maj.

– Nyttan med den är att samla in så många intryck, så många tankar som möjligt så att vi får en välgrundad förståelse av stiftets situation, säger hon.

Enkäten finns på elektronisk länk och tar ungefär tio minuter att fylla i. Den tar upp hur medlemmarna i Borgå stift upplever stiftet, deras del av församlingslivet och det kyrkliga livet. Hur ser medlemmarna på sin identitet?

Arbetsgruppen vill ha reda på vad de som svarar har för tankar inför framtiden.

– Vad behöver kyrkan och församlingen utveckla? Vad oroar dem och vad ger dem hopp? En fråga som jag är särskilt nyfiken på är vilka ord människor förknippar med Borgå stift, säger Mia Anderssén-Löf.

Strategin kommer att presenteras som en delrapport vid stiftsfullmäktige i juni, för att slutligt klubbas i samma organ i februari 2024.

– Strategin kommer att föreslå ett tänkesätt, ett sätt att närma sig, lite på samma sätt som som konfirmandplanen Ett stort under.

Mia Anderssén-Löf hoppas att stiftstrategin ska kunna visa på en samsyn i stiftet och på de gemensamma utmaningarna inför framtiden.

– Det kan tillföra den här styrkan av att till vilken församlingen jag än far, var jag än rör mig, så känner jag igen något av den här tonen, ackordet.

Ett finlandssvenskt kyrkligt sound? Ja,det tycker Mia Anderssén-Löf är en fin bild.

Men samtidigt är en polarisering på gång. Vi skriver här i samma tidning om laestadianer som utreder hur de ska lämna kyrkan .

– Ja … säger Mia Anderssén-Löf och håller en lång paus ... det låter ju lite dystert och gör ont när du frågar så där. Jag hoppas att vi når varandra. Men i en hälsosam gemenskap måste det finnas frihet att gå om det inte känns bra. Oron över vad följderna kan bli får inte vara ett hinder att föra en diskussion. Varje levande kropp måste göra det, säger hon.

Kommer du själv att vara ute och inspirera för den här strategin?

– Ja. Jag vill så gärna stå i dialog. Och det betyder att jag måste vara på fältet nu. Hittills har min bästa kontaktyta varit fortbildningar för olika yrkesgrupper, men jag hoppas också kunna besöka församlingarna inom ramen för strategiarbetet.

Men den offentliga Mia Anderssén-Löf har varit lite i kulisserna ett tag.

– Det har kanske blivit lite stopp i maskin för min del sedan jag kom hit, säger hon. Att flytta och komma in i en ny vardag har tagit sin tid. Jag bloggade förr och skrev krönikor, men det har stannat av. Men jag hoppas få mer rytm i det, för att också där ha en samtalsyta.


STRATEGI FÖR BORGÅ STIFT

  • Borgå stift ska få en strategi våren 2024.
  • I arbetsgruppen sitter biskop Bo-Göran Åstrand, förvaltningsexperten Siv Sandberg, ex-riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos, kyrkoherdarna Anders Lindström och Mari Puska och Stefan Myrskog från Kyrkostyrelsen.
  • Enkäten finns på webbadress https://www.borga­stift.fi/strategi/
  • Direktlänk till enkäten HÄR.
Text: Jan-Erik Andelin, Christa Mickelsson


Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling.

Kolumn. Som barn minns jag att det var roligt när någon hade ordnat skattjakt för en. Det kunde vara i skolan, på någon födelsedagsfest eller i juniorerna. Man fick en karta i handen, några uppgifter att tänka på och sedan ut för att leta. 20.7.2024 kl. 11:55
Jona Granlund  i Grankulla jobbar med alla åldrar, också med barn och unga.

PRÄSTER. Över 400 gudstjänster, dop, vigslar och begravningar på ett år – det kan tre präster i en medelstor finlandssvensk församling få dela på. Prästernas arbetsmängd varierar stort från församling till församling, visar Kyrkpressens granskning. 15.7.2024 kl. 10:00
För 25 år sedan uppträdde Birthe Wingren, Sören Lillkung och Riko Eklundh och Henrik Wikström i Nötö kyrka. Samma kvartett är med i år.

SOMMARSÅNG. För 25 år fick skådespelaren Riko Eklundh en idé om göra en sommarkonsert i Nötö kyrka i Nagu skärgård. Idén förverkligades och konserten blev en succé. I år firar Sommarsång jubileum med två konserter. 16.7.2024 kl. 18:41
Värmländsk folkkyrklighet är ÅA-professor Cecilia Nahnfeldts avstamp i livet.

PRAKTISK TEOLOGI. Cecilia Nahnfeldt är professor i praktisk teologi vid Åbo Akademi. Hon har fördjupat sig i tanken om att kallelse är någonting som kommer utifrån, mer än inifrån. Och hon ser att det finns en förväntan på kyrkan, 12.7.2024 kl. 10:00

tro. Jag känner djup trygghet i tanken att längta efter Gud och hans rike. Kanske är det också att tro? 11.7.2024 kl. 16:24
Minna Kukkonen-
Karlander jobbar i dag i en chefsposition på CMI:s Asien-team. Tidigare i sin karriär var hon rådgivare till Martti Ahtisaari.

