Lilian Westerlund har stått bakom kameran vid andakter och barnprogram.
Lilian Westerlund har stått bakom kameran vid andakter och barnprogram.

Saknar kören, kramar och kyrkans atmosfär

Replot.

Hon vill behålla kreativiteten och fantasin men lämnar gärna det hektiska vardagstempot i det förflutna. Lilian Westerlund hoppas på att fler känt av tomrummet och hittar till kyrkan när dörrarna öppnar igen.

4.6.2020 kl. 08:30

– Replots församling är och förblir min hemförsamling, säger Lilian Westerlund.

Under flera år var församlingen för henne mest julbön och bröllop, konfirmation och begravning – nu sitter hon i församlingsrådet och sjunger i kören. Att hennes man jobbar som diakoniarbetare har också gett nytt perspektiv på församlingsverksamhet.

Själv är Lilian Westerlund intresserad av sociala medier, ett intresse hon delar med församlingens kyrkoherde och kantor.

– Vi började smida planer för att på olika sätt öka församlingens synlighet i samhället och komma närmare människorna. Redan i januari satte vi igång och intresset för våra inlägg har ökat (vågar jag säga) lavinartat med följare både nära och i fjärran.

Hon har gjort Facebookinlägg och varit med och bandat andakter och barnprogrammet ”Mopparna”.

– Det har varit roligt på alla sätt, vi är ett jättebra team som jobbar bra tillsammans. Jag hoppas att församlingens lite annorlunda sätt att jobba under den här tiden har kunnat inspirera andra församlingar.

Under undantagstiden har hennes frivilligengagemang breddats från bekanta områden som bild och film, till att medverka i psalmsång vid gudstjänster och andakter och koka soppor och makaronilåda till matutdelningen.

– Enligt min familj kanske det är det mest ovanliga jag har ställt upp på, med tanke på att matlagning annars är något jag gör något motvilligt och med mera måttliga framgångar, säger hon med glimten i ögat.


Lilian Westerlund

  • Bor i Södra Vallgrund med man och son. Till familjen hör också en utflyttad dotter, tre hundar och två katter.
  • Har senaste tiden jobbat med olika saker, från tidning till forskning, och som gymnasielärare i hälsokunskap.
  • Aktiv frivillig ”bakom kulisserna” i Replots församling.


Jobbat i Pippi Långstrump-anda

Lilian Westerlund har uppskattat det lugnare tempot den här våren.

– Vi har haft mera familjetid då vi alla studerat och jobbat hemifrån och gjort många saker tillsammans som ofta annars blir bortprioriterade.

Hon har hittat en ny tacksamhet för sitt hem och människorna hon har runt omkring sig. Det svåraste har varit att vara tvungen att begränsa sitt umgänge med föräldrar och vänner.

"På samma gång är det just det här med det höga tempot jag inte saknar. Kanske är det något av det här som jag hoppas skiljer ”före” från ”efter”. Att vi på något sätt har blivit påminda om det som betyder mest i livet."


Vad hoppas du att församlingen lärt sig av den här tiden?

– Bland annat hoppas jag att vi kan behålla kreativiteten och fantasin också framöver. Vi har haft lite Pippi Långstrump-anda, ”Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert!”.

Att fortsätta ha möten och sammanträden på distans kan spara tid och pengar.

– Jag tror också vi kommer att fortsätta att banda gudstjänster och kanske andakter, ja, vem vet vad vi kommer på! skrattar hon.

Församlingen har sett att många deltar också digitalt, gillar, följer och kommenterar. Lilian Westerlund hoppas församlingsborna även i fortsättning ska kunna tycka till, påverka och förändra.

– På så sätt kan alla få känna att församlingen är något som ”vi” gör tillsammans och att var och en kan bidra på sitt eget sätt.

Hon tycker det ska bli roligt att få mötas ansikte mot ansikte i kyrkan igen nu när restriktionerna lättar. Kanske har människor märkt av ett tomrum när man inte fått samlas som vanligt. Hon hoppas att fler nu kommer till kyrkan och deltar i annan verksamhet.

– Församlingen har en viktig betydelse i vår bygd, och man kanske märker det och tänker på det mera nu när dörrarna har varit stängda.


Vad har du saknat mest?

– Körsången! Vi har så roligt tillsammans också mellan sångerna!

