"Otroliga saker händer omkring oss varje dag – det behöver inte alltid vara en björn eller en saimenvikare"

naturen.

Visst finns naturen i stan! Se dig omkring, förundras och hitta lugnet i naturen. Det är vi många som gör.
Det finns också mycket du kan göra för att ta hand om naturen i närområdet.

26.5.2021 kl. 08:00

– Växter, fåglar och djur syns oftast bättre i närskogen än i vildmarken, säger Jenni Kallio,
naturintresserad församlingspastor i Hertonäs finska församling.
Till och med i kärncentrum hittar man natur att titta närmare på – till exempel Sandudds begravningsplats och Brunnsparken.

Kallio tycker om att titta nära när hon rör sig i naturen, till exempel undersöker hon gärna mossa eller insekter.
– Man måste inte alltid gå långt. Håll ögon och öron öppna, lyssna på fåglarna och undersök insekterna.

Barnen har lärt henne att förundras över det som tidigare kändes vardagligt i naturen.
– Man kan öva sig i att se på naturen som ett under, till exempel en myra eller en tussilago. Otroliga saker händer omkring oss varje dag – det behöver inte alltid vara en björn eller en saimenvikare.

Det finns många vetenskapliga studier som visar att vi mår bra av att vistas i naturen.
– Skogen gör gott för både kropp och själ. Vi kommer i kontakt med nyttiga mikrober och kommer ner i varv. Vi lägger kanske undan telefonen och rör ofta på oss.

I Finland finns en gammal tradition av att se skogen som en kyrka.
– Många upplever att när naturen är så förunderlig måste det finnas en skapare. Till exempel invid havet eller uppe på en hög klippa kan man uppleva sin litenhet i förhållande till Gud. Där ser man lätt det heliga.

Naturupplevelserna kan också väcka en sorg över klimatförändringarna.
– Ibland tänker jag själv att jag borde njuta så mycket som möjligt så länge det går. Att ha lite klimatångest gör det lättare att agera, men om ångesten blir för stark kan den lamslå en.

Färre myggor betyder också att fåglarna försvinner.

Det är lätt att tänka att man inte kan göra mycket för närmiljön när man bor i stan, men alla kan till exempel plocka skräp. Kallio tipsar också om att olika föreningar ordnar talko där man till exempel kan vara med och bekämpa främmande arter.

Själv har hon satt upp ett insekthotell på balkongen på sjätte våningen.
– Det är roligt att följa med solitärbina som flyttat in i vårt hotell.
– Insekterna blir färre. Många tänker att det är skönt med färre myggor, men färre myggor betyder också att fåglarna försvinner.

Linda Jordas, Juho Kankare och Maria Sten tycker alla om att röra sig i naturen i närområdet.

Linda Jordas
Bor i Rödbergen

– Jag älskar havet i alla väder, men mest då det stormar. Vågorna slår ilsket gång på gång mot stenarna vid stranden, vinden river i mina kläder, i mitt hår. Min själ finner ro då jag ser ut över det stormande havet. Oro, stress och ilska rinner ur mig och jag återvänder avslappnad och glad hem.

Juho Kankare
Bor i Tölö

– Jag får aldrig tillräckligt av våren. Den tar alltid för fort slut. Naturen känns viktigare på våren än under andra årstider.
– Jag bor mitt i Tölö. Här finns inga vida naturområden, skulle man kanske kunna tro. Men vägen är ändå inte alls lång till de riktigt vackra och natursköna ställena här i staden. För mig infinner sig andakten också annanstans än i urskogen.

– Jag besöker ganska ofta ett uteträningsställe utanför Sandudds kyrkogård. Det är på något sätt andaktsfullt och fint att göra ett litet träningspass för sig själv utanför muren till kyrkogården. Jag jobbar ju nästan varje vecka i kapellen innanför muren. Men jag är långt ifrån trött på området, kanske blir jag aldrig trött på det, utan finner just en viss andakt och rofylldhet där.
– Jag tycker att jag verkligen mår bra av att besöka stället fast det bara är en enkel plätt med några konditionsställningar. Som präst får jag tillräckligt av de mer ceremoniella andakterna och därför är det väldigt viktigt att låta själen få ro och må bra genom lite träning ute vid sandstranden på Sandudd.

