Bloggarkiv
Väck familjen med färska frallor
Tänk att vakna till nybakade frallor, till doften av nybakat bröd! Den som bakar frallorna får lov att stiga upp lite tidigare.
Det här är det första receptet jag testade när jag började baka. Det som lockade mig att prova just det här brödet var nog dess enkelhet. Få ingredienser, du behöver inte ”knåda” brödet, det tar inte hela dagen att göra och dessutom visade det sig att smaken var fantastisk!
Brödet förbereder du precis innan du går och lägger dig, vilket tar ca 10 minuter. Sedan stiger du upp trekvart innan familjen vaknar, så kan du bjuda alla på nybakade frallor till frukost och dessutom doftar hela huset ljuvligt när de stiger upp!
De nattjästa frallorna
6 dl ekologiskt specialvetemjöl
3 dl vatten
1 tsk salt
”ett litet hörn av jästpaketet”
Ugnstemperatur: 250 grader
På kvällen innan du går och lägger dig löser du upp jästbiten i det kalla vattnet, blandar sedan i mjöl och salt. Arbeta därefter ihop allt med träsleven tills det blir ordentligt blandat. Detta moment tar bara någon minut så det handlar inte om något oändligt arbete. Nästan löjligt enkelt! Täck sedan bunken med lock eller plastfolie och låt stå över natten.
Morgonen därpå skrapar du ur allt innehåll ur bunken ner på ett mjölat bakbord. Medan du tar fram degen ska du komma ihåg att sätta på ugnen på 275 grader (för att sedan sänka till 250 grader när du väl lägger in frallorna i ugnen).
Dra ut degen till en fyrkant för att sedan vika ihop den till ett litet paket. Vänd degen så att du får en slät yta uppåt.
På med en handduk och jäs i 30 minuter.
Sedan är det dags att dela upp degen. Åtta delar brukar bli lagom stora frallor när de väl är färdiggräddade. Men det där är ju en smaksak förstås.
Lägg bitarna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Glöm inte att vrida ner värmen till 250 grader innan du sätter in frallorna i mitten av ugnen. För att få en hårdare skorpa på bröden kan du se till att ha en oöm plåt längst ner i ugnen som du häller lite vatten på precis när du ställer in bröden. Då blir det en härlig ånga i ugnen som gör bröden extra krispiga!
Ta ut bröden efter ca 12-15 minuter eller efter att de fått en gyllenbrun färg. Låt dem svalna lite på ett galler innan du bjuder hela familjen på varma frallor till frukost. Så snabbt och enkelt kan du göra ditt eget dagliga bröd!
Martin Nord