Vårt dagliga bröd
Bloggen:
Vårt dagliga bröd
Vårt dagliga bröd är en serie recept och tips på hur man får till olika sorters matbröd. Bianca Holmberg, Chribbe Aarnio, Gunnevi Winberg och Martin Nord turas om med att bjuda KP-läsarna på sina läckraste recept och bästa tips.

Frossa i goda morotssemlor

12.08.2014 09:46

De här lättbakade morotssemlorna hör till mina favoriter när det gäller hembakade semlor. Hälsosamma solros- och linfrön gör dem vitamin- och fiberrika.

Börja med att ta fram alla ingredienser du behöver. Det här behöver du:

50 gram jäst
50 gram smör eller margarin
5 dl vatten
½ dl flytande honung
2 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön (skalade)
½ dl linfrön (krossade)
2 dl riven morot
2 dl grahamsmjöl
9-10 dl semlemjöl eller vetemjöl

Börja med att smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Häll vattnet över det smälta smöret och värm degvätskan till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.

Rör ner salt, honung, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv två normalstora morötter på rivjärn och häll de rivna morötterna i degvätskan. Rör i grahamsmjölet. Tillsätt slutligen vetemjölet lite i taget och arbeta degen för hand eller i hushållsassistent tills degen känns smidig och släpper kärlets kanter. (Cirka 5 minuter i hushållsassistent.) Verkar degen ändå för lös tillsätter du lite vetemjöl.

Strö över lite mjöl och låt degen vila dragfritt under bakduk cirka 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ännu en stund så jästbubblorna trycks ut.

Dela degen i två delar. Rulla varje del till en tjock korv och skär 12 skivor av varje korv så du totalt får 24 semlor. Rulla varje semla till en boll som du lägger på bakplåtsbeklädda plåtar för att jäsa ytterligare. Täck semlorna med en bakduk medan de jäser cirka 30–40 minuter.

När semlorna ser färdigjästa ut (runda och släta) gräddar du dem i mitten av ugnen i 220 grader varm ugn cirka 15 minuter tills de fått vacker färg.

Låt därefter semlorna svalna på galler under bakduk. Semlorna går bra att frysa.

Gunnevi Winberg

samer. Ärkebiskopen böjde sitt huvud tre gånger i den liturgiska ångergesten och bad på kyrkans vägnar det samiska folket om förlåtelse. Kyrkan har inte alltid handlat rätt i Sápmi. Med vad händer nu? 2.6.2025 kl. 10:00

SAMER I KYRKAN. Kyrkan vill ibland framstå som den största av syndare och berätta hemska historier om sig själv från förr. Men det som räknas är var kyrkan står inför samernas framtid, säger den samiska teologen Lovisa Mienna Sjöberg. 2.6.2025 kl. 10:00

den blomstertid. Har du någonsin undrat hur ”Den blomstertid nu kommer” skulle låta på Vörådialekt? Nu behöver du inte undra längre. 30.5.2025 kl. 14:52

Kolumn. Vår första bön i lidandet ska inte i första hand vara att Gud tar oss ur lidandet – utan att vi bjuder in honom att vandra med oss genom det. 30.5.2025 kl. 13:35

Replot. Hans Boije har i sommar hållit i rodret i Replot i nästan 1,5 år – nu är det dags att dra vidare och låta ny krafter ta över. 30.5.2025 kl. 13:17

SAMKÖNAD VIGSEL. Biskoparna fick tack för sin vägledning och sin "medmänsklighet och sitt bejakande av kärleken mellan människor". 10.6.2025 kl. 14:31

PINGSTKONFERENS. Stefan Sigfrids är pingstpastor i fjärde generation. Förra veckan var han programchef för Världspingstkonferensen med över 6 000 deltagare i Helsingfors. 10.6.2025 kl. 10:35

BORGÅ STIFT. I Borgå domkyrka vigdes på söndagen fyra personer till tjänst i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. 9.6.2025 kl. 19:43

SAMKÖNAD VIGSEL. Finlandssvenska laestadianer och evangeliska skrev på protestuppropet. Folkmissionen driver utvecklingen. 9.6.2025 kl. 14:00

Personligt. Då hon fick sitt drömjobb tackade hon ja – sen blev hon diagnosticerad med cancer och sa upp sig. Plötsligt kände hon sig väldigt ensam. Elin Nylund tror inte så mycket på att göra upp en tioårsplan för livet, men hon vet att det alltid blir kväll, hur tung dagen än varit. Det är en tröst. Kanske till och med nåd. 11.7.2025 kl. 12:54