– Ett tips på en annan andaktsstund i naturen är Motion&mission-promenaderna i Matteus församling. I juni ordnar jag två promenader 6.6 i Nordsjö och 13.6 på Degerö, kl. 15. Kom gärna med på promenad och bekanta dig med nya promenadvägar tillsammans med oss. Jag håller en kort andakt och vi berättar också om hur vi stöder missionen i Matteus församling.

Maria Sten
Bor i Munkshöjden

– Jag skulle aldrig ge mig ut på långvandring med ryggsäck och sova i tält, men jag behöver komma ut, få frisk luft och röra på mig. För mig ger det samma naturupplevlse att promenera i en park eller att gå längs stranden. Det viktiga är att komma ut och inte behöva gå längs en motorväg.
– När jag inte kommer på något bättre går jag i närskogen, men den har jag blivit hjärtligt trött på nu efter att jag gått där nästan varje dag det senaste året. Jag går mycket i Taliparken, men kan också gå längs stranden, runt Lillhoplaxviken eller Fölisön.
– Nu på våren när allt slår ut kommer stadens träd till sin rätt igen.

Erika Rönngård


Göran Hellberg gjorde en banbrytande insats som Finlands första idrottspräst.

Nekrolog. Medan de olympiska spelen pågick i Tokyo sänktes idrottsprästen Göran Hellbergs urna i graven på Elisabeths kyrkogård i Karleby måndagen den 2 augusti. Han systerson Björn Vikström har skrivit en nekrolog. 6.8.2021 kl. 14:24
Sixten Ekstrand och Mia Anderssén-Löf debatterar för- och nackdelarna med direkt val av kyrkoherde.

debatt. Onödig polarisering eller sund debatt? Sixten Ekstrand och Mia Anderssén-Löf debatterar kyrkoherdevalet i Pedersöre i Österbottens tidning och på Facebook. 6.8.2021 kl. 12:40
Frågan om vigsel av samkönade väckte livlig debatt också under detta kyrkomöte.

KYRKOMÖTET. Ett mycket litet steg framåt, säger några av kyrkomötesombuden från Borgå stift om initiativet om vigsel av samkönade par. 6.8.2021 kl. 10:32

FOLKHÖGSKOLA. Kristliga folkhögskolans nya rektor tillträder sin tjänst den 1 september. 4.8.2021 kl. 14:10
– Jag är själv nykter alkoholist sedan två år tillbaka. Jag fattade aldrig varför jag skulle dricka så himla mycket som jag gjorde. Min bakgrund förklarar ju allting, för jag har säkert fått ”beroendegenen” som går i släkten.

profilen. Det var en vän till Tika Sevón Liljegrens familj som förde henne till barnhemmet. Hon blev adopterad och är tacksam för det. Hon har sett hur svårt hennes bror haft det efter sin uppväxt i den nepalesiska by där hon är född. 4.8.2021 kl. 08:00
I november 2020 samlades kyrkomötesombuden med munskydd – vårens session ordnas i augusti på grund av coronaepidemin.

KYRKOMÖTET. Kyrkomötet samlas den här veckan till session i Åbo. Frågor på agendan är bland annat bönens plats i kyrkan, en jämställdhetsplan för kyrkan – och frågan om samkönade äktenskap. 3.8.2021 kl. 15:43
Katri Kanninen är psykologie doktor, terapeut och författare. Hon vårdar sin Gudsrelation till exempel genom att bikta sig.

BÖN. Den anknytning vi har till våra föräldrar blir en upplevelse som vi upprepar i alla våra relationer – också i relationen till Gud. – Att be för sig själv är svårt men fascinerande, säger psykologen och terapeuten Katri Kanninen. 2.8.2021 kl. 17:42
Leif Kronqvists intresse för att bygga fioler väcktes under en arbiskurs.

SKOTTSKADA. När Leif Kronqvist var åtta år sköt hans vän honom i halsen med ett litet gevär. – Jag är inte bitter på honom – han var ju bara ett barn och han kunde ju inte ha vetat att geväret var laddat. 3.8.2021 kl. 08:00
Johanna Evenson stortrivs hemma i hängmattan i Bovik. Ibland får hon besök av grannens kor.