FREDSARBETE. Att arbeta för fred är ett komplext jobb anno 2024. Men om man dummar ner det lite kanske man kunde säga att principerna är ungefär desamma som i en parrelation – om man vill nå fred gäller det att lägga egot åt sidan, spela med öppna kort och försöka förstå den andra parten. Minna Kukkonen-Karlander, elev till Martti Ahtisaari, öppnar upp om arbetet för fred i en tid av polarisering. 11.7.2024 kl. 18:11
När Gud reste Stefan Myrskog ur mörkret fick han en levande tro.

Personligt. Då mörka moln samlat sig över Stefan Myrskog och han funderade om livet var värt att leva utmanade han Gud: Jag ger dig en termin. 8.7.2024 kl. 17:44
Mycket sägs om Israel med gamla judeklichéer, anser André Swanström.

antisemitism. Kritisera Israel är okej. Men nidbilder och grumliga anspelningar om judar av bara farten är inte det, anser ÅA-docenten André Swanström. 8.7.2024 kl. 10:00
Kjerstin Sikström vill vara aktiv – därför har hon fortfarande sångelever och dirigerar en kör.

sorg. Med sin sista, stora kärlek Jocke Hansson fick hon bara fem gemensamma år. – Jag har varit arg på Gud och frågat mig varför det här skulle hända mig. Men idag är jag tacksam – hellre fem år än inget alls, säger Kjerstin Sikström. 5.7.2024 kl. 11:32

KYRKANS SAMTALSTJÄNST. Det hjälper att prata. De som svarar har tystnadsplikt och du får vara anonym. Tjänsten erbjuder stöd och någon som lyssnar också under sommaren. 5.7.2024 kl. 16:55
Bibelstudium och existentiellt samtal i gröngräset i Taizé.

ÅLANDS UNGA KYRKA. Trots de spartanska omständigheterna blev ungdomarnas resa till Taizé i Frankrike en upplevelse de aldrig kommer att glömma. Det var gemenskap, tusenskönor och fåglars glädjesång dygnet runt. 1.7.2024 kl. 16:32
Laura Kota-aho och Mia Bäck har en del läger i bagaget, men än har ingen av dem tröttnat.

konfirmandarbete. Åbo svenska församling svängde på hela skriba-konceptet. Under en solig eftermiddag på ön Kakskerta berättar kyrkoherde Mia Bäck varför. 28.6.2024 kl. 15:17
Anita Höglund bodde länge på Bertahemmet i Helsingfors.

Nekrolog. Anita Höglund, omtyckt krönikör och tidigare redaktör vid Kyrkpressens föregångare Församlingbladet, har dött. 25.6.2024 kl. 10:44
Sley och Kansanlähetys lovar att "inte befrämja" ryska prästvigningar

INGERMANLANDS KYRKA. Missionsorganisationerna har svarat på biskopsmötets frågor om prästvigningarna i Sankt Petersburg. Den ena av dem utmanar biskoparna om hur man tillämpar och tolkar ett missionsavtal. 10.6.2024 kl. 15:50

lekholmen. Nora Sønnerstad är hjälpledare vid Johannes församlings skriftskolläger för tredje sommaren. Hon kommer också att jobba som holmungdomsledare med den öppna verksamheten. Bara tanken att vara på Lekis halva sommaren och kalla det för mitt sommarjobb är ganska ”win-win". 29.5.2024 kl. 20:32

Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling.

Kolumn. Som barn minns jag att det var roligt när någon hade ordnat skattjakt för en. Det kunde vara i skolan, på någon födelsedagsfest eller i juniorerna. Man fick en karta i handen, några uppgifter att tänka på och sedan ut för att leta. 20.7.2024 kl. 11:55
Jona Granlund  i Grankulla jobbar med alla åldrar, också med barn och unga.

PRÄSTER. Över 400 gudstjänster, dop, vigslar och begravningar på ett år – det kan tre präster i en medelstor finlandssvensk församling få dela på. Prästernas arbetsmängd varierar stort från församling till församling, visar Kyrkpressens granskning. 15.7.2024 kl. 10:00
För 25 år sedan uppträdde Birthe Wingren, Sören Lillkung och Riko Eklundh och Henrik Wikström i Nötö kyrka. Samma kvartett är med i år.

SOMMARSÅNG. För 25 år fick skådespelaren Riko Eklundh en idé om göra en sommarkonsert i Nötö kyrka i Nagu skärgård. Idén förverkligades och konserten blev en succé. I år firar Sommarsång jubileum med två konserter. 16.7.2024 kl. 18:41
Värmländsk folkkyrklighet är ÅA-professor Cecilia Nahnfeldts avstamp i livet.

PRAKTISK TEOLOGI. Cecilia Nahnfeldt är professor i praktisk teologi vid Åbo Akademi. Hon har fördjupat sig i tanken om att kallelse är någonting som kommer utifrån, mer än inifrån. Och hon ser att det finns en förväntan på kyrkan, 12.7.2024 kl. 10:00

tro. Jag känner djup trygghet i tanken att längta efter Gud och hans rike. Kanske är det också att tro? 11.7.2024 kl. 16:24