Vi behöver avpolariserande journalistik som lyssnar till vad som värker under människors protest

02.03.2022
Jan-Erik Andelin är redaktör för opinion och samhälle på Kyrkpressen.

DET HÄNDE en gång i Helsingfors att arga män i kyrksalen klättrade upp för en pelare till orgelläktaren och gav kantorn stryk.

Det var sommaren innan de tragiska händelserna 1917–18. En författare, svåger till Sibelius, hade efter gudstjänsterna i staden börjat hålla möten om jämlikhet och pacifism med det församlade kyrkfolket, och många ville höra honom.

Den här gången hade kyrkoherden bett kantorn spela 80 psalmer på rad för att dränka det olovliga eftermötet i orgelbrus.


DET HÄNDE
för några veckor sedan i Helsingfors att journalister som rapporterade från de så kallade Convoydemonstrationer­na fick utstå knuffar, milt våld och glåp­ord från de protesterande.

Chefredaktörer och mediechefer gick ut och sade att så gör man bara inte. Reportarna gör sitt jobb och att fysiskt ge sig på dem är att hindra det fria ordet.

Så är det. Men när mediechefer som till exempel kollegan Jonas Jungar vid Yle, chef för journalistik och etik, resonerar om det (Yle 9.2) blir det ibland lite fartblint. Det mynnar ofta ut i att vad stor­medierna med Yle i spetsen gör – det är det rätta. För att inte säga det sanna.


"Men när mediechefer som till exempel kollegan Jonas Jungar vid Yle, chef för journalistik och etik, resonerar om det blir det ibland lite fartblint."

STOPP här lite. Medierna, inklusive vårt eget, behöver nog ibland stanna upp och ställa frågor till oss själva också.

Jovisst, man kan göra sina inslag rätt. Balanserat. Faktacheckat. Etiskt korrekt. Men det behöver inte betyda att vi har valt rätt ämnen att rapportera om. Eller att vi är relevanta för hela pub­liken.

Det kan man komma att få en knuff i ryggen för, i sin gula medieväst. Av män­niskor som i mediebruset har förblivit ohörda, eller mellan raderna rentav hånade.

Tudelningen är verklig när vardera sidan kallar varandras budskap fejk.



KYRKAN
fick under ett sekel betala ett pris för att inte ha lyckats vara hela folkets kyrka den gången tudelning övergick i väpnat krig. Biskopar har efteråt stått vid gravmonument och bett om förlåtelse.

I dag har medierna och journalistiken, inte minst Yles public service, tagit sig något av den uppgift som rikets fasta klippa som kyrkan för 100 år sedan trodde sig vara. Skattefinansierat är Yle dessutom numera, liksom kyrkan.

"I dag har medierna och journalistiken, inte minst Yles public service, tagit sig något av den uppgift som rikets fasta klippa som kyrkan för 100 år sedan trodde sig vara."

Vi behöver avpolariserande journalistik nu. Som lyssnar till alla, till vad som värker under människors protest.

Jan-Erik Andelin
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46

Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30