När blev riskbedömning min paradgren?

02.02.2022
Ulrika Hansson är redaktör på Kyrkpressen.

Varför har jag blivit så rädd för att falla? Det tänkte jag på när jag stakade fram i skidspåret en kväll. Det hade blivit plusgrader och småregnade.

Jag känner mig fortfarande darrig på benen som en nyopererad när jag ger mig ut i spåret. Efter skolans överhurtiga skidåkande tog det några decennier innan jag nyligen förstod charmen med fritidsglid.

Men återseendet består inte av glädje allena. Under mina rundor försöker jag utvärdera varje kurva och varje svagt sluttande backe innan det så att säga hunnit gå för långt, och för snabbt. Hur stor är risken att jag drattar på ändan? Att jag åker in i en tallstam? Eller att jag bara förödmjukande långsamt åker ur spår och segnar ihop inför ögonen på alla lycraklädda åkare som susar förbi mig.

"Eller att jag bara förödmjukande långsamt åker ur spår och segnar ihop inför ögonen på alla lycraklädda åkare som susar förbi mig."

När blev jag så rädd? När blev riskbedömning min paradgren? ”Vad är det värsta som kan hända?” är frågan man brukar peppa ängsliga grubblare med. Jag kan komma på massor av ”det värsta” i bara något så enkelt som ett skidspår. Förutom känslan av förödmjukelse kan jag få svårigheter med att ta mig upp igen, ni vet hur det kan vara med stela leder och två långa skidor i kors. Jag kan få kotfrakturer, hjärnskakning, bryta en arm och toppa allt med ett blått öga. Betänk att jag som barn åkte slalom och red, och jag lever än.

Med stigande ålder ska man förstås ha förståndet med sig, men jag har en känsla av att allt det här inte bara handlar om kroppens begränsningar. Det är också ett uttryck för att jag vill ha kontroll. Kontroll över hur jag ska hantera det som väntar bakom nästa krök, kontroll över hur jag uppfattas.

Så en kväll hände det. Jag stakade glatt på, glömde att vara förutseende, och insåg för sent att jag glidit in i en lite längre backe. Jag föll! Rakt på ändan och mitt i spåret. Jag tror jag föll mer av dåligt självförtroende än av den egentliga farten. Jepp, det gjorde lite ont, och jag kom heller inte upp på första försöket. Så jag satt kvar en stund i ilska och ensamhet, tack och lov, och tittade på månen som snart skulle vara full. Lita på att livet bär, säger man. Det låter vackert, men vad betyder det egentligen?

"Lita på att livet bär, säger man. Det låter vackert, men vad betyder det egentligen?"

Ilska kan vara en bra sak, för jag gav mig ut igen, och den här gången gled jag på lite mer än annars i rent trots (dock i mycket snälla backar).

Livet bär ibland, ibland inte. Det är en realitet jag som människa får förhålla mig till på valfritt sätt. Jag stakar vidare i en blandning av fasa och förtjusning – med en förhoppning om att jag på något sätt ska hålla mig på benen, eller ta mig upp igen om fallet är ett faktum.

Ulrika Hansson
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46

Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30