Puls-mässan har varit Petrus församlings mest välbesökta gudstjänst.
Puls-mässan har varit Petrus församlings mest välbesökta gudstjänst.

En grupp lämnar Puls-gemenskapen i Petrus och bygger eget

SPLITTRING.

En stor del av de lekmän som varit aktiva i Puls-gemenskapen i Petrus församling i Helsingfors lämnar Petrus och bygger något nytt. De hade sin första samling i SLEY:s utrymmen i Helsingfors igår, söndag.

19.8.2024 kl. 14:33

”En grupp har frigjort sig för att bygga något nytt utanför Petrus.” Det är det budskap som nått Petrus församlings nya kyrkoherde Pia Kummel-Myrskog.

– Det torde röra sig om 45–50 personer. Jag har förstått att Christoffer Perret är ledare för gruppen, säger Pia Kummel-Myrskog.

Christoffer Perret sitter i Petrus församlingsråd och kyrkoherden har inte fått besked om att han skulle planera att ge upp in plats där.

– Så länge han är församlingsmedlem och vill jobba för Petrus kan han fortsätta i församlingsrådet, säger Kummel-Myrskog.

Vilka tvistefrågor ligger då bakom splittringen? Pia Kummel-Myrskog säger att hon inte har full koll på det.

– Vi träffades en gång i juni och hade ett första samtal där vi lite lyssnade på varandra, och jag tyckte det var ett bra samtal. Då var mitt budskap att vi ska vänta. Det blev lite öppet hur det skulle bli, men sedan har något hänt, för i augusti fick jag veta att den här gruppen lämnar församlingen.

Lärjungaskolan som Petrus ordnat i många år och som varit tätt knuten till Puls-gemenskapen fortsätter inte i församlingen i höst.

– Lärjungaträningen har varit knuten till en anställd som nu är tjänstledig, så åtminstone på hösten har den paus, säger Kummel-Myrskog.

Det som däremot är klart är att Puls-gudstjänsterna fortsätter i Petrus. I går samlades ett tjugotal till en avskalad Sommar-Puls, och efteråt stannade Pia Kummel-Myrskog kvar för att svara på frågor.

– Vi hade en enkel gudstjänst med nattvard och sedan diskussion efteråt. Då frågade jag var som varit bra och värdefullt i Puls och många menade att samlingen betytt mycket i deras liv. Det fanns en tillförsikt och en framtidstro.


Vilka känslor och tankar väcker den här situationen hos dig?

– Jag tänker att Puls varit en jätteintegrerad del av församlingen. Det första vi behöver göra är att kartlägga vad det får för konsekvenser att en större del ville lämna Puls. Puls har ju inte flyttat ut, det är en grupp som velat lämna Petrus verksamhet. Jag vill fortsättningsvis visa att Petrus är en öppen församling för alla. Man får pröva på något annat emellan och vill man komma tillbaka är man välkommen. Jag hoppas att ingen bränner några broar, och Petrus utestänger inte någon.


Vem ska då fortsätta använda namnet/brandet Puls? Kan det finnas två Puls-gemenskaper i framtiden?

– Jag tror att det finns en del känslor kring namnet Puls, det är många som identifierar sig med Puls även om man inte identifiera sig med Petrus. Men jaget inte vad ledningen i den nya gruppen tänker. Kanske det slutar med att ingen använder namnet Puls.


"Vi har en annan församlingssyn”

Christoffer Perret bekräftar att han sedan en vecka tillbaka är ordförande för ledningsgruppen för den nya samling som kanske så småningom ska bli en förening. Den första samlingen ordnades igår i SLEY:s utrymmen, men i framtiden kan man samlas också någon annanstans.

– Vi är helt i startgroparna. Vi frivilliga som varit engagerade i Puls samlades till ett möte i augusti, och det visade sig att en överväldigande majoritet hellre ville bygga nytt än stanna i Petrus.

De kallar sig Puls Helsingfors

– Det fortsätter vi med tillsvidare. Puls har för oss inte främst varit namnet på en verksamhet, utan namnet på en grupp människor. Det kan hända att namnet ändras i något skede men vi skyndar långsamt.

De 46 som skrev på att de ville vara med i Puls Helsingfors nominerade kandidater för en ledningsgrupp, som i sin tur valde Christoffer Perret som ordförande.

– Vår första samling var i SLEY:s utrymmen men det handlar inte om något organisatoriskt samarbete med SLEF (också SLEF hyr samma utrymmen av SLEY). Vi betalar hyra. Nu skyndar vi långsamt och kommer inte med några stora uttalanden och visioner. Det som vi var överens om är att vi vill fortsätta samlas.


På vilket sätt skiljer sig er och kyrkoherdens syn på saken så att ni inte kunde fortsätta under samma tak?