Själv har hon haft förmånen att vara aktiv i församlingen på olika sätt även under den här tiden. Men hon saknar att vistas i kyrkorummets särskilda atmosfär, saknar musiken och predikan i de vanliga gudstjänsterna – även om videoandakterna bjudit på fräsch omväxling.

– Som person är jag social, och det som jag saknar mest är att få träffas i verkligheten och kanske ge och få någon kram, ler hon.

Avsaknaden av de verkliga mötena i klassrum och lärarrum, de studerandes stim i korridoren på rasterna och kollegornas diskussioner, har gjort hennes vardag väldigt tyst.


Är det något du märkt att du inte saknar?

– På samma gång är det just det här med det höga tempot jag inte saknar. Kanske är det något av det här som jag hoppas skiljer ”före” från ”efter”. Att vi på något sätt har blivit påminda om det som betyder mest i livet.

Att medverka vid inspelningen av en tv-gudstjänst i Brändö kyrka var kanske det mest intressanta Lilian Westerlund fått göra under undantagstillståndet. På bilden syns även hennes man Leif Galls och dottern Frida Perätalo. Foto: Camilla Svevar

Emelie Wikblad

– Höstdagarna tappar inte hoppet, fast det känns lite hopplöst, säger Patricia Högnabba.

Höstdagarna. I år ordnas Höstdagarna virtuellt. Dagarna brukar samla hundratals ungdomar varje höst. – Det var både ett svårt och lätt beslut, säger Patricia Högnabba. 26.10.2020 kl. 16:01
Virva Nyback, Bo-Göran Åstrand och Ann-Christine Wiik bekräftar att digitala anteckningar inte förs inom kyrkans själavård och arbetshandledning.

dataintrång. Vi för inga anteckningar om själavårdssamtal, säger diakoniarbetare Ann-Christine Wiik på tal om dataläckan vid vårdbolaget Vastaamo. 26.10.2020 kl. 12:40

FDUV. Nalle Öhman tilldelas Sigfrid Törnqvist-priset för att han på ett banbrytande sätt utvecklat samspelet med personer med intellektuell funktionsnedsättning. Sigfrid Törnqvist-priset är instiftat av FDUV:s styrelse. 24.10.2020 kl. 11:00
Biskoparna är eniga om att varningar inte löser en fråga där det råder djup oenighet.

vigsel. Biskoparna är eniga om det att man utdelar varningar till präster som viger par av samma kön inte är rätt väg att gå. 22.10.2020 kl. 13:48
Linus Stråhlman, Harry S. Backström och Rune Johansson ser kaplansvalet från olika håll.

Kaplansval. Det uppskjutna kaplansvalet i Houtskär fortsätter att dela åsikterna. Ordföranden i kapellrådet betecknar det som en delseger. Kyrkoherden frågar sig om det är juridiskt hållbart. Och domkapitlet hänvisar till kyrkoordningen. 22.10.2020 kl. 12:21
Houtskär får igen en tf kaplan, bestämde domkapitlet idag.

domkapitlet. Kaplanstjänsten i Houtskärs kapellförsamling tillsätts inte utan ledigförklaras på nytt nästa år. Pastor Peter Blumenthal förordnas till tf. kaplan och sköter tjänsten fram till slutet av juni, meddelar domkapitlet idag. 20.10.2020 kl. 17:20
Rex Hartman och Jonas Nygård tycker om att röra på sig tillsammans.

vänskap. Alla förtjänar en kompis som ringer och frågar: Ska vi gå på kaffe? eller Kommer du med till gymmet? Vänverksamhet hjälper personer med funktionsnedsättning att hitta den kompisen. 16.10.2020 kl. 13:06
Emil Anton har skrivit en bok om sin fars familjs troshistoria.

historia. När Emil Anton började skriva om den kristna trons historia i Irak upptäckte han sina egna rötter. Men boken resulterade också i en kamp med Gud som nästan kostade honom hans tro. 15.10.2020 kl. 16:01

Nekrolog. Det sociala engagemanget för de svagaste i världen utgjorde den bärande linjen för Ulf Särs under flera årtionden. Hans frånfälle var helt oväntat. 15.10.2020 kl. 17:14
Mikaela Björk är prästfru, trebarnsmamma, teolog och kock.

Kolumn. Förr eller senare kommer vi alla att avlövas, skriver Mikaela Björk. 15.10.2020 kl. 16:20
Slutet nått