Närhet är ett grundläggande behov, där spelar babymassage en viktig roll, betonar Sussi Hindsberg, här tillsammans med sitt barnbarn.
Närhet är ett grundläggande behov, där spelar babymassage en viktig roll, betonar Sussi Hindsberg, här tillsammans med sitt barnbarn.

Rusta ditt barn med kärlek!

Babymassage.

Via dina händer visar du hur mycket du älskar ditt barn, säger Sussi Hindsberg. Hon håller kurser i babymassage och vet hur viktigt det är med beröring.

7.8.2020 kl. 10:47

Ingen är mamma eller pappa från början, man växer in i rollen. Det är en resa man gör tillsammans, säger barnledare Sussi Hindsberg.

På den resan kan babymassage vara ett stort stöd. Beröring har alltid varit en hjärtesak för Sussi Hindsberg, och hon har hållit kurser i babymassage sedan 2004. Hon är beröringspedagog och utbildad inom babymassage. Hon håller vanligtvis en kurs per termin i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

– Vi träffas fem gånger och varje pass är en och en halv timme långt. Det är viktigt att skapa lugn och ro och inga krav. Allt går på barnets villkor.

Många bebisar i ett och samma rum kan ibland skapa sympatigråt och oreda, men ibland det helt motsatta tack vare massagen och närheten.

– Det kan bli helt tyst, magiskt på något sätt. Det känns som att nu stannar världen. Jag är så lättrörd så tårarna börjar rinna för mig, säger hon roat.

Det viktigaste i babymassagen är närheten och tryggheten.

– Och de kärleksfulla händerna, att visa hur mycket du älskar ditt barn. Det skapar en bubbla som barnet kan förstå. Oxytocin stimuleras när vi rör vid varandra, vilket hjälper oss att känna glädje, lycka och anknytning.

En förlorad anknytning går att reparera, tror hon.

– Det finns förstås ingen hundraprocentig garanti, men massage kan vara ett jättebra sätt att komma igång om man inte kunnat knyta an direkt.

För det kan vara allt annat än lätt att ha ett spädbarn.

Många kan ha det jättesvårt efter förlossningen.

– Många kan ha det jättesvårt efter förlossningen. Det är inte alltid någon rosendröm, speciellt inte om man själv inte mår bra och bebisen kanske har syskon som tar all ens tid. Men då kan massagen kännas som att du får tillstånd att stanna upp och leva i nuet en liten stund, om det så bara är fem minuter om dagen. Den stunden är ni riktigt nära varandra, bara ni två.


Ett grundläggande behov

Det är speciellt viktigt att tanka kärlek när vi är små, och närhet är ett grundläggande behov.

– Om barnet får närhet, trygghet och beröring får det förutsättningar för att utvecklas och för att i framtiden kunna ge och ta emot kärlek.

Sussi Hindsberg vill också betona pappornas roll.

– Under graviditet och amning kanske de funderar över vad deras uppgift är. Då är det jättefint att delta i en babymassagekurs. Jag har haft flera pappor på mina kurser.

Hälsofrämjande effekter kan också uppnås.

– Vid kolik är magstrykningar jättebra. Och vid förkylning kan man hjälpa andningen och få upp slem genom beröring.

Man masserar hela kroppen, men etappvis.

– Man kan överstimulera om man går för snabbt fram. Barnet måste få vänja sig vid beröring tills man stegvis gått igenom hela kroppen. Det är inte fråga om att prestera utan om en lugn stund.

En kurs i babymassage startar 14.9 kl. 14 i Borgå svenska domkyrkoförsamling, domprostgården. För mer info och anmälningar mejla till susanne.hindsberg@evl.fi.

Ulrika Hansson

FDUV. Nalle Öhman tilldelas Sigfrid Törnqvist-priset för att han på ett banbrytande sätt utvecklat samspelet med personer med intellektuell funktionsnedsättning. Sigfrid Törnqvist-priset är instiftat av FDUV:s styrelse. 24.10.2020 kl. 11:00
Biskoparna är eniga om att varningar inte löser en fråga där det råder djup oenighet.

vigsel. Biskoparna är eniga om det att man utdelar varningar till präster som viger par av samma kön inte är rätt väg att gå. 22.10.2020 kl. 13:48
Linus Stråhlman, Harry S. Backström och Rune Johansson ser kaplansvalet från olika håll.

Kaplansval. Det uppskjutna kaplansvalet i Houtskär fortsätter att dela åsikterna. Ordföranden i kapellrådet betecknar det som en delseger. Kyrkoherden frågar sig om det är juridiskt hållbart. Och domkapitlet hänvisar till kyrkoordningen. 22.10.2020 kl. 12:21
Houtskär får igen en tf kaplan, bestämde domkapitlet idag.

domkapitlet. Kaplanstjänsten i Houtskärs kapellförsamling tillsätts inte utan ledigförklaras på nytt nästa år. Pastor Peter Blumenthal förordnas till tf. kaplan och sköter tjänsten fram till slutet av juni, meddelar domkapitlet idag. 20.10.2020 kl. 17:20
Rex Hartman och Jonas Nygård tycker om att röra på sig tillsammans.

vänskap. Alla förtjänar en kompis som ringer och frågar: Ska vi gå på kaffe? eller Kommer du med till gymmet? Vänverksamhet hjälper personer med funktionsnedsättning att hitta den kompisen. 16.10.2020 kl. 13:06
Emil Anton har skrivit en bok om sin fars familjs troshistoria.

historia. När Emil Anton började skriva om den kristna trons historia i Irak upptäckte han sina egna rötter. Men boken resulterade också i en kamp med Gud som nästan kostade honom hans tro. 15.10.2020 kl. 16:01

Nekrolog. Det sociala engagemanget för de svagaste i världen utgjorde den bärande linjen för Ulf Särs under flera årtionden. Hans frånfälle var helt oväntat. 15.10.2020 kl. 17:14
Mikaela Björk är prästfru, trebarnsmamma, teolog och kock.

Kolumn. Förr eller senare kommer vi alla att avlövas, skriver Mikaela Björk. 15.10.2020 kl. 16:20
Brenda Serralde Luna är född i Xochimilco som är en del av Mexico City. Namnet betyder platsen där det blommar.

Förändring. Brenda Serralde Luna föddes i Mexico City men bor i Borgå. Hon har upplevt en jordbävning, plötslig fattigdom och stor kärlek. Det svåraste var när hon förlorade sin mamma. 15.10.2020 kl. 15:33
Bakom försäljningen döljer sig många år av kämpande för att bevara det svenska församlingshemmet.

Försäljning. Efter många års kämpande för att bevara församlingshemmet, men utan gehör, ger man nu upp den tanken. – Vi måste kunna gå vidare och utreda andra alternativ, säger Mats Lindgård. 15.10.2020 kl. 15:04
Slutet nått