– Det är många saker som skiljer sig åt. Vår vision stämmer överens med den som tidigare varit Petrus församlings vision. Kanske det främst handlar om att vi haft en riktning och skulle vilja fortsätta i den, och Pia vill gå i en annan riktning. Och som kyrkan fungerar är det kyrkoherden som bestämmer.

När KP ber Perret konkretisera nämner han synen på församlingen, meningen med och konsekvenserna av att leva som kristen, synen på Bibeln och medlemskapet.

– Vi upplever att det som varit centralt för oss är att vi vill utvecklas i våra kristna liv, lära oss mer och börja leva ut vår tro. Det är det som lärjungskap handlar om. Vi kommer att fortsätta med lärjungaträningen. Puls har varit mer än en samling: den har varit smågrupper och coachning och mentorskap.

Hur de ska betala hyran är fortfarande oklart, men antagligen blir det med hjälp av frivilliga donationer.

– Redan tidigare har folk frivilligt bidragit till en anställds lön. Det finns ett aktivt givande i den här gruppen.

Christoffer Perret tror att den nya gemenskapen kommer att växa som förr: genom personliga relationer och nätverk.

– Puls har varit Petrus församlings överlägset största gudstjänst.


Kommer du att sitta kvar i Petrus församlings församlingsråd?

– Jag har inte fattat beslut om det än. Min motivation att vara med sjunker av att Petrus vill gå en annan väg.


Också Rosqvist lämnar församlingen

I samma veva som en del av Puls-gemenskapen lämnar Petrus har det också klarnat att församlingspastor Tuomas Rosqvist lämnar församlingen. Han kommer att börja jobba för SLEF, Svenska lutherska evangeliföreningen, från och med 1 oktober.

– Min anställning och Puls hör inte ihop utan Pulsgemenskapen har sin egen process, säger Rosqvist i ett meddelande till KP.

Sofia Torvalds


Jepa Lamberts sång fick sina rötter i en pingstkyrka i New York.

gospel. Vem är du? Jepa Lambert är ett av de stora namnen i finländsk popmusik, fast på scenen mest som backvocal i bakgrunden. Nu leder hon också en gospelkör. 16.9.2024 kl. 13:00
Samma dag som pilgrimsvandringsleden och -centret invigs ordnas en pilgrimsvandring som går längs en del av St Olav Ostrobothnia och avslutas med deltagande i pilgrimscentrets invigning

pilgrimsvandring. St Olav Ostrobothnia certifierades i maj både som en del av St Olavsleden och som europeisk kulturrutt. Vid alla officiella pilgrimsleder ska det finnas minst ett pilgrimscenter, och St Olav Ostrobothnias första center är i Trefaldighetskyrkan. 11.9.2024 kl. 15:19
Mats Lindgård avgår som domprost om ett år

BORGÅ STIFT. Domprostjobbet i Borgå blir ledigt från advent 2025 när Mats Lindgård lämnar jobbet. 10.9.2024 kl. 18:47

Bidrag. Bo och Gunvor Skogmans minnesfond är en allmännyttig fond för kristen verksamhet i Finland och utlandet. 10.9.2024 kl. 14:20

betraktat. ”Kom ihåg att ni kan berätta om alla era problem till Jesus”, säger barnledaren under miniorandakten. Jag är nio år och lyssnar uppmärksamt medan lågan från andaktsljuset i mitten av ringen fladdrar. Bredvid ljuset på golvet ligger den lilla ljussläckaren av metall. Snart ska någon av barnen få använda den när andaktsstunden är slut. Det är inte min tur idag. 8.9.2024 kl. 15:09
Biskop Mari Leppänen förlorade försöket att rösta ut Sley och Kansanlähetys

BISKOPSMÖTET. Biskop Mari Leppänen fick stöd av centrala namn i biskopsmötet. Hon ville rösta ut Sley och Kansanlähetys som bygger nätverk för dem som motsätter sig kvinnor som präster. Vid mötet som hölls på Åland föll rösterna 7 – 3. 6.9.2024 kl. 10:25
Anders och Iris beskriver hur all sorg är sorg, men vissa förluster är man mer eller mindre förberedd på.

FÖRLUST. För fem år sedan förlorade Anders och Iris Värnström sin son. Det var en tid präglad av chock, sorg och oro över att något förblev osagt. Men också av att tvingas öppna sitt vuxna barns post. – Jag kände bara att det inte var min sak att göra. Ändå behövde jag göra det, säger Anders. 5.9.2024 kl. 16:45
Biskop Bo-Göran Åstrand, Kyrkoherde Per Stenberg och planeringsgruppens ordförande Max-Olav Lassila öppnar upp kring Kyrkhelg Nord.

