Sverige: Utanför måste lösas inifrån

22.04.2022
Jan-Erik Andelin är redaktör för opinion och samhälle vid Kyrkpressen.

UPPLOPPEN i Sverige under påsken mellan förortsgäng och polis blev de värsta hittills. Våldet var överlagt, stenarna vässta. Målet var att skada och döda poliser.

Upploppen sades handla om Koranen. Men det gjorde de nog inte. Och inte heller om religion.

Det var inte så att aktiva svenska koran­läsares religiösa känslor blev så sårade av den danska hatclownen Rasmus Paludans jippo att resa runt och bränna deras heliga bok att de tog till våld.

Våldet föddes i en kriminellt mönster, där gäng är i krig med varandra, och med myndigheter och polis, i en eskalering Sverige inte får bukt med.

I DEN så kallade Förorten, utsatthetens icke-geografiska stift i Sverige, är många säkert intuitivt arga. En villkorslös svensk yttrandefrihet ser ut att ge de etablerade i samhället grönt ljus att håna dem som i betongghettona redan är utpekade.

I Förorten som Medel-Svensson och numera även Integrerade Ali allt oftare talar om som om ett främmande land.

Merparten av dagens kriminella gäng är från miljöer med muslimsk bakgrund. Så hade 80-talets jugoslavmaffior sin kulturella bakgrund på Balkan, medan den brottslighet som kom från Finland drevs av döpta lutheraner med alkoholproblem.

»Har samhället som mål att göra sig av med religionen kastar det lätt viktiga verktyg i sjön.«

DEN SVENSKA politiska oppositionen har ingen lösning på problemet. Straffa hårdare. Porta flera, heter det.

Men undvik gärna Paludans fälla, gropen där man till sist sitter och tycker att den främmande kulturen, eller Koranens religion, är roten till det onda.

Islamforskare i Sverige har antytt att en del av lösningen snarare redan finns inom islams egen kulturgemenskap av 800 000 muslimer i Sverige.

Det finns moskéer som får bort de unga från gatorna. Det finns imamer och ledare som får de unga att sluta med våld och ja, faktiskt, komma till tro.

De blir förstås inga religiösa Stureplansliberaler direkt, utan är fortfarande i grunden konservativa till sin livssyn på ett sätt som fortsätter utmana det etablerade Sverige. Men de slutar med våldet som föröder allt. Den bästa chansen att bli vänlig och tolerant som vuxen är att inte dö när man är ung.

Också finländska medier har uppmärksammat unga kvinnor från miljöer i Mellanöstern som modigt här i Norden gör storinsatser mot hederskulturen – inifrån. Men hijaben kvar, fast vi nordbor ibland okunnigt tycker att inget befrielsearbete går att göra utan att först göra sig av med det modet och den yttre symbolen.

ALL RELIGION har fröet till en trygghet och ett lugn i det eviga, också när världen omkring är föränderlig och otrygg omkring den som ber sin bön.

Men ett nordiskt samhälle som har som sitt tysta projekt att snöra av religion som någonting föråldrat och förlegat kastar lätt de här verktygen i sjön. Och kan till slut bara straffa och porta.

Jan-Erik Andelin
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46

Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30