Kyrkan måste våga vara den som går före i kampen mot distraktionerna

21.06.2022
Patrik Hagman är teolog och författare.

Jag fick nyligen frågan om hur kyrkan kan vara relevant idag. Det är en vanlig fråga, och jag brukar vända på den och fråga varför det är så viktigt att kyrkan är just relevant. Är det inte viktigare att den är sann och trogen sin Herre och sitt uppdrag?

"Är det inte viktigare att den är sann och trogen sin Herre och sitt uppdrag? "

Men denna gång hade jag precis avslutat ett annat långt samtal, utgående från Johann Haris viktiga bok Stolen Focus, som handlar om hur media, teknologi och sociala medier konstant stjäl vårt fokus. Det går nu att påvisa att vi är betydligt sämre på att koncentrera oss, både som individer och som kultur, än för 10 år sedan. Eller hundra år sedan.

Jag tror vi delar denna erfarenhet: det blir svårare att orka läsa långa texter, när tempot sjunker i tv-serien vi tittar på tar vi fram telefonen och scrollar lite. Och nyhetscyklerna blir bara snabbare: skandalen som alla diskuterade på morgonen börjar vara ointressant redan framåt eftermiddagen.

"Hari visar att det här gör oss objektivt dummare."

Hari visar att det här gör oss objektivt dummare. Som individer och som samhälle. Vi blir distraherade och klarar inte av att ta tankegången till den punkt där vi verkligen tänker något viktigt. Politiken klarar bara av att fokusera på akuta kriser, inte på att upprätthålla grunderna för samhället. Vi hinner aldrig fram till att verkligen ta tag i hur vi ska stoppa klimatkatastrofen, för den är, trots fåglar som faller från himlen och hotande global matkris, liksom aldrig tillräckligt här och nu.

Distraktionerna handlar inte bara om notifikationer på telefonen. Det handlar också om en grundläggande förändring av arbetslivet där allt fler – från poliser till präster – sätter allt mindre av sin arbetstid på sitt egentliga arbete och allt mer på att rapportera, boka, koordinera. Och det finns ständigt ett nytt IT-system man behöver utbildas i att använda.

"Så när jag får frågan om kyrkans relevans känns frågan för stunden absurd. Finns det något i vår värld som är mer relevant är det vi gör i kyrkan."


Så när jag
får frågan om kyrkans relevans känns frågan för stunden absurd. Finns det något i vår värld som är mer relevant är det vi gör i kyrkan? Nästan allt vi gör, från bön till långsam läsning av Bibeln och andra texter, till gemensam gudstjänst är ju aktiva övningar i att vara fokuserad. Vi beskriver ofta poängen med ett kristet liv som att lära sig rikta in hela sitt liv mot Gud. Och vad är detta riktande annat än en övning i koncentration?

Så kyrkan är kanske mer relevant än på länge. Alla dessa övningar i fokus är helt avgörande för vårt samhälle.

"Alla dessa övningar i fokus är helt avgörande för vårt samhälle."

Vi behöver inte fråga efter kyrkans relevans. Frågan vi behöver ställa oss är ifall kyrkan klarar av att leverera på människors förväntning på att kunna hitta platser och gemenskaper där distraktionerna släpper och det blir lättare att fokusera på det som är viktigt. Även vi som vill bära kyrkan lever ju distraherade liv.

Kyrkan måste våga vara den som går före i kampen mot distraktionerna. Vi har så goda förutsättningar. Därför behöver vi vara extra känsliga när distraktionskulturen, tillbedjan av det ständiga informationsflödet och den pockande längtan efter det nya tränger in i våra sammanhang.



Läs artikeln om Kyrkpressen nya kolumnist Patrik Hagman här:
”I Sverige är kyrkan lite inne”

Patrik Hagman
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46

Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00