Cittran är ett av de instrument Jan-Erk Nyholm spelar.
Cittran är ett av de instrument Jan-Erk Nyholm spelar.

Musiken och teologin är livet för Jan-Erik Nyholm

konsert.

Musiken och teologin har varit sammanflätade under Jan-Erik Nyholms liv. Innan han gick i pension som kantor i Pedersöre församling 2013 hade han också varit pastor i Filadelfia i Korsnäs.

11.11.2019 kl. 09:15

– För mig har det alltid varit viktigt att ha en församling som är helt enligt Bibeln. Men Bibeln är inte någon enkel bok. Den säger ganska mycket och ibland tolkar man det olika.

Jan-Erik Nyholm växte upp i en pingstfamilj i Esbo och han döptes som elvaåring.

– När jag upptäckte att det inte finns någon perfekt församling så öppnades flera alternativ för mig. I dag ser jag mig närmast som ekumenisk även om jag numera ser Pedersöre kyrka som min hemkyrka.

Under uppväxten i ungdomsåren gick han in i väggen.

– Jag blev deppad och gymnasiestudierna blev haltande. Men ett gudsmöte blåste bort depressionen. En pastor med profetisk gåva bad för mig och jag upplevde att vår Herre trots allt bryr sig om mig.

Medan han gick i samskolan i Helsingfors tog han pianolektioner hos en äldre dam som tidigare var pianopedagog på Sibeliusakademin. Hon föreslog musiken som yrke för honom.

– Jag började turnera i Sverige med en sångarpastor. Han predikade, jag sjöng och höll små vittnesbörd. Så småningom började jag turnera ensam.

Anonyma ankdammen

Vid den tiden gjorde han sina första skivinspelningar i Norge. Sedan dess har det blivit ett tiotal soloskivor i olika studion. Men han har deltagit i betydligt fler inspelningar, både som arrangör och musiker.

– Många har undrat varför jag övergav turnerandet i Sverige trots att framgångarna började visa sig och återvände till anonymiteten i den finlandssvenska ankdammen. I ankdammen finns mycket duktigt folk , men även om man uppträtt i de stora konserthusen runt om i världen kan man bli sidsteppad här för att man saknar behörighet.

Under åren i Sverige blev Viktor Sunds sång Där björkarna susa, populär där.

– Jag såg notutgivningar där det stod författare okänd. Det rättades senare till. Men det är så typiskt för anonymiteten i ankdammen. Viktor Sund, den folkloristiska diktaren, blev populär i Sverige men var lite föraktad av kolleger i vår ankdamm.

Pastor, lärare och kantor

Kärleken tog Nyholmtill Närpes. Han fick tjänst i Filadelfiaförsamlingen i Korsnäs och som musiklärare i grundskolanoch och gymnasiet i Närpes.

Som pastor han ville ha en större apologetisk insikt i den kristna tron och började då studera allmän teologi.

– Jag ville kolla om kristendomen är något att lita på. Jag studerade också andra religioner, ateismen genom Camus och Nietzsche samt socialismen. Jag plöjde igenom hela Das Kapital av Karl Marx. I min jämförelse landade jag i att den kristna tron håller måttet.

Flera orsaker ledde honom till Jakobstad för kompletteringsstudier till kantor. Han var osäker på om han orkar vara lärare tills pensionen. Hans fru blev också sjuk i cancer. Studierna gav honom hans första kantorstjänst i Pörtom.

– I december 2010 reste jag och min fru till Lanzarote. Där i solnedgången fick jag en tydlig känsla av att efter det här blir allt annorlunda. Det var märkligt. Vi kommer hem och i mars 2011 går hon ur tiden. Då hade hon kämpat mot cancern i tretton år. Mitt sorgearbete började redan innan och jag visste att det var sista resan vi gjorde tillsammans. Men jag trodde ändå inte att slutet skulle komma så snabbt.

