Den här kvällen var det källorna till svårigheter som gav mig den allra största tacksamheten

09.02.2022
Amanda Audas-Kass är modersmålslärare och för tillfället finlandssvensk läsambassadör.

Det har varit en konstig dag. Så där som många av mina coronadagar är. Och märk väl – då har varken jag själv eller någon i min familj haft covid. Ännu. Men likväl har det varit en coronadag. Med distansjobb, med restriktioner, med munskydd i byabutiken och med vetskapen om att det när som helst kan vara vår tur att sitta isolerade hemma på obestämd tid. Det är tungt med coronadagar. Och de har varit många nu.

"Kanske det är därför jag börjar gråta när jag står i det vinterkalla garaget och letar efter ett par inneskor i något sånär lämplig storlek åt yngsta dottern."

Kanske det är därför jag börjar gråta när jag står i det vinterkalla garaget och letar efter ett par inneskor i något sånär lämplig storlek åt yngsta dottern. Fördelen med tredje barnet är att de där inneskorna ofta finns i någon av lådorna i garaget. Nackdelen är att det är så mycket lättare att hitta skor i butiker där de är sorterade enligt funktion och storlek. Tänker jag, när jag står där och rotar och gråter. Gråter och rotar.

Samma kväll när jag har läst kvällsbok för min nioåring frågar jag honom vad han vill tacka Gud för idag. Det frågar jag så gott som varje kväll. Tacksamheten är ett sätt att leva som jag väldigt gärna ger vidare till mina barn. Men mitt i hans tacksamhet känner jag fortfarande av den där garagegråten och kanske det är därför jag plötsligt hör mig själv ställa en helt annorlunda fråga.

– Arvid, vad är det svåraste i ditt liv just nu? Det värsta? Det som oroar dig mest?

Han får sin tänkarmin. Tar frågan på stort allvar. Samtidigt kommer svaret snabbt.

– Bildkonsten.

Han syftar alltså på bildkonsten i skolan.

– Jag blir alltid sist klar av alla i klassen och ändå blir mitt arbete fulast, förklarar han och ser nästan oförskämt glad ut när han säger det.

Jag börjar skratta. Han också. Vad annat kan man, liksom? När en av de människor man älskar allra, allra mest har ett skolämne som största svårighet i livet? Då har han det ganska bra. Och då har jag själv nog det också.

Tacksamheten bor på så otippade ställen ibland. Jag tror ju på att se tillbaka på varje dag och leta efter källorna till tacksamhet i just den dagen, men den här coronakvällen var det källorna till svårigheter som gav mig den allra största tacksamheten.

"Jag säger inte att närheten till tårarna försvann där och då. Det här är inte en sådan berättelse."

Jag säger inte att närheten till tårarna försvann där och då. Det här är inte en sådan berättelse. Men jag säger att närheten till tårarna på något märkligt sätt kändes betydligt mindre skrämmande och svår. Och ibland räcker det rätt långt.

Amanda Audas-Kass
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46

Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30