Om någon måste hjälpa är det vi, och Du Gud – typ nu!

16.03.2022
Maria Sundblom Lindberg är psykoterapeut, präst och publicist.

Det fanns ett diplom av Mannerheim på väggen, utmärkelsetecken i en låda, ett sorgset soldatporträtt på en skänk. Ibland cyklade vi till begravningsplatsen och tittade på ett stort monument. Det stod Pro Patria i mitten av korset och i stenfoten fanns namn på unga män och de orter där de hade stupat. Jag stavade högt till Hogland och Teikari och morfar berättade lågmält om bybor som vinkat av fruar, mammor och barn men som återvänt i kistor.


Det fanns
inte några barnböcker hos min mormor och morfar men det fanns många berättelser. Tidigt lärde jag mig ord som vinterkriget och Karelska näset men alltför sent förstod jag att kriget inte bara var morfars krig utan att det också hade varit mormors krig. Hennes krig som att bli ensam med att ta hand om gården, djuren och barnen. Hennes krig genom att leva i ständig oro men vara ensam med allt ansvar. Det finns många brev bevarade. Med vacker handstil uppmanas fyraåringar att sköta småsyskon och ta in ved. Tillbaka skrivs det om hopp om att snart få ses igen.

"Med vacker handstil uppmanas fyraåringar att sköta småsyskon och ta in ved. Tillbaka skrivs det om hopp om att snart få ses igen."

Det var krig, det blev fred och sen blev allt stilla. Det var inte bara bomberna och granaterna som slutade att smälla, även människorna hade tystnat. De döda var självklart stumma men de som överlevt hade inte heller några ord för vad de hade upplevt. De som levde med de ordlösa blev också tysta för de vågade inte fråga och de barn som hade förts till ett annat land hade dessutom tappat sitt språk. Ungarna hade förskonats frontens helvete men deras hem var nu kanske en emotionell krigszon där vuxna människor teg, söp och slog. Slog sönder skulden, skammen och sina smärtsamma minnen. Teg sönder möjligheterna till närhet och tröst.

"Vi kan bygga nya hus på ett år men att få en ny stabil generation kan ta 50 gånger längre."

Ingen vinner krig. Alla är förlorare. Inte bara de som besegras utan även deras barn och barnbarn. Inte bara de som besegrar är förlorare utan även deras barn och barnbarn. Vi kan bygga nya hus på ett år men att få en ny stabil generation kan ta 50 gånger längre. Det vet vi finländare när vi på tv ser ukrainska farsor kyssa bilrutan på överfulla Fiatar och Fordar när deras familjer försöker fly. Ryska fäder vinkar förstås också hej då till sina ungar men de ryska pappor som överlever återvänder ändå inte som vinnare för ingen som förlorat och förstört är en segrare.

"Kiev, Cherson och Mariupol är smärtsamt nära. Om någon kan förstå ukrainarna är det vi."

Man talar mycket om hur barnen upplever nyhetssändningarna, men även för dem som faktiskt tvingats lämna sina hem på natten, dem som sovit i skyddsrum, dem som köat vid gränser och vandrat i skräck, är krigsrapporteringen tortyr. Men även för oss som bara har känt någon som mist sin pappa, sin son eller sin man i kriget kommer reportagen från Kiev, Cherson och Mariupol smärtsamt nära. Om någon kan förstå ukrainarna är det vi. Om någon måste hjälpa är det vi. Och Du Gud. Typ nu!

Maria Sundblom Lindberg
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46

Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30