KYRKHELG NORD. I år har Kyrkhelg Nord väckt känslor i alla läger, både inom och utanför kyrkan. – Jag är tudelad inför utvecklingen, säger Per Stenberg, kyrkoherde i Karleby svenska församling. 4.9.2024 kl. 10:56
Christer Romberg är ny sakkunnig i ungdomsfrågor
vid Kyrkans central för det svenska arbetet.

UNGDOMSFRÅGOR. Christer Romberg är ny sakkunnig i ungdomsfrågor, men på fältet är han redan gammal i gemet. 2.9.2024 kl. 17:01
Christa har skrivit "Lilla förlustboken" och Sofias bok heter "Att resa sig efter ett fall".

BÖCKER. Christa Mickelsson och Sofia Torvalds är kolleger på Kyrkpressen, men också goda vänner. De är båda bokaktuella i höst. I sina nya böcker avhandlar de hur man reser sig efter ett fall, respektive hur man egentligen ska tas med livssorgen. 1.9.2024 kl. 19:06
Efter många fina förslag från KP:s läsare (bland annat Boll-Görans) fastnade Borgå stifts lag ändå för namnet Ankdammen United.

fotboll. Borgå stifts lag Ankdammen United var det mest jämställda laget i kyrkans turnering Gloria Patri – men tyvärr räckte det inte ända fram. – Vi kämpade hårt men det var tungt, konstaterar lagledaren Kristian Willis och lagkaptenen Lukas Brenner efter en svettig dag i Vierumäki. 30.8.2024 kl. 17:36

kyrkkaffe. Stämningen på kyrkkaffet är inte alltid hundra procent avslappnad – men det gör ingenting. Vid kaffebordet lär vi oss också att möta människor som inte är som vi eller tycker som vi, skriver Edit Koskinen. 28.8.2024 kl. 16:43
Om du vill delta i festligheterna vid Snoan, knappa in snoan.fi 
i webbläsaren och anmäl dig där. Alla är välkomna! hälsar 
Kalle Sällström.

festival. Att retreatgården Snoan fortfarande finns, behövs och verkar, det ska firas den 13–15 september. – Vi ser fram emot en fest med glädje, en fest för vad som varit och för vad Snoan har betytt, säger Kalle Sällström. 28.8.2024 kl. 16:17
Idag minns Robin Nyman och Matti Aspvik hur de tänkte – men de tänker inte längre likadant.

SPLITTRING. För tjugo år sedan grundade Robin Nyman och Matti Aspvik en gudstjänstgemenskap i Jakobstads svenska församling. Sedan lämnade de församlingen, och många följde med in i den nya gemenskapen. Idag ser de att de gjorde mycket genuint och fint – men de ser också uppror, besvikelse och att de fastnade vid perifera saker. 26.8.2024 kl. 15:36
Christoffer Perret har blivit vald till ledare för Puls Helsingfors.

konflikt. Puls Helsingfors och Christoffer Perret svarar på frågorna kring gemenskapen som lämnat Petrus församling i fråga-svar-form på Puls Helsingfors webbsida. ”Vi fick klara besked”, säger de – men kyrkoherde Pia Kummel-Myrskog menar att diskussionen knappt hann börja. 25.8.2024 kl. 11:57

Jepa Lamberts sång fick sina rötter i en pingstkyrka i New York.

gospel. Vem är du? Jepa Lambert är ett av de stora namnen i finländsk popmusik, fast på scenen mest som backvocal i bakgrunden. Nu leder hon också en gospelkör. 16.9.2024 kl. 13:00
Samma dag som pilgrimsvandringsleden och -centret invigs ordnas en pilgrimsvandring som går längs en del av St Olav Ostrobothnia och avslutas med deltagande i pilgrimscentrets invigning

pilgrimsvandring. St Olav Ostrobothnia certifierades i maj både som en del av St Olavsleden och som europeisk kulturrutt. Vid alla officiella pilgrimsleder ska det finnas minst ett pilgrimscenter, och St Olav Ostrobothnias första center är i Trefaldighetskyrkan. 11.9.2024 kl. 15:19
Mats Lindgård avgår som domprost om ett år

BORGÅ STIFT. Domprostjobbet i Borgå blir ledigt från advent 2025 när Mats Lindgård lämnar jobbet. 10.9.2024 kl. 18:47

Bidrag. Bo och Gunvor Skogmans minnesfond är en allmännyttig fond för kristen verksamhet i Finland och utlandet. 10.9.2024 kl. 14:20

betraktat. ”Kom ihåg att ni kan berätta om alla era problem till Jesus”, säger barnledaren under miniorandakten. Jag är nio år och lyssnar uppmärksamt medan lågan från andaktsljuset i mitten av ringen fladdrar. Bredvid ljuset på golvet ligger den lilla ljussläckaren av metall. Snart ska någon av barnen få använda den när andaktsstunden är slut. Det är inte min tur idag. 8.9.2024 kl. 15:09