Tron behöver få färg av dina egna ord – inte av dogmbingo och bibelströssel

08.06.2022
Jan-Erik Andelin är redaktör för opinion och samhälle vid Kyrkpressen.

EN AV VÅRA texter i den här tidningen under våren fick många tummar upp på sociala medier. Det var redaktionsansvariga Sofia Torvalds personligt hållna text om bön, i ett av våra nummer i mars.

Vårt särskilda mål med Kyrkpressen är att vara ett hej till alla dem i den evangelisk-lutherska kyrkan som får tidningen för sin kyrkoskatt, men som inte själva går i kyrkan så ofta. Eller slinker in på vår webbplats av intresse. Eller bläddrar på biblioteket.

Med texten om bön verkar det som om vi hade nått fram. Responsen var tyst (som bön) och kom från folk vi, skam att säga, kanske hade trott inte var så intresserade av frågor om tro. Eller av en tyst, from och andlig vana som att be.

”DET ÄR SOM att blunda och dyka. Jag sparkar mig neråt utan att se. Jag trevar mig fram till ord, jag trevar mig fram till bilder”, skrev Sofia Torvalds om bön.

En Jesusbild i ett rum där det börjar skymma. En värld där det inte är natt eller dag. En trappa man går ner för och hittar en hemlig trädgård. En dörr att banka på och skrika.

MERA SÅDANT. Den som tror behöver börja säga och formulera saker med egna ord. Med bilder vi själva har målat, och inte bara skärmdumpat av någon annan.

En del av kraftlösheten i modern kristendom, kanske av religiositet överlag, är att vi är inte är bra på att kommunicera den. Vi kan eller vågar inte översätta eller redo­göra för vad vi gör –när vi tror.

DEN KRISTNA traditionen har förstås sin ram för vad god bön är. Fader vår är introducerat av Jesus själv. Det är inte bara en mall utan också också ett stycke världslitteratur som sammanfattar vad vår tro handlar om.

Men vår tradition beskriver mest hur man ber, mindre vad som sker i oss då. Där är våra inren väldigt olika och det blir fel att lägga dogmatiska regler på det.

"Om vi inte kan illustrera vår tro med egna erfarenheter blir allt bara ett dogm­bingo som jagar den rätta raden. Eller ett strössel av bibelverser."

I FINLÄNDSK kristen tradi­tion (och bland dem som betraktar den från sidan) gror en rejäl ångest för renlärighet. Det är rädslan för att säga någonting personligt som inte uppfyller en luthersk, tyskt fyrkantig lärologik.

Det vi borde göra är att sopa bordet rent på religiösa fraser och beskriva själva. I stället går vi och är rädda att någon ska höja pekfingret och säga nej, det där är katolskt, new age eller gnostiskt.

Men om vi inte kan illustrera vår tro med egna erfarenheter blir allt bara ett dogm­bingo som jagar den rätta raden. Eller ett strössel av bibelverser som gör insändare och debattexter lika teologiskt perfekta som de är livlös och dålig kommunikation.

Där trär man GT- och NT-citat på strån som blåbär och smultron efter varandra som om det var den matematiska koden i bärens följd på strået som var det viktiga. Och inte den ljuvliga sommarsmaken av bär på ett strå av timotej och de minnen de gav för livet.

Berätta om bärstrået. Berätta om hur du anade Gud första gången. Berätta med egna ord.

Jan-Erik Andelin
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46

Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30