Kulturer. Johanna Evenson växte upp på olika håll i Svenskfinland, bodde i USA i trettio år – och har nu återvänt till Åland. Varje gång hon stiger in i sitt arbetsrum – en 1400-talskyrka – tänker hon: Wow, tänk att jag får bo här! 22.7.2021 kl. 08:00
Att blir pappa var en större omställning än jag någonsin hade tänkt mig, säger Erik Abbor.

Papparoll. För Erik Abbor tog det flera år att landa i rollen som pappa. 21.7.2021 kl. 08:00
– Jag vill gärna fortsätta skriva musik och ge ut den, att folk lyssnar och blir berörda och får ut någonting av den.

musik. Musiken har funnits med Susanna Sandell hela livet. Hon har studerat musikpedagogik och har skrivit egen musik sedan tonåren. I maj släppte hon sin första egna singel och mer är på gång. 8.7.2021 kl. 08:00
Pamela Granskog bor i Haga där parkerna finns nära.

STADSBO. Pamela Granskog känner sig som helsingforsare i Österbotten och som österbottning i Helsingfors. Om hon skulle få bestämma skulle alla åka på utbyte till andra regioner. 22.7.2021 kl. 06:00
Mi Lassila önskar att alla vuxna som inte är på läger ber för lägren och konfirmanderna. –Det betyder otroligt mycket.

KONFIRMANDLÄGER. Mi Lassila har 80–90 konfirmandläger bakom sig. För henne är konfirmandlägret en plats där man kan inse att man är älskad. 7.7.2021 kl. 08:00
Johan Candelin och den andra styrelsemedlemmen från Martyrkyrkans vänner som stått åtalade för penninginsamlingsbrott frias också av Vasa hovrätt.

RÄTTEGÅNG. Vasa hovrätt gör samma bedömning som Mellersta Österbottens tingsrätt och friar Martyrkyrkans vänners ordförande Johan Candelin samt den styrelsemedlem som stått åtalade för penninginsamlingsbrott. Den springande punkten i åtalet har handlat om huruvida Martyrkyrkans vänner i sin insamling riktat sig till en på förhand bestämd och avgränsad grupp för vilket det inte krävs insamlingstillstånd eller om man riktat sig till en bredare allmänhet, vilket hade krävt ett insamlingstillstånd. 2.7.2021 kl. 15:21
Henrik Lindberg har inget eget arbetsrum, utan sitter där det finns en ledig stol.

ledarskap. Vad är en ledares viktigaste egenskap? Gott självförtroende, säger Henrik ”Henka” Lindberg, som leder produktionsbolaget Parad. Han vill skapa en arbetskultur där det är tryggt att misslyckas. 
– Först då kan kreativiteten flöda. 27.6.2021 kl. 13:42

När Sofia Torvalds inte klarade av att be började hon formulera böner på ett nytt sätt.

BÖN. När man inte klarar av att be kan man testa att be på ett nytt sätt. 3.9.2021 kl. 15:18
Johan Candelin är lättad över att nu kunna lämna rättegången bakom sig.

RÄTTEGÅNG. Besvärstiden gick ut och hovrättens dom överklagades inte – den frikännande domen i målet mot Martyrkyrkans vänner står alltså fast. 2.9.2021 kl. 16:56
Sonja Jakobsson är studentpräst i Helsingfors, tisdagar på Hanken och torsdagar på Arcada. Från årsskiftet även på Soc&kom och Helsingfors universitet.

studieliv. Sonja Jakobsson rör sig i högskolornas korridorer och får ägna sig åt något av det hon gillar mest – att höra människors berättelser. 2.9.2021 kl. 16:52
Moa Widjeskog uppskattar den amerikanska vänligheten.
– Det är roligare att få ett leende än att någon tittar ner i marken.

studier. Moa Widjeskog studerar på ett kristet college i Kentucky. Hon har mött värme och vänlighet, men också attityder som är helt främmande för henne. 2.9.2021 kl. 09:19
Mårten Wallendahl fick anledning att tänka igenom livet när han drabbades av blodförgiftning och hjärtoperation.

LIVSBANA. Vanligtvis säger man att man snubblat in i en karriär. Det gjorde inte Mårten Wallendahl. En kompis som snubblade över honom ledde in honom på den livsbana han nu är i. 1.9.2021 kl. 16:37