Musikvariation behövs

Nyholm talar för en variation av musik i kristna sammanhang.

– Jag har inget emot modern lovsång. Men om det bara blir lovsång anser jag det blir fel. Paulus talar om att man ska sjunga andliga sånger, psalmer, för varandra och för Herren. Där finns också lovsångerna med. Men om man bara söker känslomässiga affekter så tappar man lätt bort det apologetiska.

Den 16 november klockan 19 ger Jan-Erik Nyholm en konsert i Kyrkostrands församlingshem vid Pedersöre kyrka med anledning av sin 70-årsdag. Under konserter spelar och sjunger han i första hand sånger som han själv, hans nuvarande hustru Eva Björk eller hennes framlidne man Karl-Erik Kronqvist skrivit. Han kommer att spela nio olika instrument under konserten.

Johan Sandberg
I butiken Lundagård i Jakobstad. Aja Lunds samlande är både jobb och hobby.

samlare. Man ska inte samla skatter på jorden, men tänk om sakerna är terapi, lek, möten och känslobehållare? 7.12.2019 kl. 11:13
I somras fick Svenska församlingshemmet en vattenläcka, och sedan dess har huset inte haft varmvatten.

Borgå. Borgå kyrkliga samfällighets omstridda fastighetsstrategi har återremitterats till gemensamma kyrkorådet. – Nu får församlingsråden i lugn och ro säga vad de tycker om fastighetsläget, säger domprosten Mats Lindgård. 5.12.2019 kl. 15:42
Café Torpet har beskrivits som ett vardagsrum där människor kan komma samman.

engagemang. Det nedläggningshotade Café Torpet i Södra Haga i Helsingfors får en fortsättning tack vare en förening som grundats av lokala invånare som vill ha kvar caféet. 4.12.2019 kl. 14:27

delaktighet. – Kyrkans delegation för tillgänglighet och funktionsvariationer konstaterade för några veckor sedan att vi gör historia eftersom det inte finns något motsvarande ännu i de nordiska kyrkorna, säger Katri Suhonen och hänvisar till Aktivt delaktig – Kyrkans handlingsprogram 2019–2024. 3.12.2019 kl. 16:32

kyrkoherdeinstallation. Mycket människor, mycket värme och adventsstämning. Det var söndagen i Sibbo i ett nötskal då församlingen fick en ny kyrkoherde i Camilla Ekholm. Samtidig gjorde också nya kaplanen Helena Rönnberg också sin första arbetsdag. 1.12.2019 kl. 20:09
Kjell Westö önskar sig en jul med rimligare konsumtion.

adventstid. Författaren Kjell Westö är svag för adventstiden och julen. Han brukar besöka kyrkor för att sitta ner och fundera en stund – trots att han inte själv är medlem i kyrkan. 28.11.2019 kl. 12:00
Sofia Torvalds och Maria Sann står för text och bild i kyrkans julkalender.

julkalender. Församlingarna i huvudstadsregionen delar ut en julkalender till sina medlemmar. Glad adventstid önskar din församling! 28.11.2019 kl. 11:37

betraktat. "Det går så lätt att förvandla den här tiden till ett enda långt fredagsmys. Glögg och pepparkakor för hela slanten. Men ska vi under den här adventstiden försöka slå följe med mannen som lånar en åsna för att komma närmare oss?" frågar Juanita Fagerholm-Urch. 30.11.2019 kl. 09:00
Kyrkpressens utdelningsdag är nästa veckas tisdag – men många i Österbotten får den tidigare, med morgonposten.

utdelning. Poststrejken är slut och idag trycks Kyrkpressens adventsnummer. På många håll hinner tidningen tyvärr inte fram till första advent 27.11.2019 kl. 14:58

Migrationsverket. Efter Europeiska människorättsdomstolens avgörande meddelar nu Migrationsverket att man kommer gå igenom femhundra negativa asylbeslut. 22.11.2019 kl. 13:57
Slutet nått